20 години наградите „Бризби”

* Над стотина човека присъстваха на партито в р-т „България” * Джон Бризби: „Тук са най-добрите дипломати на Троян”* Клеър Бризби: Помнете двете правила – обичта към Бога и обичта към ближния

Юбилейно

„ТУК СА НАЙ-ДОБРИТЕ дипломати на Троян!”. С тези думи дарителят Джон Бризби се обърна към над стотината души, присъстващи на дадения от него коктейл по случай 20-годишнината на троянските ученически награди „за талантливост и оригинално мислене”, добили популярност като наградите „Бризби” (4 юни, р-т „България”). На партито бяха поканени всички носители на наградата през годините; разбира се, не дойдоха всички (мнозина учат или работят в чужбина и други градове на страната), но пък имаше други, пристигнали специално за събитието от Лондон, Брюксел и другаде.

КАЗВАЙКИ „ДИПЛОМАТИ”, г-н Бризби нямаше предвид прекия смисъл на думата, а хора, които с успехите и таланта си работят за добрия имидж на своя град и своята родина. Дарителят отправи и една важна заръка към младите си гости – че те, успелите, трябва да помагат на нуждаещите се, както на тях някога други са помагали. След съпруга си думата взе и Клеър Бризби. Тя припомни на талантливите троянски момичета и момчета двете най-важни библейски правила и призова да ги следват неотклонно – обичта към Бога и обичта към ближния.

ПРАЗНЕНСТВОТО ПРОТЕЧЕ в познатия неформален, приятелски дух – както най-приляга на подобни събития и какъвто е стилът на церемониите, свързани с наградите „Бризби”. Тук му е мястото да отбележим един любопитен факт – единствения път, когато дисководещият се излъга да пусне чалга, дансингът се опразни. За сметка на това се виха дълги български хора, на които, разбира се, се хванаха и Джон и Клеър. Дарителите получиха и няколко подаръка от своите гости: великолепна пластика на керамика Георги Миленов, възпитаник на троянското СХУПИ (сега НГПИ) и на Художествената академия (София); песен, изпълнена от популярната абитуриентка Елица Наумова; и танц на спортната двойка Силвия Докторова (Троян) и Тихомир Тилев (Плевен).

ПРЕДНИЯ ДЕН (3 юни, петък) Джон и Клеър Бризби връчиха 20-тите награди „Бризби”, церемонията бе на обичайното място – в двора на ОУ „Иван Хаджийски”, носило преди много години името на прапрадядото на Джон Константин (Кочо) хаджи Калчев, също голям дарител за троянската просвета. 33 ученици от троянските училища и от училищата в с. Орешак и с. Черни Осъм получиха обичайната грамота, придружена с парична премия. И от нас – честито!

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Обичта към Бога и обичта към ближния-прекрасна препоръка и пожелание,което всъщност,според мен е едно и също,неотделимо,макар и често неосъзнато....Да благодарим на Бога,че има хора като Клер ,Джон и техният прадядо Константин Хаджикалчев!Всъщност,аз и до ден днешен не мога да проумея защо това училище не продължава да носи неговото име?На другият достоен българин-Иван Хаджийски,след като му издигнем паметник на мегдана,бихме могли да кръстим на негово име и улицата,по която той е поемал с колелото си към любимият Балкан,Бели Осъм и Чифлика.Възможности много,въпросът е да ги използваме и да уважаваме и почитаме достойните българи,които стават все по-малко....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Понеже от личен опит знам че злобата в този град е доста голяма. Всеки който прави нещо макар и хубаво се оплюва. Понеже от няколко доста сериозни източника чух искам да попитам нещо. Вярно ли е че семейство ФРИЗБИ са изкупели по не много почтен и законен начин повечето земеделска земя, парцели и стари къщурки из местност(махала) Баба Стана в Орешак???

троянец каза...

2ри няколкото ти "сериозни източника" са точно от тези, които обогатяват личния ти опит,че "злобата в този град е доста голяма".Запали колата,иди до Баба Стана в Орешак,виж,разпитай местните хора и тогава дрънкай ГЛУПОСТИ!Човек който купува място и вдига със собствени средства православна каменна църква,по същия начин,изцяло с лични средства възстановява старото училище -това ли е непочтено?!?!Пак ти препоръчвам -иди,виж и свали шапка..:-)

Анонимен каза...

И понеже злобата е доста голяма, много учтиво ще ти кажа, че си доста неграмотен/на...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |