Виолета Маркова: Хубаво е от време на време да виждаме през очите на другите

* „Работата по проекти си струва. Освен всичко тя носи самочувствието, че работим добре, че посоката, в която върви българското
учителство, е правилната...”

През изминалата седмица на Троян гостуваха група учители от шест държави. Те бяха тук при своите партньори от детска градина „Синчец”, с които заедно реализират проекта „Децата на Европа празнуват”. „Синчец” е първата и единствена засега градина в Ловешка област, която работи по проект на европейската програма „Коменски”. Другите участници са начални училища и детски градини от Румъния, Полша, Литва, Латвия, Турция, България (софийска детска градина в кв. „Лозенец”). Координатор са румънците, продължителността на проекта е две години. Участниците разменят гостувания, реализират дейности със своите малки ученици, създават съвместни продукти. За проекта разговаряме с директорката на детска градина „Синчец” Виолета Маркова.

*****

- Как стана така, че се включихте в „Децата на Европа празнуват”?
- Валентина Цочева, която е учителка при нас, работеше по програма eTwinning (виртуална общност на европейските училища) и там направи контакт с румънците. За да станеш партньор, трябва да те одобрят два пъти – първо координаторът на съответния проект, после – от Центъра за развитие на човешките ресурси, откъдето движат програма „Коменски”.

- Какво предложихте на гостите по време на двудневния им престой?
- Според програмата на проекта всеки един участник представя някакъв национален празник. Когато бяха домакини, румънците показаха традиционна сватба, поляците – посрещане на Коледа, турците – ритуали в дома на булката вечерта преди сватбата, колегите от София – Баба Марта и Заговезни. Ние решихме да представим компилация от основни български празници и ритуали, като поставихме акцент върху уникалната българска музика. Децата посрещнаха гостите със символите на България – хляб, вино, цветя и плодове. Сценарият включваше и ходене за вода, и крадене на китка, и избелване на платно, и различни хора.

На следващия ден показахме местните традиции в нашата импровизирана работилница за керамика, където и деца, и гости изработиха и декорираха глинени съдове. За работата по тази дейност сме изключително благодарни на керамика Румен Георгиев. Партньорите наблюдаваха също колективни занимания по един проект в eTwinning и работа с природни материали. Освен това ги заведохме в Музея на занаятите, Шошковата къща, СОУ „Васил Левски”, Троянския манастир, Природонаучния музей в Черни Осъм. Гостите бяха настанени в хотел „Шато Монтан”, сертификатите раздадохме в нарочно избраната обстановка на механата в „Троян Плаза”. Мисля, че им показахме много от Троян и Троянския край.

- Какви бяха впечатленията им от тукашното гостуване?
- Те много харесаха целия регион. Разказаха ни, че още със слизането от автобуса всички започнали да ръкопляскат – толкова ги впечатлила хубостта на нашия живописен край. Някои се шегуваха, че искат да останат и да живеят при нас. Хубаво е от време на време да виждаме през очите на други хора какво имаме, за да го оценим. Много висока оценка дадоха и на работата ни с децата. Чух признания от някои колеги, че те трудно могат да постигнат такива резултати в своите училища. За тях беше видно, че при нас много е градено, а не е направено само за визитата. Други казаха, че направо сме ги разплакали с нашия празник.

- Да, публиката по време на този празник беше много емоционална, много поощряваше децата. Сигурно не е случайно?
- Това са хора учители, а учителят е личност, отворена към другите, търси комуникация и с колеги, и с деца – независимо от коя държава е.

- Какво разбират децата от „Децата на Европа празнуват”?
- Те знаят кои са партньорите ни, чуват други езици, ежедневно минават покрай табла със снимки от различните столици и изображения на знамената на държавите. Но най-вече – с децата непрекъснато се работи по дейности извън задължителната учебна програма. Ето например, във връзка с готварската книга, която се подготвя по проекта (и в електронен, и в хартиен вариант), ние не само събирахме рецепти, но и заедно готвихме. За чуждестранните гости децата бяха изработили кукли, което е една допълнителна приложна дейност. За керамичните съдове вече споменах. Друг един продукт по проекта, календар за 2012 г., включва рисунка и на наше дете, която украсява страницата за месец юли; от дете е изработена емблемата ни на партньор по „Децата на Европа празнуват”. Направихме също книжки за оцветяване с изображения на деца в народни носии.

- А родителите помагат ли?
- Да, родители се включиха в някои от дейностите. Осигуриха част от материалите за дейността по керамика, дойдоха, наблюдаваха, даже участваха. Съдействаха и с готварски рецепти за книгата. Надявам се, че оценяват това, което правим за техните деца като допълнителна работа.

- Тази допълнителна работа заплаща ли се по някакъв начин?
- Не, тя е доброволен труд. По тези проекти се финансират единствено мобилностите (пътуванията и престоя в чуждите държави), но това не е малко. А тези пътувания са и сериозна квалификация за учителите, които попадат в друга образователна среда, завързват полезни професионални контакти. В дейностите има акцент върху езиковата квалификация – при всяко посещение се провежда урок по английски за учителите, правят се езикови паралели, опознава се езикът на другия. Умения се развиват и докато учителите изработват на компютър различни продукти – дневници, предпечат на книги, календари и т.н.

Основната тежест на работата по проекта поема координаторът, при нас това е Валентина Цочева. Голяма е и отговорността на директора, който трябва много внимателно да контролира харченето на европейските пари. За много от дейностите трябва да търсим спонсориране, което пък цели да ангажира местната общност с каузата на образованието. Тук е мястото да благодаря на всички троянски институции, които ни съдействаха да посрещнем гостите си подобаващо, да им покажем достойнствата на нашия град: Музея на занаятите, Читалище „Наука”, Шошковата къща, Община Троян, СОУ „Васил Левски”.

- В „Синчец” ще има ли следващи проекти?
- Надяваме се да има. Сега умората е голяма, но вече имаме предложение за нов контакт. Следващия път ще заложим повече мобилности (брой пътуващи). Искаме да реализираме и наша собствена идея като координатори, но засега ще трупаме опит като партньори. Нужна е също мотивация да се учи език, защото е трудно да имаш идеи, а да не можеш да ги споделиш. Работата по проекти си струва. Освен всичко тя носи самочувствието, че работим добре, че посоката, в която върви българското учителство, е правилната, че добре се ориентираме в съвременните възможности.

Интервю на Нели Генкова

11 коментара:

Анонимен каза...

Прави ли ви впечетление, че за позитивните, добрите и хубави новини, няма коментари? Та, да си дойдем на думата, злобари и черногледци сме си ние, за жалост, това е!

Анонимен каза...

Не мисля, че има смисъл да се коментират неща,които са задължителни.Особено тези свързани с малчуганите.Затова им се плаща на тези хора,за да си вършат работата,нали така?

Анонимен каза...

То, пък едни пари сигурно получават! Но и тяхната,професия, както и профекията на лекаря, са призвание. И при двете професии отговорността е толкова голяма, че парите, колкото и да са много, винаги ще са недостатъчни, за да се отплатим за направеното от тия хора! Тези професии са благородни! Драги 2–ри, няма задължителна работа!Когато разбереш, че работата те задължава, зарязвай я!За да работиш добре, трябва да обичаш това, което работиш, да ти доставя радост, и да си доволен от себе си! Когато учителите и лекарите работят по задължение, те не са нито учители, нито лекари! Не мисля, че учителите и лекарите в Троян са такива! Имам внук, който с радост ще изпратя в детската градина, когато му дойде времето! Поздрави на учителките Бинка Михайлова и Роса, които бяха учителки на дъщеря ми, а дано, и на моя внук!

Анонимен каза...

2-ри,за любовта и всеотдайността не можеш да заплатиш в пари!Можеш да го направиш с подобаващо отношение,което ти не познаваш!!Жалко за теб и децата ти!!!

Анонимен каза...

Това като клетва ли трябва да го разбираме 4-ти?
2-ри, иска да каже, че на тези хора за труда им се заплаща,както на всеки друг работещ в България.
Да не навлизам по-навътре в темата,видно е че не си добър човек,щом кълнеш пишещия и децата му.

Анонимен каза...

5-и ,добре ли си?Ти си всъщност си 2-и,който страда от неукротима злоба към хората,които дават повече отколкото получават.Осъзнай се и бъди по-добър!!!

Анонимен каза...

Осъзнайте се всички,спорите и не давате на никого да изрази мнение!

Анонимен каза...

Ей хора, зарадвайте се от сърце на успехите в града, стига с таз злоба и простотия!Успех на целия учителски колектив !

Анонимен каза...

Трябва да се научим да се радваме на успехите на другите. Това, което са направили в детската градина е прекрасно, поздравления за екипа! Хора, тук растат нашите деца, бъдещето ни, това че получават повече от нас, на тяхната възраст трябва да се поощрява. Ако сте прочели добре, тези усилия от страна на учителите са напълно доброволни и забележете, насочени са към децата. Да, тези хора получават заплати, дали са достатъчни, или не-това е друга тема, но те можеше да не се натоварват допълнително, за нещо което не им се заплаща. Поздравления и пожелания за бъдещи успехи и изяви на учителския колектив!

Анонимен каза...

EM/SI:Поздравления за постигнатото Виле! Убеден съм, в бъдещите ти успехи които са в интерес и на малчуганите от детската градина.
Когато видях снимката ти, си спомних за едно отминало време в Генерал-Тошево, за една командировка, едно хубаво лято, за един рожден ден...Желая ти успех!

Анонимен каза...

Чудесна работа на екипа и г-жа Цочева,поздравления.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |