Търси се изход за четири селски училища

* Вариантите са три: сливане, преструктуриране, закриване * Донка Михайлова: „Ние не искаме да закриваме училища, ние искаме да спасяваме училища” * Райко Райков: „Ако се чака – отивате до стената и няма разминаване” * Иван Миховски: „Защо детската градина в Орешак е пълна, а училището - не”

СРЕЩА С ДИРЕКТОРИТЕ на застрашените училища в съседните села Орешак (ОУ „Васил Левски) - Черни Осъм (СОУ „Васил Левски”) и Дебнево (ОУ „Любен Каравелов”) - Врабево (ОУ „Христо Ботев) се проведе миналата седмица, 18 април. Срещата бе организирана от постоянната Комисия по образование към Общинския съвет (ОбС), чийто председател е съветничката от БСП и директор на най-голямото троянско училище Розалина Русенова, а в работата й взеха участие ресорният зам.-кмет Поля Димова и шефът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) – Ловеч Райко Райков. Сред присъстващите бяха също кметът Донка Михайлова и председателят на ОбС Минко Акимов, както и кметовете на споменатите четири села.

ПРИЧИНАТА ЗА СЪБИРАНЕТО бе ясно назована – търсене на изход за двете двойки съседни училища (Орешак – Черни Осъм и Дебнево – Врабево), където учениците са под санитарния минимум, а демографските тенденции сочат още по-голям спад, учи се в слети паралелки, учениците бягат към града, налага се дофинансиране и т.н. Като вариантите, за които се говори (или намеква), най-общо са три: сливане на училищата (две по две); преструктуриране от типа – началният курс в едното, основният в другото; и най-драстичният, който може би е най-адекватен на тежките реалности, но ще доведе до сериозни сътресения в местните общности и на този етап трудно ще се случи – закриване на някое/някои от споменатите училища. Особено тежко е положението в Орешак, най-голямото, най-богатото и единственото с демографски ръст село, където обаче училището от години върви надолу, местни деца (79 в момента) масово пътуват към Троян и Черни Осъм, а учениците в орешашкото школо сега са едва 70, от които местните са едва 11 и „пълняемостта” се осигурява от приходящи циганчета, които всеки ден се транспортират от града и обратно.

ОРЕШАК – ЧЕРНИ ОСЪМ

КАКВО се чу в залата? „Защо детската градина в Орешак е пълна, а училището - не? Нека видим къде е причината и да я отстраним”, заяви младият съветник от ГЕРБ Иван Миховски и предложи да бъде изслушан директорът на ОУ „Васил Левски” в Орешак Борислав Томов. „Много деца от Орешак пътуват до Троян, защото е много близко. Подобни проблеми имахме и с детските градини в селата Бели Осъм и Калейца, които също са много близо до града. Има такъв обективен проблем, но мисля, че не е само това, има и друго”, допълни г-жа Русенова.

„ВАРИАНТЪТ в Орешак да остане само началният курс, а в Черни Осъм – средният, няма да се получи, децата и от двете места ще тръгнат към Троян. Каква оптимизация ще е това, не е ясно!”, бе мнението на директорката на черноосъмското СОУ „Васил Левски” (Националното училище за планински водачи) Румяна Велешка. В същата посока бе и мнението на кмета на Орешак Христо Терзиев: „Нито децата от Черни Осъм ще ходят в Орешак, нито обратното. Това, което ще се постигне, е самоубийство и на двете училища”.

„МИНАЛИ СМЕ ПО ТОЗИ ПЪТ – със закриването на училището в с. Голяма Желязна преди години. Имаше голяма съпротива, но се постигна икономически ефект. В настоящата ситуация ще има такъв ефект само ако се закрият училища – по едно във всяка от двете посоки. Много трудно се закриват училища, но ако се търси икономически резултат, това е пътят. Трябва ясно да се определи каква цел гоним, защото тук има и социален момент, включително, че немалко учители ще останат без работа”, бе становището на директорката на ОУ „Васил Левски” в с. Борима и председател на общинския Колегиум на директорите в образованието Иванка Миткова.

„ТРУДНО БИХ ГЛАСУВАЛ за закриване на училище, но е факт, че в нашата община има най-много селски училища. Миналата година във Врабево и Дебнево са се родили по 2 деца, тъй че сливането на училищата няма да реши проблема. Голямата ми болка обаче е за Орешак – детската градина там пращи по шевовете, а училището няма ученици и всеки ден 79 деца от селото пътуват за училищата в други селища. Може би родителите от Орешак трябва да бъдат по-големи родолюбци, не бива да се стигне до закриване на училището в най-голямото и будно троянско село. Но дали вина няма и самото училище?”, бе оценката на настоящия председател на ОбС и бивш кмет Минко Акимов. Г-н Акимов подчерта още, че училището в Орешак е било включено в проекта за подновяване на училищната инфраструктура, понеже това няма да позволи училището да преустанови дейността си в следващите 5 години.

ЕДНО ОТ НАЙ-ОЧАКВАНИТЕ изказвания бе на директора на ОУ „Васил Левски” в Орешак Борислав Томов. Неговата оценка на създалата се тежка ситуация бе следната: „В Орешак у хората го няма този патриотизъм, както в Черни Осъм, където преди години с жива верига спряха строителството на язовира. Направихме срещи с родителите, едната бе с персонални покани – никой не дойде. Наши учители по групи посещават родителите в селото… Но тази тенденция на отлив от училището в Орешак не е от вчера, а още от края на 90-те години”.

ВРАБЕВО - ДЕБНЕВО

НЕ ПО-МЕК бе дебатът по училищната ос Врабево – Дебнево. „Приветствам общинското ръководство, че търси решение. В Европейския съюз има примери за подкрепа на малките училища от местните общности. Само така, чрез подкрепа от местната общност, ще покажем, че училището е приоритет за нас. 10 години взаимно премълчаваме (протакаме) и чакаме държавата да вземе решение – и тя дофинансира, но на минимума. Предлагам дофинансирането да е като за защитено училище, или около 40 хил. лв. годишно на училище, като с това се ангажира и Общината. Според мен това е най-мъдрото решение и само така ще докажем, че образованието е приоритет”, заяви директорката на ОУ „Любен Каравелов” в Дебнево Анелия Подаяшка.

ТЯ ОБАЧЕ БЕ РЕПЛИКИРАНА от г-жа Русенова: „Разбирам искането за постоянно дофинансиране, но според мен това е погрешно. Държавата е определила колко е необходимо за издръжката, има общи стандарти. През последните 10 години се направи много за образованието в община Троян – бяха инвестирани милиони левове и винаги образованието е било приоритет”. Г-жа Подаяшка не опонира, а подсказа и друго решение – сливане. „Едното или другото решение трябва да се вземе и Общинският съвет трябва да го гласува”, категорична бе директорката на дебневенското школо, която напомни, че от доста години учители, родители и жители на Дебнево са под стрес каква ще е съдбата на тяхното училище.

В НЯКАКВА СТЕПЕН сходна позиция изказа и директорката на ОУ „Христо Ботев” във Врабево и общинска съветничка от БСП Красимира Георгиева: „Едно ново обединение на двете училища (в Дебнево и Врабево) е решение, но не е достатъчно. Трябва да се търси статут на средищно или дори на защитено училище. Нашите две села са по на 20-25 км от Троян и пътуването на учениците ще е много трудно”. „Ако намерим най-правилния начин и най-кадърните учители, изход има”, обобщи г-жа
Георгиева.

ОУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ” – И ТО В КЮПА?!

ЛЮБОПИТНО Е защо на тази среща, в общия кюп – наред с 4-те проблемни селски училища – бе поставено и градското ОУ „Иван Хаджийски”, най-старото троянско училище. Формалният повод го разбрахме – идеята част от сградния фонд на училището, която не се използва, да се отнеме в полза на Общината. Но в хода на дебатите по този въпрос не се чу нищо и се подразбра, че има (и) нещо друго – вероятно от кадрово естество; или казано по ясно – нищо чудно някой да се е прицелил в поста на директора Стефан Мичев.

Г-Н МИЧЕВ ПЪК ЗАЯВИ, че недоумява защо ОУ „Иван Хаджийски” е включено във въпросната група и даде своите аргументи: в училището няма слети паралелки, няма дофинансиране, при външното оценяване винаги е сред първенците, редовно негови възпитаници печелят национални отличия (6 отличия само през миналата година), бройката на учениците е много над 100 – около 250 в момента. Коментар от страна на ръководните фактори не последва.

НАЧАЛСТВОТО РЕЧЕ

ДУМАТА В ВЗЕ и кметът Донка Михайлова: „Безспорно дискусията е много тежка. Проблемите са ясни, но нямаме единомислие за основаната цел. А тя трябва да е една – повишаване на качеството на учебно-възпитателния процес. Тези училища сега не дават резултатите, които биха ни удовлетворили. Но не парите са основната причина. Ако се върви по логиката „дайте ни пари, а не акъл”, училищата ще си отидат. Затова подготвихме подробна информация за тези училища, правихме и срещи в четирите села, на които бяха поканени учители и родители. Истината е, че ние не искаме да закриваме училища, ние искаме да спасяваме училища”. Г-жа Михайлова напомни, че издръжката на ученик в града и селото е различна и че подкрепя изцяло идеята на Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ) законово да се регламентира диференциране на субсидията, което би дало шанс на селските училища. Изходите са два, подчерта градоначалникът. Първият – нищо да не пипаме и постепенно училищата да загинат. Вторият – да се върви към обединяване на училищата, като най-добър резултат би се получил чрез преобразуване в средищни и защитени училища, където дофинансирането е гарантирано от държавата. „През 21. век слетите паралелки са анахронизъм, така ставаме съучастници в ниската конкурентоспособност на нашите деца”, категорична бе г-жа Михайлова.

РАЗЯСНЕНИЯ ПО ПРОБЛЕМА даде и началникът на РИО – Ловеч Райко Райков. Образователният шеф напомни, че не толкова отдавна в община Ловеч наведнъж са били закрити 7 училища. „Училищата с под 100 ученици са проблем. Трябва да се търси изход, но няма време – 31 май е последният срок”, заяви г-н Райков, визирайки предстоящото приемане на новия закон за образованието, в който може да има и забрана Общините да дофинансират училища. „Ако се чака – отивате до стената и няма разминаване”, категоричен бе Райко Райков.

Генадий Маринов

30 коментара:

Анонимен каза...

"Защо детската градина в Орешак е пълна,а училището - не"-попитал не знам кой си!
Ами то е очевидно!
По-надолу самата ПРИЧИНА казва,че "няма патриотизъм" у орешачани-ха,ха,ха!Това била "причината" според ПРИЧИНАТА!
Вие чували ли сте за чичо ТОМОВАТА колиба?
Е,сега ще я и видите!
Но мно-о-ого,много късно!Мандалото хлопна!

Анонимен каза...

Изход няма, поне не при това състояние на общината. За да не затворят и други след още пет години на "развитие", трябва да се случат няколко неща - големи инфраструктурни проекти в региона (малко вероятно), стратегически инвеститор - поне 1000 нови работни места със заплати над средните (още по-малко вероятно при криза), вериги търговски обекти (без 1 и 2 няма да стане), какво излиза?

Анонимен каза...

Какво има за умуване? Те са се самозатворили тези училища. За какъв учебен процес може да става дума-там той е просто фарс.Дори и родителите сме го приели за факт. Най добре в града-поне за сега,че след 5 години и там ще е същото...
А.... сега ще ревнат пишман директорите и пишман даскалите....

Анонимен каза...

Пълнят селски училища с ромчета от града-това е нечувано!!!!!!!!!После карат орешашките в Троян-ние сме за лудницатааааааааааааааааааааа.
Хайде оправете (продайте) и "Иван Хаджийски"!
Вчера бях в Ловеч и ме питат вярно ли Троян останал 10000 жители!??????????Погледнете дълго очакваната бензиностанция "Лукоил" те я строят сякаш ще я отварят след 3години ЗАЩО ЛИ?
Голяма верига за 10000жители НЕЗНАМ??????

Анонимен каза...

Щот до дет е направят свършия парите:):)

Анонимен каза...

Пък свършиха парите щот им взеха хотелите:):)Мили родни картинки :):)

Анонимен каза...

А другаря еНкин защо го няма там бе,той е приватизацията на апетитни имоти?
Е.ати даскалите всеки дърпа кокала,те са гладни кучета
бедни народе(останал) -бях горд като кажеш че си от Троян,а сега не знам -достигаме Угърчин,по безработица,бедност,циганизация и т.н.
Превръщаме се в селско градче без поминък,разчитащо на ТУРИЗЪМ,ама който дойде не повтаря:големи надценки,големи дупки по пътя,големи данъци,търговци-мошенници и др.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
легенда:
.-Г а не Б,за по горе става въпрос

Анонимен каза...

Миналата година във Врабево и Дебнево са се родили по 2 деца, и то от роми!

Няма вече луди българи, които да създават живот, който е лишен от смисъл!

Анонимен каза...

Мичев провали ОУ „Иван Хаджийски” сега е пълно с роми, не проявавам разсизъм, просто както сами знаете рочите не проявяват никакво старание към училище, а от това страдат децата ни.

Мичев изгони всички добри учители и остави онези, който му тичат след.... знаете кое.

ОУ „Иван Хаджийски” се нуждае от нов директор, селските училища трябва да се затворят и парите да се насочат към ОУ „Иван Хаджийски”.

Анонимен каза...

Стига вече с тоя расизъм!Някой да е видял "циганин българин да храни".Наричайте нещата с истинските им имена.Роми та роми...да не са сукали случайно от "Капитолийската вълчица".Май за момента сучат само от държавата и данъкоплатците.Да сте мярали циганин в данъчното,енергото или ВиК.Евентуални единици.Каквито им задълженията,такова им е и образоването.Само за права реват,ами задължения нямат ли към тая държава де ги е турила цял живот на хранилка.От цялата работа истински дискриминираните са българите е частност изрядните данъкоплатци.Ей това вече е расизъм!

Анонимен каза...

"Ако има някакво ниво на раждаемост, да не си правим илюзии, то се поддържа от ромите. Утре обаче на вашите деца няма да има кой да им изкара пенсията, защото трудно ще интегрираме и накараме ромите да работят", подчертава Малинова.

Анонимен каза...

Та...в Детската градина в Орешак е пълно с деца-ами ,казано на пазарен език-там се предлага качествен продукт.Към настоящия момент освен орешаченчета,там се отглеждат и възпитават 7/седем/деца от Троян,чиито родители всеки ден ги возят до Орешак.И така е от години.Адекватно ръководство,качествен персонал и резултатите са налице,а изводите се налагат от самосебе си.

Анонимен каза...

Присъединявам се към 12-ти, разковничето е в качественото управление. И на училищата трябва да се гледа като на всяка друга фирма, ако няма свестен и можещ директор ще хлопне кепенците. Но като се знаем какви сме асоциални и злобни българите, никога няма да си избираме и да искаме да имаме кадърни директори и управляващи. Извода се налага сам, ще става все по зле и по мизерно в BG

Анонимен каза...

пфууу, че то само като се види снимката на тоз орешашки директор, че и без да го познава човек, става ясно защо училището е пълно с циганета, и е пред затваряне. Решението за спасяване на училището е кристално ясно, същото е като за Климент Охридски. Явно алкохола е враг и на образователната система:))

Анонимен каза...

М да, спасението е само в едно- професионализъм, професионализъм, професионализъм. Браво на Русинова, може да е комунистка, но поне управлява добре училището си.

Анонимен каза...

До N:9 - може ли по-конкретно да се обосновеш, в смисъл кои са кадърните учители които Ст. Мичев прогони, с какво е ощетил училището и кои му тичат след... Иначе просто ми звучиш кухо, необосновано, като политически кадър, какъвто навярно си.
Krokus

Анонимен каза...

Ст. Мичев не е цвете за мирисане, но ей богу има толкова много интелект, колкото всичките му критици взети заедно... I'm really sorry for the comparison brother!
Krokus

Анонимен каза...

Стефан Мичев е и физиономия, която не плаши децата!

Анонимен каза...

До N:18. Съгласен съм, с малко поправки - лице а не физиономия. Да на плаши децата, но все пак плаши някого, защото има собствена позиция, мнение и професионализъм.
Krokus

Анонимен каза...

От 18. Благодаря за поправката, лице е, физиономии са горните. Детето ми ще учи в "Ив.Хаджиийски", та дори и с циганетата, които ми прави впечатление, че са по–уважителни от нашите българчета!

Анонимен каза...

В България има хиляди деца, които не искат да бъдат гледани от биологичните си родители. Дайте пари и шанс на хора от нашия край да ги осиновят. И може би това е начин да се спасят и училищата ни.

Анонимен каза...

Държавата да си оправи управлението и икономиката, да спрат кражбите и корупцията. Без доходи няма потребление, а от там и икономиката е замираща.
Какви деца, какъв живот с доходите в България. Защо търсите причините, какви изходи от трагичното положение. Всичко е от ясно по–ясно, а вие дискутирате. Стъпете на земята, повярвайте в драмата на обикновените хора, които са болшинство, и се опитайте да им помогнете. От добре платена работа имат нужда, а след това ще дойдат и децата, а и доброто и правилното им отглеждане. На днешният етап, е истински късмет, че се раждат и толкова деца.
Със скотски доходи, скотски живот, скотски външен вид, ниско качествено обучение, деградация във всяка насока, и какво ли не още.
Дискутирайте колкото си искате, но от дискусиите децата няма да станат повече. В крайна сметка по този начин се работи за показност на демокрация.

Анонимен каза...

О да, пациентът който го простреляхме в корема сега ще му предпишем Аналгин, за да не чувства там болки. Причините няма да търсим, само методи за лечение на симптоматиката. Успех в лечението и поръчаите навреме свещи!

Анонимен каза...

Здравейте,
Искам първо да Ви помолим да не се клеветим. Всеки плаща за свойте постъпки и носи своята отговорност. Не сме ние хората които трябва да съдим напр. г-н Мичев или г-н Томов. Наистина проблем е ниската раждаемонст не само в селата ни, но в града. Процента висока раждаемост не са само раждането на рами, но и раждаемост на бивши жители на града ни и родилки от други места. Потърсели добрата база и отличните ни специабисти в АГО при МБАЛ-Троян-ЕООД. Но това е друга тема. Нетрябва да бъдем расисти и рамчетата трябва да се участ. Не бива да ги изолихаме в самостоятелни паралелки и училища.Има от тях много кадърни и добри деца. Трябва много да се помисли,и да се вземе разумно решение за училищата в селата ни. Днес все още има деца , който искат да се учат на село. Но и на село има много добри педагози.ПГ в с. Черни Осъм е гимназия с име и история подгатвя много добри спасители.Днес имаме нужда от такива кадри. Не бива да загърбяме факта, че да отидат да учат децата ни в градското училище понягога бивавт превлечени от учителите, със сладки приказки и обещания на тях и тяхните радители. Не бива да се допуска и това. Много е гразно когато децата ни са размена монета, и се подлива вода на колега. Найстина с малкият процент деца проблема започва и в града ни. И след няколко години ще се говори за затваряне на грдаски училища. Затова господа, вземене най-доброто решение за всички. И създаите на децата и на родителите им подхотящи условия за живот в община Троян Запазете господа жителите си. Защото града ни от ден на ден обузлюдава. Това е много лоша. Станахме едно малко село.

Анонимен каза...

24–ти, колега, правите си шега!

Анонимен каза...

Ако 24-ти е действително учител - много жалко!Иначе вероятно е добър човек,но какво значи в случая добър човек?Прочетох няколко пъти лоста му,но нищо не разбрах.Дето се вика,да обичаш социализма е прекрасно,но освен това трябва да се работи!Или - "дайте да дадем"!
Ами,добре - давам,и какво от това?Затъването в тресавището продължава!И харченето на пари,които ги НЯМАМЕ!

Анонимен каза...

....Да се чете "поста му" - съжалявам.

Анонимен каза...

26-ти, защо си мислиш,че в този сайт пишат само учители? От 100 метра личи ,че 24-ти е някой черноосъмски РОДИТЕЛ .Притеснен е човека,че детето му ще трябва мръзне през зимата за да се ползва от ПРАВОТО на образование...и то при ремонтирано училище.

Анонимен каза...

То си е така - ремонтирайте и в Орешака,и в Черни Осъм,та като се настанят циганетата,да им е удобно.Първите два-три дена,разбира се.После - коне,катъри,магарета,както си му е реда!

Анонимен каза...

Той Стефан Мичев направо бил изкарал специализация за акушер,да ходи да изражда циганчетата,за това обикаляше с линейката,и направо да ги взема подопечни.Та до юношество все под негова егида :) Никак не е глупав,ориентирал се е човека - знае къде е бъдещето на тази клоака.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |