На Состра: Сезонът започва с оптимизъм

* Донка Михайлова: „Проектът „Состра” е изключително важен за Община Троян” * Доц. Д-р Иван Христов ни обеща приятна изненада, а на иманярите – засилена двойна охрана

ТАЗГОДИШНИЯТ археологически сезон на Состра – римската крепост (от II век), прераснала в цяло селище и смяната за античния предшественик на днешен Троян – започва оптимистично. Това стана ясно от съвместна пресконференция на ръководителя на археологическите работи на обекта, зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) и наш съгражданин доц. Д-р Иван Христов, кмета на община Троян Донка Михайлова, ресорния зам.-кмет Поля Димова и шефката на Музея на занаятите Елеонора Авджиева. А оптимизмът идва от няколко посоки.

ПЪРВО – осигуреното финансиране и институционална подкрепа (НИМ, Община Троян, Музей на занаятите, Ротари клуб). „Благодарни сме на общинското ръководство и лично на г-жа Михайлова, че Состра намери специално място в тяхната политика и че обещаните средства за настоящия археологически сезон – 10 хил. лв., са заложени в инвестиционния план”, заяви доц. Христов. Археологът не пропусна да подчертае, че за десетилетието, откакто той ръководи работата по Состра, съпричастност от общинското ръководство винаги е имало, независимо кой е бил кмет; своите ангажименти са изпълнявали и продължават да изпълняват и другите институции – НИМ, Музеят на занаятите, Ротари клуб – Троян. Г-жа Авджиева пък напомни, че всички финансови дейности, свързани със Состра, минават през троянския музей; „Повярвайте ми, това съвсем не е малка работа”, заяви музейната директорка.

„ПРОЕКТЪТ „СОСТРА” е изключително важен за Община Троян, защото Состра е една от емблемите на марката „Троян”, заяви от своя страна г-жа Михайлова. Тя обърна внимание и на друг важен момент – че Состра вече е включена в Норвежката програма за подпомагане на културно-историческото наследство на България, откъдето очакваме мащабна субсидия от 250-300 хил. евро; големи, но напълно възможни пари, които биха предали съвсем друг размах на работата на Состра.

ВТОРО – в чисто културен (археологически) план. Наред с работата по самата крепост, предстоят разкопки на два нови паметника – единият е южно от Троян и ще приятна изненада за всички; а другият – най-голямото светилище на Состра, от времето на император Юстиниан, което е било известно още на пътешественика Феликс Каниц преди 200 години, но след това е било забравено. Г-н Христов специално подчерта, че засега пази в тайна точното местонахождение на тези обекти, за да не бъде изпреварен от „конкуренцията” (иманярите); в тази връзка археологът сподели пред Т21, че лично шефът на РУП – Троян гл. инсп. Марин Ичев е поел ангажимент за засилена полицейска охрана на обектите, отделно за Состра ще се грижи и частна охранителна фирма, наета от НИМ.

ТРЕТО – туристическите екстри. И доц. Христов, и г-жа Михайлова, и г-жа Авджиева не отрекоха, че туристическата инфраструктура в момента не е това, което може и трябва да бъде (тук причините са от различно естество – нормативни, забавено отчуждаване на частни имоти, финансиране и т.н.). Но се прави възможното и е много добре, че през цялото лято на обекта ще има осигурен екскурзовод (от Музея на занаятите). В този план, както подсказа доц. Христов, би трябвало да се използва специалното отношение на финансист №1 на републиката Симеон Дянков към троянската археологическа гордост; „Министър Дянков е идвал неведнъж на Состра и лобира за проекта „Состра”, сподели зам.-директорът на НИМ.

ЧЕТВЪРТО – предстои знаково ВИП гостуване на световния Лимес конгрес. Тази авторитетна световна организация, която обединява най-добрите специалисти по римска история и археология на планетата и чийто пореден годишен форум ще е в България през м. септември, е включила в програмата си посещение на Состра (очаква се тук да пристигнат 400 водещи учени от цял свят). Едно признание за стойността на троянския археологически обект и едновременно с това сериозен наш ангажимент и отговорност.

Т21


Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Ако аз съм турист, не знам какво ще ме накара да посетя Состра. Много хора получават и дават пари за нещо, което не е истинско. Защо живеете в някакво илюзия и харчите пари за своето его. Кажете какво направихте, че хората да си дадат парите да видят нещо повече от една стена. Смешно.

Анонимен каза...

Мноу си прос.

Анонимен каза...

Може да е "мноу прос",но е много прав!Винаги съм се чудил,защо се напъваме да изкараме Троян по-стар от Библията.А действително стойностните римски градове/кажете ми един римски град в планината - няма!Просто там няма какво да се яде!/като Рациария,Улпия Ескус,Никополис ад Иструм и много,много други са разсипани!За да може Черепа да има колекция,Митьо Гестапото да се перчи,братът на Филчев да организира износа на културни ценности.А Цара да приема за подарък златен венец като патриций от Черепа!
Отврат!!!!!

Анонимен каза...

3 Состра е крайпътна крепост ка й Виа Траяна,която се разраства като селище и си е обект та дрънка,а за останалото си напълно прав :(

Жоро индианата каза...

Аааа,ясно! Чак сега разбирам що целия град е в дупки - иманяри,тяхната вяра! Копаят навсякъде,не се знае откъде ще изскочи нещо ценно.Ни асфалт ги спира,ни нищо ...

Анонимен каза...

Оптимизъм за какво?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |