В Сарагоса – по дирите на енергията в Европа

* Осем ученици и трима преподаватели от троянското
СОУ „Васил Левски” бяха на работна среща в Испания по проекта
„EEQ The European Energy Quest”

 
ОТ 6 ДО 11 МАРТ осем ученици от 10 а и 12 а клас на СОУ „Васил Левски” (Троян) и трима преподаватели, които работят по реализирането на проекта „EEQ The European Energy Quest” („По дирите на енергията в Европа”) по секторна програма „Коменски” към Центъра за развитие на човешките ресурси, бяха на работна среща в Сарагоса, Испания. Другите участници в срещата бяха партньорите ни по проекта от училища от Мьонхенгладбах (Германия), Реджио ди Калабрия (Италия), Велас (остров Сао Жорж, Азорски острови). Испанският екип по „EEQ The European Energy Quest” и учениците от колежа домакин „Салесианос” в Сарагоса, както и главният координатор Мерседес Лопес, направиха пребиваването на троянската група интересно и незабравимо.

УЧАСТНИЦИТЕ в срещата посетиха завод за производство на енергия от биомаса, лицей, който произвежда чрез соларни и геотермални източници 62% от необходимата му електрическа енергия и ВЕЦ в туристическото градче Биескас в подножието на Пиренеите. Културната програма беше свързана с разглеждане на забележителностите на 700-хилядната Сарагоса – двореца Паласио де ла Алхаферия, който се счита за перла в короната от мавритански паметници, базиликата де Нуестра Сеньора дел Пилар, част от световното архитектурно наследство на Сарагоса, модерните сгради и мостове, построени по повод ЕКСПО 2008.

УЧЕНИЦИТЕ обогатиха знанията си за възобновяемите енергийни източници в Европа, усетиха атмосферата на уютния испански дом, хапнаха специалитети от местната кухня, бяха впечатлени от гостоприемството на семействата домакини. Запечатаха посещението си в много снимки и клипове, създадоха нови приятелства, за които езиковите различия се оказаха несъществени. Българският екип по проекта получи висока оценка от г-жа Лопес за свършеното до момента - проучвания на източниците на енергия в България (традиционни и алтернативни), на техническите им характеристики и екологичния им отпечатък; цялата информация е публикувана в профила на проекта в портала на европейските училища eTwinning.

НАЙ-РАДВАЩИЯТ РЕЗУЛТАТ от първата ученическа визита на представителите на СОУ „Васил Левски” (Троян) по проекта „EEQ The European Energy Quest” е присъединяването на нови участници към екипа им. Всички те са амбицирани да работят здраво, за да бъдат сред избраните за пътуването до романтичната Южна Италия през лятото на 2013 г. Следващото пътуване е през м. май 2012 г. в Германия, където ще отидат отново 8 ученици от 10 а и 11 а клас. Те са заслужили пътуването си със старателното изпълнение на поставените им задачи по проекта. СОУ „Васил Левски” (Троян) ще посрещне ръководителите на проекта от държавите партньори през м. октомври 2012 г., а през м. март 2013 г. ще е домакин на поредната ученическа мобилност.

Цветлина Митева, координатор на проекта,
СОУ „Васил Левски”

30 коментара:

Анонимен каза...

Браво! Нека дечицата видят какво са постигнали другите страни в годините на функциониращата пазарна икономика и да имат възможността да сравняват с постигнатото в България, защото те са нашето бъдеще. Нека се замислят и върху енергийните монополи и тяхното влияние върху икономиката.

Анонимен каза...

Чудесна инициатива на СОУ "Васил Левски". Хубаво, че там се работи по проекти, полезни за учениците. Пожелавам успех на екипа по проекта!!

Анонимен каза...

1-ви, не мислиш ли,че дечицата си нямат хал хабер от това което са видели и от това което си написал/а?
А г-жа Русинова-Йовчевска, като каква се явява в тази ескурзия ?Носела е проспекти със столове и е смигала на местните търговци ли?

Анонимен каза...

Към 3-ти: празни приказки на хора без работа са излишни по темата.
Не можем ли поне веднъж да излезем от типично българското мърморене и критикуване дори на хубавото...Новината наистина е за нещо добро, ново и полезно за децата!

Анонимен каза...

Напротив, можем.
Но я ми отговори каква точно е ползата, и тази екскурзия не е ли една задължителна част по усвояването на средства по тази програма?
Да очакваме, че тези деца ще доведат до революционна промяна във възобновяемата енергия в троянско ли?

Анонимен каза...

До 4-ти:

Прочетете,моля, какво се случва в град Пловдив, и отново напишете изрчението "Новината наистина е за нещо добро, ново и полезно за децата!"


"Два модела машини на германската компания за производство на тежка строителна техника Atlas Mashinen GmbH вече ще се произвеждат в България. Това стана възможно, след като собственикът на германското предприятие, българинът Фил Филипов, предостави стоков кредит на стойност 3 млн. евро на пловдивското "Българска индустриална група" АД под формата на възли и детайли за производство за срок от 6 години. Сделката предвижда през следващите години основно в Пловдив, но и в няколко завода в Северна България да се произвеждат около 40 на сто от детайлите и възлите, а 100-процентово да се сглобяват багерът Atlas-804 и челният товарач Kaelble. Производството на тези две машини в Германия ще бъде спряно"

Анонимен каза...

Към 5-ти: не мисля, че е необходимо да се спори с черногледи песимисти.
Браво на инициативата на училището!

Анонимен каза...

Дано тези деца са видели разликата от родния Троян и Сарагоса.
Сигурно им е направило впечатление,чистотата,зеленината и т.н...
Едно предложение към авторката на статията.
Нека направи едно интервю с децата ,относно впечатленията им от град Сарагоса.Ще бъде интересно да прочетем ;)
Честита първа пролет на 7-4, бъдете усмихнати :)

Анонимен каза...

Към 3-ти - Русинова - Йовчевска - как какво прави там? Малко разнообразие след отглеждането на дечурлигата! И защо да не се възползва? Тъкмо и паднал удобен случай. Ясно е, че няма мене или тебе да поканят за това мероприятие .. аман!

Анонимен каза...

Като гледам и учениците-синче на д-р,щерка на ченге и т.н.

Анонимен каза...

Хайде стига с този негативизъм, наистина прекалихте анонимни 9-ти и 10-ти....Не обвинявайте за личните си неудачи успелите в нещо хора....Ами направете така, че и вас да "поканят" някъде....

Анонимен каза...

11-ти, коментарът ти е някак си несвързан.Негативизъм,лични неудачи,успели хора...
Навярно, ще кажеш че децата с обикновени родители, са по-лоши от децата на "успелите", както насаждаш мнение...

Анонимен каза...

Към 12-ти: само един неуспял човек може да изпълнен с толкова негативизъм, той е навсякъде в писаното от теб/ Вас ( чудя се кой форма би подхождала).
Изобщо не става дума за децата тук....не насаждам никакво мнение за тях. Не аз и ти/Вие сме хората, които ги избираме и не е наша работа да го коментираме.

Анонимен каза...

Така като те чета, видно е запенила си се от злоба.Типичен пример, е че не зачиташ мнението на останалите и директно преминаваш в обидни квалификации.През цялото време се говори за децата, и за деленето им на наши и не. Най-грозното в последният ти пост, е че сама го потвърди!
Жалко, наистина жалко, шуробаджанащината е прояла Троян !

Анонимен каза...

Чудесна инициатива!
Дано да четем повече такива позитивни новини!

Анонимен каза...

Наистина ще е полезно за децата - ще се осъзнаят в каква еснафска клоака живеят и след дипломирането ще си вдигнат чукалата, което аз бих адмирирал, защото градът в който и аз живях тотално се е сдухал.

Анонимен каза...

16 И аз мисля,че това ще им е най-гплямата полза от тези пътувания.Колкото по рано се осъзнаят в какво живеят толкова по добре за тях.ГЕРБ тотално е дооправи тази държава не само градът и догодина напълно ще ни се изясни за какво става дума.

Анонимен каза...

Не е вярно твърдението на 13, че само един неуспял човек може да говори така. Идеята е следната - в този град от време оно нещата се случват по този начин - този е човек на някого, онзи е човек на някого, трети, пети ..... и така до ... дано не е до края (до пълния крах на "селото"). И не, че някой не е успял в живота говори така, просто прави впечатление и не може да се скрие шуробаджанащината. А както знаем от белия свят, този начин на действие не води до развитие в обществото.
И още нещо - браво за инициативата - полезна е. Посетеното място си струва. Но пак казвам - едни и същи хора участват в подобни инициативи и това не води до желаното развитие на населението ни, нито до желания резултат. Дано и в тези думи не намерите негативизъм, понеже от сега ви казвам, че в никой случай не съм неуспял човек!

Анонимен каза...

В по-голямата си част, Троян в днешно време представлява смес от стари комунистически мозъци и новоизлюпени първенюта, плод на псевдокапитализма.
И двата вида са с високо самочуствие, самовлюбени и адски нагли хора.
Шуробаджанащината, уреждане на наще хора...
Не случайно в последните седмици, Троян бе посетен от емблемите на наследниците на комунистическата партия-БСП.Първанов,Манолова,Данаилов...Защо ли идват тук?Защото ако някой може да погледне извън границите на Троян,ще знае че останалата част от България гледа на нас като бастион на комунизма.
Хората знаят,че тук от 89-та нищо не се е променило, партийците не са слизали от власт,само се боядисват на всеки 4 години.
Злобата на гореспоменатите, се излива по всеки дръзнал да ги нарече с истинските им имена.
За тях всеки е завистник,неуспял,злобар и песимист.Трябва да им се кланяш, трябва да им правиш път, а ако недай си Боже зависиш от тях...Този модел се забелязва във всяка една сфера на живота в Троян.Почти няма служба или пост в икономическия живот на Троян, който да не е зает от наши хора.Лошо няма, но така, видно до никъде няма да я докараме.Разбира се, на тези хора не им дреме,защото те и техните потомци се уреждат(справка-последният материал от Иван Хаджийски), а Троян заприличва с всеки изминал ден на един разграден стопански двор!

Анонимен каза...

Не само Троян,а България днес ако трябва да сме напълно реални е-гнусни корумпирани престъпници по високите етажи на власста,прости елементарни и нагли малоумници в центъра на държавните институции и празноглави вечно намръщени селяни по ниските нива на държавната система.А най-жалкото,е че народът ги избира,създава и толерира.Държавата това е народът!Голям процент от интелигентните и мислещи хора емигрираха,а малкото останали се чувстват,като емигранти тук.Жалко е да търсиш мястото си в чужбина,защото тук вече си чужд,жалко е това до което стигна държавата ни,жалки са надеждите ни вече 20 години,жалко е бъдещето тук,жалки са хората който още вярват!!!!

Анонимен каза...

Животът е твърде кратък за да го живееш в България да го прекараш целия на сьщото кюше кьдето си роден и накрая и да умреш там.

Анонимен каза...

А,да попитам само-Иван Хаджийски от кои е???Нещо, струва ми се от същите!!!

Анонимен каза...

Kakво добро сте видели от Европа,че сега очаквате нещо хубаво?Тези, по които все се прехласвате,Преластиха децата ни и напуснаха родината си,убиха енергетиката,земеделието,машиностроенето,образованието,здравеопазването и всичко останало,като обвиниха българите за това цялото зло.Ние ли сме прости,крадливи мръсни и мързеливи.Не, ние не бяхме такива.Европа ни направи ,при това напълно законно.Жалко , че голяма част от вас все още не разбират истината.

Анонимен каза...

Този къде е бил "преластен", май е объркал хапчетата...Случайно да ти е идвало така на ум,че в България всичко се случва по план,а?Не,нали!
Едва ли в умната ти глава се допуска мисъл,че на 10.11.1989 се спусна тежка дезинформационна мъгла.Не случайно Тодор Живков бе скрит и абсолютно всички партийни лакеи си изтриха ръцете с него.Започна да се говори от едни появили се демократи(до един ченгета),как комунизма си бил отишъл.Отишъл си той,друг път.До един червените изроди станаха на момента капиталисти,облякоха костюми, но пусто и мислене и поведение ги издава.А и няма как да е,защото са просто неандерталци. Но ти едва ли допускаш ,че тук отвътре гние ябълката.По-лесно е да виним ония в ляво на картата...
Ще ти задам един единствен въпрос,и мисли преди да отговориш, защото много хора тук ще ти се смеят:
Според теб,кой е виновен за затварянето и унищожението на завод ЕЛМА АД,гр. Троян?

А:Маргарет Тачър и поданиците на кралицата
Б: Всички католици по света + Баските
В: Николай Банев

Анонимен каза...

Ех 23-ти, мъка, какво добро да очакваме от кухи лейки и задръстеняци като теб?

Анонимен каза...

До 23ти ,никой никого не е преластявал ,а просто хората след падането на завесата прогледнаха.Ще ти дам пример с моето семейство.Спомням си баща ми навремето казваше: Иди синко някъде извън България , устрой се и ако можеш вземи и мен.
Дълги време осмислях това и се чудех защо по дяволите баща ми говори така. Та нали той е успял в своя живот? Създал е семейство , изучил е децата си , осигурил им е жилища , работил е над 30 години на едно и също място ....
След години , когато аз създавах своето семейство започнах да си отговарям на тези въпроси. Баща ми е бил обикновен човек - такъв съм и аз. Той е имал много възможности в своя живот , но никога не е имал избор.
Осъзнах и аз , че белите хора по света имат винаги избор - или това или онова , или друго ...възможности може и да нямат всички , но избор винаги има.
В моя скромен живот в България каквито и възможности да съм имал , никога не съм имал избор защото съм обикновен човек,а не от богопомазаните. Не ми се е предлагало да избирам между това и онова , било то за работа или каквото и да било.
Емигрирах със семейството си , за да може да имам избор как да подредя живота си , по начин по които аз искам и без да е нужно да съм от"НАЩЕ",казано по нашенски.
Да може и децата ми един ден да могат да избират по какъв начин да протече живота им.
Тук всико е обречено тези продажни политици,и най малко за това са ни виновни европеиците. Преди червената проказа сме имали - фабриканти, банкери, търговци, офицери, аристокрация, учители, студенти ... Които са били за пример на подрастващите и интелигентните с - вяра, религия и страх от бога, морал, критерии базирани на индивидуалните ти качества и т.н. Примери много, снимки от този период на хората бол, архитектурно наследство бол и т.н. и когато това го сравниш с последващия период и ти става ясно всичко ... естествено за който иска да го види и да научи това. Режима доведе до качествено изкривяване на народа! Тоталното му изоставане във всяко едно отношение погледнете ни политиците все същите внуци и правнуци на комунистическата власт! Тъпи, аморални, лъжци и това е за пример на младите! Е как очаквате нещо да се промени? Като се само оплюваме? Не мисля напротив! И това пак е черта от комунизма службарството, натопяването и завистта! Постиженията ти не се дължат на теб самия, не те са дело на сила свише на бащицата на партията, тогава беше така, а сега след 23г. как е? А?
И всичко това да завърша - директно и индиректно! Осъзнато и не осъзнато - КАРА МЛАДИТЕ И СТАРИТЕ ДА БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ.

Анонимен каза...

Прав си,26-ти,напълно си прав!!!Съжалявам,че съм стар вече за емиграция!Честито Благовещение,но,за съжаление,няма блага вест - няма избор!

Анонимен каза...

23-ти обвинява европейците, но 23-ти с радост гледа снимката от материала,на която сигурно се мъдри негов потомък...
Странното, е че все още има хора ,за които запада е зло, но с радост се хвалят щом децата заминат в европа.Черпят благата на 21 век, и усвояват западняшки маниер на поведение.
Същото е и в Троян.С управлението на минко акимов онази система,която уж си заминала, се завърна с пълна сила. Крадене, уреждане на наши хора,нищо правене и ето,че резултатите не закъсняха...Този модел никога не се е променял в Троян ,не и в последните 40 години.В управа,полиция,прокуратура,държавни учреждения, в училища и по етажите на обществения живот, болестта на шуробаджанащината е навсякъде...

Анонимен каза...

И най-вече в някой училища.....!Сочени в последно време за изумително добри,но преди всичко показно рекламирани по посткомунистически модел!!!!!

Анонимен каза...

Аз съм 10-ти.Благодаря за последвалите мнения!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |