Троянци на Дойран

* Поводът – 95-годишнината от битката при Кала тепе и победите на железния 34-ти пехотен Троянски полк * Групата положи венци
на Фердинандовата чешма


25 ЧОВЕКА от троянския Комитет за издирване и възстановяване на паметниците на загиналите във войните за обединение на Майка България се завърнаха от 3-дневно посещение в Дойран, Македония (27-29 април). Разбрахме го от зам.-председателя на комитета и ръководител на групата Христо Данов от с. Добродан, чийто дядо е сред загиналите в епичните сражения край Дойран през 1917 г. Поредното посещение на местата, белязани с героизма и воинската слава на железния 34-ти пехотен Троянски полк, имало и своя конкретен повод – 95-годишнината от битката при връх Кала тепе, където, въпреки численото превъзходство на противника, смазваме от бой англичани и французи (24 април – 25 май 1917 г.).

С ПРИСТИГАНЕТО СИ в петък (27 април) троянската група се изкачила на Кала тепе, където е бил разположен щабът на 34-ти пехотен Троянски полк, и положили венци пред възстановената преди няколко години, по инициатива на комитета и с подкрепата на Община Троян, чешма, вдигната преди 95 години в чест на нашите победи и кръстена на тогавашния български владетел – „Изворът на цар Фердинанд” (Фердинандовата чешма); после групата присъствала на възпоменателна служба в дойранската църква „Св. Георги”. На връщане троянци минали през Солун и посетили известната тамошна църква „Св. Димитър”, чийто патрон е покровител и на църквата в с. Добродан.

ОТ Г-Н ДАНОВ НАУЧИХМЕ ОЩЕ, че била спазена една наложила се вече традиция – преди отпътуването за Македония троянци минали през Националния исторически музей в София и се срещнали със своя приятел и съмишленик проф. Божидар Димитров, директора на музея. Пътьом се отбили и в с. Ново село (до Струмица), където положили цветя пред възстановения български воински паметник. Посещението в Дойран пък станало с подкрепата на родолюбиви местни бизнесмени – инж. Марин Радевски („Калинел”) и братята Петко и Александър Петрови от с. Добродан, и тримата потомци на загинали край Дойран.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Маринката е по-скоро роболюбив,отколкото родолюбив :)

Анонимен каза...

Thumbs up за горния коментар :D

Анонимен каза...

Братята Петко и Александър Петрови са от Троян/бащата от Терзийско,майката от Добродан/,живееха по пътя към "Изкуство". Кой от техните роднини е убит при Дойран?

Анонимен каза...

Ахмед Доган бе 3ти

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |