Ученици опитаха да видят настоящето през очите на Апостола

* Състезание по публично говорене „Левски в нашето време” организираха съвместно читалищната библиотека и Община Троян * В журито – потомката на Апостола Христина Богданова * 11-класничката от НГПИ Анна Димитрова грабна индивидуалната награда

ПРЕД РЕХАВА ПУБЛИКА, но с мотивирани участници и много качествен състав на журито протече ученическото състезание по публично говорене "Левски в нашето време", организирано от библиотеката при троянското читалище "Наука – 1870 г." и Община Троян в чест на 138-та годишнината от гибелта на Левски (16 февруари, сряда, салона на Общината). Събитието показа колко трудно е на гимназистите да говорят по исторически и граждански теми, колко сложен „инструмент” е езикът, но и как при един добронамерен диалог с тях младите хора могат да бъдат участници в големия обществен дебат за българското.

ФОРМАТЪТ БЕШЕ ЗАИМСТВАН от предишно състезание на СОУ „Св. Климент Охридски”, използвало от своя страна модел на Национално състезание по общуване на роден език: смесени отбори от различните троянски училища и изтеглени чрез жребий теми. Организаторите бяха подбрали мисли на Левски, по които младите участници трябваше да разсъждават, поставяйки ги в контекста на днешния ден. Една задача, която би затруднила и далеч по-зрели говорещи.



НЯКОИ ИЗКАЗВАНИЯ на момчетата и момичетата издадоха едни като че ли вечни български стереотипи: идеализация на миналото срещу пълен негативизъм по отношение на настоящето; тотално прехвърляне на отговорността само към една прослойка – политическата; задължително противопоставяне между личния и общия успех. Мислене, което няма много общо с ценностите на гражданското общество и за което най-малко отговорни са 17-18-годишните.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ, умело провокирани от журито, учениците успяха да се измъкнат от клишетата на юбилейното възпяване и нашенското политиканстване и назоваха, макар и на по-беден език, някои от големите проблеми на българското настояще: липса на колективен дух и цели, краен индивидуализъм и егоизъм, липса на национален политически и духовен елит, емиграция на младите, несъстояло се социализиране на ромската общност, липса на видими основания за национален оптимизъм. Чу се допускане, че има изход – българите да се връщат от чужбина, обогатени с новия си опит. Но в залата се усети позната, искрена и изстрадана българска потребност от нов обединител, водач, спасител.

ВЪПРОСИТЕ на Елеонора Авджиева (директор на Музея на занаятите), адв. Венелин Ангелов (председател на гражданския комитет „Васил Левски” - Троян), Теодор Тончев (от Историческия музей в Ловеч), Даниела Кацарова (преподавател по история) превърнаха състезанието в стойностен диалог между ученици и възрастни. Несъмнен шанс за събитието беше присъствието в журито на Христина Богданова (журналисти и издател) - потомка на Апостола по линия на сестра му Яна, обаятелна дама, с която предишния ден са имали среща ученици и учители от СОУ „Васил Левски”.

Г-ЖА БОГДАНОВА обосновано, с уважение към участниците, деликатно, но и без да спести някои истини, обяви решенията на журито. Бяха отчетени екипният дух, наличието на собствена позиция, способността да се говори аргументирано и на добър български език. Индивидуална награда получи 11-класничката от НГПИ „Проф. Венко Колев” Анна Димитрова – едно талантливо момиче, родом от Тетевен, което вече трета година печели призови места в градски състезания за публично говорене и есеистично писане. Макар извън регламента, бяха откроени поименно и други участници - ученици от двете троянски СОУ-та.

НАГРАДИТЕ, осигурени от Община Троян, връчи кметът Минко Акимов. По мнение на организаторите подобни състезания трябва да се провеждат системно в града ни, защото дават на младите хора възможност за изява и за трупане на важен социален опит.

Нели Генкова

*****

Мислите на Апостола, по които разсъждаваха младите състезатели:

• „Без революция сме загубени во веки веков”
• „За Отечеството работим - кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим”
• „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи”
• „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си”
• „Дела трябват, а не думи”
• „Братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност”
• „Народната работа стои над всичко”
• „Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си”

5 коментара:

Анонимен каза...

Отново взаимствана идея от СОУ"Кл.Охридски"!!!!Аз питам:Като са токова неповторими,защо винаги плагиатстват?Ехо,родители и ученици не е ли време да се събудите и сами да изберете по-доброто училище пез да чакате някой да ви втълпи нечие мнение?!

Анонимен каза...

От целия текст това ли прочете? Аз прочетох, че едно момиче, което е от ТЕТЕВЕН, е по-добро и от децата в училище "Васил Левски" и от тези в "Климент Охридски". Май по-доброто училище не е в Троян ;)

Анонимен каза...

Ами изпрати си детето да учи там !!!!

Анонимен каза...

И пак виждаме светлият образ на всенародният спасител Минко Акимов.
Цинизмът на тези хора няма граници, а това че адвокатчето ,за което само финикийските знаци и властта имат стойност, се вживява в ролята на последовател на идеите на Левски ме докарва до отвращение.

Нели Генкова каза...

Тъй като горният материал е започнал да разгаря познати страсти, а и защото мисля, че е важно да се говори за качествените млади в Троян, трябва да добавя, че според преценката на журито много добре са се представили също: Наталия и Недялко от СОУ "Св. Климент Охридски" и Александър и Тихомир от СОУ "Васил Левски". (Съжалявам, не знам фамилиите на всичките.) Напомям и друго - организатори бяха читалищната бибилиотека (в лицето на Ваня Давидова и колежките й) и Общината (които бяха осигурили залата и наградите).

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |