На Айдушкото сборище: Осмият Празник на билките

* Водещата пристигна с … трактор, ловчалийки грабнаха наградите за еньовденска украса, кметът се пусна в състезание по ориентиране 
* За пореден път – благословия свише и отличен за организаторите

ПРАВИЛОТО СЕ ПОТВЪРДИ – може предния ден да гърми и вали из ведро, може дори часове преди началото времето пак да е намусено, но започне ли Празникът на билките, планината и туризма, слънцето грейва и хубавото започва. Благословия свише! Така беше и този път – на 8-то издание в събота (26 юни), състояло се на традиционното място, Айдушкото сборище над с. Балканец под Беклемето.

Какво ще се запомни и кое бе по-различното сега?

•    НАЙ-НАПРЕД – многото хора, доста повече от някои предишни години. Явно троянци и гостите на района тачат този празник и ни криза, ни нещо друго може да ги спре. Нямаме точна статистика колко се бяха събрали на Айдушкото сборище тази събота, но показателно е, че приготвените 1000 чаши за емблемата на празника – специалния чай от 22 билки (приготвян по тайна рецепта от Ценка Дуковска и Недка Матева), не стигнаха и на организаторите се наложи спешно да закупуват допълнително.

•    ОТНОВО „ГВОЗДЕЙ” НА СЪБИТИЕТО бе конкурсът за най-добра еньовденска украса (нали празникът е посветен именно на този важен ден – Еньовден, 24 юни, когато според народните вярвания билките имат най-голяма сила – бел. Т21); като по регламент всеки участник саморъчно трябва да набере цветята и билките и сам да изработи украсата си. И в двете категории – за най-ефектен венец и за най-красив букет, победата грабнаха представители на Ловеч: съответно Гергана Веселинова, на 11 г. (с подгласници Натали Лачева /11 г./, пристигнала от Испания, и Цвети Димовска /4 г./ от Троян) и 60-годишната Здравка Иванова (следвана „по петите” от две троянки – Юлия Николова /52 г./ и Ралица Василева /11 г./). Разбира се, награда имаше и за най-малкия участник – 3-годишния Даниел Стоянов от Троян.

•    ТРАДИЦИЯ СТАНА обичайната водеща – колежката от ТВ „Оптиспринт” Краси Коларова, да се появява на сцената по необичаен начин. Идвала е с кабриолет, на кон, с камион…Този път пристигна с … малък трактор, до нея бе отец Борис, който благославяше събитието, а кортежът бе допълнен от двама напети ездачи, яхащи породисти коне от школата по езда „Алфа Даниел”. Ефектът бе голям.

•    ДРУГО – както винаги, и този път имаше ВИП изпълнител. Знайно е, че родителката на поп фолка не се приема еднозначно, но истината е, че тя донесе много настроение на Айдушкото сборище, а дългите хора, които се виха на нейните македонски песни, са най-добрата оценка. Договорено бе Сашка да пее само народни песни, тя прехвърли мъничко и към чалгата, но, както казахме, получи се прилично.

•    ТРАДИЦИЯ СТАНА И на всеки пореден Празник да има някаква новост. Този път изненадите бяха две. Едната – веселбата бе съпътствана със старт по любимия троянски спорт ориентирането, организиран от местния клуб „Хемус” (Троян) с председател Емил Чакалов; а основната работа по организацията се падна на треньора в клуба и голям ентусиаст – доайена Венелин Иванов. Голямата атракция в надпреварата по ориентиране бе участието на един ВИП ветеран – кметът на Троян Минко Акимов, който съвсем на сериозно се пусна по 3-километровото трасе и даде прилично време. Запознати пък припомниха, че градоначалникът е бивш състезател и голям радетел на този спорт, а като дългогодишен шеф на МВР – Троян е правил много състезания по ориентиране за служители от системата в цялата страна, бил е и председател на троянския клуб по ориентиране. Идеята на организаторите е състезанието, съвпадащо с Празника на билките, да стане традиционно и да носи името Купа „Айдушко сборище”; би било хубаво.

•    ДРУГАТА НОВОСТ – изложбата на открито, организира от гражданското сдружение „Европа Директно” (Europe Direct) – Габрово. Наскоро сдружението организира детски конкурс за художествена творба, изпълнена само с природни материали и много от призьорите в различните възрастови групи бяха възпитаници на троянски училища и детски градини. Част от наградените произведения бяха показани на Празника на билките, планината и туризма – сред естествения декор на Айдушкото сборище.

ЗА ДЪЛГИТЕ ХОРА, яката свирня (този път музикалното оформление бе поверено на местния оркестър „Лира” и той се справи отлично), скари-бирите, многото настроение – е излишно да говорим. За вълшебния чай от 22 билки вече казахме. Трябва обаче да подчертаем една екстра, която организаторите осигуряват за втора поредна година – 700 талона за безплатна почерпка (питка с кебапче/кюфте) бяха раздадени на присъстващите. Да не забравим – празникът почна с няколко изпълнения на Общинския младежки духов оркестър и прелестните троянски мажоретки, които за пореден път доказаха, че който си го може, го може – даже на неравната поляна горе на Айдушкото сборище.

И НАКРАЯ, НО НЕ ПО ЗНАЧЕНИЕ, две думи за организаторите. Голямата похвала е за Сдружение „Съвет по туризъм” (Троян) – основател и основен двигател на празника от началото преди осем години до днес; и тъй като „Съвет по туризъм” звучи много общо, ще кажем имената на двамата „мотори” на събитието, които за пореден път хвърлиха много сили и нерви и се справиха отлично – Стела Карамфилска, председател на сдружението, и колегата й Даниел Сираков, председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет. За пореден път – браво!

БРАВО НА И НА СЪОРГАНИЗАТОРИТЕ – Община Троян, Кметство Балканец, ИПЖЗ (Троян); както и на спонсорите – „Балканфарма Троян” АД, помогнала най-много, „Троян Енерджи” ООД (София), „Капман” ООД (София), „Бокородо” ООД (Плевен), тукашните фирми „Калинел”, „Ослар”, „Хлебопроизводство и сладкарство”, „Унитрейд” и „СИС – Иван Самичков”, Иван Дулев, Теодора Дудева („Орифлейм”).

29 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления за организаторите - г-жа Карамфилска и г-н Сираков. Чудесен празник беше, с много веселие, настроение, изненади, програма. Нека се види какво може да се направи въпреки кризата! И да спре този троянски народ да мрънка и все да бъде недоволен.
Гражданка

Анонимен каза...

Изявата си остава... местна. За съжаление, през тези години 8 годити тя не можа да се впище в националния туристически календар и да стане притегателен център за туристи от повечето краища на родината. Разбираме местния патриотизъм на автора, но в случая нещата звучат смешно. Това че са свършили 1000-та чаши за чай от 22 билки едва ли е количествен показател, а за качествен просто не ми се говори, щом една Сашка Васева е била гвоздеят на програмата...
Априлци

Анонимен каза...

Вярно че е малко смешно,но,какво да се прави-човек сянката си не може да прескочи.Това важи и за организаторите.Е,нали си имат снимка с автограф от Сашка.

Анонимен каза...

Е конските кушии в Априлци се радват на широка аудитория ,като започнеш от местните алкохолици дето се търкаляха в калта тая година и стигнеш чаааак до севлиевските цигани с крантите дето мятаха къчове по мирата...

Евалата брато,явно си сериозен професионалист и ги разбираш нещата...
Айде сега ,поздрави Нико и Дария и бягай да работиш че да има парички за тях догодина пак...

Анонимен каза...

Как пък все се намират хора, които да плюят по всяко направено нещо! Ама като не ви харесва дадено мероприятие, просто не ходете. Спестете ни жлъчта и негативизма си, нямаме нужда от хора, на които им е крив даже космоса. Естествено, който не работи, не търпи критики. Поне нещо градивно да бяхте предложили, да бяхте помогнали де с идея, де нещо с организацията, че дори за момент да изпитате своя миг на слава!

Анонимен каза...

Имаше един танцов ансамбъл "Здравец".Какво стана с него?

Анонимен каза...

Истина е ,че празника си стана както всяка година,разликата този път е ,че имаше хора от Варна,Разград,Русе,Плевен и Ловеч. От организаторите разбрах,че ще се опитат да организират състезание от национален мащаб по ориентиране с което и популярноста му ще излезе от рамките на местното значение...Търпеливо и последователно е казал народа...

Анонимен каза...

Не може всяко мнение,което не ти биндисва,да го наричаш плюене.Или това е форум само за положителни отзиви за чалгата,за пошлостта,за лошия вкус.

Анонимен каза...

Във Фейсбук инициативата "Да накараме Сашка Васева да спре да пее" събра хилядя гласове за часове.

Анонимен каза...

Да де даааа...
Всички са силни можещи и знаещи ,ама тук на думи и на писане...
А на живо никакви ви няма...фейсбук глупости цитирате,тежки критики като за световно...
Айде тия с фейсбука и с националните мероприятия да се размърдат и да организират нещо...аз ще ви подкрепя както мога,но не като вас на приказки...
Не ви чух обаче коментарите за мега рок събитието преди 20 дена на центъра...къде бяхте тогава,защо не ви видях изнервено да критикувате Заричинов и сие за неглобалното му мислене?
Да успееш да събереш на 1000 човека и то предимно Троянци на едно място си е успех!

Анонимен каза...

От известно време следя как една групичка хора тук насочено се опитват да провокират дадени хора.
Слаби сте и не толкова умни,затова се ориентирайте към други занимания!
Сигурен съм че ако ще и Елтън Джон да се появи да пее ,пак ще се намерят хора да се мръщят,че е педал,че е стар,че пее на английски...
Това сме ние троянците ,злобни тъпи и прости...

Анонимен каза...

Това ли е начина да кажете,че Сашка си я харесвате .Е, ясно.

Анонимен каза...

До горния:
Да даже ми даде автограф и я барнах по бомбите за късмет!
Затова бях отишъл!
А ти къде беше младежо,в храстите и се пипаше сам?

Анонимен каза...

фен
поздравления за организаторите. като чета разбирам, че е имало от всичко и за всеки вкус. да си пожелаем следващите години по-голямо веселие:) но не мога да прескоча снимката на кмета :))))))))) по подходяща роля не се сещам и аз за него- един лутащ се в гората позастарял човечец.. и аха да намери правилния път.. Кметее, и карта и компас си имаш,но пак се губиш из обществените дебри. много неподготвен хукна на това състезание. добре, че скоро идва финала..

Анонимен каза...

Не сме ходили само заради тази Сашка, просто имаше и други занимания, за деца също, беше си весело и хората се забавляваха. Какво си я лапнал тази?

Анонимен каза...

Фен,
страхотен коментар, много добре направен, браво!

Анонимен каза...

чалгата е едно от най-мръсните неща!

Анонимен каза...

Докато тук се разправяте с разни глупости, някой прочете ли какво напомни Валя Букарева тази сутрин? Или поканата й се изгуби във вашите простотии.... После не казвайте, че само си приказваме.

Анонимен каза...

Уважаеми форумци,
фен
ето за това става дума
"бих желала да ви напомня за срещата ни на 1 юли от 18,30 часа. Мастото обаче се СМЕНЯ - срещата ще се проведе в "Арт клуб" под галерия "Серяковата къща". Надявам се да прочетете за промяната и уведомите желаещите.
Валя Букарева"

Анонимен каза...

фен
малко пообърках пействането по горе, сори, но инфото е точно

Полендачката каза...

Сред коментарите прочетох едно изказване и съм сигурна ,че е на Мама Дуни.Права е жената.Аз обаче въпреки многобройните критики,ще я поздравя.Не е лесно да се организирват такива празници и добре,че е тя,Даниел също.Няма значение кой как приема всичко,важното е,че има кой да организирава.И преди казах и пак ще кажа-празника беше изпълнен с настроение и това допринесе дори и Сашка с нейните македонски парчета.Поне признайте това,че организаторите се баха съобразили с повечето предпочитания и я бяха помолили да пее народни песни.А,че на някой не му харесва,много ясно ,винаги има и недоволни.Не може на всички да се угоди.Показателен е факта,че и Кмета се включи и то в хубава инициатива наред с децата ,но пак имаше кой да обърне нещата в негов ущърб.А точно там нямаше нужда от критики.
До Валя-благодаря за информацията,аз ще бъда там!

Анонимен каза...

Драги форумци, като ви чета по повод Валя Букарева, много ми приличате на жената, която нарекла дъщеря си тоалетка. Не знаела какво означава, но и звучало добре.
Опознайте я и пак пишете!

Анонимен каза...

До горния...

Айде да направиш едно добро дело-самоубий се!

Анонимен каза...

Ей, тая Валя Букарева верно много ви плаши и стряска! Ми що не съберете смелост да идете и лично да й го кажете, ми само плямпате анонимно? Доколкото виждам, тя не се плаши от подобни злобарчета, хора без цел, морал и тям подобни качества.

Анонимен каза...

Мишоци и дребни душици!

Анонимен каза...

Кого визираш, бе? Кои са тези мишоци?

Анонимен каза...

не се пени бе,жена ти само реве че си бил мишок...във всяко отношение при това...

Анонимен каза...

Ето как един съвсем нормален съвет - да опознаеш човек преди да говориш за него - показа същността на тук пишещите.

Анонимен каза...

На някои от тук пишещите

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |