В Гумощник почетоха тъжния юбилей

* Дядо Гавриил: „Има много 100-годишнини, но малко от тях съвпадат с Великден” * Донка Михайлова: Иска ми се да стане така, че да можем да гоним мечтите си в България
100 години от гибелта на „Титаник”   
„ИМА МНОГО 100-ГОДИШНИНИ, но малко от тях съвпадат с Великден”, заяви в празничното си слово след Великденската служба в църквата „Св. Николай Летни” в с. Гумощник (15 април 2012 г.), на метри от паметника на 8-те загинали на „Титаник” гумощнери, Негово Високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил. Дядо Гавриил подчерта, че съвпадението на деня на Христовото Възкресение с годишнината от „катастрофата на века” не е случайно и ни насочва към поуките от тази трагедия, а с неговите думи бе дадено началото на възпоменателното честване, за което се бяха стекли хора от близо и далеч.

СРЕД ПРИСЪСТВАЩИТЕ бяха и кметът на Троян Донка Михайлова и заместниците й Кольо Кацаров и Поля Димова, зам.-областният управител Сашо Данков, морските капитани Никифор Герчев и Валентин Енчев от изпълнителна Агенция „Морска администрация” във Варна, големият дарител за троянската просвета – лондонският адвокат и кралски юридически съветник Джон Бризби, със съпругата си Клеър Бризби…

Г-ЖА МИХАЙЛОВА също взе думата и поздрави всички присъстващи, като изказа специалните си благопожелания на потомците и сродниците на загиналите на „Титаник”. Те тръгнаха към Америка с мечтата си за печалба и по-добър живот, подобна съдба и тогава, и днес имат много други българи; някои успяват, други – не, но на мен ми се иска да стане така, че да можем да гоним мечтите си тук, в България, заяви троянският градоначалник.

А ВОДЕЩАТА на събитието Маргарита Генкова прочете пълния текст на народна песен „Пуста да остане таз Америка”, съчинена за загиналите на „Титаник” двама гурбетчии от друго троянско село – Терзийско, и достигнала до наши благодарение на записа на фолклористите Стоян Ковачев и Иван Топалов (бащата на кмета Донка Михайлова). Прочетено бе и стихотворението на местната учителка Милка Стратева – „Орисия”, посветено на тежката съдба на нашенците, тръгнали на гурбет по чужбина. Към свои и гости на селото се обърна и кметицата на Гумощник Тошка Пенчева.

ДИРЕКТОРКАТА НА МУЗЕЯ НА ЗАНАЯТИТЕ в Троян Елеонора Авджиева, която е родом от с. Гумощник, представи пък хронологията на случилото се в първия и последен рейс на „Титаник” – от създаването на гигантската машина в корабостроителницата на ирландския град Белфаст и старта на рейса му към Америка от пристанището на Саутхямтън (Англия) до фаталния сблъсък с айсберга и потъването в ледените води на Анлантическия океан в 2:20 ч. след полунощ на 15 април 1912 г. А в кратката си реч морски капитан Никифор Герчев припомни думите на Уестмистърския абат, казани след потъването на „непотопяемия” „Титаник”, звучащи като актуално предупреждение и днес: „Платихме данък на човешката алчност”.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

"Донка Михайлова: Иска ми се да стане така, че да можем да гоним мечтите си в България"
Донке стига популизъм.Ти какво направи или правиш по този въпрос като най елементарното за което те избраха хората не направи.А именно ,вместо да се съюзяваш с тях да разкриеш и дадеш на прокуратурата далаверите на твоите предшественици включително и на твоя приятел Енкин,благодарение на които доста голяма част от младите ,а и не само ,граждани на повереният ти град бяха принудени да си гонят мечтите по чужбина.

СЛРД Троян каза...

Разкошен материал.!Нека има повече такива.Защото аз до скоро не знаех ,че е имало българи на "Титаник".
А като не знаем какви сме били,и какво се е случило в миналото ще ни е по-трудно да продължим в Бъдещето.

Анонимен каза...

За липсата на собствена неинформираност, никой не е виновен.А второто ти изречение няма никакъв смисъл (:

Анонимен каза...

3-ти, какво значи "липса на неинформираност". В желанието си да набуташ колкото може повече простотия и негативизъм в две изречения просто се изложи.

Анонимен каза...

Дреме ми на шмайзера

Анонимен каза...

Пра–пра дядо ми от с.Велчово е трябвало да пътува с Титаник, но не е успял да се снабди с билет.Все пак е заминал, работил е до момента, когато го призовават да се върне, и участва в Балканската война. След 44 година му вземат и парчето земя, което е имал, "прокуждат" децата и внуците в града, за да търсят препитание. Препитание, и строеж на "нещо", което се оказва "нищо", една лъжа и заблуда, за облагодетелстване на правоимащите, които и сега "върлуват" безнаказано.
Нека не мечтаят, и не мечтаем за сбъдване на мечти в страната ни, просто ще си пропилеем времето в празни мечти, и отминали години.
Моят, и на много като мене, живот мина в тази заблуда. Колко десетилетия трябва да слушаме празни приказки. Хващайте се в ръце, и мислете. Младите хора имат шанс, години и време за сбъдване на мечти, не ги пропилявайте в чакане и обещания. Само началото е трудно, а след това ще съжалявате и за деня повече, който сте пропилели в колебание и чакане да дойде нещо по–добро и справедливо в Родината.
Между другото, утре застават пред прокурора 10 човека, обвинени в корупция, пране на пари, и други икономически престъпления в Гърция. Между тях е и бивш министър Джохаджопулош, и неговата съпруга дъщеря, и счетоводителка. Милиони са потънали в сметки, от нарушения на законите, пране на мръсни пари, офшорни фирми, и мн.др. Предстои нещо, което ще извади на светло всичките им "мръсотии", и ще бъдат съдени, а несметните им богатства върнати на държавата. Надявам се, някога и в България да настъпи тоя момент, ако не веднага, то след 2–3 години. Тогава, можем и ние, обикновените хора, да започнем да вярваме, и се радваме на останалите години, а и младите да сбъдват мечтите си в България.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |