Намерението на ръководството

* Становище на Община Троян във връзка с публикацията „Паметникът на Хаджийски пак зацикли” във в. „Троян 21”
Право на отговор

Благодарим на Община Троян за бързия и директен отговор по проблема със зациклящия отново паметник на Иван Хаджийски. Което не означава, че казаното ни удовлетворява. И че разсейва подозренията ни, че и този път някаква черна/червена троянска котка ще мине път на идеята градът ни да се сдобие с достоен паметник и на достойно място на най-именития ни съгражданин. Т21

*****

При встъпването в длъжност на новото общинско ръководство кметът на общината Донка Михайлова имаше категоричното намерение да изпълни решенията на Общински съвет (ОбС) – Троян: № 213/18.12.2008 г., № 274/02.04.2009 г. и № 458/29.04.2010 г., за изпълнение на проекта за паметник на Иван Хаджийски. При създаването на организация за работа беше установено, че Община Троян е предприела редица действия в нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН) и Закона за устройство на територията (ЗУТ). Липсваше проектът за паметник.

Предприети бяха необходимите действия за спазване на законовите изисквания. С нарочно писмо на зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев бе разрешено премахването на останалия от бившия паметник постамент.

На практика след заседанието на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерство на културата (МК), с председател акад. Светлин Русев, проведено на 22.11.2011 г., на което присъстват и тогавашните зам.-кметове Недка Топалова и Мариян Балев, комисията констатира, че предложеното място за изграждане на паметник на Иван Хаджийски е в средата на недвижими културни ценности „Музеен ансамбъл на пл. „Власи Власковски” и подлежи на съгласуване с МК по реда на ЗКН и че такова съгласуване към момента не е извършено (т. 8 от Протокола на заседанието, утвърден от министър Вежди Рашидов).

На основание на направените констатации СЕСИИ приема следните решения:

• Пред експертната комисия е необходимо да се представи конкурсна документация за инвестиционно проектиране и инвестиционен проект. Посочената документация е част от конкурс, чийто етап е преминал и проектът е в напреднала фаза за изпълнение, поради което вземането на решение на съвета е недопустимо на процесуално основание;

• СЕСИИ намира за особено важно вземането на решение относно съхранението на костницата – да бъде на мястото, на което е в момента;

• Община Троян да изготви конкретно предложение за представянето и обозначаването на костницата, каквото не е направено към момента;

• СЕСИИ намира за основателно изграждането на предложения паметник на Иван Хаджийски в гр. Троян и препоръчва на Общината да потърси друго място за ситуирането му.

В отговор на поредно писмо на Община Троян до МК относно „Проект за паметник на Иван Хаджийски” е получен отговор на зам.-министъра на културата от 12.03. 2012 г., в който се потвърждава решението на експертния съвет и по категоричен начин се казва:

„Министерството на културата предлага на Община Троян да се изследват други възможности и се предложат повече варианти за разполагане на паметника, които да бъдат внесени по реда на чл. 14, ал. 1, т. 13, буква „в” от ЗКН за разглеждане от СЕСИИ. При положително становище на комисията по някой от вариантите проектът да се внесе за съгласуване по реда на чл. 84 от ЗКН. По отношение на костницата и във връзка с предложеното демонтиране на съществуващия над нея постамент от отстранен паметник, считаме, че е необходимо мястото да бъде обозначено по подходящ начин с мемориален знак, поставянето на който подлежи също на съгласуване…”.

В Заключение може да се каже следното: има решение на ОбС – Троян, има проведен конкурс, има класиране, има сключен договор за изпълнение, има направено авансово плащане за изработка на паметника, но няма съобразяване със Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията.

Намерението на ръководството на община Троян е в най-скоро време да бъдат поканени на среща проектантът на площада и членове на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към МК, с които да бъде обсъдено най-подходящото място за паметник на Иван Хаджийски, така че да бъде отдадено дължимото уважение към неговата роля в миналото и настоящето на Троян, да се потърси хармонирането на паметника с площадното пространство и да бъдат спазени всички изисквания на законите на страната.

Община Троян

*****

Бележка на редактора
Хубава работа, ама троянска

* Сякаш сме по Татово или Вълко-Червенково време?!

ОТ ОТГОВОРА на Община Троян по-горе разбрах следното. Първо - че някакъв вездесъщ регулаторен орган към Министерството на културата (МК), носещ звучното наименование Специализиран експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) и оглавяван от акад. Светлин Русев, има правомощията да разпорежда на общините в България (в случая на община Троян) къде и какви паметници да поставят на своята територия. Второ – че СЕСИИ е разрешил да се демонтира стърчащия остатък от някогашния партизански паметник в центъра на Троян, но не дава и дума да се издума костницата под него да бъде преместена, за да освободи място за новия паметник на Иван Хаджийски.

НЕЩО ПОВЕЧЕ – СЕСИИ ни нарежда въпросната костница да бъде обозначена, което досега не е направено; сиреч – въпросният културен регулаторен орган, предвождан от акад. Русев, ни задължава да изградим нещо като… нов партизански паметник, да възродим едно нелепо посткомунистическо „светилище” на пъпа на Троян?! Абсурдът става още по-отчетлив, тъй като костницата в някаква степен е бутафорна и никой не може да каже на кого точно са костите и дали наистина са на заслужили герои от антифашистката съпротива?! Не по-малко абсурдно е да се лансира идеята човешки останки да стоят по площадите, а не в гробищата, както е в цивилизования свят?!

ЧУДЯ СЕ И ОЩЕ НЕЩО – откога някакъв странен регулаторен орган със странното име СЕСИИ ще казва на Троян, пък и на което и да е друго българско селище, къде да разполагат паметниците си и ще се разпорежда с тяхната памет и история, сякаш сме по Татово или Вълко-Червенково време?! Или е друго - някакви дребни местни играчи се опитват да се скрият зад регулаторния орган и буквата на закона, за да трупат лични политически и други дивиденти?! Ще ми се да чуя и аргументацията на СЕСИИ, защо костницата „трябва да бъде на мястото, на което е в момента” (органът е длъжен да има сериозна аргументация); както и експертен отговор на въпроса защо точно тази костница, а не паметникът на Хаджийски трябва да е в средата на „Музеен ансамбъл на пл. „Власи Власковски” (доколкото знам централният троянски площад се казва пл. „Възраждане”, но както и да е – бел. Г.М.).

НАКРАЯ НЕ МОГА ДА НЕ СПОДЕЛЯ усещането си за някаква черна прокоба, която тегне над троянския герой Иван Хаджийски и вече над две десетилетия ни пречи да му отдадем заслужената почит. Вероятно защото не заслужаваме подобен герой? И друго си мисля – че с новото си „светилище” Троян ще е първият град в България (или може би вторият – след Правец, където вдигнаха грамаден паметник на Тато), в който след демократичните промени ще бъде поставен (пост)комунистически мемориален знак?! Както се казва – хубава работа, ама троянска…

Генадий Маринов

Демонтажът на постамента започна - 21 март 2012 г.



Още по темата:

28 коментара:

Анонимен каза...

Най-после разумно решение!!! В цивилизования свят хората не събарят за хора като Мариела Шошкова и вас има лечебни заведения...

Анонимен каза...

Но за теб за съжаление, лечение няма...

Анонимен каза...

Г-н Анонимен 1, ужасно е, че още има хора с Вашето мислене. Каква Мариела ви гони ?! Става дума за Иван Хаджийски !
Жалко, комунизма не си е отишъл, още си е тук - и в София, и в Троян .

Анонимен каза...

Прав е 3 комунизмът не си е отишъл тази държава е наказана от Бога!!!!

Анонимен каза...

Щом няма да угаждаме на Мариела Шошкова, ще угаждаме на Дилян Енкин, утре ще го пратим депутат, понеже е спасил троянския "хуй" -комунистическия символ на Троян, а може би и на цялата държава!

Анонимен каза...

" - Г-н Дачков, защо толкова ви бодат очите въпросните творци?
- Нека уточня, че в публикацията аз никъде не съм ги нарекъл нито бездарни, нито талантливи. Не е моя работа да раздавам квалификации на орденоносците в българската култура.
- Тогава от какво е придизвикан гневът ви?
- Ще го илюстрирам с конкретни примери. Наскоро чух нещо изключително скандално. Светлин Русев е принудил общинските съветници в Монтана да не правят търг, както е по закон, за паметник на Радичков. Той казва, че този паметник може да го направи само Чапа – Георги Чапкънов. Кой е Светлин Русев да се поставя над закона?! Другият критерий, заради който съм сложил въпросните творци в един кюп, е, че

това са хора, чийто талант е да се омесват с всички власти,

- да се навъртат около силните на деня, включително мутри и всякакви съмнителни типове с пари.
- Може ли Светлин Русев да бъде в един кюп с един Вежди Рашидов?
- Разбира се, че може. Не мислете, че олимпиецът Русев се различава по нещо от Рашидов, който се гордее, че може да е бил мултак, но никога не е бил калтак. И двамата обслужват директно мутрите. Светлин Русев летимира крадено изкуство.
- Как?
- Прави каталози за крадени български ценности, готви ги, подрежда ги, говори колко са легални и т.н. Така на практика той легитимира крадени ценности.
- А Вежди Рашидов?
- Той нали наби полицай - това не е ли скандал! Спомням си безумния му рожден ден в разгара на най-голямата криза през 1996 г. В бляскавата сладкарница “България” през витрините се виждаха наредени в колички цели печени прасета. Около тях - целият “елит”. Включително Слави Трифонов.

Анонимен каза...

Абе де е дремал Миньо, та не е съгласувал по тия закони, пък поръчал паметник??? и ква е тая недка и тоя Мариян Балев пълни некъдърници те да представляват Троян???

Анонимен каза...

Светлин Русев е главният консултант на Васил Божков - Черепа (голям български колекционер и още по-голям мафиот), поощрява (закупува) основно незаконно придобито чрез иманярство и кражби "национално културно наследство"

Анонимен каза...

Никой регулаторен орган не може да се противопоставя на волята на обществото.Или най малкото е длъжен да се съобразява с него.Ако в Троян наистина общественото мнение е че паметника на големия българин Иван Хаджийски заслужава подобаващо и добре подбрано място в гр.Троян,то нека това да бъде заявено по някакъв начин пред отговорните институции.Нека троянци да отстояват мнението и вижданията си иначе нищо добро не ги чака.

Анонимен каза...

Да се демонтира ротарианския (каква хубава дума)НЕ работещ часовник, и на негово място да се постави паметника на Иван Хаджийски.
Стърчолото от въпросния паметник да се демонтира, а на негово място да се постави надгробна плоча за загиналите антифашисти.До нея да се монтира часовника ,за да показва,че тук времето на креативните и градящи хора,отдавна е отминало.

Анонимен каза...

" Жената на полковник Бонев, в следващия брой на същия вестник, каза, че знае всичко и ще продължи разказите... Искала е явно да разкаже как се оглавява „синята” партия, въобще как е станала далаверата, как става назначението на „синьото” правителство по линия на Държавна сигурност, точно как се е формирало. Защото „дисидент” тогава беше партийна поръчка. Например Светлин Русев е такъв „дисидент”, член на ЦК на БКП и другите там боклуци около него, също са „дисиденти”. Та жена му на Бонев публикува едно интервю, а след няколко дена и тя се „самоуби”. Аз се обадих тогава на дъщеря й Ани, много мило момиченце и й казах: „Скрий се, бягай някъде, защото и ти ще се „самоубиеш”, въпреки крехката си възраст!”. Това е истината за Демокрацията!

Анонимен каза...

Намерение на ръководството за паметника...го прочетохме.Питам г-жа Донка Михайлова: Има ли намерение ръководството на общината и лично тя като градоначалник да сезира прокуратурата за наложените финансови корекции в размер на 4 000 000лв. които трябва да плащаме ние гражданите на гр. Троян?Ако няма да разбирам, че приема финансовата корекция за нормална, управлението /бившето/ за правилно и провеждане на обществените поръчки като приемливи. Този въпрос зададох на Т 21 на два пъти, но явно не са прочели въпроса ми.

Анонимен каза...

Ква Донка , каква прокуратура бе 12-ти , върви на топливо и купуваи цимент с които да отлееш паметник на д.михаилова и дилянчо енкин на постамента от паметника .

Анонимен каза...

13-ти, бетонирай ти, аз ще те напътствам.Може би е неудобно някак си да сезираш прокуратурата срещу председател на общински съвет. Ти кмет, общински съвет контролира кмета, а оня който трябва да се разследва-председател/на тия дето контролират кмета/. Затова Драпа Акимов за председател, за да няма последствия от управлението му. Кофти майна, но не е кофти за тези които ще плащат и то не чужди грешки, а злоупотреби. Ммммм...... много кофти.

Анонимен каза...

А защо донка не пита и мумийте от бас какво мислят за паметника . То ако пита изкуфелите си съпартийци трябва да вдигнем и паметник на съветската окупационна армия , а и на другаря ким чен ир . Така е докато сме с червен кмет няма да се премахне паметника на воинстващите комунисти .

Анонимен каза...

Драги ми олигофрени, ако сте слепи това е друг въпрос!!!!!Паметникът се демонтира!!!!!

Анонимен каза...

15-ти.Толкова ли не можеш да схванеш, че комунисти вече няма, още по-малко има воинстващи комунисти, както пишеш.

Анонимен каза...

Браво! крайно време беше този тоталитарен постамент да се демонтира !

• СЕСИИ намира за особено важно вземането на решение относно съхранението на костницата – да бъде на мястото, на което е в момента;


• Община Троян да изготви конкретно предложение за представянето и обозначаването на костницата, каквото не е направено към момента;

Ако СЕСИИ и др.Русев искат задължителното обозначаване на костницата, то да се придържат към историческата истина - там почиват костите на НЕИЗВЕСТНИ лица.

Мястото на такава костница на неизвестни лица не е в центъра на града. Центарът не е гробище!

Анонимен каза...

Мисля, че 18-ти го е казал перфектно! Явно в тоя град има и мислещи хора, жалко,че се броят на пръсти. На Донка Михайлова времето почна да тече,стоте дни отминаха, часовника трака. Сега ще видим дали ще остане слаба, безславна и оплювана като предшественика си Минко Акимов или ще влезе в историята.

Анонимен каза...

16тия другар,това нящо ако падне за 2години,ша са прекръста АСАН
АРТУР

Анонимен каза...

Браво на Донка Михайлова! Първият градоначалник с мъжко поведение от 20 госини насам!!!

Анонимен каза...

Сигурно й е трудно да се бори със комунягите. И аз казвам браво на мъжкото й поведение. Доказа, че е кмет не на партията си , а на Троян. Бог да й е на помощ.

Анонимен каза...

Ха Ха иПи пак се насра с това негово така наречено "ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПП АТАКА ТРОЯН" . То бива воинстващ комунизам ама пък чак такова чудо . Нарича свободомислещите граждани не желаещи този каменен пенис на площада неонацисти и вандали . Не стига че взе пари от руската мафия за платени протести срещу шистовия газ в България и сега в цяла европа цената на метана пада с 10 процента , само у нас скача с 10 процента . Нали руските енергийни олигарси трябва да си избият парите които дадоха на платените еколози и корумпираните политици за да организират протестите . И иПи я като си толкова честен кажи от къде взе парите с които плати автобуса до София , храната и надниците на протестираците от 3-ти март ?

Анонимен каза...

Браво на кмета. Не се вълнувам от политика, но ме беще срам от тази бизсмислена грозотия в центъра. В неделя водих гости и ми беше обидно, как ни се смяха, като видяха паметника без паметник... Най-после едно цивилизовано действие.

Анонимен каза...

Най-после!!!!Това трябваше да стане преди години!!!!!

Марто каза...

Хубаво начало,да видим как обаче ще завърши мероприятието.Дано не се получи така....
Имало едно време едно село.Живеели си там хората живота тежък,мъчен,ама все пак живеели.Не че селото им не било хубаво - ''Ех едно време какво село сме били,цяла България,па и Европата ни е знаела'' казвали те с носталгия по отминалите дни.Тези дни отминали обаче и настанал глад.Глад голям - вода имало само и малко сух хлебец,колкото да не умират.И това не защото хората били мързеливи,а понеже имали слаби управници.Тях не ги интересувало положението на поданиците им,а гледали да натрупат богатства,та да могат после добре да си живеят.И така хората свикнали с мизерията и само от време на време,като в последен вопъл надигали глава и се противопоставяли на своите тирани.Един ден седнали тираните на банкет да обсъдят туй-онуй и измежду другото да решат какво да правят,защото хората пак се били надигнали нещо.Имало в центъра на селото един паметник гробница на предишни тирани.Та била този паметник трън в очите на хората и мине се не мине,вдигали се на бунт вече да я бутат.Решили този път тираните да решат проблема най-накрая.Мислили,мислили три дена и три нощи докато траял банкета.Хем не могат да бутнат паметника на своите идоли,на техните предци,хем не можели да го оставят да стърчи насред селото.Не ставало вече със сила както преди и трябвало по-интелигентно да бъде овладяно положението,с мисъл и хитрост.На третия ден най-накрая измислили-да бутнат паметника,който се виждал отдалеч и да поставят на негово място паметна плоча.Така хем да не се дразнят хората,хем да не забравят кой е управлявал,кой управлява в момента и недай-си боже кой ще управлява и занапред.Речено-сторено почнали да бутат паметника и хората се зарадвали много,аплодисменти и фанфари се чували отвсякъде настанало всеобщо веселие.Тираните били доволни от себе си,а хорицата били щастливи,че нещо са извоювали.Решили тираните да си направят банкет та да отпразнуват решаването на дългогодишния проблем,който само смущавал спокойният им живот.Седнали на масата и главния тиранин вдигнал тост - „ Да пием за нас,защото хората спечелиха битката,но ние спечелихме войната “,а после три дни яли,пили и се веселили.Скоро всичко си тръгнало по старому,а селцето продължавало своя път към небитието....

Анонимен каза...

Марто казал си го много точно!

Анонимен каза...

Понеже паметника беше или е все още на незнайните войни да сложим вътре и един именит наш съселянин - макари само за 5 минути. Полагаме го - окъпваме го в бетон и времето от 5-те минути ще е достатъчно да се зарадват доста съселяни - той е много обсъждан и много знаен - Минко Аки

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |