За пиянството и черешата на един народ

* Белязало ни, въпреки погрома си, със слава и самочувствие * „И тази година, дядовото, няма да има априлско въстание”

ДНЕС Е 1 МАЙ, празник. Не говорим за синдикалните демонстрации (не че те са нещо маловажно, напротив), изродили се преди време в комично-карнавални първомайски манифестации, демонстриращи, уж насериозно, икономическия „възход” на соцотечеството. Става дума за друго, за може би най-важното събитие в новата българска история, белязало ни, въпреки погрома си, със слава и самочувствие. Априлското въстание от 1876 г.! Пиянството на един народ отпреди 136 години! Събитието, доказало на света, че ни има и че с нас трябва да се съобразяват. Излъчило великани като Бенковски, Захари, поп Харитон, баташките и новоселските мъченици и т.н. Разбира се, подсказало, че имаме много и от другата порода – на дядо Вълю, предателя… Но при всички случаи събитие велико, световно българско събитие.

ПО-ДОЛУ ВИ представяме един днешен поетичен паралел с това велико някогашно дело – на Георги Господинов, един от най-умните сегашни български писатели. Поглед неласкав, но, трябва да си признаем, обективен.
Т21
*****

Черешата на един народ

И тази година
черешата е отрупана с цвят
Времето е добро нощите топли
всичко ти казва на берекет е
виж пчелата се е събудила
и да не чуе дявол да не стане нещо
до месец до два да пази господ
да срещнем Великден
да мине Гергьовден
Делото ще пламне и начаса всякой
ще вземе участье в това предприятье
момци ще берат момите ще пълнят
старците ще събират съчки
и ще подклаждат огъня
Голямо правене на компоти ще пада
децата ще пукат с черешови листе
ще яхат хвъркатата конница
горе из клоните
ще гълтат череши с костилките
ще търчат и ще викат
Дядо Дядо
направи ни черешово топче

И тази година дядовото
няма да има априлско въстание

Георги Господинов, 1996 г.
Заб. Странната граматика и пунктуация са си на автора.

19 коментара:

Анонимен каза...

Излъгани надежди, че ще се случи нещо. А то, варене на компоти, и... радост! Колко малко ни трябва, за да сме щастливи? Много малко, толкова, колкото ни е и стандарта на живот. Яденето на сварени плодове, в пренаситен захарен разтвор ни прави щастливи?
Какво ли е искал да ни каже поета? Преливаме от негодувание, и в момента, когато очакваш да се случи нещо, силите и гордостта ни стигат, за да си сварим компоти.
Старите ще си отидат от този свят, младите ще правят компоти, децата ще искат черешови топчета, и така до безкрай!!!

IgMg каза...

Може ли да поставя един малък въпрос?
Защо е избрана черешата за символ на нашата освободителна борба, а не стомана на KRUP?
Интересни ще ми съжденията и постингите по този въпрос!

Анонимен каза...

Черешата не е символ на освободителната ни борба. Топовната ни "артилерия" е използвала черешата. Един поробен народ не може да има КРУП, не може да произвежда стомана.Имахме металургични комбината, произвеждахме какви ле не стомани. Днес нямаме, пак сме поробени. Ама въстание / Априлско или каквото и да е/ не се задава.Много станаха Попкръстювците и Дядовълювците. Само че днес те имат други имена - Банев, Вълканов и компания. Бенковски, Каблешков, Харитон види се са забравени.Нали знаете, че, за да се оправят нещата, трябва да станат достатъчно зле.

IgMg каза...

3 ти, добро попадение, но не е в десятката! Бъркаш, черешата Е символ на освободителната ни борба, но защо? Интересно е ......., за това зададох този въпрос?????

Анонимен каза...

Моля,моля,че как да не е символ - ранозрейка,ще рече няма да чакаме дълго,свободата вече иде.А пък колко е червена,не ти е работа.....
Символ е,как да не е символ - всички я обичат,даже и децата.Че дори и песен има - "Цветините очи черешови,снощи ги видях разплакани...".Ще рече,тъга по изгубеното време,място и действие!Ужас,по-право - трагедия!!!
Единствената надежда е :Втресло я и сланина - Дочо да са върне.

Анонимен каза...

Чешите си езиците,вместо да възпитавате достойни граждани,които отстояват себе си и работят за собствената си държава!Хайде сега ми отговорете,защо става така?!

IgMg каза...

6 ти, въпроса ми не е случаен! Достойните граждани са свързани със свободата, по един или друг начин! Уви такъв е троянеца, не позволява да го поучаваш, а камоли пък да го попиташ нещо.
Той е горд, неустоим, но и доста "глъф", защото не приема нищо. Ттой е уникален, оригинален, независим, неприклонен и дори в много случаи и доста неадекватен!
Какво от това?
Това е от семката троянска, която е играла и добра роля, но това не е панацея в наши дни, тук трябва анализ на информацията, читав подбор и стойностни изводи!
Ей това последното е трудно достижимо, колкото и да се правим на "пичове и неустоими интелигенти".

Анонимен каза...

Черешата е символ на доброта и плодородие.Явно, ние череши имаме, ала доброта ни липсва, а за плодородието...внасяме чесън от Китай, а череши от Гърция, или в най–добрия случай, от Кюстендил.
Някога, преди много години имаше череши и в Троян, на Попешка, ала умници ги изкорениха, и засадиха лозя, които не просъществуваха дълго!??? Дали пък с изкореняването на черешите, не "изкорениха" и добротата?

Анонимен каза...

Останаха сливите, и пиянството!

IgMg каза...

Приемам разсъжденията Ви 8 ми, но черешата не е смвол доброта и плодородие. С цялото си уважение към вас, Ви приканвам да поочетете повече, уверям Ви няма да сте на загуба! Аз лично възприемам писанията в сайта и като своеГо рода оброзование. Това се отнася за мен, за вас може и да е друг проблема? Ваша си работа!

Анонимен каза...

IgMg кви череши, брат? Ква свобода, ква Донка, кви пет лева? Ти май си мечтател????!!!

Анонимен каза...

Там под черешата в лозето на хайдук Вълкан /в Лозенград /, Левски създал първия нелегален комитет, кръстосал револвер и кама и заклел първите съзаклятници.

IgMg каза...

Не съм мечтател, брат или сестро №11! Черешата е мтного важна, защото Тя е свързана с нещо, което сега го търсим и не можем да открием. Дано се запитате,кое е това нещо?????!!! Не е важно да го откриете, важното е да го назовете !!!

Анонимен каза...

12-ти до IgMg. Символизира чистотата, жизнерадостта, и е символ на свободата.

Анонимен каза...

Може би днес са се променили ценностите на хората. Докато по времето на турското робство, по–ценна е била свободата, и са пожертвани черешите, то днес не можем да го направим!?
Прехраната стои над всичко! Борбата днес, се състои в борба за физическо оцеляване, свободата стои на заден план. Всеки се спасява както може, и поотделно.
Стихотворението е писано 1996 година. Изминали са 6 години от свалянето на тоталитарния режим, но нищо повече. "Пременил се Илия, пак в тия!"–както е казано. А ние чакаме някой друг да дойде, и да направи черешовото топче, а до тогава ще си правим компотите?
Един призив, надежда, опиянение и очакване в началото на стихотворението, завършват... с правене на компоти, примирение и безсилие.
Разочарованието на възрастния вече дядо е видно. Той може би няма да дочака времето, когато ще направи черешовото топче, но има надежда, че това ще направят неговите внуци.
Виждам черешата, като символ на живота и едно родословно дърво, което ще продължи българския род, и ние няма да се заличим напълно. На дървото са всички–история,бащи, деца и внуци.

Анонимен каза...

Или може би за по–кратко, чрез черешата е изразена надеждата за свобода, бързо преминалото опиянение, и връщането към това, което сме правили и преди. Една лирична картина в началото, една тишина като пред буря. Буря, която се превръща в едно всекидневие. Забравили сме за къде сме тръгнали, може би повярвали в промяната, и продължаваме с това, което сме правили и преди, промяна няма.
Единствен трагичен образ тук е на дядото, който вижда, че нищо не си е отишло от преди, осъзнава че е излъган, и за съжаление няма да дочака съвременното Априлско въстание, и така жадуваната промяна.
В това стихотворение, и чрез черешата, поета отразява събитията през 89 година, и след това.

IgMg каза...

Е, знаех си, че има адекватни хора, които пишат в сайта, не само простотий породени от бунашко плоскостъпо изтъпанчванея, а от интелигентност, познания и опит.
Може и нормално да се пише, нали виждате 14,15 и 16 ти. Радвам се, че има и такива коментари от които някой, който иска, може и нещо да научи!!! Благодаря ви!!!!

Анонимен каза...

Моля, сега ходи се гръмни !

IgMg каза...

18 ти, да се гръмна или застрелям? Кое ще удовлетвори всеобхватния ти мозък? Поясни брилянтната си мисъл моля те!
Е-е-е-х много прост народ се е навъдил напоследък, и то защото нищо не мойш му заби г--а клисав, дори космически лъч, само можеш да му вземаш и това точно прави Бат Боко с вещина! Хвала му за това!
Брависимо 18 ти си велик!???!??+?! Такъв изказ се изгражда с много упорит труд и лишения по отношение когато е налице мозъчен дефицид и огромен инфантилизъм!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |