Инж. Мирчо Банев: Искат да глътнат „БКС” ЕООД (1)

* „Политика на декапитализация и приватизация, за това става дума”

С инж. Мирчо Банев (56 г.) – бившият, свален силово управител на общинското строително дружество „БКС” ЕООД (2007 г.) и вкаран в съда с обвинение, че е ощетил дружеството с неизгодна поръчка (за строителството на комплекс „Чаршията” в центъра на Троян), после спечелил делото, но невърнат на работа – разговаряме по няколко горещи теми. Съдбата на „БКС” ЕООД, което е в критично състояние и се заговори за закриването му; троянската „далавера на века” с апетитния терен в района на бившата градска баня, който от години пустее и буренясва и нищо от приватизационните ангажименти не е изпълнено; случващото се в БСП – Троян и капаните пред червения градоначалник Донка Михайлова.

*****

- Г-н Банев, нека на най-напред поговорим за общинското дружество „БКС” ЕООД. Вие преди време го вдигнахте на крака, а сега се отчитат годишни загуби, говори се за преструктуриране и разделяне, за прехвърляне на същинските дейности към „Комунални услуги” ЕООД, за продажба на части от дружеството и т.н. Как ще коментирате?
- Тази политика се води още от времето, когато аз бях управител на „БКС” ЕООД. Тогава се започна, още тогава на няколко пъти бях привикван да искат от мен подобни неща. Политика на декапитализация и приватизация, за това става дума. Неслучайно с мен се срещаха отговорни общински ръководители да ме питат какво ще правим, ако БКС бъде приватизирано. Казвах им – ако целта е приватизация, по-добре да напусна БКС, защото аз съм дошъл в това дружество да го изправя на крака. Което и направих – през времето на моето управление, от м. юли 2003 г. до м. юни 2007 г., четири пълни години, успехите на дружеството са факт. Договорът ми беше за 3 пълни години, после кметът Енкин го поднови за още 3, обаче веднага след това някои хора се уплашиха, че БКС става една от най-мощните строителни фирми в града, на някои местни бизнесмени им станах трън в очите.

- Преди години в Общинския съвет, говоря за края на 90-те и след това, редовна тема – и в официалния, и в неофициалния дневен ред – бе докога ще търпим това губещо дружество БКС. После стана нещо друго, а сега отново се заговори за разделяне, т.е. за закриване на дружеството. Умишлено ли се прави това, от некадърен мениджмънт ли е? Или е нещо друго – примерно, че няма обективни предпоставки да съществува и да върви нагоре едно общинско строително дружество, някои смятат, че е точно така?
- Някои смятат, че е така, обаче аз не смятам. Всичко си зависи от мениджмънта на самото дружество, от ръководството. Ако има един добър мениджър на дружеството, този срив не би го допуснал никога. Защо се допусна, питам, едно дружество, което го оставих със закупена нова техника – три бетоновоза, още една бетон-помпа, нов багер „Камацу”, цялата техника, която ни трябваше, за да изправим дружеството на крака – след моето напускане наново да бъде съсипано?! Затова можем да си направим извода, че никога тези, които са в Общинския съвет, а даже и кметското ръководство, не са имали желанието БКС да бъде мощна фирма, затова вкарваха при поръчките външни фирми.

- Из града упорито се говори, че има няколко човека, които искат да глътнат апетитни части от „БКС” ЕООД. Кои са тези апетитни части?
- Ще дам пример. Още когато бях управител, един известен троянски бизнесмен ме „уволняваше” посред нощ, защото съм бил продал двата стари силоза на бетоновия възел, за да мога да купя един нов бетоновоз. Защото старият (бетоновоз) бе използван над 20 години и вече не работеше, бе амортизиран отвсякъде. Още тогава бях „уволняван” – от споменатия и от други троянски бизнесмени, които имаха определени апетити към дружеството; но на другия ден същите отново ме „назначаваха” и идваха да ми се извиняват. Бетоновият възел е най-тлъстата хапка, защото какво е БКС-то без бетоновия възел - нищо. Мога да го докажа – когато бях управител, приходите на дружеството по равно идваха от бетоновия възел и от строително-монтажните работи (СМР), по около 1 млн. лв. на година от двете дейности. Махне ли се бетоновият възел, БКС вече не може да бъде такава конкурентна фирма при новите пазарни условия.

- И къде е причината дружеството да потъне?
- Причината трябва да я търсим в тези местни политици, които сме ги избрали и сме ги сложили в Общинския съвет. Отношението на местния бизнес към БКС също е фактор.

- Тогава говорим за умишлено съсипване?
- Точно за това говорим. Много лоши неща се случиха както през последния мандат на кмета Дилян Енкин, така и през мандата на следващия кмет – Минко Акимов. И искам да кажа, че точно липсата на визия за дружеството, и изобщо за общинските дружества, им помогна да загубят изборите. Защото това обвързване на властта с интересите на някои определени бизнесмени в града, в частност и такива, които искаха да приватизират БКС и особено бетоновия възел, не се харесваше на троянци. Цялостно ако погледнем последните 20 години – това бе един бандитски преход.

- Но БКС не го ли смачка и обективната ситуация? Ще илюстрирам със сегашния Закон за обществените поръчки, който дава пълен приоритет на предложената цена, играчи отгоре „свалят” изкуствено, играят за хубавите поръчки и изолират по-дребните кандидати като БКС, които не могат да си позволят подобни „игрички” с цените.
- Правилен въпрос. Но питам – защо БКС не го смазаха тези обективни реалности по време на моето управление? И при мен ситуацията бе същата.

- Но тогава я нямаше още вълната на европроектите.
- Но тогава пък имаше един подем преди влизането ни в ЕС и се строеше много. Точно тогава недвусмислено са ми казвали – за този проект да не участвам, за оня проект да не участвам и т.н., а пък за някои проекти е имало и директно нареждане БКС да не се меси.

- Да разбирам ли, че общинското дружество е можело да вземе общинска поръчка, но на поръчителя (общинската управа) това не се е харесвало? Тоест – БКС не е било удобно на някои фактори в местната управа, защото трудно могат да се договорят комисионни?
- Именно. Мога да дам и конкретни примери. Да вземем рекултивацията на старото сметище за 750 хил. лв.. Ние, БКС, го изринахме това сметище, когато правиха пречиствателната станция, и бяхме го почти подготвили за рекултивацията и можехме да я изпълним качествено и в срок. Но… директно ни бе съобщено/наредено да не участваме, защото има фирма, мисля, че беше от Пазарджик, която ще спечели конкурса?!

- Това бе по времето на кмета Дилян Енкин, нали?
- Да, по негово време. Не казвам, че той лично ми е наредил да не участваме, имаше други хора, които го направиха. Спомням си, едни момчета с дебели вратове бяха блокирали втория етаж на Общината и не можеше да се влезе. И тогава този проект от първоначална цена 750 хил. лв. набъбна на над 1 млн. Опитах се, тъй като бях много упорит, да получа поръчката за производството на бетоновите плочки за канавките (елемент от рекултивацията) – бяха, мисля, около 15-20 хил. бройки, което щеше да донесе добра печалба за БКС; но накрая бяхме излъгани и за това. Следващ пример – реконструкцията на ул. „Христо Ботев”, първия етап, от Санаториума нагоре; също искахме да участваме, като подизпълнители. Тогава бях в УС на Националното сдружение на БКС дружествата, решихме да направим един местен троянски консорциум заедно с всички частни строителни фирми в района и на моя повик откликнаха 90% от фирмите, само „Хидрострой” не прие. Идеята бе да регистрираме консорциума официално, в съда, защото така бихме могли да се борим за подобен голям обект и да се противопоставим на външните фирми

Мога да докажа и с друго, че тогавашната троянска управа не искаше БКС да върви нагоре. След моето отстраняване, знаеш как стана и как бяха изфабрикувани обвиненията, назначиха за управител Георги Георгиев, който бе главен счетоводител на дружеството. Само за 2 години той вкара дружеството с 200 хил. лв. и кметът Минко Акимов предложи на ОбС, за което го поздравявам, да отстрани г-н Георгиев за несправяне с работата. Но се питам, защо г-н Георгиев, освободен за несправяне с работата като управител, отново бе назначен на възловата длъжност главен счетоводител? И досега е там?! След като бе назначен новият управител Галя Данчева, към която имам най-добри чувства, я попитах защо Георгиев е още там. И тя знаете ли какво ми отговори: „Такава беше уговорката – ако искам да бъда управител, да не закачам Георги Георгиев”. Питам защо? На мен отговорът ми е ясен, но искам да отговорят тези, които направиха врътката.

Когато бях отстранен от БКС, тогавашният кмет Енкин още на втория ден ме извика в Общината и най-добронамерено ме попита: „Г-н Банев, кого предлагаш да оставим за твой заместник, докато мине проверката?”. Аз предложих заместника си Илия Маринов; Енкин обаче отсече: „Гурлевски (тогавашният районен прокурор – бел. Г.М.) каза, че не може Илия, трябва да бъде Георгиев”. Това бяха думите на кмета Енкин.

- Излиза, че срещу БКС се е работило от много посоки?
- Да, имаше нещо като сдружение срещу БКС.

- Но защо?
- За да го глътнат, разбира се. Това бе целта. И още – от БКС не можеха да се вземат комисионни, както от други външни и тукашни частни фирми. Във въпросното съдружие бяха и немалко общински съветници, които би трябвало да ги прекръстим на частни съветници. Тези хора вече 10 години си траят по въпроса.

- Може би не са компетентни по този проблем?
- Като не са компетентни, защо не си вземат консултанти, имат това право.

- Сега, в новия Общински съвет, някой съветник консултирал ли се е с теб относно „БКС” ЕООД?
- Единствено с инж. Станислав Съев съм разговарял и го смятам за един от малкото съветници от БСП, които имат позиция, и не само по този проблем. Инж. Илиян Пеевски пък е най-компетентен по темата и е давал добри предложения, Даниел Сираков също, има още един-двама. Другите стоят и чакат да видят края на БКС, което ме навежда на мисълта, че има някакъв умисъл в цялата работа.

- Добре, ако сега, м. април 2012 г., един амбициозен мениджър се заеме с БКС, би ли могъл да вдигне дружеството на крака и да го преведе през бурята?
- Може, но първо трябва да се направи много сериозен анализ на състоянието, да се прегледа цялостната му структура наново, звено по звено, и да се направят съответните изводи. На тази база да се вземе решението ще го има ли общинското строително дружество БКС или не

- Според тебе трябва ли да го има?
- Според мен задължително трябва да го има.

- Но някои мислят, че строителството трябва да е само частен бизнес и че такива ни риба, ни рак общински дружества като БКС нямат шанс.
- Дай да видим тогава какви са предимствата на едното и на другото. Ето едно предимство на общинското дружество – че може да се използва 24 часа в денонощието, при всички спешни и неотложни общински нужди, при аварии, при беди, включително и при някои по-дребни, но нужни неща. Една частна фирма никога няма да се хване да направи ремонт на, да кажем, 2 кв. м плочки, а общинското дружество ще го направи.

Ти знаеш, че БКС го поех кажи-речи за вторични суровини и след това тръгна нагоре, стана цялостно преоборудване и оптимизиране. И ако направим едно сравнение на параметрите в бизнеспрограмата за 2012 г. на управителката на БКС г-жа Данчева с всички мои бизнеспрограми през 4-те години, когато бях управител, ще видите коренната разлика в цифрите, а те говорят най-безпристрастно. И друго да кажа – през последната година от моето управление, 2006 г., разходите за заплати в дружеството бяха 245 хил. лв., сега е заложена горе-долу същата сума за заплати – 235 хил. лв.; но сега личният състав е от 38 души, а аз работех с 54, през лятото достигаха и до 60-70. Какво излиза – заплатите растат, а дружеството върви надолу?!

- Сега по твоя казус. Обвиниха те и заведоха съдебно дело, че си ощетил БКС с поемането на поръчката за строителството на търговско-развлекателния комплекс „Чаршията” в центъра на Троян. Ти спечели делото, но би било интересно да чуем нещо и по този въпрос.
- Общинската фирма „БКС” ЕООД започна да строи най-атрактивния комплекс в града – „Чаршията”. В същото време в съседство трябваше да се вдигне друг комплекс – на терена на старата баня. Аз бях много учуден, когато Байрям Баш, собственикът на фирма „Мера” ООД, придобила терена, дойде и ми предложи БКС да участва в изграждането на този комплекс на мястото на старата баня, на 100-тина метра от обекта („Чаршията”), който изпълнявахме в момента.

(следва)
Интервю на Генадий Маринов


Още по темата:

31 коментара:

Анонимен каза...

Да откраднеш пистолети от поделението в което си служил,да ги продадеш и да те осъдят условно.Що за наглост.И има сурат другаря Банев да говори в Троянската Козя стъпка.Комунистическо безочие,брей.

Анонимен каза...

Де бре Генчо,
защо се излагаш да правиш интервюта с наи крадливите хора в Троян? Този тъпанар краде,къщи строи, яде и пи до насиране,а ти
го произведе "специалист". Излагаш се без да искаш или правиш умишленни циркове?

Анонимен каза...

Подкрепям 1-ви и 2-ри безусловно!Каквато ни интелигенцията и управата,такъв ни е и града!Заприличали сме на бантустан...

Анонимен каза...

Купил бил 3 бетоновоза,бетон помпа и чисто нов багер Куматсу. Ха,ха,ха... Куматсуто още се изплаща от БКС. Трите бетоновоза закупи без търг
от Веско на Вениката - те са съученици и си разделиха по 20-30 хилки двамата,като натовариха общината с 3 остарели камиона годни само за горелката на Иван Самичков. Бетон помпата също закупи в ортаклама с Веско пак без търг. Същата бетон помпа не можа да се пусне в деиствие половин година и се дозакупиха за нея части на стоиност почти за нова. Не съм сигурен,че и сега работи тази гробница. Строител бил! През 2006-2008 г. куцо и сакато строяха кои кочина,кои къща,кои хотел. Днес на БКС няма луд да възложи работа и за кенеф да построи. Цял ден се подпират на лопатите циганите и алкохолиците,които работят там и нещо не вършат.
Това го виждаме всички граждани па даже и селяните всеки ден.

Анонимен каза...

Май този Банев наистина е засегнал нечии интереси и са го отсвирили да не им мъти водата

Анонимен каза...

Бил контрабандист на оръжие,което доставял на пустинната лисица у Либия,та за това му трябвали пищаците ;-)

Анонимен каза...

Тука направо закопа съпартиеца си Енкин!!!
Енкин излез с позиция де!!!

Анонимен каза...

генади,интервюто ти с този негодяй ,е тъжно и жалко.наглоста и безочието на този палячо е върха.всеки що годе запознат с делата на бкс знае,че този безморалник опоска исъсипа бкс-то.
генчо,генчо-0-0-0!

Анонимен каза...

Ебати наглеца,окреде го ,съсипа го и накрая ЩО го махнаха яслата.............иначе говори едни велики приказки !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

"Чаршията", "Красива България",инвестиции от EU.
От колко отстояние трябва да се строи от коритото на реката?
"Красива България" в Троян стана ли?

Анонимен каза...

В този форум е пълно с нищо незнаещи, но пишещи тъпчовци!!!

Анонимен каза...

11-и много вярно.Само си чешат езиците,без никаква компетентност.

Кристофър Робин каза...

11-ти и 12-ти вие не сте ли от този форум? Глупави мои мечета ...

Анонимен каза...

И неговата не е лесна. Не, че е бил много порядъчен, но не е лош човек. На много хора е помогнал, което не може да се каже за повечето заемащи важни постове. Почти всички, докопат ли се до кокал, помагат единствено на себе си.

Анонимен каза...

че не е лесна не е,то неговото не еболест,а състояние.да пази бог от такива като него,зашото ние явно не можем.

Анонимен каза...

11 и 12 вие и двамата със сигурност сте "тъпчовци"! Когато знаете нещо, ами споделете го! Какви глупости пишете? Да, навярно много хора не са запознати с Наш Мирчо, но виждате, че не са безучастни като вас! Вие хем се барате, че знаете, хем критикувате! Това какво е? Ами дебелащина и простотия, нищо друго! Пиешеш съждение без никакво доказателство, обявяваш някои си за кретени и на всичкото отгоре си мълчиш кат един дебел гъз! Мерси за поуките драги ми 11 и 12 ти, такива като вас са за ......??!!!???! А Мирчо е УНИКАТ, абсолютен безскруполник! Гена, този екземпляр, не го наричам и човек, те смъква доста надолу! Но ти си яко "копеле" (в добрия смисъл на думата)

Анонимен каза...

Не Ви ли е ясно,че 11 и 12 е или Мирчо, или някои негов близък роднина? Цялото поделение по
онова време поне 500-600 човека знаят,че тои открадна пистолетите. Кога успя да се промени в положителен человек от крадец на оръжие? Мисля си,че които е крал веднъж ще продължава да краде цял живот...

Анонимен каза...

Ти да не си работил в поделението?

Анонимен каза...

тооо Перко е за затвора ,ние пишем коментари ..................за това сме на това положение ,защото всичките ни управници грабят в захлас,тежко на г-жа Донка Михайлова с тия крадци по край нея,един човек който найстина мисли за града НО;::::::;;;;;;;;;;

Митьо патлака каза...

Шшш,кви сте вие бе,лапайте патлака :)

Анонимен каза...

Защо ритате по умряло куче? Не виждате ли, че се чудят с каква клюка да ни залъжат, че да не почнем да питаме къде заминаха предизборните обещания???

16 каза...

21 прав си! Аз съм 16 ти. Не знам какво прави Гената, но в GOOGLE, когато търся сайта, вече по-трудно го намирам! Това значи, че интереса пада или се увеличмава с обратен знак!
Ами ако продължава да интервюира особи като Банев, да не се чуди, че сайта му не е актуален.
За предизборните обещания сте и не сте прав, защото всичко си има мярка, както обещанията, така и обективните дадености, с които управляващите не се разграничиха като неизпълними когато поемаха властта! Но, те за сега яхнаха яко само два проблема(магистрали и вдигане на пенсионна възраст. Евала на такива управници, които до сега не се ангажираха на практика с нищо! И защо?
Ами защото нищо не е в състояние да ни оправи, ей тъй на еднъжки, както когато се почешем още много време ще падат само въшки! Това трябва да ви накара да се замислите????!
Оправията е само вътре в нас, не чакайте БОКО да ви оправи, той сега го прави с вещина!???!!! Боже господи интересен народ сме, няма що! Уж сами си избираме сътрапите, а пък сме и недоволни, но само малко, колкото тихата радост, да не ни се смеят и да не кажат, че сме ИДИОТИ?!!!!??
А ние СМЕ.....!!!!

Анонимен каза...

A пък наш Мирчо е ПИЧ да ви споделя! защото щом този отпадък е толкова важен, как ли биха се възприели не малкото свестни хора в Троян бе, Гена!
Може би като .........?????? престъпници, А?

Анонимен каза...

Норочно изчаках да чуя някой коментари да този е престъпник кради пишови , изгонен от либия за кражба , изгонен от Хидрострой краде нафта от камионите и материали питайте старите работници и подледното уволнен от Бкс - Троян да за бетоновозите е вярно купени са срещу бетон със веника е зделката незабравяйте тогава си купи и мерцедесе хайдук от класа нагъл никой не го иска в Бкс - то всички го мразем и сега

Анонимен каза...

абе,хора това нищо е лудо,ама и генади е еди щматарок.май няма човек в града които да не е отвратен от този безочлив и нагъл тип.окраде и съсипа бкс-то,а като чете човек остава с впечатлението,че нищожеството нито разбира,нито осъзнава какво е върщил.но нищо чудно,нали са друщки с железненския айдук.

Анонимен каза...

Безочието и нахалството трябва да са с мяра. Такава Мирчо Банев няма. Плюе и топи всички и най- вече Енкин който го назначи за шеф на БКС навремето. То и до сега щеше да е той шеф ако имаше мяра. Малко история: Когато един прекрасен ден на бетоновъзела пристига един на пръв поглед обикновен човечец-облечен в дочени дрехи, на възраст около 55, плешив, искащ да си купи бетон за вилата си в " Маргатина" по случайност попаднал на великия шеф Банев. Когато казал за какво е дошъл великия шеф го отпратил с думите:" Плеши/галено за плешив човек/, от тук бетон няма да вземеш"!Човечеца нищо не казал и си заминал/явно не е знаел че бетон се взима след среща с великия шеф, но на четири очи/рушветче/. До тук добре, /бил един петъчен делничен ден/.Проблема дошъл в понеделник когато икономическа полиция от София атакувала офиса на великия шеф. Резултата е на лице-великия шеф се сдобил с разследване и уволнение. Указало се, че плешивия човечец в дочени дрехи, строящ със собствени сили вилата си в " Маргатина" се оказъл държавен служител на висок пост в министерство в София.....

Анонимен каза...

Като за преразказана история,получаваш отличен.За граматиката на преразказаното, получаваш минус слаб 2 (:

Анонимен каза...

26ти какви измишлъотини приказваш ми да го бе съчинил малко по достоверно че така много съшито

Дядо Либен каза...

Хехехехехе едно глупи разказва за едно плеши!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

28 ми, ами като спориш, че 26 тии пише недостверни неща, напиши моля те твоята версия. Не обвинявай така на празен лист!

Анонимен каза...

Дедо Либене,бегай при Мирча да ти покаже патлака,и да те налиби ;-)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |