Нищо лично, съграждани

* Просто искаме прозрачност и морал от управляващите * Ако някой ни обвинява в изопачаване на истината, то нека не е голословен,
а да го докаже!
Платена публикация Граждани за Троян

Предоставяме този e-mail - grajdanizatroyan@abv.bg -
на всеки, който има информация, факти или документи за корупция, разхищения или престъпления от кмет, кметски или общински служители (сегашни или бивши). Ако го желаете, вашата анонимност е гарантирана.


Граждани за Троян

*****

КМЕТЪТ Е местен едноличен орган на изпълнителната власт с обща компетентност. Кметът е и общественна длъжност. Заради това се отчита в края на своя мандат пред обществото (жителите на общината която е управлявал), а обществото има право да задава въпроси и търси отговорност за начина по който е управлявано. Когато задаваме въпроси към г-н Акимов заради лошо управление, това не лично отношение. Задаването на въпроси е право на членовете на това същото общество, което е избирало г-н Акимов за кмет преди четири. Това е предупреждение и към г-жа Михайлова, че след като приключи нейният мандат, също ще й бъдат задавани въпроси, ако е нарушавала обществените и морални правила. Това е отговорът ни към всички, които изразяват съмнение, че отношението към г-н Акимов и хората му е лично!

НИЩО ЛИЧНО, СЪГРАЖДАНИ, просто искаме прозрачност и морал от управляващите! Когато изнасяме факти, те са проверени от поне два източника и ако някой ни обвинява в изопачаване на истината, то нека не е голословен, а да го докаже! Ние, “Граждани за Троян”, или пък колегите ни от „ФорумЪТ” не защитаваме никоя личност, която е в управлението; ние искаме управляващите да спазват обществените правилата и правата на гражданите.

ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА УЧИЛИЩНАТА МРЕЖА в общината и конкретно за ОУ „Васил Левски”, с. Орешак ще покажем още данни от официални документи на Община Троян:

“(…) Намаляването броя на учениците в общината през последните три години е отразено в: Приложение No 2 „Справка за броя на учениците в общинските училища на територията на община Троян за последните три години, съгласно информация от заверен Списък-образец No1, т.е. - към 15.09. за 2009/2010 г. и 2010/2011 г. и към 01.01.2012 г. за настоящата учебна година.

(...) Обезпокоителен е фактът, че маломерни паралелки се допускат и в най-големите общински училища. Особенно сериозен е този проблем в училищата в селата Орешак, Черни Осъм, Дебнево и Врабево, които са на разтояние не повече от 10 км едно от друго. Наличието на голям брой маломерни и слети паралелки е свързано с допълнителни разходи, срещу което въобще не се гарантира по-високо качество на образованието,т.е.- липсва ефективност на развитие.

За учебната 2011/2012 г. за дофинансиране на част от училищата са отделени 47 122 лв., от които 33 308 лв. от общинския бюджет за дофинансиране на маломерни паралелки и 13 814 лв. от отделените в раздел държавна отговорност. Дофинансират се всички училища, от които с най-много средства се дофинансират ОУ „В. Левски”, с. Орешак и ОУ „Л. Каравелов”, с. Дебнево.

За районите Орешак-Черни Осъм и Врабево-Дебнево броят на учениците е с трайна тенденция към намаляване... Същевременно 101 ученици до 16-годишна възраст, предимно от ромски произход, пътуват от града към училищата в с. Орешак, с. Черни Осъм и с. Врабево. 84% от учениците в с. Орешак и 57% от учениците в с. Черни Осъм нямат право да будат транспортирани до тези училища, т.е. двете училища функционират, защото в тях учат деца от населени места, в които има училища. Поддържат се чрез нерегламентиран транспорт на ученици от града или между двете населени места и въпреки това - пак се налага сформиранена слети и маломерни паралелки...

4. Голяма част от учителите в училищата в населените места Орешак, Черни Осъм, Дебнево и Врабево пътуват от гр. Троян до работните си места. Поради проблемното финансиране на тези училища в тях се пддържа сравнително средна брутна работна заплата на педагогическия персонал...

7. По Оперативна програма “Регионално развитие” през 2012 г. са заложени дейности, финансирането на които чрез средствата на Европейския съюз зависи от възможността на училищата в с. Орешак и с. Черни Осъм да функционират със същото преназначение пет години след приключване на програмата. Отлагане на оптимизацията във времето може да доведе до невъзможност училищата да предоставят образователна услуга в ремонтираните сгради и от там-до тежки финансови санкции за общината...”

Приложение 2: Справка за брой ученици и паралелки за учебните...:
2009/2010 г. - 82/6, 2010/2011 г. - 75/6, 2011/2012 г. - 70/7

Приложение 6: Справка за броя на учениците в с. Орешак...: към 01.03.2012 г.,
общ брой ученици 1-8 клас - 70: местни - 11, от Троян - 57, от Черни Осъм – 2.
Общо ученици, местни и с право на пътуване – 11, което е 16%.

Приложение 7: Брой пътуващи преподаватели: от Троян - 5...”

И ЗАДАВАМЕ нови въпроси:

• На какъв анализ г-н Акимов и работещите по проект № BG161PO0011.1-012007074 са се основали, за да гарантират пред управляващият орган, че пет години след приключване на проекта броят на учениците в ОУ „Васил Левски” в с. Орешак ще достигне бройката 300?

• Какво е направил г-н Акимов за четири години като кмет за спиране на обезлюдяването на община Троян и за преодоляване на отрицателните демографски тенденции?

• Какво е направил през тези четири години той и администрацията му за повишаване на качеството на образователния процес в училищната мрежа в община Троян?

• Кое е основанието на г-н Акимов и неговия екип по този проект да изберат точно тези училища и да предложат такъв грандиозен и скъп ремонт?

• Как и от къде да се компенсират строителните фирми за направените досега разходи, ако се наложи да им бъдат прекратени договорите заради нарушени тръжни процедури от подготвилите документите по този проект?

АКО НЯКОЙ МИСЛИ, че задаването и на тези въпроси е проява на лично отношение, каним него или г-н Акимов да ни докажат (с факти) нещо, което е хубаво, качествено и полезно за Троян и е реализирано през периода на кметуването на г-н Акимов! А ние и за в бъдеще че продължим да задаваме въпроси!

С уважение към всички четящи:
„Граждани за Троян”

Още по темата:

49 коментара:

Анонимен каза...

Нищо лично, но не ме занимавайте с платени публикации. Жалко за Троянът... баси селянията.

Анонимен каза...

Нищо лично, но никой не те занимава.

Анонимен каза...

Нищо лично,но това са нашите пари и имаме право да знаем за какво се харчат и за чии интереси.
Особено в период на криза и недоимък ,когато има нужда от средства за много по-важни неща!
Ако 1-ви си засегнат лично сори,това не значи че статията не интересува гражданите на Троян!

Анонимен каза...

Да видим дали ще има отговор от Донка Михайлова. Зимата мина, видяхме как работи общината, вече трета седмица от обявената дата за ремонти на пътната настилка тече, резултат не виждаме.

Анонимен каза...

Чудя се колко дълго ще продължи този монолог на Гражданите... Кое ще издържи повече - тяхното желание или наглостта на дядо Минчо :)
4ти, резултати има - разбито окачване не на 1-2 коли, изкривени джанти и не знам какво още ... По-трагични улици не сме имали никога. А вече се забелязват и малки дупки по новите части на Ботев. Абе изобщо мамата си е*ало :)

Анонимен каза...

До !. , никой не ти е наврял статията в лицето - просто не чети !

Анонимен каза...

До 5ти: Не мисля, че нещо се промени. Не само това, ами заложените бомби от крадливия дядка продължават да гърмят а г-жа Михайлова е в поза "немци в тил" ..
минц, как върви ремонта на сградата, унучето кога ще отваря школата по танци?

Анонимен каза...

Добре де, защо трябва да е ПЛАТЕНА публикацията. Това не разбрах. Платеното, когато се използва за такива цели, е ГНУСНО и няма тежест.

Анонимен каза...

Тежест има, а е платена,защото крадеца от трапето редовно посещава Т21 или праща копи да "съветват" как и какво да се пише.Понимаеш ?

Анонимен каза...

Това е БЕЗПЛАТНА публикация:

Управникът е отражение на управляваните (при демократични избори). Сега кметът е комунист, предишният - милиционер. Енкин - 3 мандата.

Анонимен каза...

Ще видите как "унучето" ще се натресе на "пачите яйца",дето дядо и е поставил в Троян!

Анонимен каза...

Пишете нешто смислено стига с тия простотии ......

Анонимен каза...

нешто смислено :)

Анонимен каза...

Избиите кучетата,махнете циганите ,изкърпете улиците.Ако поне това свършите все пак е нещо.

Анонимен каза...

14, имаш ли осми клас?

Анонимен каза...

Защо ми се струва,че Общината е намерила начин да натресе циганчетата на Орешак,понеже там си нямаме от тази порода?При тия условия аз съм за закриването на училището!В момента там се прави нещо като училище,за да има къде да работят троянските безработни учители и Томов да дочака пенсия!Сега жълтите автобуси карат циганчетата сутрин от Троян до училище,а орешашките деца чакат градския автобус и след обяд също-наобратно!Пълно малоумие!

Анонимен каза...

ИМА има ,днес четох смехорийте на Наско Сираков-от вестник "Галерия" на последната страница :
БългариА,приАтели и др. подобни,а сега по темата.
Поздрави на "Граждани за Троян" за хубавите статий и информирането на общественоста за проблемите и грешки на г-н Акимов ,който е свършил съзнателно или от гордост и опиянение от власта,няма да съм му адвокат.
В горе посочените училища не виждам село Борима(ОУ "Васил Левски")където са отишли най-много пари(общински,държавни,европейски) на брой деца още по енкиново време та до сега.
Проверете!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Какво общо има Наско Сираков бе глупендер?
А и щом четеш подобни помии като въпросния "вестник", ясно колко ти е акъла.Ама клюкарското любопитство и информираността са две съвсем различни неща, които много като теб не различават...

Анонимен каза...

Я някой да сподели какво стана с каменната грамада между музея и конака. Имаше ли кости някъде там или се оказа, че напразно са се кланяли на купчинката там:))

Анонимен каза...

до 18тия :прати поздрави на майка си !!!Тъп даскал/ица...............умрял кон не рита

Анонимен каза...

Сега по-добре ли се чувстваш 20ти?

Анонимен каза...

Здравейте ,искам да споделя мнение за един проект относно канализацията ........... за с.Шипково,същевременно се обръщам и към "ГРАЖДАНИ ЗА ТРОЯН" като зов за помощ.Елате и вижте грамотността на този проект и как се изпълнява ,разкопано е селото на 4-5 места на по 20-30метра и до там ........ Не знам кой е изработвал този проект , но знам че изобщо не е стъпвал там , не познава терена, курорта не е включен в проекта и ред други причини,Знам че служители от общ.Троян са участвували и взели пари по този проект. Работниците на фирмата която изпълнява проекта се възмущават как е възможно това и се спрягат две имена на г-н Акимов и г-н Борисов .Елате и вижте

Анонимен каза...

Ако може да попитам кога ще бъдат ремонтирани главната улица в "квартал"Бонковски дол"" , улица "Македония" , "околовръстния път до бившето предприятие "Хемус"" , улица "Васил Левски" , участъка от "Поделението" посока "Булшевик".Вярвам, че гостите на града са впечатлени от инфраструктурата на града ни и с удоволствие биха се върнали отново да счупят някоя част от колата си в града ни....... иначе "кръговото" е СУПЕР.... особено в четвъртък на пазара

Анонимен каза...

17-ти е напълно прав - никой не споменава за училището в Борима, а там се наляха куп пари...вероятно ,защото се наляха по времето на Енкин,а Иван Хаджийски не смее да гъкне срещу Енкин. Защо ли?

Анонимен каза...

Ей Иване за Акимов и компания си прав,но виж какво ти е написал 24ти и отговори защо защитаваш и не нападаш най големия крадец за последните 20 години в Троян Д.Е. и неговото протеже Д.М.на която стартът им е повече от трагичен.

Анонимен каза...

Дето бутнеш все е гнило........община,държава---------без значение по кое управление ВСИЧКИ присвояват,приватизират,усвояват и др.все за себе си.
Българския народ е много търпелив,свикнал все някой да го язди(византийци,турци,германци,руснаци,кумунисти),но сегашните управници ги подминаха всички горепосочени,защото от пожарникар,милиционер и мутра какво става?

Анонимен каза...

Тази неразумна политика относно грандиозните ремонти на някои селски училища е дело и на Ангел Балев. Той нищо градивно не може да измисли. Чудя се каква я върши като заместник директор на гимназията, знаем, че хич не е по работата, а директорката мързели не търпи.....

Анонимен каза...

Да не е научил,той все пак е доста голям(180кг.) и стига за две !!!!!!!!
Тия селски училища са много добри за смяна на собственоста(продажба)

Анонимен каза...

Вземете та се прекръстете на "Селяни за Троян" защото нещата натам отиват, колкото по-рано свикнете, толкова по-лесно ще приемете бъдещето, което са ви отредили местните управници.

Анонимен каза...

Не знам какъв садомазохист трябва да е човек особено ако е млад и какви сероизни причини трябва да има за да стой все още в този град и изобщо в тази държава.Според последните статистики доходът у нас бил: Средно 4000 лв. годишно.Позор, с тия доходи гоним банановите републики от 3-тия свят а сме в Европейски Съюз в същото време.
Ако това не е недоразумение.Дянков баламосва хората като твърди ,че доходите на хората се покачвали.Колкото и да ни се увеличат , ежедневно и успоредно с тях нарастват и разходите, цените се повишават в хранителните магазини постоянно, така че, от където дошли там отишли. Смешна държава, смешни доходи. После раждай и гледай деца за тая държава, която така добре се грижи за гражданите си и им осигурява такива прекрасни условия за развитие и високи доходи.

Анонимен каза...

Тази сутрин по БТВ казаха ,че в Люксембург минималната работна заплата е само 2800евро,избройха доста страни с около 2000евро минимална заплата,Румъния -265евро..................................... ..............................,а ние сме 1500евро ама с тази разлика че годишно.
Това го пиша в подкрепа на 30ти
Между другото казаха и че се очаква вдигане на нафтата около 3те лева,но нашите евродепутати небили съгласни
Търпелив народ сме БРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

30, особено си прав ако младите чакат нещо положително да им се случи, налягайки си парцалите в Троян и околността. Много пъти съм го повтарял, още през 92-ра като си взех дипломата от СОУ-то, ми трябваше един ден за да се осъзная, раница багаж и на влака.

Анонимен каза...

България е един "Титаник", който потъва под "вещото" ръководство на избраните от нас "капитани".
Хората от 3–та класа /народа/ са оставени на произвола, всеки да се спасява както може. Правоимащите и безкруполни, драпат към спасителните лодки, минавайки през труповете на недохранени деца, и болни от рак, оставени без лекарства, образовани и ровещи в кофите за смет, дишащи лепило и вземащи наркотици млади хора, и...още, и още!!! Тия по върховете на управлението /капитаните/, гледат, вече спасени, и далеч от катастрофата, гледат с доволни погледи постиженията си, но не преценяват, че "строят" собственото си благополучие върху движещи се пясъци, или само си мислят, че са се спасили!!!

Анонимен каза...

Извинете ме за отклонението, но много моля г–н Кънчевски да не спира колата си на тротоара пред адвокатската си кантора, а до него спира и още една, така, че плътно заема тротоара за пешеходци.
За да преминеш и отидеш до пешеходната пътека, трябва да слезеш на пътното платно, а в гръб може да те блъсне превозно средство, излизащо от завоя.
Господин Кънчевски, образован човеко, и човек на закона, мислете и за другите, не само за возилото си!
Къде са органите, следящи за такива нарушения.
Друг такъв, за който законите са нищо, беше спрял на края на моста при пазара, така, че затваряше пътя от вътрешната страна, и за да минеш, трябваше да слезеш на пътното платно! Беше голяма работа "ДЖИП", огромен и лъскав. Нямам против големите джипове и собствениците, против съм към простотията, глупавата показност и парадирането на успял комплексар.
Направи ми впечатление паркираните по тротоарите коли, разрушените бордюри, започналите да се рушат миналогодишните сменени тротоарни плочки. Качеството е 16–то, платено с пари за първо. Какво да говорим–печалба, печалба, печалба, както преди, така и сега!

Анонимен каза...

Снощи 18.04.2012 г. внезапно почина един добър човек, любител на спорта, милеещ за него Кольо Стоименов. Почивай в мер приятелю!

Анонимен каза...

Дреме ми на кура 35. Заради неговия работодател , преди 2 години една млада майка и детето й загинаха на пътя!

Анонимен каза...

Кой Колю, де завежда спорта към общината,копой на минак,а синът му печели европроекти?

ТРОЯН 21 каза...

Бог да прости Кольо! Беше фин, точен и коректен човек, в петък (13 април) бе в редакцията на Т21, говорихме за футбол, голямата му любов, искрено се радваше, че се е появил сериозен спонсор за ФК "Чавдар"... Мъчно ни е, приятелю! Дълбок поклон!!!

Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Нищо лично,ама 35-ти не мислиш ли,че не е уместно да пишеш подобни неща тук?Всъщност все тая,всички един ден отиваме в трапа. Лека му пръст на човека!

Анонимен каза...

Троян е едно от многото малки български градчета съществуващи просто заради самото съществуване. В тяхното съществуване няма абсолютно никаква логика и от него няма абсолютно никакъв смисъл. Там времето е спряло. Времето върви само за хората живеещи в самото градче. Но това е време, което няма нищо общо с нормалния ход. То се движи забавено и битува в някакъв друг свят. Паралелна реалност.

Прогнозата ми е, че до 50 години в България тези градчета ще се обезлюдят почти напълно и ще последват участта на много села сега. Неспасяемо е. Накрая цялата страна, ако такава още има, ще бъде консолидирана в няколко големи града, а всичко извън тях ще бъде някакъв резерват. Хората ще излизат от градовете да обработват земите и да събират реколтата като наемници и веднага след това ще се връщат обратно. Ще бъде свят от пост-апокалиптичните сюжети – банди мингяни, мутанти и друга измет ще обитават градските околности и ще всяват смут. Не се ебавам, говоря за България през 2060-та. Неспасяемо е.

Напоследък изпитвам неистово отвращение когато се окажа на подобни места. Българските села и техните жители са реализацията на всичко ужасно от мислите ми. Прости, алиенирани хора, живеещи като скотове в някакви съборетини и неспособни да осъзнаят ужасяващото си битие. Живеещи колкото да не умрат. Градчетата от типа на Троян не са много по-добре и само времето ги дели от този хал. 50 години макс, помнете ми думата.

На заем от "така и така"Центъра на Троян поразително прилича на центъра на Банско. Имах усещане за дежа-вю. Все едно същия архитект ги е правил по темплейт и изобщо няма да ме учуди, ако много други градчета имат същия център. Другото поразително нещо в центъра на Троян беше тоталното отсъствие на заведения за хранене, които са по-различни от закусвалня. Сякаш всички ядат закуски. Половината магазини са фалирали, а другата половина продават покъртителни вещи, които не съм виждал от зората на демокрацията. Депресията бе толкова отчайваща, че изтраях един час. В смисъл, когато първата автокъща, по съвместителство и заложна къща, помещава и пункт за малки обяви, положението е наистина много, много зле.

Анонимен каза...

40–ти, очаквам да ви обвинят в сеяч и привърженик на черната наука. Истината в тоя град е забранено да се казва, забранено е да се протестира, забранени са по–ниските цени, забранено е да има конкуренция, забранено е реалното виждане на нещата. Напротив, на черното трябва да казваме, че е бяло. Кумирите, и героите за подражание са пошлостта, грандоманията, надменността, циничната голота, двойния живот на новобогаташите. Хората са принудени да се примиряват под страха от това да загубят 200 лева, които получават като заплата.
Еднообразието съществува, и ще съществува още много години при нас, защото както казват "Времето е спряло", няма развитие, не идва нищо ново и по–качествено. Просто причините са финансови. Този стандарт от преди години, ще ни държи още векове назад от нормалните държави. Просто не виждам изход, и прогнозите ви за съжаление са верни.
Страшно е, и ужасно жалко, хората да умират в най–хубавата възраст, а в Троян това се случва твърде често в последните години. Защо? Никой от отговорните за здравето на народа не си задават въпроси? Държава без народ, просто няма да съществува, ще изчезне. Какво тогава ще правят правителствата и управляващите, кого ще управляват, и кой ще ги храни? Въпроси, въпроси, въпроси, и все без отговори. Ден да мине, друг да дойде, карай да върви!

Анонимен каза...

Постът не е мой,копирах го от блога на автора ,а материала е публикуван в ловешка медия.Дреме ми в какво ще ме обвинят, но поздравявам Вас, за мислите и думите Ви!

Анонимен каза...

МНОГО се отклонихте от темата!!!!!!!!!!!!!!
ПРОВЕРЕТЕ

Анонимен каза...

Как ще има развитие като сме забравили да работим и да мислим???

Анонимен каза...

17.04" Разходите ни скачат двойно по-бързо от доходите", констатира "Класа". За изданието Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, казва: "Нашият пазар на труда не е подготвен за промените през следващите 20 години. 2012-а няма да е година, в която ще преминем от ръст на безработица към ръст на заетостта".

" Най-ниската минимална работна заплата от страните членки на ЕС се плаща в България - 138 евро, следвана от Румъния - 162 евро, и Литва - 232 евро, сочат последните данни на Евростат, публикувани преди месец и половина. Най-високите минимални месечни възнаграждения в ЕС взимат в Люксембург - 1801 евро, и в Ирландия - 1462 евро.

??? Переспектива за развитие ??? "Младежта е безработна точно толкова, колкото е нормално в това ненормално време. При 12,4% обща безработица 30% младежка си е напълно в рамките на закономерното. България е специфична с това, че е крупен износител на безработица - между 40 и 80 хиляди годишно в продължение на десетилетие. Само след 2 г. ще се отворят големите пазари на труда - Германия, Франция, Великобритания и т.н. Те могат да глътнат поне поне 1 милион безработни български младежи. ???

Анонимен каза...

* Просто искаме прозрачност и морал от управляващите * - 17.04 " Пред "Труд" лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев споделя: "Двама честни министри видях за 20 години. Единият е проф. д-р Никола Василев, който си подаде оставката като здравен министър, защото не беше съгласен с политиката на Иван Костов. Другият е проф. Николай Василев, който като министър на образованието (в кабинета на Филип Димитров - б.р.) не отмъкна и лев. Това са хора, които честно изпълняваха възложената им функция. А преди и след тях толкова народ граби с ръце и с крака. Вече забравям имената на министрите, да не говорим за зам.-министрите. Основен дефицит в българската политика е липсата на почтеност. Желанието да материализираш правата, които ти дава постът, без да се интересуваш от последиците", коментира д-р Тренчев.

Анонимен каза...

Прав си бате,няма честен министър..........ами тооо ТренчеФ да не е несменяем,плаща си,а за да плаща трябва и да покрадва(характерна черта)
Това е черта на бг-гражданина
под бг-имам предвид БАЙ ГАНЧО от тогава до днес няма промяна,само по "лакуми" ставаме!!

Анонимен каза...

За бонусите дадени на хората в Гърция тръбиха цяла седмица. За скандалите, в които е замесен бивш министър от правителството на Гърция, нищо не се съобщава. Защо ли?

Анонимен каза...

До 40 -и аз като едвам съществуващ селянин да се изкажа ,че не на разходка си идвал да опознаеш Троян ,ами малко боб и картофи да вземеш от мама и тате ,че като идеш в големия МЕГАПОЛИСЕН град да има кво да плюскаш,че сте умрели от глад всички пишман МЕГА граждани!!!!!!!!Простено да ти е ДУШИЦЕ МАЛКА!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |