Кметът предлага да теглим 4 млн. лв. общински заем


* Очаква се предложението да мине, но обсъждането няма да е никак гладко; прокрадват се и съмнения

НА ПРЕДСТОЯЩАТА СЕСИЯ на Общинския съвет в Троян (четвъртък, 29 юли) кметът Минко Акимов ще поиска от съветниците да одобрят предложението му за теглене на кредит в размер на 4 млн. лв. Изтъкнатият основен мотив е, че Община Троян се нуждае от средства за обезпечаване на текущи разплащания по спечелените шест европейски проекта (1. „Изпълнение на първи етап на интегриран проект на водния цикъл на гр. Троян”; 2. „Техническа помощ за подготовка на интегриран проект за водния цикъл на гр. Троян”; 3. Техническа помощ за интегриран проект за водния цикъл на с. Орешак”; 4. „Интегриран проект за водния цикъл на с. Шипково”; 5. „Интегриран проект за подобряване на градската среда на Троян”; 6. „Развитие на туристическите атракции в община Троян”).

ИНАЧЕ КАЗАНО – нуждаем се от свежи пари за обезпечаване на разходите, които после ще ни бъдат възстановени от съответните Оперативни програми, финансиращи проектите. И тъй като общинският бюджет има ограничени възможности, предложението е кредитът да е дългосрочен със срок на погасяване 10 години.

ПО НАША ИНФОРМАЦИЯ предложението на г-н Акимов ще мине, но обсъждането няма да е никак гладко. Прокрадват се и съмнения, че заради допуснати грешки част от европейските субсидии по някои от троянските проекти ще бъдат орязани и че скритата цел на заема е именно покриване на тези загуби.

Т21

100 коментара:

Анонимен каза...

Браво на г-н Маринов за статията! Този човек е истински журналист. Няма място за коментари тука. Всичко е ясно написано горе и за съжаление е верно.

Младежа

Анонимен каза...

Миньо,изрод малоумен,махай се от кметския пост!
Ти влезе и ще останеш за винаги в историята като най-срамния кмет на Троян.

Анонимен каза...

Този човек явно е решил да досъсипе хората!
Кой и как ещ го връща този заем другарю кмет?
Индустрията на Троян умира,хората все по масово напускат ,кой ще плаша дълга?
Позор за теб и управляващите!

Анонимен каза...

Ако общинските съветници имат мозъци в главите си, трябва да се противопоставят на това предложение и общината да не прибавя нова кредитна задлъжнялост към вече съществуващата такава /има още един неизплатен кредит/.Становището ми:
1. Липсват ясни мотиви кое налага теглене на кредит точно в такъв размер - кой проект кога е одобрен, кога ще започне изпълнението му или на какъв етап е в настоящия момент.
2. Липсва ясна икономическа обосновка за размера на кредита - по кой проект какви средства са одобрени, какви не са и защо, колко е планираната сума в бюджета за тази година като съфинансиране, какви средства недостигат и т.н.
3. Липсва обосновка за обезпечението на кредита, тоест какво общината залага пред банката, за да се вземе тази сума - недвижима собственост/ипотека/, бъдещи приходи на общината /кои точно и в какъв размер/, вземания - кои и колко, за коя година.
4. Липсва обосновка как ще бъде погасяван кредита и за сметка на какво - от кои бъдещи данъчни приходи и за тяхна сметка какви разходи няма да бъдат правени следващите 10 години /което е твърде дълъг период за прогноза/.
5. Липсва информация поеманата кредитна задлъжнялост какви пасиви ще доведе на гражданите в следващите години - по-висока данъчна тежест, други данъци.
6. Липсва обосновка до какви ползи за жителите на тази община ще доведат цитираните проекти - повишаване приходите, намаляване безработицата, улеснен достъп до инвеститори, други.
Необходимо е кмета Акимов да отговори публично на тези и други въпроси, преди да се вземе решението, тъй като все пак това е ангажимент, поеман за сметка на плащаните данъци от обществото.
Призовавам общинските съветници много сериозно да се замислят върху поставените въпроси и да направят необходимото тази община да не дозатъне в кредитна задлъжнялост. Нямам достатъчно информация, но ако приходите на общината са в размер на 17 млн лева, намалени с 15% субсидия от държавата, остават 15 млн. От тях 6 млн са кредити /стария и новия/, което простичко означава декапитализация/обезценяване на общината. И ако този кредит стане факт, нека гражданите да знаят, че в бъдеще тяхната собственост като имоти ще продължи да се обезценява.
Дано някой все пак разбере какво исках да кажа.
Валя Букарева

Анонимен каза...

Кмета и клакьорките му да прочетат коментара на госпожа Букарева!
Да послушат икономиста какво казва и да се осъзнаят докато е време!
Крайно време е големите телевизии да стъпят в Троян и да поразшетат мизериите на Миньо!

Анонимен каза...

До ФорумЪТ!
Колеги, въпросите на г-жа Букарева в писмен вид (след нейното разрешение, разбира се) и с вх. № до Кмета. Ако не се лъжа, в 14 дневен срок е длъжен да отговори.
Отговорът да се публикува на страниците и на сайта на в-к Троян 21.
Counsel

Анонимен каза...

Някой има ли информация как да бъдат внесени въпросите от г-жа Букарева на сесията в четвъртък? До кмета хубаво да се изпратят, но все пак приемането на това решение може вече да бъде факт, докато изтече срока му за отговор.
Господин Маринов,
вие знаете ли начин?

Анонимен каза...

Ти пък не знаеш ли как се внася документ/писмо до кмета или който и да е служител на общината.... пък си тръгнал акъл да раздаваш и голям го вадиш.... к'во толкова я обожествявате ВБ? Нада ли разбираш какво е написала тя, ама си пръв на опашката с поддръжници, ей така за спорта.... да има какво да обсъждаш с "компетентното" си мнение
ICE

Анонимен каза...

Абе кои сте вие да съдите бе... ? Наистина не трябва да се взима такъв заем, ще е голяма глупост. Но по- принцип, кои сте вие да правите чак такива коментари? ("Браво на г-н Маринов за статията! Този човек е истински журналист. Няма място за коментари тука. Всичко е ясно написано горе и за съжаление е верно.") Кой си пък ти? И откъде знаеш дали има или няма място за коментари... що пишеш по форумите? Бъди истински и излез гласно да кажеш какво мислиш. Всеки последен четвъртък има общински съвет, защо там не се изкажеш? Нали сте много отворени..., защо не му го кажете на кмета какво мислите??? Веднъж бъдете, като истинските мъже и зарежете тия скапани форуми... излезте и направете каквото мислите. От такива, като вас няма нужда едни и същи хора си казвате мнението, ами съберете се и се напийте и се наприказвайте бе боклуци...

Анонимен каза...

Ало, ICE, що не четеш, преди да се излющиш с изказване? Питах до сесията, не до кмет или служител, ако изобщо правиш някаква разлика. Според мен въпросите трябва да са в писмен вид, не само някой да иде и да се изкаже, а да остане писмен документ. Доколкото знам, това засега не е регламентирано. Ако греша - поправи ме. Не раздавам акъл, питам за нещо, което не знам - ама ти не можеш да го разбереш това нещо!И ВБ няма нужда от обожествяване, казала си е мнението, което споделям. Ти като си против нейното писане, обори я!
Толкова, пич!

Анонимен каза...

Предпоследния - като не знаеш форумите за кво са, фани се ограмоти!

Гост каза...

Мисля, че не е излишно още веднъж да се чуе следното, написано по-горе от икономиста Валя Букарева: "И ако този кредит стане факт, нека гражданите да знаят, че в бъдеще тяхната собственост като имоти ще продължи да се обезценява."

Анонимен каза...

1. С анонимни и с ченгета аз не се занимавам!
2. За над 100 пътен ще припомня на всички, които не знаят,че около Ловеч се строят два огромни завода(общо за над 300млн.евро и над 2800 нови раб. места). В " циганското село" Луковит в резултат на добре водената инвестиционна политика от две вече години работи успешно най-автоматизирания завод за тухли на Балканите- Wienerberger.Преди няколко месеца откриха "Плюс", а сега "Лидл" започват да строят. В Севлиево- американската Ideal Standart се надпреварва с европейската Lenze коя от двете повече пари ще инвестира в Севлиево. Там има всички възможни големи вериги магазини.
В Габрово освен многото заводи и нови цехове(всички пълни с хора и работещи непрекъснато) само един от спечелените европроекти е на стойност 110млн. Дори в изостанали общини като Летница и Павликени има значително повече инвестиции от Троян.

До скоро всички се възмущаваха от това колко некадърно е управлението на кмета, но мисля че вече не може да говорим за некадърно, а за престъпно.
Иначе с такива мишки като този, който е писал последния коментар е пълно навсякъде и винаги ще ги има.
Искам най-сериозно да попитам някой от пишещите тук дали може да се внесе предложение в ОС-Троян за мораториум над кметските предложения.

Младежа

Анонимен каза...

Гост,
имотите в Троян паднаха доста стабилно и то не само заради кризата. Това е факт! Имам данни за продажби на такива ниски цени,че може да ти падне шапката. Положението е много лошо и незнам дали въобще някой го разбира това.

Прости два примера:

Апартамент-лукс обзавеждане - 138кв.м на хубаво място в Троян- 45 000лв.
Хотел в Орешак(нов) с РЗП общо над 350кв. + 2 декара терен + двуетажна къща - за 120 000лв. няма кой да звънне на обявата даже.

Младежа

Анонимен каза...

Младеж к'во се напъваш бе пич? Като си тръгнал да критикуваш, първо погледни себе си?

Нямам нищо против теб, ама си противоречиш още в пъвия ред - ти да не би да не си анонимен? Това "Младеж" нищо не значи....

ICE

(И аз съм анонимен потребител, но не аз изкоментирах "анонимността")

Анонимен каза...

!!!Под последен коментар имам предвид този анонимния дето пита какви сме ние че да пишем и да критикуваме във форума!!!

Младежа

Анонимен каза...

Ще си позволя да се опитам да успокоя топката и то не за друго,а защото с взаимни обвинения нищо не се постига.И защото и да отговори кмета в законния срок ,решението за заема ще е отдавна взето/вдругиден/ и от този отговор файда няма!Та,какво да се направи?Аз си направих труда да се запозная с предложението на кмета-ами там няма цифри,числа,има само думи.Ами защо 4 милиона,а не например 8 или 3,питам аз.И въпроса не е само този,има и още много други,които тррябва да се зададат и на които трябва да се отговори.И мястото,където това може и трябва да стане е ДНЕШНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КОМИСИЯ,което е открито за граждани.Там член е г-н Мичо Генковски,кокво е неговото мнение?Хайде ,г-н Генковски,сега е момента,утре ще бъде късно,утре започва от днес!Нищо не пречи г-жа Букарева да отиде следобяд на заседанието/точния час и място може да научи от г-н Ангел Балев/ и да зададе лично въпросите си,защото накрая комисията ще подготви проекторешението,което,най-вероятно ЩЕ СЕ ПРИЕМЕ на сесията в четвъртък.А ние ще продължим да се обвиняваме взаимно и да изплащаме заема, който,може би не трябва да вземаме!Та,това е накратко положението-процедурите имат значение! АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Оня дето говори за скапаните форуми какво прави тук?!И като призовава да излезем и да кажем какво мислим защо се изказва анонимно...Излез с името си бе пич,да те видим куражлия ли си или празно дрънкало ядосано от директните неща казани от ВБ.Май най-големият мъжкар тук ще излезе ВБ.Подкрепям искането хората от сайта да проверят как въпросите на г-жа Букарева могат да бъдат внесени на сесията в четвъртък и да ни дадат информация...Защото оня от Трапето ще си изиграе игричките и ще загроби града...

Анонимен каза...

Ай-ссс прав си ама г-жа Букарева със сигурност е заета и си има свои по-важни задачи в Актавис от това да се занимава с Миня Акимова. Плюс това не е длъжна. Виж за Мичо Генковски си прав ако иска нека се опита да направи нещо по въпроса.
Що се отнася до тези, които постоянно ме нападат. Анонимен съм, защото имам много сериозна и обективна причина, а на срещите на "Форумът" не идвам, защото не ми се струва нормално да се събирам със зрели и опитни хора по на 40-50 години. И да давам акъли аз, който съм на 22.


Младежа

Анонимен каза...

Някой от тук пресъстващите беше ли на публичното обсъждане за този заем? Идали г-жа ВБ си е задала там въпросите?

Анонимен каза...

Отговарям директно - не присъствах на публичното обсъждане, просто защото късно разбрах, че е имало такова. Нямам възможност ежедневно да следя какво се прави като обсъждания, ако някой е знаел, можел е да напише във форума, поне него отварям всяка вечер.А ако този, който анонимно ме пита, е присъствал, какви въпроси е задал? Доколкото разбрах, обсъждането е било доста набързо обявено и е имало за цел да няма много граждани. Лично аз никога не съм се крила и винаги директно съм питала г-н Акомов за нещата, които ме интересуват.
ВБ

Анонимен каза...

Апартамент-лукс обзавеждане - 138кв.м на хубаво място в Троян- 45 000лв
Я ми кажете къде е този апартмънт, че веднага го купувам!!!

Анонимен каза...

Г-жа Букарева,имате ли възможност да занесете въпросите си на Икон. комисия-заседанието е от 13 часа,сега проверих.Би могъл да ги внесе и г-н Генковски,ако иска,но,доколкото разбрах и той е ЗА заема.Май пак ще изгорим,скъпи форумци.И най-лошото е ,че тия пари са вече пожарчени от фирмите,работещи по преоктите.АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Ай с-с-с-с,
след малко имам една среща, на която да предложа вариант въпросите да стигнат до комисията днес, работя по въпроса. За съжаление няма да мога лично да отида, тъй като в момента в завода тече мащабна реконструкция, имам да пиша и други обосновки за следващата година и времето ми е много недостигащо. Понеже изпуснах публичното обсъждане, сега се опитвам да поправя този си пропуск.
Валя Букарева

Пол..... каза...

До Младежа,какви ги приказваш?Точно аз ,няколко пъти съм те викала да взимаш участие при нас!Ако смятахме,че си толкова млад и не зачитахме мнението ти,никога нямаше да те каним и то публично.И разбери-не сме само 40-50 годишни.Има и по млади.Ела и се увери.Твоето мнението е точно толкова ценено,както и нашето.
До всички ,които критикуват В.Букарева.Тази жена има невероятната смелост и доблест да се изправи пред всички и да зададе най-смислените въпроси пред Кмета и пред общ.съвет.Такива въпроси вие никога не сте задавали.Правила го е и преди,доказвала го е категорично,за разлика от тук плюещите и вечно обиждащи тези,които имат ясно и реално виждане на нещата.Редно е всеки,който поне малко има акъл да се замисли и не да плюе,а да застане рамо до рамо с нея.Айде да не ви разказвам поуката за самотната брезичка и какво е станало с нея.Присъеденете се към гората,която няма да се огъне,а не бъдете самотни дръвчета,които при поредния полъх може да се прекършат.
Сигурна съм,че Гената може да отговори на въпроса,как да се внесат въпросите на г-жа Букарева.Каня и г-н М.Генковски да даде съвет.

Генадий Маринов, Т21 каза...

Вижте по-долу как е уреден въпросът с изказванията на граждани на сесия на Общинския съвет в Троян. Аз го тълкувам така - за да се изкажеш, първо пишеш до председателя (инж. А. Балев) в срок ДВЕ СЕДМИЦИ преди сесията, после председателят насочва писанието ти към съответната Постоянна комисия и после, ако не ти е минало и не си забравил какво ще питаш и ако комисията не ти е отказала, на сесията ти дават думата. Поне на мен ми звучи ми куриозно и малко като съветнически страх да не ги изненада "народната любов". Има и друго - какво правим, ако искаме да питаме по нещо свръхактуално и нетърпящо отлагане (примерно по кметско предложение за теглене на милионен общински заем)?! Отговорът е - нищо; или пък чакаме съветниците да си демократизират правилника.

Чл.96 ал.1 Гражданите могат да се изказват, да отправят питания, становища и предложения от компетентността на Общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес, като председателя на общинския съвет насочва писменото заявление подадено в 14 дневен срок преди заседанието, до съответната компетентна комисия за становище.

ал.2 Гражданите по ал.1 могат да се изказват в рамките на 5 минути.

Чл.97 ал.1 На питанията на граждани, включени в дневния ред, се отговаря устно, освен ако гражданинът не е изявил желание да получи писмен отговор.

Ето линк към правилника на ОбС в сайта на Общината: http://www.troyan.bg/council/files/file/115---------.-2007-2011-.-.html

С уважение към всички форумци: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Пол..... каза...

Гена,и всъщност какво става-казват ти какво искат да приемат,да речем 3-4 дни преди сесията,а ние трябва 2 седмици да ходим по мъките докато издействаме заветното право да си кажем мнението или питането....а то срокът минаааааал.Е много умно,гениално.Ето за това по изборно време все ни баламосват,че е важно народа какво иска и че,нас първо ще трябва да чуят.А когато искаме да ни чуят......нанай....НЯМАШ ПРАВО!

Анонимен каза...

Чудно ми е как се изтипосва Валя Букарева на първо място от пишещите във форума!
Никъде не прочетох "ние","заедно","дружно" и т.н...
Всички смело дават акъли и се пенят,ама стигне ли се до действия ,Валя Букарева ако може да действа.
Статията вече я има във Фейсбук,а не виждам никакви коментари.
Май мишоците не смеят да се покажат,щото ги е страх ...
И кво се случва...!?!?!?Ако може Валя Букарева да прави всичко,ние ще си траем да видим дали ще има успех,ако няма и без това сме анонимки,а ако има ще се пърчим редом до нея...
Я да вземе някой да каже,че заедно с Валя Букарева ще направи нещо!!!

Гост каза...

Но нали се опитваме да разберем какво може да се направи. За да действа човек, първо трябва да е информиран, иначе става просто един юруш. Вярно - както стана ясно, време няма. Разбрах, че Генадий има намерение да отиде на заседанието на икономическата комисия. Аз нямам възможност. Може би някой друг?

Анонимен каза...

Не разбирам защо се чудите-такъв е закона а и правилника ОТДАВНА.Ние не живеем в ПРЯКА демокрация.А и я си представете всеки да може да се изказва на сесиите на Общинския съвет-та те трябва да са перманентни,да има проверка за оръжие,полиция и т.н.Но имате пълното право да се срещнете,говорите и убедите отделните общински съветници ,че ние нужда от заем нямаме.И в четвъртък ако повече от половината от тях гласуват ПРОТИВ предложението на кмета-въпросът с банята е решен,баня няма да има!Но пак ви казвам-ГЕРБ и БСП и ВМРО са ЗА/Мичо Генковски също/,за останалите-отидете на сесията и ще видите!Имената на всички общински съветници могат да се видят на сайта на Общината.Имате 2 дена за убеждаване.Аз вече го правя......АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

господинът ви мичо Генковски, когото толкова величаете, вече е свирил отбой и ще подкрепи кметското предложение за заема. Това е той - стара комунистическа лопата!

Анонимен каза...

Дочух че ФорумЪТ действа доста смело като истинско гражданско сдружение.
Дали да не се обърнем към хората там и заедно с тях да отправим писмо до националните медии.
Действията на този човек не бива да остават скрити и на местно ниво.
Още повече че действията му стават престъпни спрямо живеещите в Троян!
Помислете върху предложението и да се свържем със сдружението!

Анонимен каза...

Еми щом БСП и ВМРО подкрепят ГЕРБ, хайде да ви узреят главите, че всички те са комунистическо потекло, което няма как да избяга от образа си! Пък после си пишете доктора Гунешки какъв свестен пич бил и как би бил подходящ за кмет!

Анонимен каза...

Хохо откъде пък се появи тази смешка за доктора?
Че тоя човек не можа да задържи фен клуба на който беше председател,камо ли Троян да управлява!
Аз съм най-добрия вариянт за кмет на Троян!

Анонимен каза...

Абе имаше някаква статия за доктора и няколко форумци смело се изказваха по тази тема. Виж си в архивите, кандидат-кмете!

Анонимен каза...

Тъй тъй,доктора нали раздаде едни пари на местни тарикати приближени на него и царското движение,разбирай пари на държавата,та някои от тези тарикати гледат насериозно и настояват за уважение,вече бизнесмени се пишат...

Анонимен каза...

Ай с-с-с-с,
гледам ги тези наши съветници и се чудя какво точно съветват кмета! Едно нищо, ама наистина нищо! Виж, тях си уреждат просто перфектно - Радевски си купи на безценица имота до Мебел, Дочков си варди беклемето от други инвеститори, Пенков се уреди да прави дограми по разни поръчки, Гунешки го изкоментираха вече, Данковия си асфалтира, бе нали брат му отговаря за корупцията - що не се самосезира примерно, Пеевски и Ковачева си извоюваха местенца ръководни, Мичо - и той мотика-лопата, че му е мил бизнеса в Орешака,останалите - май не са се изказвали много-много. Сега се опитвам да разбера какво е станало на комисията днес, после ако има нещо интересно - ще пиша.

Анонимен каза...

Срещата на Валя Букарева днес май е била с Даню Сирака и с кифлата Шошкова.(защото стърчаха пред завода преди малко). Значи ще си бърборят само.

Анонимен каза...

Това предложение да се отнесе въпроса до националните медии много ми хареса. Нека да се обединим и да го направим.
Пол..,
благодаря за поканата най-накрая ще взема да дойда на срещата ви.

Младежа

Анонимен каза...

С какви местенца са се уредили Пеевски и Петя Ковачева че нещо не разбрах. Не че ги защитавам ама не пишете лъжи.


Младежа

Анонимен каза...

Не знам за фен клуба,но Гунешки е областен началник на Царистите без Цар,не е на петел шията.Той е и общински съветник и със сигурност ще гпасува каквото каже кмета и ГЕРБ-иначе може наема за фитнеса чувствително да се промени и то нагоре.....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Колеги, има начин и при създалата се ситуация да изкажем мнението си на сесията на Общинския съвет. Всеки има право да присъства на сесиите, няма право, обаче, да се изказва.
Аз предлагам да отидем всички несъгасни с вземането на заема на сесията с... плакати.
Никой няма да се изказва, само ще ги призовем в писмен вид да мислят за бъдещето на Троян
Ако някой има други предложения - да казва!
Counsel

Анонимен каза...

Counsel,предложението ти е чудесно и освен това е напълно законосъобразно.Хубаво е да им се позгъсти плюнката,щота нашта вече хич я няма.Напълно те подкрепям!АЙ с-с-с-с.....

Гост каза...

Предложението на Counsel е най-нормалното, което може да се даде. Но според мен е сцена от някой американски филм, не и от троянския живот. Съжалявам, но не вярвам в способността ни да направим този вид протест. И още нещо - така възпитаваме децата си. Преди години дъщеря ми и нейни съученички, 10-годишни хлапета, си написаха плакатчета с искания по един конкретен въпрос, ние вкъщи я окуражихме, инструктирахме къде кого да пита и я изпратихме. После се спретна една комуникация община-училище-родители-местни медии и нещата се потулиха. Никога не забравям, че Троян поиска да научи детето ми как да НЕ защитава правата си.

Анонимен каза...

Браво Counsel,идеята ти е страхотна,аз съм ЗА дори и без плакати,да покажем че не могат на нашия гръб да си правят каквото искат.
Това че Сираков се е срещал с Букарева,изобщо не е лошо,доколкото я познавам тя комуникира само с проверени хора,доказали се че им пука за Троян....За горе изброените миньовци,данковци,пеевски ,ковачева и прочие няма смисъл да говорим,то е повече от ясно кой и какво...

Анонимен каза...

Аз искам да върна пак темата към идеята да се свържем с въпросното сдружение.Ето и по горе Counsel даде втора добра идея.
Писмен вид излизащ от сдружението но от името на ТРОЯНЦИ и на място както Counsel предложи всички в залата на Общината!

Анонимен каза...

Благодаря, Айссс!
Тук, обаче, отново опираме до излизане насветло...
Аз притеснения нямам, но не е добре да е само един присъстващия с писмените питания.
Counsel

Анонимен каза...

Counsel с теб съм!
Няма да си сам,дори да сме двама не ми пука,да видим милицята какво ще направи.
Изобщо нито ми дреме от миньо и останалите в местния парламент.
Нямам никакви намерения да плащам заради малоумието на един изкукуригал човек!

Анонимен каза...

Хайде сега като се правим на големи, да го направим и задружно. Не е нужно да се носят плакати, мисля, че самото ни присъствие там ще означава позиция. Позиция, която толкова лесно и смело пишем и изразяваме, стига да сме анонимни. Не ни стиска, това е. А аз ще отида на въпросната сесия и ще изразя моето мнение, къде с ръкопляскане, къде с тропане и реплики. Хайде, каня ви да ме поткрепите.

Гост каза...

Дотук дойдоха няколко предложения за гражданско действие. Обобщавам:

1. Да се говори с общински съветници
2. Да се използва новосъздаденият ФорумЪТ
3. Да се сезират национални медии
4. Група граждани да присъстват на сесията в четвъртък с протестни плакати
5. Групата граждани да присъстват на сесията без плакати

Какво правим?

Анонимен каза...

Първо да уточним от колко часа е сесията. Някой знае ли?
Counsel

Анонимен каза...

Четвъртак - 13,30 часа

Гост каза...

Времето (от 13,30 часа) е работно, така и тряба да бъде. Доколкото знам, общинските съветници би трябвало да си пускат отпуск. Но колко от гражданите могат да си го позволят? Истината е, че ние сме изпратили тези хора да ни представляват. Ако сме сгрешили - сгрешили. То човек се ожени, пък сгреши...

Анонимен каза...

Каня всички които искат да изразят публично мнението си на срещата на гражданското сдружние "ФорумЪТ",на 1-ви Август,от 18:30!
Мястото ще бъде публикувано в следващите няколко дни!

Анонимен каза...

Абе някой в тая община дали чете дебатите ни тук, за да знаят и кмет, и съветници какво ги чака?

Пол..... каза...

Д-р Гунешки никога не е имал апетити към кметското място.Не търсете под вола теле.Не си чешете езиците с глупости.За фен клуба на Левски-май тези които се дървят,първи обърнаха гръб на клуба а сега някой друг има е виновен.Аман от неудачници.Към Ас сиктир-стига си си чесал езика-разбирай пръстите-с царистите.НДСВ си има председател в лицето на Христина Христова,и изобщо спора тук не е за доктора,нито за НДСВ,а за нещо много по-важно за Троян.До сега нито Цар,нито Доган,нито който и си щете друг е управлявал града и именно-БКП,БКП,.....СДС,БСП,БСП,БСП,ГЕРБ.По ясно от това здраве му кажи.Дайте да караме по същество.

Анонимен каза...

Мисля,че е достатъчно да сме там,а не да напишем на табелата"аз съм АЙсса" .Но "Имайте съвест" спокойно можем да напишем.Макар че знам-това е най-дефицитнотоо нещо в България.За сезирането на националните медии-Генади има опит,нека даде акъл как да стане най-добре.АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Четат,четат и още как ама главите им трудно увират...

Анонимен каза...

Ами по същество караме-областния лидер на НДСВ ще глазува За заема-готов съм да се хвана на бас,Полендачке.Иди говори с него,убеди го и-черпя!!В петък при Генади ще те чакат 2/две/ бутилки прекрасна гроздова-МАВРУДОВА!Аз на думата си държа,но ти ракия няма да пиеш,защото Гунешки го познавам мно-о-ого по-добре от теб!АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Полендачке,пак почна да се слагаш навред!
Моля ти се намери си някаква работа и престани да си мислиш че като лижеш задниците на тия червеи някой ще ти подаде ръка и ще те уреди с нещо...

Пол...... каза...

Няма да коментирам последния,защото съм сигурна,че тази особа изобщо не е наясно с много неща.
Айс,не ти искам пиенето,въпроса беше съвсем друг,не искам да се извърта.Има други по интелигенти начини да се намесваме.Кажи какво ще спечелим,като плюем всеки персонално?
До колкото разбирам,май всеки от общ.съвет ще подкрепи този заем.Айде почвайте да изреждате всеки поотделно ,да видим колко знаете.Така се хранят дребнавите душички на всеки плювач тук в сайта.И умело се избягва най-важната цел.Независимо какво ще решат,дайте по възпитано да си даваме мненията.И защото пак някой ще ме контрира,ще кажа,че винаги съм била против лошото вмешателство лично,персонално към човек.Това,че не сме съгласни,не значи че трябва да обиждаме най-просташки.

Пол..... каза...

До Counsel -чудя се,дали всички ще откликнат на поканата ти.Едно е тук скрито да изказваш мнението си,друго е да застанеш там пред всички.Аз лично съм "за" твоето предложение,само не знам дали няма да се окажем само 3-4 души.Но всъщност така ще видим кой е тук само да се дърли и кой наистина има ясна гражданска позиция.Не мислиш ли?

Анонимен каза...

Защо не кажете, ще дойде ли някой на сесията, да ме подкрепи. Иначе всичко е бъра,бъра тук.

Анонимен каза...

Доколкото имам информация, г-н Мичо Генковски е мълчал като риба на заседанието на комисията. Големия инициатор и стратег - ха..ха..ха..

Анонимен каза...

Я да вземем да направим една среща утре вечер примерно на уречено място,за да поговорим на живо и наистина да видим кой ще дръзне да не бъде мишок!
От няколко месеца пея че искам да излезем всички жители на тази Община на яве,на всички които им пука и не искат някакъв самозабравил се комунистически тумор да съсипва труда ни!

Анонимен каза...

Ако това за Мичо е верно, що ли се пенеше преди време с разни идеи как да се възроди Троян? То май да пише вече по темата "Как да се досъсипе Троян".

Анонимен каза...

Е що,щото видя място за показване и реши че може да се възползва,ама гредааааа.....

Анонимен каза...

Сега поне нека е ясно, че личния му интерес е по-голям от този на Троян!

Анонимен каза...

Добре, че сега разбрахте какъв е М.Генковски. Стара комуняга е той. Явно, че търси друга партийка, да си се набута там.

Генадий Маринов, Т21 каза...

Уважаеми съфорумци,
Бях на заседанието на Икономическата комисия (ИК) и малко по-късно ще пусна материал за обсъждането на евентуалния заем до 4 млн. лв. В аванс - почти всички от комисията бяха "за" (7 души), и един единствен (Мариела Шошкова) гласува "въздържал се". Нещо повече - зам.-председателят на ИК инж. Станислав Съев (БСП) почти изръкопляска на предложението за заем и гордо обяви подкрепата си; в подобен тон, макар и по-мотивирано, бе и изказването на екскмета инж. Дилян Енкин (БСП). Иди разбери после кой управлява и кой е опозиция?!
Очаквайте подробностите.

С уважение към всички форумци - Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Пол..... каза...

Благодаря ти Гена!!

Гост каза...

Идеята за среща УТРЕ ми се вижда уместна, защото това е непосредствено преди сесията в четвъртък. Така да се каже, да се преброят хората и да се стегнат редиците, ако ще има такива. Аз лично ще отида и в четвъртък, защото вече се въвлякох в тази тема, защото не се считам мишок и защото искам да подкрепя анонимния, който отива. А, и защото имам физическата възможност - някой може да иска да дойде, но да е на работа. Другото, което искам да подложа на обсъждане тук: усещам, че ми липсва достатъчно информация по въпроса за заема, за да знам колко силно да се ядосвам (повече или по-малко). Обяснете ми какво би станало, ако Общината все пак не поиска този заем.

Анонимен каза...

Не каза-ще говориш ли с Гунешки?Действително не е проблема ракията,но кажи щом толкова защитаваш някаква партия-как ще защитиш нейните гласувания по съдбоносни за Троян решения?И недей забравя,когато критикуваш Кмета,че си в една коалиция с него.Кажи ми само едно гласуване на Гунешки против предложение на Акимов и млъквам.Поздрави и нищо лично...АЙ с-с-с-с.....

Пол...... каза...

Гост,ти зададе наистина един много добър въпрос.Поздравления!Наистина,какво ще се случи ако откажат заема.Защото,много съм искрена като пиша в момента,съм против Троян да се нагърби с два огромни заема,които много ще затрудни и без това тежкото ни положение и желанието ми,наистина да се направи този така нужен ни ремонт на двата квартала.Много съм раздвоена,но до сега само на себе си задавах този въпрос.Не са ми ясни и нещата с водния цикъл,защото от доста години вече чуваме само за него,уж се прави,уж е почти готов,а трябва заем и за него.Какви са грешките по програмата и кой е отговорен за това,ако ни отрежат част от субсидията????Някой по-компетентен трябва да отговори на тези въпроси.За да сме наясно със цялата ситуация.Да не се правим предварително на големи умници.Аз лично ще направя всичко възможно да дойда,макар,че съм на работа и този месец почти половината го изкарах по болниците и не знам дали ще ме пуснат,но ще се помъча.Още веднъж благодаря за удачния въпрос.
Айс,стига си се дръгнал,иди ти го питай като го познаваш толкова добре.Я по добре кажи,ще участваш ли?

Анонимен каза...

Общината май към момента има около 3 млн лева по сметки и в каса. Не знам какви са поетите ангажименти по договорите, но с част от тези пари може да се разплатят някои задължения по тях. Ще се наложи да се направи ревизия на бюджета, да се орежат разходи, за да се плати по проектите. Ще се наложи да се търси отговорност за разходи, неодобрени по программите. Сега данъкоплатците ще трябва да преглътнат орязването на някои текущи неща, но за сметка на това няма да имат бъдещи увеличения на данъци. Като е кандидатствано по проекти, да е мислено откъде ще се плаща!

Анонимен каза...

Тоя воден цикъл нещо много ми се повтаря - ту изпълнен, ту пък ще се плаща за техническа помощ! И накрая - ще поевтинее ли водата в Троян след тези проекти?

Гост каза...

Цитирам по-горния анонимен, който отговаря на въпроса какво би станало, ако не се поиска заемът: "Ще се наложи да се направи ревизия на бюджета, да се орежат разходи, за да се плати по проектите. Ще се наложи да се търси отговорност за разходи, неодобрени по програмите." Такова писане по същество е важно. Ето защо продължавам да питам: Какви разходи биха се орязали? Как би се поела отговорност за неодобрени по програмите разходи? При положение, че се говори за толкова много НАШИ пари, по тези и още много въпроси трябва да има информация, и то официална!

Анонимен каза...

Кои разходи могат да бъдат отразяни е решение на кмета и общинските съветници, не мога да отговоря поради факта, че нямам информация. Важно е да се знае колко пари има да се плащат по проекти през ТАЗИ година. Примерно да се съкратят някои неефективни служители, да се орежат някои плащания на общинските служители, Троянски глас да мине на самоиздръжка - не знам още какво.
А отговорността е само една - и тя е наказателна! Но няма да стане по ред причини вероятно!

Анонимен каза...

Като искате информация, има си комисия в общинския съвет.

Комисия "Бюджет, финанси и икономика"

1. Йордан Данков - председател
2. инж. Станислав Съев - зам.-председател
3. инж. Марин Радевски
4. Мичо Генковски
5. Мариела Шошкова
6. д-р Милко Минков
7. инж. Дилян Енкин
8. Петя Ковачева
9. Исай Милев

Гост каза...

Благодаря на горния анонимен за компетентната информация! Макар и обезоръжаваща...

Гост каза...

Имам предвид по-горния. Другото (за комисията) е ясно.

Анонимен каза...

И като има комисия - какво? Къде са й анализите? Колко от тях са с висше икономическо образование? Видно е, че докторите и инженерите не са. И тези хора, без Шошкова, възторжено днес са приели да се тегли кредит! Големите разбирачи!

Анонимен каза...

Абе да е ясно - кредита ще си го гласуват и ще си го приемат, Миньо вече е подработил съветниците де с обещания, де със заплахи. Единствено ни остава да сме на сесията, и то колкото се може повече хора, за да се види, че обществеността не е безразлична какво се прави с НАШИТЕ данъци. Енкин ни остави един кредит, Миньо втори, "блазе" на следващия кмет...а и на всички нас.

Анонимен каза...

да и после следващия пак ще е виновен ще изплаща чужди грехове,пак ще се вика че той е съсипсл града.

Анонимен каза...

ами сегашния чии грехове плаща? я да видим пак кои са из комисии, съвети и т.н

Анонимен каза...

Апартамент-лукс обзавеждане - 138кв.м на хубаво място в Троян- 45 000лв
Я ми кажете къде е този апартмънт, че веднага го купувам!!!

Анонимен каза...

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ БРАВО!!!!.Ще си щипнат по някой левец тарикатите,крайно време беше.

Анонимен каза...

Значи апартамента беше малко над банка Славяни и беше рекламиран няколко седмици по всички сайтове. Никой не звънна на обявата. Случайно един от съседите го купи за дъщеря си. Пък такива като теб дето казваха къде го че веднага го купувам ги има много ама на приказки. Като толкова си наперен дай параметрите си за имот, който искаш да купиш и до няколко дни ще имаш инфо.



Младежа

Анонимен каза...

Появиха се във форума въпроси във връзка с проектите за водния цикъл - уж още го правили, уж бил свършил... и си направих труда да извадя малко инфо от страницата на Общината, кой проект какво представлява и кое е направено и кое още се прави.

1. „Изпълнение на първи етап на интегриран проект на водния цикъл на гр. Троян”:

Проектът предвижда изграждането на 589 м нова канализационна система и реконструиране на 745 м вече съществуваща (това вече е изпълнено) и изграждане на втория етап на пречиствателната станция в града, където ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води (още се изгражда). Пречиствателната в момента има работещо само първично пречистване на водата, т.е. пречистената вода е чиста, но не става за битови цели. Биологичното пречистване вече я прави годна за битови цели.

2. „Техническа помощ за подготовка на интегриран проект за водния цикъл на гр. Троян”
3. "Техническа помощ за интегриран проект за водния цикъл на с. Орешак”

По тези проекти се разработват идейни проекти, които ще включва реконструкция на водопроводната мрежа и изграждането на канализация в Троян и в Орешак, както и мотивирано становище (анализ на вариантите) за начина на пречистването на отпадъчните води – чрез отвеждането им до Пречиствателната станция в гр. Троян или чрез изграждането на собствена пречиствателна станция в с. Орешак (вече е решено, че икономически е по-изгодно отпадъчните води на Орешак да се пречистват в Троян). С други думи: по тези проекти се изготвя цялостна документация (анализ, икономически обосновки, подготовка на конкурсна документация и т.н.) с която в бъдещо време се кандидатства за финансиране по ОП "Околна среда", за реалното изграждане на заложените мероприятия в заключението на проектите за техническата помощ на Троян и на Орешак.

Анонимен каза...

Колеги,
Аз утре ще отида на сесията на ОС с намерението да изразя личното си станвище, че НЕОБОСНОВАН кредит Общината НЕ трябва да тегли.
Ако искате можем да се срещнем довечера в бар ЗУЛУ, в 18.00 часа, за стиковане на стратегията за утре.
Моля, който иска, да пусне по едно постче и да направим едно преброяване на желаещите за предварителна среща.
Counsel

Анонимен каза...

Counsel,там съм.

Гост каза...

Counsel, както вече писах, ще дойда утре на сесията. Може и в Зулу да дойда, обаче кого да търся? Един анонимен се оглежда за още двама такива.

Анонимен каза...

В Зулу ще има запазена маса на името на Валя Букарева.
Срещата се обявява за 18.00 часа.
Който иска да дойде, каня го!
Counsel

Анонимен каза...

Колеги, ако няма други желаещи за предварителна срещав Зулу, освен Гост и мен, по- добре да не се събираме въобще.
Нека всеки съобразно собствената си съвест и самоуважение да реши дали ще присъства на сесията утре или не!
Counsel

Гост каза...

Counsel, да разбирам ли, че направо ще отидем утре на сесията? Защото излизам и си правя план на следобеда. Мен ако питаш, разумно беше да се организираме около ФорумЪТ - така и така група вече е създадена. (Явно реакцията на ФорумЪТ ще дойде според уговорката им за събиране по-късно.)

Анонимен каза...

Да Гост, отиваме утре направо на сесията.
Член съм на ФорумЪТ, но не утрешното ми присъствие на сесията не ангажира обединението. Предполагам, че на редовната ни среща ( на която си поканен - 01.08.2010 от 18.30, мястото ще се уточни допълнително) ще излезем с някакво решение и/или предложение.
Counsel

Анонимен каза...

За всеки случай, на срещата в Зулу, в 18.00 часа ще има представители на форумната общност на Троян 21, ако някой реши все пак, че иска да присъства, но не желае да се афишира чрез форума.
Извинявайте за объркването, но ми се обадиха с молба срещата да остане.
Counsel

Пол..... каза...

До Counsel -идвам в Зулу

Анонимен каза...

Дали го изтеглиха този кредит знае ли някой?

Анонимен каза...

Господа,
Стига сте и правили евала на Букарева. Аз питам - защо в работно време посещава заседания на общинския съвет, щом държи на спазване на дисциплината в завода, който ръководи? Защо иска от хората да спазват правила, която тя самата не спазва? Защо служебният и автомобил чака по 60 мин пред фризьора и със запален двигател, докато тя си прави прическата отново в работно време?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |