Ако Джеймс Камерън знаеше тази история…

* Разказа ни я Анка Чакърова от с. Гумощник – навръх този Великден, съвпаднал със 100-годишнината от гибелта на „Титаник”

АКО РЕЖИСЬОРЪТ ДЖЕЙМС КАМЕРЪН знаеше тази невероятна и едновременно напълно истинска история, сигурно не би пропуснал да я разкаже в своята филмова мегапродукция „Титаник”. Но ни я разказа Анка Чакърова от с. Гумощник – на празненството за Великден (15 април) в гумощнерската черква „Св. Николай Летни”, съвпаднало с честването на 100-годишнината от гибелта на „Титаник” и 8-те жертви в „катастрофата на века” от малкото троянско селце. Разказа ни я така, както само тя би могла да я разкаже – защото бе нейната история, историята на семейството й, преплела се съдбовно с драмата на „непотопяемия” „Титаник”. Случилото се го има разказано и в музейната сбирка на селото, знае се и от други източници; но съвсем друго си е да го чуеш отвътре, от пряко засегнат.

АНКА ЧАКЪРОВА, бивша учителка, сега пенсионерка, е съпруга на Петко Чакъров, също учител и дългогодишен директор на училището в с. Гумощник, починал неотдавна. Родителите на Петко, свекърът и свекървата на Анка, пък са Пейо и Лала. А те, Пейо и Лала, имат необикновена съдба.

НАЧАЛОТО НА 20. ВЕК, с. Гумощник, Троянско. Лазар Минков и Пейо Колчев били приятели, млади мъже със семейства и млади булки, притиснати от немотията както немалко от съселяните си. Пейо имал чичо в Америка – Минко Колчев, брат на баща му, който работел на строежа на жп-линията Ню Йорк – Чикаго и изкарвал добри пари; и чичото пратил писмо на племенника си да отива при него в Америка. Пейо пък навил приятеля си Лазар, двамата взели пари назаем и се записали заедно с други кандидат-гурбетчии при агента на една от нароилите се по онова време пътнически компании, набиращи работници за Новия свят. Билетите им били за първия рейс на парахода „Титаник”, разбира се – за най-евтината трета класа. Пейо и Лазар тръгнали за Америка, оставяйки в Гумощник бременни съпруги. А случилото се по-нататък е като в приказка, тъжна приказка, но с щастлив край.

ЛАЗАР И ПЕЙО заедно с „Титаник” отишли на океанското дъно, но жените на двамата не се дали на мъката – родили две здрави деца, момче и момиче. Сирачетата били кръстени на бащите си – Лала и Пейо. Децата раснали и пораснали, Пейо се захванал да учи занаят в Гумощник, а Лала отишла да учи науки в Пловдив, намерила си и приятел и щели да се женят. Но съдбата си знае работата – годеникът заминал войник, а хубавата Лала и нейният събрат по съдба Пейо някак от самосебе си се приближили един до друг, влюбили се лудо и се оженили. Сватбата им била едно от събитията в Гумощник, а местните казвали: „Като че ли съдбата е решила всичко да ви е еднакво”.

ЛАЛА И ПЕЙО са родителите на Петко Чакъров, който се оженил за Анка Чакърова и им се родили две дъщери – Петя и Лиляна, кръстени, разбира се, на баба си и дядо си. А трите красиви и мили девойчета, които заедно с баба си Анка и майките си застанаха пред обектива на Т21 – на 15 април 2012 г., в двора на църквата в Гумощник и на метри от паметника на 8-те гумощнери, загинали в „катастрофата на века”, са правнучките на Лала и Пейо: плевенчанките Поля, най-малката, и сестра й Ана и тяхната братовчедка Йоана от Исперих; липсваше само правнукът Велко, който не успял да пристигне. Между другото – едното от момичетата, Ана, завършва режисура и може би някой ден тя ще ни разкаже своята история за „Титаник”. Защо не.

Генадий Маринов

Още по темата:

1 Коментара:

СЛРД Троян каза...

Много вълнуващ разказ.НАстръхнах...Светът е малък.И отново се убдих , че наистина Съдбата си знае работата.
ДАНО ИМА ПОВЕЧЕ ТАКИВА ЩАСТЛИВИ СЛУЧАЙНОСТИ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |