Троян по БНТ

* Цели два часа бе троянският блок в предаването „В неделя с…” с водещ Камен Воденичаров * Кулминацията – едно повече лично, отколкото кметско интервю с градоначалника Минко Акимов

Дават ни по телевизията

ДВУЧАСОВО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТРОЯН се реализира в неделя (20 февруари) в предаването „В неделя с…”, водено от Камен Воденичаров. Троянският блок започна с изпълнение на Общинския младежки духов оркестър с мажоретки на маестро Илиян Тодоров.

ПОСЛЕДВА РАЗГОВОР С ДИРЕКТОРИТЕ на две основни троянски културни институции – Елеонора Авджиева от Музея на занаятите и Иван Чакъров от Националното изложение в Орешак. Г-н Чакъров сподели, че Изложението прави връзка между традиционното и днешното изкуство, че има сериозен туристически потенциал и е част от атрактивната орешашка триада „Троянски манастир – Изложение – дървообработващите занаяти”. А г-жа Авджиева, разказваща за чудната църква „Св. Николай Летни” в с. Гумощник и за паметника на загиналите от селото с кораба „Титаник” (1912 г.), впечатли и водещия, и зрителите с историята на двама влюбени – син и дъщеря на жертви в катастрофата на века, които по-късно станали мъж и жена; „Жалко, че Джеймс Камерън (режисьорът на филма „Титаник”) не е знаел тази история – би станало чудесен филм”, шеговито коментира музейната шефка.

СЛЕД ТОВА ИМАШЕ: грънчарска демонстрация на живо в студиото – дело на баща и дъщеря Николай и Ралица Йовкови, съответно трето и четвърто поколение керамици; изпълнение на танцовия ансамбъл „Траяна” с ръководител Иван Иванов; хип-хоп денс от троянски възпитаници на ловчалията Наско Личев и латино танци на невръстни изпълнители от школата „Латина” на Яна Акимова; баба Донка от с. Дълбок дол сготви пред камерата (на запис) деликатеса „бял мъж”, а групичка от Обществото на троянските шегаджии и чешити, издокарана в народни носии и предвождана от председателя Христо Белевски, обясни за сланината (най-троянското мезе за ракия, ставащо и лете, и зиме) и щедро почерпи с троянска сливова; откъс от постановката "Трима на пейката" на троянската театрална трупа - с участието на актьорите Павел Паймаков, Радой Стойчев и Стела Мавродиева („Без театърът животът не е радостен”, сподели доайенът г-н Стойчев); водещият се разговори и с две момчета, Илиян и Симеон, от уникалното за страната училище за планински водачи в с. Черни Осъм, а също с вокалиста от някогашната „Тоника” Теодор Шишманов – потомък на прочутия троянски Таслаков род (Тео коментира, че Троян е толкова провинциален, колкото и цяла България, което не прозвуча особено оптимистично).

КУЛМИНАЦИЯТА НА ПРЕДАВАНЕТО бе оставена за накрая - когато на диванчето срещу Камен Воденичаров седна кметът на Троян Минко Акимов. Разговорът обаче не бе толкова кметски, колкото личен. Градоначалникът разказа за хобито си авджилъка, за внуците си Яна Акимова (която бе до него) и Минко младши и за съпругата си Яна (тя пък бе в публиката), за над 30-годишната си кариера като полицай („Бях назначен за офицер в армията, но избрах полицията и не съжалявам”, обясни г-н Акимов). Портрет на приятеля си направиха и трима известни троянци - адв. Димитър Илковски определи кмета като работохолик, безнесменът Дако Даков подчерта, че въпреки постовете и положението си Минко винаги е бил земен, народен човек, а общинският съветник инж. Светослав Дочков подчерта реда и дисциплината в управленския му почерк и любовта към спорта. Приятелски съвети към троянския си колега и земляк отправи столичният зам.-кмет Минко Герджиков, наблягайки на нуждата от европейските пари за въздигането на общините.

Т21

*****
Бележка на редакцията

Излишно е да стреляме по пианиста

НАКРАТКО – два часа по националната телевизия са си сериозно нещо. И добър PR. Дори в безнадеждно старомодното, нищо че е едва на две-три години, предаване като „В неделя с…” и с безидеен водещ като Камен Во. Но едно нещо сме длъжни да кажем – и този път Троян бе представен като някакво „фолклорно ъгълче”, като сбутано там някъде в Балкана градченце, чието най-голямо достойнство е, че съхранява разни атавистични нашенски старини и чудадости и в което подпийнали юнаци в потури режат на тънко сланинка, а бабички в старовремски соби варят „бял мъж”?!

КОЕТО НЕ САМО НЕ Е ВЯРНО (троянската икономика в момента не е в най-добрата си форма, но градът ни си остава промишлен център, в който, наред с другите, има и няколко водещи в своя бранш предприятия – „Балканфарма” /Актавис/, „Софарма”, „Калинел”, „Лесопласт”; и динамично се развива като туристическа дестинация – с десетки лъскави хотели и други туристически екстри, и т.н.). Но не е и съвсем добре, даже е зле – защото, знае се, лошата реклама е антиреклама. Но това е то БНТ. И е излишно да стреляме по пианиста.

32 коментара:

Анонимен каза...

Напълно съпричастен към коментара на редакцията!

Анонимен каза...

фен
мм да, гледах го това измъчено предаване, не знам кой е решавал как и с какво да се представи троян, но по едно време ме хвана срам, и не само мен. но и какво да се очаква, явно това е нивото на разните другари в троянско дето ни представляват. много жалко.. след такава "боза" и троянската ракийка присяда на гърлото. кметчето не го гледах, то това е виж мазохизъм за който нямам сили. били похвалили кмета.. че как няма да го захвалят, нали успешно парира всички опити за развитие и инвестиции в града, за да има евтина работна ръка за малките феодалчета тук.Но пък сред помията изпъкнаха и малки бисерчета (нямам предвид дечицата):)

Анонимен каза...

фен
добре че в програмата присъстваха и хора, които заслужават адмирации за усилията които полагат за да се случват и хубави неща..

Анонимен каза...

Шефката на музея разказвала за паметници и цървки в Гумошник....а в Троян?
Градоначалникът се хвалил гордо с поста милиционер в най-ужасните години за Българският народ след Османско иго!?!?!??!
Двама от персоналните му спонсори, с отявлен личен интерес към подкрепа на сегашната власт,заедно с един угоден адвокат изказвали хвалебствени слова....!?!??!

Една много красива жена като внучката Яна, кога ли за последно е минавала поне на 30 км от Троян, щото дядо и Минко каза че младите били тук?!??!?

Това ли е истината в Троян?

Анонимен каза...

Ми....това е положението!С тенденция към влошаване.

Анонимен каза...

Акимов отиде да се похвали че Яна е негова внучка.

Анонимен каза...

Минко Герджиков го попита какво прави за привличане на инвеститори, вие чухте ли да говори по темата, аз чух хвалби от местните „ратаи“

Бонд каза...

Не намесвайте Яна - да, тя е продукт на дядо си, но таланта й и това което е постигнала, са неоспорими!
А що се отнася до "местните ратаи", вместо да обясняват че кмета е велик, щото знаел кой в коя къща живее, по-добре да се бяха поскрили, особено някои от тях...

Анонимен каза...

Браво на 4-ти за точния коментар! А дядо Минъо започна с популизма и хвалбите, нали наближават избори. Този трапчански хамелеон няма лесно да сдаде властта и общинските блага! Мислете добре, преди да гласувате и дай боже и в Троян да се намери достоен кандидат за кмет......

Анонимен каза...

Дай боже по добри времена за Троян.

Анонимен каза...

Само да попитам, къде са десетките лъскави хотели и кои факти потвърждават динамичната дестинация? И друго, по-правилно е определението "бивш" промишлен център.

Анонимен каза...

Пълен ташак в стил Хачо Бояджиев и Ласка Минчева и отново троянските простотий - напред с месалите и сливовата.Прост народ не може да избере умни управници.Изключение правят Илиян,Елеонора,Ралица и Николай Йовкови.Другото е евтин водевил.

Анонимен каза...

Здравейте.
Гледах предаването по БНТ и досега не мога да усетя, какво се искаше от него. Аз съм на 45, работя. Това го казвам за ориентир на мнението ми.
В предаването личеше носталгия, подкрепена с отлежала троянска сливова и бял мъж, което ми напомни за моите дядо и баба. Имаше представление на млади хора, което бе много добре за участниците. Имаше представяне на кмета с човешко лице, който въпреки скромен, поддържа ред и дисциплина. И толкоз с идиличното внушение. И нищо повече, което сякаш да ме обнадежди и някак направи горд. Така е, не се почувствах горд.
Ясно е, че се печелят проекти, които обаче общината трябва да дофинансира с яки кредити. Тоест държавата не помага за всеки проект. Нямаше реклама на града камо ли на фирми за производство, туризъм и прочие. Не знам защо бе така избран форматът. А трите въпроса на зам.кмета на София останаха висящи и едва ли се целеше да получат точни отговори. Останаха като пожелания за новото управление.
Изглежда, че и Камен Во. не знаеше как да помогне на града.
В резултат си мисля, че този микс не допринесе с нищо ново за града, все едно останахме в миналия век. Тези близо два часа бяха по-скоро интимно-любознателни и интересни за участниците, но не и за зрителската аудитория на едно ТV. Сори.

Анонимен каза...

Най-яко беше показването на празника на сливата и плаката, на който пишеше, че колкото повече я брулиш сливата, по-хубава става!!! Ужас и срам!
Затова предлагам само да се брулим преди, по време и след пиене!!! Друго май не ни е останало.

Анонимен каза...

Това с тримата "приятели", беше върхът на айсберга!
Даков и Дочков спонсорите на предизборната кампания на Акимов, говорят колко велик управник бил,а единият го приканва да варят ракия(забранено действие от управата на ГЕРБ),по никое време...
Мъка, мъка....Съвсем скоро на двата входа на Троян ще се мъдри табела "ТОВА МЯСТО Е МЪРТВО"...

А на хотелиерите и туристическите деятели в Троянско искам да честитя новата 2011-та, година на туризъма в Община Троян!

Анонимен каза...

Висок,строен , елегантен с осанка и стъпка на натурален военен, добре изглеждащ за възрастта си,"юрист", ловец и началник на ловците и бивш комсомолски секретар/платен/ на едно закрито предприятие преди 40 години за емайлирани тигани ,тави и тенджери.Отличен опит и тренинг от младежките години да говориш и убеждаващ за привилната линия на партията.По-късно полицай , изкачил се по стълбицата за общинско началство ,където правилото е да мълчиш, да не разсъждаваш и само да изпълняваш. И така в продължение на 30 години само слушаш, изпълняваш и се разпореждаш.Да, ама стана кмет!.Ти лично за себе си, призна ли си, че неставаш за тази работа в днешните динамични времена или по-късно като започна да боксуваш го осъзна, но властолюбието ти и лакейте около теб не ти позволяват да се оттеглиш. Даде ли си сметка , че идваш от един затворен кръг на работа,където си бил откъснат от икономическия и социален живот на хората и техните проблеми ,понеже си бил на добре платена държавна работа, дофинсирана от частна, а след това и добра пенсия, че ще можеш да се справиш с проблемите на общината!Хората те избраха, с надеждата ,че ще бъдеш по-добър от Енкин.И какво стана? Осакатената ти душица, недоверието в хората около теб и стария начин на работа и най-лошото " АЗЪТ" ти пречи да проявиш инициатива и борбеност да защитиш хляба на хората които таеха някаква надежда, че като си от управляващите ще имат някаква полза..Ти, който си свикнал само да чукаш токчетата на обувките пред началниците си, продължаваш да правиш метани.Защо от хвалбитите ти за 14- те проекта, спечелени, хората не виждат нищо хубаво.Ако тези частични по 200-300 метра загливосани улици смяташ ,че си решил пътния проблем на община, се лъжиш.Като си отиде зимата, ще се разбере къде са се стопили парите.Ще се разбере как оправяш европейските проекти с кредити с парите на данъкоплатците в общината.От това ,което видяхме по телевизията, се разбра, че за 4 години, освен за твоите приятели и съпартиици, ти не си бил полезен за никого.Разбра се ,че искаш още един мандат.Директно ще ти заявя: откажи се,стар си за тая работа, нямаш нужния капацитет, не си в час с динамиката на днешното време, нямаме време да те чакаме да се учиш, върви да си гледаш пенсията и фирмичката, да се радваш на внуците си, защото си и селянин, такъв ти и произходът, такъв ти е и маниерът, такова ти и управлението, такъв направи и градът ни.Върви си!.Желая ти да си жив и здрав и да гониш михаля по баирите дълго време.ЛСБТ

Анонимен каза...

ЗРАВЕЙТЕ,
С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАХ ДА ЗАПОЧНЕ ТЕМАТА.ТОВА С КМЕТА БЕШЕ....МИГАШЕ И ПЪРХАШЕ С ОЧИЧКИ...
НО ИСКАХ ДА ГЛЕДАМ ЕДНИ ПРИЯТЕЛИ ОТ ХИП-ХОПА И О,УЖАС 2/3ОТ ТАНЦА БЕШЕ САМО СНИМАНИ ЛАМПИ.ТАКА ЗА ТОВА Е ВИНОВНА ТЕЛЕВИЗИЯТА,НО ЧУХТЕ ЛИ ИЗКАЗВАНЕТО НА ТЕОДОР ШИШМАНОВ?ТОЙ НЕ САМО НЕ СЕ ГОРДЕЕШЕ ,ЧЕ Е ТРОЯНЕЦ ,НО И СЪЖАЛЯВАШЕ, ЧЕ Е ПОПАДНАЛ ТУК.ТРИ ПЪТИ ПОВТОРИ,ЧЕ С МАЙКА МУ И БРАТ МУ СА ДОШЛИ В ТРОЯН ,ЗАЩОТО БАЩА МУ Е ПОЧИНАЛ.А КАК СЕ ФУКАХ НАВРЕМЕТО,ЧЕ ТЕО ОТ ТОНИКА Е ОТ ТРОЯН...ИНАЧЕ СЪМ СЪГЛАСНА СЪС ВСИЧКИ МНЕНИЯ ПО-ГОРЕ.

Анонимен каза...

Тоя Тео си е чиста проба чикиджия пфуууу

Анонимен каза...

Коментар с номер 16 описва цялата действителност!
Акимов, гласувахме за теб, с надеждата че ще си по-добър от Енкин!Уви, сбъркахме и си платихме, но тръгнеш ли си сега,вината временно ще се изкупи!
Енкин отдавна трябваше да е в затвора!

Бонд каза...

Поздравления за автора на коментар №16! Много точен и казващ всичко коментар.
Радвам се, че има такива хора. Дано са повече - тогава все още ще има надежда за нас и града ни.

Анонимен каза...

Да, всички се надявахме на справедливо възмездие. Но така и не го дочакахме.Прав си 19, все още има надежда, ама едва ли. Енкин, Банев, Стоянчо Орешашки и цялата тайфа негодници.

Анонимен каза...

Гледах предаването,чета сега и статията и се чудя срам няма ли този човек.
Проекти,лъскави хотели... а само като застанеш на входа на Троян и видиш мизерията,разбитият път,после минеш през града,и там дупки,стари и нови...
Минеш по главната улица ,магазини накичени като за карнавала в Рио,гащи,сутиени,легени,фасадите отвън са коя от коя по- абсурдна...
Минаваш по Марковият мост и ако не те блъсне някой нагло маневриращ таксиметров започваш да слаломираш отново между дупките...

Анонимен каза...

""Градоначалникът се хвалил гордо с поста милиционер в най-ужасните години за Българският народ след Османско иго!?!?!??!"....Да сте чули някои от разконперираните ченгета да казва друго,освен това ,че се ГОРДЕЕ с това което е правил!Как всички бивши ченгета и ДС-та станаха най-големи демократи и бизнесмени. Най-голямата мърша от комунистическата партия се превърна в демократичнооправленса пасмина. Поради тая причина не ги долюбвам тея демократи анти комунисти и борци за права. Най големите боклуци за една още нощ се превърнаха от комунисти в демократи и бизнесмени.Същите които на времето най реваха и биеха в гърдите за най верни комсомолци и комунисти днес са в челните редици -големи "демократи". Плюят яко комунистите, както на времето плюха здраво по империалистите и техните слуги.

Анонимен каза...

ййнйхбм нйвцхцл.н.к х;;ъ;х

Анонимен каза...

евала 16-ти голем си, трябва да има и такива като теб да говорят истината

Анонимен каза...

Аз съм 16 и продължавам да пиша, по повод откритото писмо на кмета към нас.Това, ви уверявам не е негово дело.Той няма тази култура на писане, мислех , че като бивш партиен работник се е научил и да говори, но от предаването по телевизията се уверих напълно какъв ограничен човек сме избрали да представлява общината ни.В главата му се въртят 10-15 актуални и модерни приказки от типа на проекти..финасиране и т. н..., които артикулират в устата му при всеки опит да каже нещо.ВИДЯХТЕ ЛИ МУ САИРА.ВИДЯХТЕ ЛИ КОЛКО Е ПРОСТ,ОГРАНИЧЕН, НЕКОМПЕТЕНТЕН И НАЙ- ВАЖНОТО -ТОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО СТАВА В СОБСТВЕНАТА МУ ОБЩИНА.ЗНАЙ ,ЧЕ СНЯГ Е ПАДНАЛ И НА ДОЧКОВ ЩЕ МУ ВЪРВИ БИСНЕСЪТ НА БЕКЛЕМЕТО. НЕ МОЖА ДА ОТГОВОРИ ТОЧНО НА НИТО ЕДИН ВЪПРОС НА КАМЕН, НО КОГАТО ЗАГОВОРИ ЗА СЕБЕ СИ ........ЛЕ ЛЕ...ИЗПЯ СИ ЦЯЛАТА АВТОБИОГРАФИЯ/ Не му признавам, че се е притеснявал и че не е знаел въпросите към него/ТОВА БЯХА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ,ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ОБЩИНАТА НИ ИЗЛЪЧЕНИ ПО МАСМЕДИЙНО ПРЕДАВАНЕ.

Анонимен каза...

Милиционер не е само професия,това е преди всичко състояние на съзнанието.Това започва все повече да личи,в цялата страна,в целия ни живот.Не го подценявайте.При наличие на достатъчна критична маса лумпени стигаме до печалната последователност Месия-БСП-Месия-БСП...или роднина-милиционер-роднина-милиционер на местно ниво. АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Много смело и открито, директно и качествено са изразените мнения в №16 № 26, също така и №9 и №44.Мислех и аз да взема отношение, но там е казано всичко.АЙ с-с-с- ът пък го е довършил с три изречения.Този трябва да си върви!Има все още читави млади хора.Не се поддавайте на поканата за среща с него.Човекът/ опонент/ ще бъде унищожен още в зародиша му. Вижте на високо ниво каква я вършат.ББ уволнил висш чиновник , че си правил П.Р на негово ведомство ВМ.Оле боже ,взе да става страшно и у нас.

Анонимен каза...

До 28-де го тоя номер 44 ве...

Анонимен каза...

В оръщението му към нас за съдействие в управлението/ демек да му даваме акъл и да му посочваме правилния път на управление

Анонимен каза...

Градът пропада... само това ще кажа :) като се замислим какво си имаме в градът.. ами какво музей и площад .. това и другите градове си го имат ама другите градове си имат и други неща а ние какво .. ИМАМЕ СИ КМЕТ ( който нищо не направи за нас и за градът ) ;)

Анонимен каза...

Добре, че има форуми, без които тия "мажаги" дето само плуят нямаше как да си покажат "блестящите умотворения".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |