Макариев срещу Ицата – делото тръгна

* Съдия Сеизова: „Стиснете си ръцете – така ще е най-добре за спорта в Троян” * Защитникът адв. Кънчевски поиска отвод на съдията заради предубеденост, набърка и „ов4арското” дело
В съдебната зала

СЪДЕБНОТО ДЕЛО на председателя в оставка на баскетболен клуб „Чавдар” (Троян) Иван Макариев срещу доайена и основател на баскетбола в Троян 86-годишния Иван Христов-Ицата тръгна миналия четвъртък (17 ноември). Припомняме – г-н Макариев заведе иск в Районен съд - Троян заради статията на г-н Христов „Печалните куриози в троянския спорт” (публикувана в бр. 24 на Т21 от 22 юни 2011 г. – бел. Т21), в която, според ищеца, са отправени неоснователни нападки и клевети по негов адрес; съвместно се търси и обезщетение от 8000 лв. (за обида) плюс 2000 лв. (за клевета), т.е. общо 10000 лв.

ЛЮБОПИТЕН МОМЕНТ – защитник на обвиняемия бе адв. Калин Кънчевски, който наскоро изгуби делото (по същия член за клевета от НК), предизвикано от троянския бизнесмен Дочко Д. срещу главния редактор на Т21 Генадий Маринов (т.нар. „ов4арско” дело – бел. Т21). И още един любопитен момент – адв. Кънчевски не пропусна, макар и неоснователно по наше мнение, да направи паралел между двете дела, като ясно пролича, че търси своеобразна реабилитация.

СЪДИЯ СИЙКА СЕИЗОВА даде ход на делото, но на няколко пъти подсказа на двете страни възможността за споразумение. Защитникът на Иван Макариев – адв. Бойко Караиванов от Ловеч, заяви, че неговият клиент е склонен на подобна стъпка; но при две условия – да получи извинение и да му се изплати парична компенсация в размер на 2000 лв. Иван Христов обаче бе категоричен, че не е съгласен на спогодба, а адв. Кънчевски обясни позицията му с аргумента, че не е извършено престъпление.

„КЪДЕТО ИМА ГРЕШКА, има и прошка. Стиснете си ръцете – така ще е най-добре за спорта в Троян”, за втори път подтикна страните към споразумение съдия Сеизова. Но реакцията на Ицата бе още по-категорична и рязка: „Не желая никакво споразумение, не знам защо съм тук и какво съм извършил. Аз този човек (Макариев) не го признавам за деятел на спорта, а за рушител”; г-н Христов използва и цветистото определение „Юда” за опонента си, като адв. Караиванов изрично помоли това да бъде протоколирано.

НАСЕТНЕ ПОСЛЕДВА ДЪЛГА пледоария на адв. Кънчевски, имаща единствената цел да постави под съмнение обективността по това дело на съдия Сеизова. „Вие сте много добър наказателен юрист и уважавана публична личност, но аз съм длъжен да изкажа това съмнение, тъй като в противен случай клиентът ми ще се усъмни в мене”, заяви защитникът. След което директно премина в настъпление – обвинявайки, че недопускането на свидели по „ов4арското” дело е станало с „мъглява формулировка”, а сега, „също с мъглява формулировка”, се приема изслушването на свидетели, поискано от обвинението. В заключение адв. Кънчевски помоли съдията да си направи отвод по чл. 29, ал. 1 от НПК (заради предубеденост и пряка или косвена заинтересованост); а изтъкнатото основание за иска бе, че ищецът (Иван Макариев) е „заявил близост с Вас (съдия Сеизова) и се заканвал, че Иван Христов ще бъде осъден”.

РАЗБИРА СЕ, адв. Кънчевски не подкрепи с факти твърденията си за предубеденост и заинтересованост, но постигна целта си и съдия Сеизова си направи отвод от делото. Следващото гледане ще бъде насрочено допълнително, а новият съдия ще бъде определен чрез жребий. Вратата за споразумение пък не е затворена, но след случилото се в съдебната зала на 17 ноември подобно развитие на нещата по наше мнение е малко вероятно.

Т21

12 коментара:

Анонимен каза...

той пък кънчевски е един адвокат та думи нямам.да дойдат с гошо петков малко да побръмчат из комарджийниците и кръчмите та да му улекне.ама гошо вече не може да продава мачове тук и паричките секнаха.

Анонимен каза...

ммм заформя се интересна тема...след горния пост имаме наличие на спорт,политика, сега остава и за ебане да се заговори, и ето ти онази формула, от която всеки разбира :)

Анонимен каза...

стИснете ги тия ръце, можете да си стесните мирогледа...или гащите.

Анонимен каза...

А! Поправихте го.

Анонимен каза...

Двама се скарват. Почват да се обиждат, включително и по медиите.Единият решава и завежда дело от частен характер в съда. Съдията се вижда в чудо не можейки да повярва на простотията им. Приканва ги на споразумение в името на спорта, но такова не се приема и от двете страни.Простотията продължава. Това уважаеми колеги от форума са настоящи спортни деятели, поели призванието да възпитават и учат на спорт, морал и етика децата ни.Ако беше по-друго времето и аз бях Кадия, то бих разпоредил да им се ударят по 50 тояги на голо и на двамата.Няма как съдията в прав текст да им каже: Престанете да се излагате!Не Ви ли е срам!

Анонимен каза...

Макариев и Даскала наистина № 5, надминаха всякакви представи за простотия.За какъв пример ще е Председателя на бк да се съди с един близо 90 годишен,напълно изкукуригал човек.Но няма да го осъди,Ицата по гръб никога не пада.Запомнете го.

Анонимен каза...

Makariev trqbva da ima uvajenie nai malko ot godinite na Icata!!!

Анонимен каза...

Ако Макариев беше треньор по сумо, щях да го приема за спортен деятел, ама за треньор по баскет, нещо не ми се връзва. Ако този човек го срещна в пътя, ще го съжаля и ще помисля,че има сериозни здравословни проблеми. Обаче като чуя,че той е председател на баскетболен клуб ми звучи все едно аз да съм президент на МЕНСА (а пък аз хич не съм толкоз умен):)))

Анонимен каза...

Аз като гледам снимките в начало и имам чувството ,че Макариев е по-възрастния.
Г-н Макариев,Ицата го помним,не само като основател на баскетбола в Троян,а и като добър учител.Вас с какво ще ви запомним? Вероятно като 200кг треньор тръгнал да съди човека който му казва истината в очите.Какво предпочитахте - да ви се хилят зад гърба ли?

Анонимен каза...

Макариев да сдаде властта,не е възможно.Само ако Ицата беше по-млад това може да се случи.Петър Лалев ако стане е много удобно за пироните, ама как ще е хем началнк на Титов,хем оня ще го хока на игрището като играч. Нещо не се връзва Кухо,кухо е положението,далече сме от истината

Анонимен каза...

Благодарим на Венци Кукенски,че разбули пазените в дълбока тайна час и място на събранието на Баскетболния клуб.Ще бъдем там за да подкрепим всяко добро дело в полза на баскетбола.Надяваме се, че ще бъде поканен и основоположника Иван Христов, както и други по-маловажни баскетболни личности.Изборът на нов Председател е отговорна и основна задача на Събранието.

Анонимен каза...

Леле иване, хептен си изтрещял, не ти трябваше да си вярваш, че си от тях. Да те са големи, но когато Атовете се ритат магаретата крутуват. Ако въобще разбираш за какаво става на въпрос.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |