Хорът на трите долини от Сен Жал (Франция) гостува в Троян

* Дружбата ни датира от 2009 г., когато диригентката Изабел Финк за пръв път бе при нас и се впечатли от изпълнението
на Дамския камерен хор на Весела Марешка

ДЪЛГООЧАКВАНИ ГОСТИ от Франция – Хорът на трите долини от Сен Жал (малко градче, недалеч от побратимения ни Перн ле Фонтен и прочутия Авиньон), пристигнаха на 15 април в Троян. Те дойдоха по покана на Дамския камерен хор при троянското НЧ „Наука – 1870 г.” и тукашното сдружение „Посоки”, които преди две години им гостуваха във Франция. Програмата бе организирана с помощта на Бисерка Йовчевска, „виновника” за създаването на тези приятелски отношения.

ХОРЪТ Е СЪЗДАДЕН през 1986 г. в Сент Жал от Изабел Финк, диригент и учител по пеене, и включва 40 певци, самодейци от региона Барони, област Дром. Той носи името на Трите долини, които ограждат селските региони, известни с маслините си, с безкрайните плодови градини и виното. Репертоарът на състава включва голямо разнообразие от песни, които са аранжирани успешно от съпруга на диригентката - Жан Пол Финк: както популярни френски песни, така и песни от целия свят, откъси от световната класика и църковно пеене. По-голямата част от концертите - повече от 10 на година - са в църквите на региона. Дружбата на хора с Троян датира от 2009 г., когато тяхната диригентка Изабел Финк за пръв път гостува тук и се впечатли от изпълнението на Дамския камерен хор, воден от Весела Марешка; последва покана за троянско гостуване във Франция (2010 г.) и сега визитата бе върната.

ПЪРВИЯ ДЕН гостите посетиха службата в троянската църква, а след това отпътуваха за град Априлци. Там направиха пикник в подножието на Марагидик, до една чешма, заобиколена с лютичета и здравец. Вечерта в църквата „Св. Георги Победоносец” направиха съвместно с априлския хор и състава от Троян концерт. Априлската публика аплодира изпълненията на църковни песнопения на различни езици, включително на църковнославянски.

НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН разходката беше в село Орешак и в Троян. Вечерта завърши с голям концерт на троянска сцена. Изненада за всички бяха съвместните изпълнения на български и френски песни. В края на концерта имаше поздрави от кмета на Община Троян Донка Михайлова и от представител на кметството в Сен Жал. От името на читалището „Добре дошли!” им пожелаха ВС „Усмивка”.След това гостите посетиха домовете на хористките, запознаха се с техните семейства и усетиха истинското българско гостоприемство. Опитаха типична българска храна и научиха за великденските ритуали в нашия край. Езиковата бариера не беше пречка за хората с големи и топли сърца.

ЗА ТРЕТИЯ ДЕН бе предвидено посещение в Ловеч. По път французите се отбиха в Дома за социална интеграция и рехабилитация на деца с физически увреждания в село Дълбок дол, където занесоха дарения. Въпреки лошото време в областния град, гостите се разходиха из Вароша, посетиха паметника на Васил Левски и крепостта, разговаряха с ученици и учители от Езиковата гимназия. Вечерта завърши с концерт на двата хора в Ловчанско читалище „Наука – 1870” съвместно с ловешкия хор „Панайот Пипков”.

ПОСЛЕДНИЯТ ДЕН, четвъртък, французите посетиха местната атракция – пазара (битака), откъдето си закупиха сувенири: дървени лъжици, пирографирани съдове и троянска керамика. На прощалната празнична вечеря, организирана от дамите от читалищния хор, имаше много песни, танци, поздрави от други читалищни състави – ФА „Траяна” и дует „Фантазия”.

УСПЕШНОТО ГОСТУВАНЕ на Хора на трите долини стана възможно благодарение на помощта на НЧ „Наука – 1870 г.”, подкрепата на Община Троян и любезното домакинство на ИПЖЗ, които предоставиха базата си.

Сдружение „Посоки”

6 коментара:

Филолог каза...

Има имена на професии в българския език, които не е удачно да се пишат в женски род, като диригент, инженер, доктор,професор и т.н.. Освен това, диригент е професия, и в случая е трябвало поне да напишете: "ДиригенткаТА Изабел Финк...."

Анонимен каза...

Абе,филоложе,а кажи като става дума за "съпруга на диригента" дали няма да стане двусмислица с нетрадиционен сексуален подтекст? :( Диригентка са си го сложили хората съвсем на място :)

Анонимен каза...

Браво за разходката в Орешак! Хареса им вероятно на френчетата! За втори път напомкям ,,Орешак е перлата в короната на Община Троя...,,Думи от предизборно събраниея г-жа Михайлова!

Анонимен каза...

Ей, добре, че е Орешака, че иначе не знам какво щяхме да правим без него ...

Анонимен каза...

Ми щяхте да си купувате картофите и ракията, като всички граждани:)))

Анонимен каза...

Г-жа Михайлова, трябваше да видите какво нашествие от туристи беше в Орешак. Тябва да се инвестира тукя направите ли го Орешак е Ваш!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |