И... първите седем години

* „До този момент служителите на отдел „Местни приходи” не са връщали гражданин, който желае да заплати съответната такса”

Право на отговор

По-долу ще прочетете отговора от Община Троян на отвореното писмо на нашата читателка Мариета Гачева („Не знам къде е Общината в тази ситуация”), публикувано в миналия брой на Т21. Във въпросното писмо г-жа Гачева поставяше няколко проблема - трудностите с регистрацията на домашните любимци, глутниците бездомни кучета по улиците на Троян и занемарената хигиена на района около градския стадион – и директно обвиняваше Общината за нерешаването им.
Т21

*****

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ДОМАШНИ КУЧЕТА трябва да знаят, че съгласно разпоредбите на чл. 174 и чл. 175 от Раздел VІ „Животни компаньони и кучета за служебни, ловни и други цели” от Закона за ветеринарно-медицинската дейност (ЗВМД ) и чл. 117 и чл. 118 от Закона за местните данъци и такси (в сила от 01.01. 2007 г.) следното:

• Кучета, навършили 6-седмична възраст, се регистрират при ветеринарен лекар – издаване на паспорт, ваксинация и обезпаразитяване;

• В 3-месечен срок от датата на придобиване на кучето собственикът подава декларация по утвърден образец в отдел “Местни приходи” (помещава се в бившето Данъчно). Тук става и заплащането на ежегодната такса, която е в размер на 5 лв. съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Троян.

ПОДЧЕРТАВАМЕ, че до този момент служителите на отдел „Местни приходи” не са връщали гражданин, който желае да заплати съответната такса. И едно уточнение – от такса, но не и от подаване на декларация, се освобождават собствениците на: кучета на инвалиди; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани от БЧК; кастрирани и ловни кучета.

ПО ДРУГИЯ ВЪПРОС – оказва се, че отново Общината е „виновна”, че „поляната до стадиона е затрупана с боклуци”. Наближава пролетта и както всяка година, по инициатива на общинската администрация, отново ще тръгнем да почистваме града. И от тази поляна ще бъдат събрани бутилките, найлоновите торбички и презервативите… до следващата пролет. И всичко опира до възпитание, непримиримост, отговорност и... първите седем години. Наистина на самата поляна контейнери няма и няма логика да има - такива са разположени до входа на църквата и от горната й страна; така че не виждаме причина защо е трябвало да отнасяте чувалите с боклук до къщите си?! Освен това служителите на Общинско предприятие “Комунални услуги” не биха отказали при по-голямо количество събран боклук да го извозят.

Община Троян

5 коментара:

Анонимен каза...

"И всичко опира до възпитание, непримиримост, отговорност и... първите седем години.""..Това е абсолютно вярно но без здрави глоби нещата няма да станат.Само те могат наистина да ни научат да пазим чисто!!!Аз не съм и чувал някой да е глобяван за такова нещо до сега!В Канада където съм живял известно време, ако си изхвърлиш цигарата през прозореца на колата и те види някой полицай -> 100$.За индустриални замърсявания глобите са невероятни обаче, затова в рекичките във градовете крякат патици и плуват някакви риби, а катериците са повече от врабчетата в Троян.Но колкото и да пазят чисто хората и фирмите за чистота работят професионално и с техника ,а не с метли.Вярно е, че цапаме, но е вярно и че никой не чисти или ако се чисти е само за отбиване на номера.А за липсата на тоалетни - просто не ми се коментира.
И после се чудим, защо в чужбина е толкова приятно и направено - ами направили са си го хората.Там където съм ходил няма парк без масивна тоалетна, не походна.Да не говорим ,че инфраструктурата е перфектна навсякъде особено в парковете за отдих.Какво имам предвид.Алей равни и без локви и при проливен дъжд,бордюри, тревата е винаги окосена и е като на голф игрище,дори има отводнителна система под тревата,храсти няма ,дървета сухи счупени и неокастрени никъде не съм виждал,есенно време листата се събират ежедневно и като се огледаш някак ти става кофти да си изхвърлиш боклука и да не пазиш.За детските площадки да не говоря.Самите люшкалки и катерушки са направени толкова здрави ,че дори родителите си играят по тях с децата и не се чупят,а там където са е застлано с по 50см дървени стърготини така ,че и да вали цял месец няма да се разкаля около тях и винаги е чисто и безопасно за децата.И това всичкото е построено от държавата и се поддържа от нея ежедневно,а не от доброволни отряди един път в годината.Затова и имат право да глобяват сериозно мърлячите.Тук имали поне един такъв построен и поддържан парк,че да имат очи да ни глобяват и обвиняват ,че не пазим.Аз мисля ,че няма.Спомням си преди време направиха в Лъгът два опита за детски площадки.Ами те самите игрушки се разглобиха и изпокъсаха за около седмица.Около тях се образуваха кафеви петна от пръст които като завалеше се превръщаха в кални локви до коляно и след дъжд не можеше да се играе поне два дена докато не изсъхне.Да не говорим ,че след построяването им поддръжка никаква повече нямаше и самите игрушки станаха опасни за здравето на децата.Аз лично не мисля ,че е проблемът в БГ е само в хората и в липсата им на първите седем години,а и в институциите които ни управляват и са избрани да създават условията на живот извън дома.

Анонимен каза...

Айде пак разделяне на ИНСТИТУЦИИТЕ и НИЕ. Ами нали хората в институциите са от нас. Хората се оправдават с институциите, институциите се оправдават с хората и тъй до безкрай. Докато не разберем, че от нас зависи всичко, включително и да накараме институциите да работят, промяна няма да има.

Анонимен каза...

Животните не са виновни! Виновни са хората, които изхвърлят кучетата си, както и потомството им. Виновни са службите, чиято работа е да контролират и санкционират, а не да отбиват номера! Животните са напълно зависими от хората. И всички бездомни кучета да се затворят или убият, което пълен садизъм, пак няма да се реши проблемът! Пак ще се намерят стопани да си изхвърлят кучетата и те пак ще започнат да се размножават. Нужно е цивилизовано решение и промяна на мисленето!Ама нали сме си аборигени!Същото е като с боклуците! Кой е виновен? Нали ние хората ги хвърляме наляво и надясно?!Ориент

Анонимен каза...

Че са виновни хората, виновни са, ама къде спи държавата (за пореден път) - като задължиш всички собственици на кучета да си декларират домашните любимци и да ги извеждат САМО с каишка и намордник, проблемът е решен.Тези които изоставят кучета трябва да бъдат жестоко глобявани и съдени.Но кучетата и дупките са добри за всеки кмет. Преди избори винаги може да обещае че ще се бори с тези тежки проблеми.
Я си представете че ги няма.. какво ще обещават преди избори тогава... борба с корупцията в общината.. или прозрачни услуги за граждани или приятно и бързо обслужване... да бе да.. това значи общината хем да работи хем по малко подкупи... няма да си променят сами системата направена за да им носи да лапкат я..
Затова и проблема се точи точи...
Аман от безхаберие и неспазване на елементарни правила за живот в общност!

Анонимен каза...

А когато отидох в "данъчното" за да си платя таксата и да подам декларация за кучетата си и ми казаха че не извършват такава услуга?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |