В Икономическата за заема - седем срещу един

* Съев: „Няма друга алтернатива” * Енкин: „Без кредит не може”
* Акимов: „Гражданите, за разлика от някои съветници, ще разберат”
* Шошкова: „Общинският съвет не бива да работи по този начин”

Гореща тема

ОГРОМНИЯТ ЧИТАТЕЛСКИ (ФОРУМСКИ) ИНТЕРЕС към предложението на кмета Минко Акимов да се тегли нов общински заем до 4 млн. лв. буквално ме принуди да отида на заседанието на постоянната Комисия по икономика (ИК) днес следобед - 27 юли, 13:30 ч. (припомням – постоянните комисии, шест на брой, заседават непосредствено преди сесията на Общинския съвет /ОбС/, обсъждат въпроси от своя ресор и излизат със становище, което председателят на комисията представя на сесията; становищата на комисиите имат информативен характер и не задължават съветниците да се съобразяват с тях; обикновено на заседанията на комисиите присъстват представители на общинската администрация, а понякога се канят и експерти, отворени са и за граждани – бел. Г.М.).

ВЪПРОСЪТ ЗА ЗАЕМА БЕ РАЗГЛЕДАН ДОСТА ОБСТОЙНО и по-долу ще се опитам да предам гледните точки на изказалите се. За информация – председател на ИК е Йордан Данков (ГЕРБ), зам.-председател инж. Станислав Съев (БСП) и членове инж. Марин Радевски (ГЕРБ), Мичо Генковски (ГЕРБ), Мариела Шошкова („Избор за Троян”), д-р Милко Минков („Избор за Троян”), инж. Дилян Енкин (БСП), Исай Милев (ДПС) и Петя Ковачева („Атака”), която отсъстваше.

ПРЪВ ДУМАТА ВЗЕ ИНЖ. СТАНИСЛАВ СЪЕВ. Той каза, че всички общини така правели (теглели заеми), разумно е предложението на кмета да се приеме и той лично щял да го подкрепи.

ПОСЛЕ СЕ ИЗКАЗА ВНОСИТЕЛЯТ Г-Н АКИМОВ, който накратко обясни логиката да предложи тегленето на заем. До края на м. декември Община Троян трябва да разплати около 9 млн. лв. на фирмите, работили по 6-те спечелени и реализиращи се троянски европроекти, без кредит тези разплащания ще са невъзможни, а ако разплащанията не се извършат, европейските субсидии ще ни бъдат орязани.

СЛЕД ТВЪРДЕ ОБЩОТО ОБЯСНЕНИЕ на г-н Акимов и мъжката подкрепа на инж. Съев думата взе Мариела Шошкова. Изказването й бе твърде критично, а лайтмотивът му – вносителят (т.е. кметът и неговата администрация) не дава достатъчно информация за какво точно се тегли този кредит, къде ще се вложи, как ще се връща, с какво ще се гарантира и т.н. Г-жа Шошкова обобщи, че по този начин (без информация) не бива да се вземат решения; и още – че „Общинският съвет не бива да работи по този начин”. Конкретните й питания и оценки бяха следните: тази крайна цифра „до 4 млн. лв.” трябва да се обясни; няма достатъчно финансови данни около кредита; вярно ли е, че с кредита ще се покриват санкции по проектите – какъв е размерът на тези санкции и какво се казва в междинните одиторски доклади; какви суми от общинския бюджет ще компенсират дълга – главницата и лихвите; кои дейности, залегнали в общинския бюджет, ще пострадат заради погасяването на дълга; защо точно 4 млн. лв., а не примерно, 2, 5 или 10; какви гаранции ще даде Общината, за да получи кредита; заради кредита ще се стигне ли до увеличение на местните данъци; на кои фирми (изпълнители по проектите) Общината дължи пари и колко точно; защо в предложението за кредита няма детайлна обосновка.

СЛЕД ИЗКАЗВАНЕТО НА Г-ЖА ШОШКОВА отново думата взе г-н Акимов. Той обясни, че данните за всички проекти са публични и всеки може да се запознае с тях – стига да иска; но ако ОбС пожелае подробна финансова обосновка на предложения кредит – тя ще бъде подготвена. И нещо много важно – кметът призна, че по проектите има допуснати грешки; според Общината те били „технически грешки”, но Управляващия орган смятал, че се касае за „нередности”, което неминуемо ще доведе до голяма санкция (но не стана ясно за кой точно проект ще бъде тази санкция и от какъв порядък ще е тя – бел. Г.М.). Градоначалникът обясни забавянето на плащанията по Оперативна програма „Околна среда” с намалените драстично средства по програмата – от обещаните първоначално 8 млрд. на 600 млн.

ПОСЛЕДВА НОВО ПИТАНЕ ОТ МАРИЕЛА ШОШКОВА – дали няма директива от Правителството общините да теглят кредити и дали идеята за този кредит от 4 млн. лв. не е „подсказана” отгоре. Отговорът на г-н Акимов бе доста рязък: „Гражданите, за разлика от някои съветници, ще разберат, че ще плащаме по 400 хил. лв. за обслужване на кредита годишно, а ще получаваме по 4 млн. лв. инвестиции!” (т.е. кредитът гарантира субсидиите по проектите).

„БЕЗ КРЕДИТ НЕ МОЖЕ, такава е икономическата логика”, заяви убедено бившият кмет инж. Дилян Енкин. Той припомни, че за реконструкцията на МБАЛ – Троян и на първия участък от ул. „Христо Ботев” също били теглени кредити и също имало спорове и недоволни – но сега всички виждат добрите резултати. Общината пък нямала проблеми с обслужването на кредитите тогава, нямала да има проблеми и сега. Тук отново се обади инж. Съев, който бе категоричен, че „няма друга алтернатива” освен тегленето на кредит, а пък с изпълнението на общинския бюджет кметската администрация е доказала, че заслужава доверие.

ПОСЛЕДВА ГЛАСУВАНЕ, при което 7 членове на ИК подкрепиха кметското предложение Общината да тегли нов заем до 4 млн. лв., а един съветник – Мариела Шошкова, гласува „въздържал се”. Становището на комисията ще бъде представено на сесията на ОбС в четвъртък, когато ще се решава за заема.

Генадий Маринов

42 коментара:

Пол..... каза...

Не можах да разбера,ако се тегли този заем,ще се отрази ли пряко на данъците ни?

Анонимен каза...

Не е проблема дали да се тегли кредита или не , проблема е че няма яснота , за какво точно , кога ще се връща , как и мн.др. Има ли ясна програма , как може да се изнесе за гласуване нещо без да се извади програмата за действие , кой нормален човек би гласувал това.

Анонимен каза...

Никъде не видях отговоря на миньо за т.н. "технически грешки".Какви са и кой ги е допуснал че да се налага теглене на кредит.
Излиза че заради някой малоумник трябва да стъпим с двата крака в лайната...
А да гледам снимката на Енкин без вертикални пръти тип затворническа решетка е направо пародийно.
ДИЛЯН ЕНКИН ДОКАРАЛ ЗА 12 ГОДИНИ ТРОЯН ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ,ОТКЪДЕ ИМАШ ПАРИ ЗА ДВАТА АПАРТАМЕНТА В СОФИЯ И ПЕЖОТО 407?

Анонимен каза...

Кой е този "миньо"? Познаваме ли го?

Анонимен каза...

Поздравявам Мариела Шошкова за мъжкото поведение и спазеното обещание!
Валя Букарева

Анонимен каза...

Как така се тегли кредит от 4 млн. без обосновка, това не е потребителски кредит!? И какво значат думите на Кмета: "ако ОбС пожелае подробна финансова обосновка на предложения кредит – тя ще бъде подготвена". Тази обосновка е задължителна преди даже и да се помисли за кредит и това се нарича "прозрачност" на действията. Господин, Кмете, Бизнес-планът е основният финансов и търговски документ. Той се изисква от кредитора и е предназначен да докаже полезността и ефективността на съществуващата нова идея, която се предлага за финансиране...Ами ако парите не стигнат?....Виждаме, че отново липсва ясен план в действията на Общината. А "нередностите" и "техническите грешки" са допуснати поради липса на планиране и слаб контрол. Това обаче си е мое мнение.
Поздрави,
Супернова

Анонимен каза...

Ето затова вчера предложих да се отиде на заседанието на икономическата комисия -за да стане ясно поне на форумците как на практика се вземат решенията,определящи съдбата на Общината, на нас и нашите деца.С две думи-НЕПРОЗРАЧНО и БЕЗОТГОВОРНО.Та какво друго означават думите на Кмета:"...ако Общ. съвет пожелае подробна икономическа обосновка на предложения кредит- тя ще бъде изготвена"!Г-н Кмете,кой нормален човек,община,държава взема кредит,равен на брутния му годищен доход,без да направи подробна икономическа обосновка?И ако не направи такава-той нормален ли е,според теб?Народът отдавна е отсъдил-три пъти мери,един път режи!Но да режеш,без въобще да мериш,па и да се караш на Шошкова защо иска да мери-това какво е?Мъдрият ни народ пак го е казал-"Пърди с чуждо дупе!" Лошото е че и другите "съветници" май са се изучили на този мурафет-слушкат,папкат и.....попръцкват.С едно единствено изключение-достойната г-жа Мариела Шошкова,за което я поздравявам и и се възхищавам.Защото трябват здрави гащи да се опълчиш сам срещу всички,знаейки какви "номерца" могат да ти спретнат.Защото вече е очевидно-ГЕРБ е решил да се вземат заеми,БСП ги поддържат/защото така правят всички общини,според Съев и Енкин/,ВМРО-слушкат ,папкат и....,АТАКА-те са си вече филиал на ГЕРБ,д-рГУНЕШКИ/Царисти без граници и без Цар/-ТЕ са се напапкали вече,само слушкат;д-р Добрев-отделението му се клати,трябва да държи яко .....Кмета,както и Райковска и другия Д-р/какъв беше/;ДПС-то-те си гледат към Босфора,къчове не хвърлят-само гюбеци накрая на банкета!!!!Бедна ми,бедна Шошкова-сал ти ни остана.Е,и Даньо Сирака евентуално,но за мен той е поливалентен-като му се "наситят" евентуално валенциите,става индиферентен.....ако сте си учили химията,де!Но и да сте я учили и да не сте-заема ние ще го плащаме. АЙ-с-с-с-с.....

Анонимен каза...

За Даньо Сирака не ми говори. Той е такава лопата, че днес е тия, утре с ония. Гледа си човека собствения интерес. Не мислете, че му дреме за общината и обикновените хора в нея. Така както сега е с ВМРО, така утре ще е с други. До завчера пък беше с БСП, а по преди това пък с Жорж Ганчев. На такъв човек, който иска на всяка цена да е във властта аз шапка не свалям. Сори.... И да гледа собствения си интерес. А вие му захваляте. Просто нямам думи.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Я да вземеш нещо конкретно да напишеш за "Даньо Сирака" както го наричаш и да се подпишеш,че аман от такива дето чули недочули разнасят некви клюки ,че и анонимни ....

Ивелин Христов

Анонимен каза...

Приятелю,явно не си учил химията/не е беда/-та аз точно същото ти казвам,само че си позволих да използвам термини от химията,които се използват и в междучовещките отношения.Поливалентен бих превел като ВСЕЯДЕН-сега доволен ли си?АЙ с-с-с.......

Анонимен каза...

Конкретен пример Айс,конкретен с който Даньо е навредил на общината,конкретен пример с който Даньо с нищо не е допринесъл за общината с работата си!
Разбираш ли ме?

Анонимен каза...

Как пък всички сте толкова наясно с делата в общината? Чули недочули, разбрали недоразбрали (конкретен пример: дебата за фитнес център "Аполон" в който някой упрекваше, че сградата е отдадена без търг от общината, а тя не се стопанисва от нея)изсипвате омразата си тук.

Анонимен каза...

Г-н Христов,явно вие ме питате за конкретен пример за Даньо.Попитайте за това най-добре доскорошния шеф на полицията,преди това следовател г-н Яшев-той е честен човек,пък и вече може би е адвокат.Предполагам,че ще ви отговори,защото е запознат.Нямам пари и нерви да ме влачат по съдилища,разберете ме.АЙ с-с-с-с.....

Гост каза...

Към по-горния, който се кара на хората. Хубаво е, че давате конкретен пример. Обаче се пригответе за още по-голям взрив от недоволство. Като се управлява нескопосано, трябва да се очакват реакции.

Анонимен каза...

Питам теб,защото само ти говориш с недомлъвки!
Защо се плашиш,нали си анонимен,кой ще те разбере кой си?
Питам те пак и за последно:
С какво Даниел Сираков ощети община Троян?
Искам конкретен пример от теб,ако ще пишеш пак недомлъвки ,замълчи завинаги!

Анонимен каза...

[Гост каза...
Към по-горния, който се кара на хората. Хубаво е, че давате конкретен пример. Обаче се пригответе за още по-голям взрив от недоволство. Като се управлява нескопосано, трябва да се очакват реакции.
]

Прав си и всички имат право на мнение и понякуга тук в този форум пишещите анонимни или не са много прави.... но само понякога. В повечето случаи се лее жлъч, омраза и недоволство срещу всичко случващо...
Да знам, че на много хора им е много тежко в този момент, но това не има дава право да говорят / пишат неверни неща, да си чешат езиците... От това дали им става по-добре? Защо не потърсят и малко вина за положението си и в себе си? Ако са толкова знаещи и можещи, да направят те нещо по-добро... а не да обвързват "някои институции" с всеки техен личен неуспех...

Анонимен каза...

Ало, клакьора на кмета, този човек си получава заплатата, за да управлява тази община по най-добрия за гражданите й начин! Което не се случва, но той си взима парите всеки месец. Поне едно нещо да направи като хората и тогава ще видиш дали само се мрънка. Като не знаеш кметските задължения какви са, не се изказвай неподготвен. Неговият трудов договор да се приема за сключен с работодател обществото в тази община!

Анонимен каза...

До горния:

Абсолютно точен коментар!
Само прочетете великата мисъл на милиционера:

* Акимов: „Гражданите, за разлика от някои съветници, ще разберат”

гражданите ще разберат!!!какво ще разберат бе комунистически негодник?
като дойде време да се връща заема и ни натресеш още по-високи данъци ли ?

Анонимен каза...

Правилно, хубаво е внимателно да се прочете цялото кметско изказване - от тъпо, по-тъпо! Интересно, дали Енкин има пряко или косвено участие в тези технически помощи, за което също е "за" заема?

Пол..... каза...

Предварително искам да се извиня,че това което ще кажа няма връзка със статията и не му е тук мястото,но няма къде да коментирам.Отивайки преди час по задачи почти се сблъсках с един кон/естествено вината си е моя,че блея нанякъде,не на кончето/,но каруцата беше спяна на една доста добре потдържана и окосена тревна площ до моста на ЕЛМА.Цяла тумба цигани естествено около каруцата.В първия момент машинално посегнах към телефона да звънна,но си зададох въпроса къде? и на кой да се оплача?Но връщайки се видях доста мила картинка на една служебна кола,до нея двама доста респектирващи,цивилни господа,събрали цялата тумба и вече откарвайки някъде на по далечно място каручката.Тези господа вадеха листове,по това разбрах,че явно ще се пишат актове.
Повода да напиша този коментар е,че искам най искрено да благодаря от името и на форумци на всеки един ,който се е заел с тази не лека задача,да вкара в пътя нашите роми.Така се прави,да.Едно голямо браво.И им пожелавам да не спират само с това.Ние съдим доста строго,така,че и за в бъдеще ще сме наблюдателни,но определено признаваме това им усилие.Най- после.Виждате ли колко малко му трябва на гражданина да е доволен.Всъщност всичката местна власт да знае,че виждайки,че се върши работа и ние ще сме справедливи.Желая им много ползотворна работа и да не спират до тук!

Анонимен каза...

Пол, ако наистина бъдат глобени, браво на съответните служители! Наистина можело, значи!

Пол..... каза...

Утре,който е заинтересуван от ставащото в момента,може да присъства на общ.сесия.Там ще има представители от форума!

Гост каза...

Информацията от Пол за поредната (само за няколко дни) намеса на властите е обнадеждаваща. Дай Боже нормалност и в тоя град!

Балканджията каза...

Има едно момче главен секретар или не знам как се казва в общинската администрация ,ама май е с характер и воля да решава въпросите,които ни вълнуват в последно време...коне,кучета,паркиране...

Анонимен каза...

Уважаеми форумци, утре предстои да бъде взето, може би, най-важното решение в историята на настоящия общински съвет - поемането на нов общински заем в размер до 4 000 000! Почти всички общински съветници са "подготвени" да гласуват "за"! Повечето от тях ще направят това без необходимата информация, без никакви конкретни цифри, без яснота защо е необходима тази стъпка, без никаква икономическа или финансова обосновка. Има изключителния риск този кредит впоследствие да бъда изплащан от местните данъци и такси, които плаща населението...има риск, за да се обслужва този кредит, да бъдат намалени капиталовите разходи на общината (което ще рече правенето на пътища, ремонтирането на училища, детски градини и др.)...има риск да бъдат "отрязани" основни за общината дейности!
Затова от свое име и от името на г-н Даниел Сираков, с когото работим в пълно единомислие и с когото отказваме да подкрепим предложението за поемане на общински дълг, ви каним да присъствате утре в 13,30 на сесията на Общински съвет Троян! По този начин вие ще заявите своята гражданска позиция и ще покажете на общинското ръководство и на общинските съветници, че ви интересува бъдещето на нашия град! Нека заедно покажем, че над страхът и мижитурщината са моралът и силата на духа! С уважение! Мариела Шошкова, общински съветник

ТРОЯНЕЦЪТ каза...

АКО НЕ СЕГА ,КОГА!...

Гост каза...

Браво на Мариела Шошкова! Поздравления и за Даниел Сираков! Каквото и да стане със заема, явно утрешното гласуване е тест за много хора във и извън Общинския съвет.

Анонимен каза...

Даньо, вземам си думите назад след утрешната сесия и ще ти се извиня! Всички ще бъдем там и ще ви подкрепим!АЙ с-с-с-с.....

Пол..... каза...

И аз се присъединявам към Гост-Поздравления за М.Шошкова и Д.Сираков.Дай боже повече да се присъединят към тях!

Анонимен каза...

Браво на г-жа Мариела Шошкова!Една жена показа на мижитурките в ОбС как трябва да се отстояват интересите на хората.Браво и на г-н Даниел Сираков!Но се питам къде са останалите от коалиция "Избор за Троян",ето имената им: Ангел Балев,Красимира Райковска,д-р Милко Минков, д-р Красимир Гунешки,Николай Тодоров,д-р Христо Добрев...

Анонимен каза...

А според вас как ще гласува "Атака"?

Анонимен каза...

Хубаво питаш,друже.И на мен ми се ще да питам,но аз знам,че те ПОлягват раншко,лесно.Затуй,запомни си мисълта и да ги питаме утре,на ранина,нека сега отмарят,па може и да сунуват нещо...Всичко се случва!АЙ с-с-с....

Анонимен каза...

Браво на г-н Началника на полицията! Браво! И до банята ги одрънкаха циганите...
Браво

Анонимен каза...

вижте сега то е ясно че ще ги ядем лайната ами дали щесе разбере кой е оклепал работата по проектите

Гост каза...

Добрата новина:
Хора, в последните коментари няколко пъти сме написали "Браво!": за Мариела Шошкова, Даниел Сираков, началника на полицията, полицейски служители. Както се казва, днес е добър ден за българската демокрация.

Анонимен каза...

Балканджията каза...
Има едно момче главен секретар или не знам как се казва в общинската администрация ,ама май е с характер и воля да решава въпросите,които ни вълнуват в последно време...коне,кучета,паркиране...
Така е!

Анонимен каза...

Е,г-да общински съветници от Избор за Троян,как спахте,какъв сън сънувахте?Спомнихте ли си с какви предизборни обещания ви избрахме-да служите на нас,на хората от Троян,а не на правителството и Кмета.Спомнихте ли си ,че само след година идва Видовден,а ние не сме злопаметни,но много помним!!!Спомнихте ли си,че само след година повечето от вас ще са като нас-обикновени данъколатци.Имате още САМО 4 часа за информиране и вземане на решение,не си губете времето.Обръщам се към вас,защото все пак съм гласувал за вас,макар и,признавам си,с огромни резерви към повечето от вас,защото ви познавам лично.Обръщам се и към Илиан и Петя-загпушете днес музиката на Вагнер в душите си и послушайте гласа на разума и гласа на тези,между които живеете.Към останалите няма смисъл да се обръщам-там май все още залповете на Аврора заггпушават гласа на разума.А може би и още нещо......АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Абе това момче, секретаря, хубаво го споменаваш, ама и той къде спа 3 години, та чак сега се разшава? И той е кандидат за кмет, почва да си пише активи, като много други общинари и членове на партии. Хора, събудете се и осъзнайте какви времена започват - предизборни!

Пол...... каза...

Това за изборното време го знаем,ще наблюдаваме,ще четем и между редовете и ще помним:)))

Анонимен каза...

енкин,нарочно започвам с малка буква е свикнал да лапа големите парчета от баницата,но и на малките не се муси,щом сега е "ЗА",ще има нещичко и за него.Абе те и двамцата с кмета са си дружки от сладкото минало на комунизма,нужно ли е да си затваряме очите.20 години скапан комунизъм в Троян от некадърни комуняги,и затова сме цъфнали като майски рози.Пиша се анонимен защото и законите в държавата са все още комунистически,за жалост на народа,който впрочем се изнесе,а тук останаха само общинарите "МАЙ",да си раздават баницата.

Анонимен каза...

енкин и акимов заедно пипат това е факт

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |