Сливането на Пазарите и Тържището - отложено

* Кметът Акимов: „Моето вътрешно убеждение е, че тези две фирми, миналата година бяха три (с „Търговия Троян” ЕАД), трябва да бъдат събрани ведно” * Но дали и кога точно сливането ще стане факт, все още не е ясно

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ СЕ СЪГЛАСИХА с предложението на постоянната Комисия по ТСУ, прочетено от председателя й инж. Дилян Енкин, сливането на двете общински дружества „Общински пазари” ЕООД и „Стоково тръжище” ЕООД да се отложи за „следващо заседание” (т.е. за някое от следващите, а не за най-близкото през юни). Това се случи на последната сесия на Общинския съвет (ОбС) на 27 май и бе във връзка с внесената от кмета Минко Акимов информация.

ЕТО И СТАНОВИЩЕТО НА ВНОСИТЕЛЯ
г-н Акимов: „Имаше решение до края на месец май да се внесе предложение за преобразуване на двете дружества. Бяхме подготвили на чернова предложение до вас, но в последния момент с оглед на възникналите все нови и нови дела с „Търговия Троян” и с оглед на изчистване на отношенията между двете дружества, решихме да внесем само информация. Впоследствие, след разговори с някои общински съветници, стигнахме до извода, че трябва да внесем и предложението (като част от информацията, а не като предложение за решение – бел. Т21), за да имате време да се запознаете с него, да дебатирате и тогава дали този месец или другия, или по-другия да вземете решение”.

СЛЕД ТОВА УКЛОНЧИВО ОБЯСНЕНИЕ обаче кметът категорично заяви, че неговото „вътрешно убеждение е, че тези две фирми, миналата година бяха три (с „Търговия Троян” ЕАД – бел. Т21), трябва да бъдат събрани ведно”. Първо – за да се пестят средства от разходи за администрацията им. Второ – защото „предметът им на дейност в много отношения се препокрива” и няма опасност, „ако ги ръководи един директор и имат едно счетоводство, т.е. да спестим може би половината от направените разходи”. Г-н Акимов призна, че е сбъркал, защото не се е вслушал в съветите на юристите, които още миналата година препоръчали сливането.

ПРИПОМНЯМЕ, че за подобно обединение на въпросните дружества се говореше още в предизборните обещания на ГЕРБ и г-н Акимов през 2007 г., след спечелването на изборите обещаното бе „позабравено” и едва в началото на тази година – под натиска на десния партньор в управлението (коалиция „Избор за Троян”) и екшъните около „Търговия Троян” ЕАД, чийто капитал скоростно бе прехвърлен в активите на „Общински пазари” ЕООД – идеята „възкръсна”. Но дали и кога точно сливането ще стане факт, все още не е ясно. Като прибавим и факта, че ще бъдат засегнати определени интереси, мъглата става още по-гъста.

Т21

78 коментара:

Анонимен каза...

МИНКО АКИМОВ каза...
2. По въпроса за „Търговия – Троян” – Съдебната сага там е от 1999 г.- вече 12 години. Правя всичко възможно, за да запазим собствеността на общината. И не е вярно, че „Решението на ВКС е факт и не подлежи на обжалване” – все още няма влязло в сила решение.
В най – скоро време ще бъдат преструктурирани част от търговските дружества.
МИНКО АКИМОВ
Кмет на Община Троян

Четвъртък, 11 Февруари, 2010

Анонимен каза...

Май ще се наложи да бъдат "преструктурирани" не само част от търговските дружества на общината,а и много други неща.Вижте изказването на Гинка Чавдарова,но не на събора в родния и Белиш,а пред националните медии.Приетия от правителството закон за актуализация на нац. бюджет предвижда орязване с 15% на парите за общините и по нейните думи малките общини ги чака ФАЛИТ.Че то каква ли община е напр. Априлци с 3500-600 жители/колкото Орешака/на която всичките приходи отиват само за издръжка на администрацията.Дали не е по-добре и за нея и за нас да се присъедини към община Троян,където,между впрочем е естественото и място?Погледнете Географията,Историята, традиционните връзки в региона,па и други работи.Напълно изкуствена работа и излишна,според мен-та какви села са Джокарите,Мачковци,Черньовото,Драшкова поляна и Велчово/това са селата на тази община/?Там се ходи само по гъби и на лов!Айде за тая вечер-толкова,за размисъл на Кмета и съветниците.Като му доде времето-може и още! АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

НА ВНИМАНИЕТО НА МИНКО АКИМОВ
Много е хубаво това че г-н кмета чете този форум.
Имам два въпроса към него и ще се радвам ако може да отговори.
г-н Акимов,
по-добре от мен знаете, че в село Баховица край Ловеч вече се строи завода за китайски коли. Не е вярно, че ще бъдат осигурени 2000 нови работни места, но със сигурност ще бъдат разкрити за около 1300-1400 човека работа.
Пак по-добре от мен знаете, че около куршунските водопади ще се строи огромен курортен комплекс с балнеолечение и хиляди други екстри. И двете огромни инвестиции са с осигурени от Община Ловеч и Община Летница - терени и съдействие.

След като ГЕРБ управлява и вие сте кмет от тази партия би трябвало да бъде още по лесно да се намери някой, който да инвестира и в нашия град. Прави ли се нещо по въпроса или изостаналите Ловеч, Севлиево и др. ще продължават да напредват с материала докато ние затъваме все по-надолу.
Що се отнася до проектите- браво за проекта за изложбата в Орешак. Но защо не се направят подобни проекти за Чифлик и Шипково? Разбира се някоя интересна идея-атракция за туристите, нещо което го няма на другите места. Би било добре!

Л.Г. Троян

Анонимен каза...

Пропуснах нещо-доста коментари има за кръчмите на партии/ВМРО,Царистите,БСП.../.Зор ще издържиш,г-н Кмете да даваш на всеки,дето вее байряк-хоп......кръчмичка,па и по-големшки!Значи на нас ще ни вземат по два пъти за болнични,за отпуски,за операции,за лекарства,а царисти без Цар и Комунисти без идеал ще си цуцкат в кръчми-клубове!Ай сиктир-р-р-р-р-р-р-р.......

Анонимен каза...

Aй сиктир-р-р-р,за твое сведение вече нито една партия не притежава кръчма.Дори царистите.Те си плащат наем да се ползва една малка стая веднъж месечно!

Анонимен каза...

Това сигурно ли е?Щото в статията на Генади чета друго,а знам,че отдавна е така-даже в някои и аз съм пил,но като клиент.Да не ме будалкаш,приятелче?Ай с-с-с-с....

Фифти-фифти каза...

Докато търсих линк, някой вече ме е изпреварил с отговора: http://www.troyan.bg/news/news1/307-news135.html

Фифти-фифти каза...

Обещаният виц - на кръчмарска тематика. Влиза един пич в кръчма в Троян и иска от кръчмаря една тетевенска ракия. Оня го изгледал накриво, ама - клиент - и му влял една. Пичът взел ракията, разклатил чашата, и я излял на земята.
- Е, сега чашата е дезинфекцирана, налей една троянска!

Полендачката каза...

Айс,приярелче, вярно е по отгоре,плащат си наема

Генадий Маринов каза...

Вижте този материал - "Партиите в Троян: Сбогом на ресторантите"; линкът е:
http://troyan21-statii.blogspot.com/2009/10/blog-post_08.html

Малко пояснение: ресторантите ("Китайския", "При Войводите", "Старата къща", "Къпинчо") бяха взети от партиите и Общината ги пусна на търг, на пазарни цени. На повечето места спечелиха старите наематели (които преди плащаха на партиите, а сега на Общината); това е факт. На партиите бяха оставени малки клубчета. Но всичко това не бе някаква местна самоинициатива, а стана под натиск отгоре (от Бат`Бойко).

Анонимен каза...

В този ред на мисли искам и аз да задам въпрос:

Минчо,кога ще ни оправиш главната покрай Автогарата,потроших си колата вече втора седмица след ВиК ремонтите?
Или кво викаш- я аз на брата Данков да му асфалтирам на Балканец,пък на тия тумбаци съм им ебал майката...

Анонимен каза...

Не знам защо се асфалтират приоритетно второстепенни пътица /Трапето, Балканец/, след като скоро по тях няма да има кой да минава, искаме да знаем колко струва кв.м. асфалт, тъй като вероятно това са нашите пари от данъци, защо Сметището е дадено на Самичков за обработка при положение, че можеше да са Комунални, които да наемат допълнително няколко човека, пък и сертификат притежават? Защо се забавя плащането на консорциума, изграждащ пречистватента станция, където се казва, че проекта е по оперативна програма, изобщо искаме статистика по колко проекта е кандидатствала сегашната управа и за каква сума, колко са спечелени и за какви пари, колко са усвоените досега средства и най-вече колко проекта НЕ СА СПЕЧЕЛЕНИ и защо? Защо ловешката фирма "Чайка" е подизпълнител на ВиК и не е ли умишлено това, защо този град с изключение на главната улица не се мете и мие, не се поддържат тревните площи, храстите, дърветата, защо се паркира безразборно и полицията не реагира? Защо вече две години и половина само слушаме приказки, а никой не усети провяната, както кмета каза в деня на изборите, че е факт? Защо Акимов не дава всяка година отчет какво беше обещал и какво РЕАЛНО е изпълнил? Защото ако няма капацитет да се справи със ситуацията, редно е просто да се извини на хората и да си тръгне. Другото просто намирисва...

Анонимен каза...

Пропуснах да се подпиша - горните въпроси и коментари са мои,
Балканджийката

Анонимен каза...

Абе този Самичков сигурно дебели пликчета бута и начесто щото както си е отворил халкътъ ще глътне целия град...Нека кмета каже защо тоя дребосък се набута на общинското сметище при положение че общинската фирма работи добре и е профилирана за тая работа.Кметееее и ти ли почна с пликчетата като оня от Желязна.....Внимавай че ще сигнализирам на комисията за корупция на Сашо Данков хахаааааааааааа....

Анонимен каза...

Да, това за сметището е факт. Също така и други въпроси, касаещи Самичков - защо градската управа не разрешава на други фирми да отварят пунктове за вторични суровини, защо БКС купува инертните материали от Самичков, а не си ги доставя директно с гондоли? Мога и още доста въпроси да поставя, но нека кмета даде отговор първо на тези. Троянци вече отдавна са си отговорили...
Балканджийката

Анонимен каза...

Извинявам се, че карам на парче, но се сетих още един въпрос към кмета - защо той ЛИЧНО е забранил поставянето на камери на изходите от Троян? Това много би улеснило справянето с дребната престъпност в този град. Информацията ми е от служител в полицията.
Балканджийката

Анонимен каза...

Дайте да подадем сигнал за корупция до Сашо Данков срещу Йордан Данков!!!

Анонимен каза...

Кметът нещо шикалкави.На заседанието на една от комисиите той заяви, че съединението на търговските дружества трябвало да стане отдавна, но ЮРИСТИТЕ го подвели като го съветвали да изчака. Един от присъствалите съветници дори възкликна: "Излиза, че юристите са виновни!?" Кметът тогава потвърди: "Има нещо такова" Десетина човека имаше на това заседание - знае се и кой попита дали юристите са виновни. Във вестникарския материал, който четем по-горе М Акимов заявява обратното - сбъркал, че не се вслушал в съветите на юристите през миналата година дружествата да се съединят.Кое е истината, кмете?

Анонимен каза...

Целта е Комунални да се приватизират и кметът да взема всеки месец по 20 бондака от новите собственици. Поради това не се прави нищо за превръщане на сметосъбирането в мероприятие на общината.

Анонимен каза...

Като ограничават държавната субсидия за общините с 15%, то тогава кметът Акимов още ли ще продължава да ходи със служебната кола на Общината всеки ден и в почивните дни до с.Горно трапе да си храни кучето. Нима и то е наш съгражданин или е по-важно от едно дете?

Анонимен каза...

Май трябва да докараме БТВ на крака да дойдат да видят Бойковия подчинен на какво превръща Троян...

Анонимен каза...

Задайте му коректни и конкретни въпроси и може и да отговори!!!

Полендачката каза...

По отгоре нашата приятелка Балканджийката зададе доста конкретни и коректни въпроси,и се надяваме да получим и конкретни и коректни отговори!!!!

Анонимен каза...

Към последния - ако си от Общината, напиши си името или дай инициали/псевдоним, както прецениш. Освен това е редно преди да напишеш нещо все пак ДОБРЕ да прочетеш коментарите - както се вижда, има доста конкретни въпроси. Какво още не ти стана ясно?
Лили

Анонимен каза...

Коментара е към анонимния, полендачката се вмъкна междувременно.
Лили

Анонимен каза...

Намирисва ми че има шпиони тук на милиционера.
Всеки дръзнал да говори ПРОТИВ ще бъде хвърлян в тъмница...

Анонимен каза...

Аз не работя в Общината, нито пък искам да работя там още по-малко да съм нечий шпионин.
Коректен и конкретен въпрос и от мен:
г-н Кмете,
знаете ли че освен кв.Лъгът и кв.Младост(част от ваш проект) съществуват в Троян и други закъсали квартали, в които живеят хора. Аз живея горе на Василевското (ЖК"Смирненски") или там както искате го наречете. По моя преценка тука живеем около 1000 човека и сме забравени от ръководената от вас Община. Няма тротоари, децата връщайки се от училище вървят по главния път(много натоварен целодневно). Бившата детска градина, в която ежедневно си играят децата- баскетбол, футбол и т.н. не е правен ремонт от години. Липсва каквото и да било улично осветление. Но проблемите са много и няма да ми стигне деня за да ги изброя. Кога ще започне да се прави нещо и за нас???????

Миглена

Троянец каза...

Как ще се справи Общината със свиване на разходите с 15% , вчера по БНР слушах интервю с човек от Герб и той посъветва Общините да правят съкращения на персонал. Аз също смятам че е редно да поемат и те част от тежеста. Смятам че сега е момента за разреждане и прочистване на ненужни стари доизживяващи и некъдърни.

НЕПОДРЯЗАНА СЛИВА НЕ РЖДА

НЕПОДРЯЗВАНА СЛИВА НЕ РАЖДА

Анонимен каза...

Абе Минко кмета и да го подрязваш и да го поливаш все нищо няма да свърши за Троян. Отдавна се е изчерпал, пък и по начало си е с ограничени възможности - плитък отвред.

Анонимен каза...

Не че съм голям фен на общинските служители(и мен са ме мотали много, а някой от тях са големи "айдуци"), но те наистина са натоварени с доста работа. Даже работят под санитарния минимум като бройка имам предвид. Плюс това сред тях има много високо квалифицирани специалисти с опит , които стоят за някакви кирливи заплати. Така че не сте много прави.

Анонимен каза...

Анонимни приятелю, при твоята осведоменост би ли ни казал колко са на брой общинските служители? Ще направим справка с други, по-големи общини, за да видим наистина ли са под санитарния минимум. Да, заплатите им са ниски, което е предпоставка и за качеството им на работа. Ако сред тях наистина има големи специалисти, извини коментара ми, но вече да са на работа в някоя голяма фирма или да са започнали собствен бизнес. Явно мерилото ни за професионализъм не е еднакво.
Балканджийката

Анонимен каза...

Явно не допускате възможността сред общинските служители да има идеалисти? И правилно, кой днес има идеали... Докато заплатите са смешни, работата много и квалифицираните служители напускат заради повече пари, какви са вашите очаквания? Настоява се за съкращения, ама на никой не му се чака на опашка, защото работят примерно две гишета.

Анонимен каза...

Ами има доста добри кадри в нашата Община. Това е факт. Наистина са идеалисти. Балканджийката ти с този прякор също си анонимна.

Балканджията

Анонимен каза...

До Балканджията - ако внимателно прочетеш коментара ми, никъде не споменавам думата идеалисти, говоря за ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Което е съвсем различно понятие. Идеалисти има и днес, въпросът е в какви идеали вярват. Сигурно е, че в Общината има кадърни хора, те със сигурност са идеалисти - не това оспорвах, просто се чудя в 21 век, когато специалистите навсякъде са добре приети и търсени, какво задържа тези хора там? Ще използвам твоя термин - кой идеал ги задържа там? Ако си млад човек, трябва ти натрупан стаж, за да продължиш кариерата си, за мен е разбираемо. Ако ти остава година - две до пенсия - също, но за останалите? И няма лошо да си с псевдоним във форума, нито някой е забранил тази форма на общуване. Въпрос на личен избор...
Балканджийката

Фифти-фифти каза...

И кои са точно големите фирми в Троян, които търсят добри специалисти? Не всеки има желание да се премести в София или в чужбина. Радвайте се, че има и хора идеалисти, които да вършат работа в общината, макар и за ниски заплати, защото ако бяха последвали вашия съвет да си търсят друга работа, съвсем щяхме да я закъсаме.

Анонимен каза...

50/50,
Софарма има обява в този сайт, примерно. Иначе си прав - добре, че ги има тези хора. Но знаеш ли, че и те семейства хранят, и на тях им се иска да почиват в български курорт, да си сменят колата с някоя, дето не тропа толкова, децата им да имат възможност за развлечения и т.н. Как се живее с малко пари в такъв скъп град? Не ги упреквам, ако не съм разбрана правилно, но добрия специалист има право на добър стандарт на живот - и това не забравяй. Всъщност не мисля, че е редно ние да обсъждаме тези хора, ако четат форума - нека се изкажат.
Балканджийката

Анонимен каза...

Добре че има хора като тях! Аз искам и ще остана в Троян като завърша. Това нали не означава,че съм слаб специалист или пък некадърен? Няма да замина по чужбините да чистя или пък да отида в София, за да казвам:"Аз работя в София". Всеки, който има мозък(не само,за да пази равновесие с него),разбира си от работата и не е мързелив може да постигне много дори и в Троян. Много примери мога да дам!

Анонимен каза...

Млади човече,
едно голямо браво, че искаш да останеш и се реализираш в нашия град. А какъв специалист ще станеш, зависи само и единствено от теб. Както правилно казваш, дори и в Троян може да се постигне много. Точно затова говоря тук - че всеки сам избира начина и стандарта си на живот.
Балканджийката

Анонимен каза...

И все пак тук има доста важни и коректно зададени въпроси само, че нещо г-н кмета не иска да отговори.

Анонимен каза...

Е добре де ,младия човек горе иска да остане и се реализира в Троян-много добре.Обаче зависи каква специалност има.Ако е мащинен инженер или въобще с техническа специалност,а не готвач или сервитьорка?И как и защо стана така,че за няколко години почти всички машиностроителни и т.н. заводи,и то доскоро водещи в национален мащаб са на практика затворени?Според мен това беше грешка,по-право не грешка, а национална простотия,а някъде и престъпление.Юруш на хотелите,туризмите и прането на пари.Да застроим и коритото на реката/Банско е последния пример/и после-олеле,отнесе ни слапеят!Ами виж ги и наште-ще правят национален високопланински курорт на 1200-1300 метра надморска височина!!!!И така на всеки по-стръмничък баир-лифт.Ама има ли сняг и то не за бой със снежни топки,колко време-няма значение.Е,няма да стане!АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Да техническа специалност съм. Банев ликвидира "Елма" и това му беше мисията. "Унитех"(Хр.Смирненски) пак много утрая, защото с тази номенклатура на производство-малки стругчета, нямаше никакво бъдеще. Предната седмица на изложението в IEC-София говорих със шеф от Индустриален холдинг България и той каза,че са затворили Машстрой, защото нямат поръчки и нямат с какво да плащат заплатите на хората, но каза,че сега ще работят 2-3 месеца (временно) и един ден когато кризата отмине се надява да отворят пак врати. Иначе е вярно, че доста машини са нарязани на скрап, но това са машини преди 1980 и не ставали за нищо. Основното оборудване е запазено. Все пак в Троян останаха фирми като: Калинел, Лесопласт, Актавис, Елматех, доста дърводелски и керамични и не е толкова зле работата. Догодина ако дойде и малко по-свестен кмет може пък и да се оправят нещата.

ARVi каза...

Адмирации за младия човек, но мисля, че си завладян от прекален патриотизъм към родния град и погрешно мислиш, чe оставайки тук, ще се развиеш в достатъчна степен и ще успееш. Аз ще ти предложа друго. Върви сега докато си млад в някой наш, престижен или чужд университет. Там ще срещнеш младежи с много добро ниво. Ще се запознаеш с тях, при общуването, щеш не щеш ще обмениш опит и ще се обогатиш. Развий се добре в областта, която си си избрал и когато се почувстваш в достатъчна степен готов и образован, измисли някакво подходящо ноу хау и се върни за да реализираш тук мечтите си и родолюбието. От обрасованието и контактите ти с хора от сой ще можеш после да разчиташ в една или друга степен на тях, да ти помогнат да реализираш наученото със знания и материално дори. Някои от тях ще стигнат високи постове, ще можеш, залагайки авторитета си да се възползваш, да реализираш мечтите си тук. Тъкмо така ще помогнеш и на колцина нашенци да оцеляват и съществуват достойно. Оставайки от сега тук неминуемо ще се слееш със сивата маса и конфузните житейски проблеми и нищо не ще направиш. И като се озърнеш някой прекрасен ден, живота ще е минал. Не ти давам съвет, само ти подхвърлям идея.

Анонимен каза...

Е тази година го завършвам този наш престижен университет и понеже не ми се остава в София се оглеждам за възможностите в Троян. Само че дори и в един Ловеч, който до преди няколко години беше на светлинни години след нас се строи завод за коли. Тук малкото останали фабрики се чудят коя най-бързо ще бъде затворена. Дано не съм прав ама гледам от съседен Тетевен, който едно време беше почти 20 000 сега са останали 6500 да не би и нас да ни чака същото. Но все пак троянци сме си по-умни от останалите. Дано се оправят нещата!

Младежа

Анонимен каза...

Абе всичко зависи от кмета.Ама той няма глава за тази работа.Затова ще станем не като Тетевен, а като Летница. Скоро...

Анонимен каза...

Абсолютно съм съгласен с последния коментар. Общината в Летница обаче направи успешен и честен конкурс и скоро ще бъде издигнат огромен мега курорт до Крушунските водопади. Така че и тяхното общ.ръководство е по-добро от нашето.Минко Глъф сега има страхотно оправдание че е криза пък и че имало подарени фабрики които фалирали. Да ама има много фирми в Троян, които се опитват да вървят на горе и не само не им се помага,но им се и пречи. В същото време дори в едно закъсало село като Луковит преди две години се построи и заработи модерен завод Wienerberger (500 нови раб.места) за тухли. Отделно в Луковит(село под 8000души) вече имат "ПЛЮС",а скоро и още една верига ще открие там. За Ловеч няма да се поватарям. Севлиево отдавна е много напред с материала, Габрово винаги си е било напред.

Младежа

Анонимен каза...

Някога замисляли ли сте се защо из други изостанали места изведнъж се пръкват големи неща а при нас точно обратното?
Чували ли сте за Дилян Енкин на когото Минко Акимов сега продължава делата?
Имате ли си на идея този човек за 12 години колко добре подготви почвата този град сега да прилича на това което е и сегашния кмет хептен да го доунищожи!!!

Анонимен каза...

А някога замисляли ли сте се защо Акимов се обръща към Енкин с "Диляне" ? А точно преди избора за кмет имаше прокурорски екшъни в общината,изземване на книжа,взаимни обвинения и .........нищо!Освен, че Акимов го избрахте за кмет!И досега юристите,които са подготвяли "ония" книжа,подготвят "нашите" книжа!Сега се оказа,че пак са ни подвели.......

ARVi каза...

Не се косете господа, нали ние им дадохме властта. Сега няма защо да мрънкате и недоволствате, а дайте за напред да мислим, а. Какво ще кажете?

Анонимен каза...

Ако вие сте им дали,аз не съм!Така че ,Arvi, не замазвай пейзажа,а кажи мнение,ако имаш.....

Полендачката каза...

ARVi, а кой да изберем, как да мислим??????Не виждаш ли,че досега никой не можем да излъчим.До сега не съм виждала човек,който като го чуя какво говори да не ми изглежда популистки.Ей така,отвътре да ми дойде и да си кажа:този път май случихме?Имах го това чувство за малко при Фичев ама.....Май сега ходим по принцип само да гласуваме,обезверени,мислейки,че ще е все тая

ARVi каза...

Ама дами игоспода, то този не е виновен, онзи не е е гласувал, друг му е неудобно да си признае какво е сторил и как е класувал, по точно за кого. Те нали за това са измислени изборите да се разводняваме и да се юркаме, като овце насам и на там.
Какво да кажа, мнението ми е почти, като вашето, с някои нюанси, но сега каквото и да кажем, вече има по-малко от година до новите избори. За това акцентирам да мислим, но не с оная си работа, със стомаха или за гласувайки за 20-30 лева, като застъпници, въпреки, че и тези неща за ужасно важни. Болшинството от нас не вникват в политическите платформи и сляпо вярват на евтини и несериозни обещания. И ние нали сме доверчиви после става така, че съжаляваме и се питаме. "Те ли ни бутнаха или сами паднахме". Отговорът е, сами паднахме. Защото има една прекрасна, силна и правдива поговорка (перефразирам)"Човек каквото си направи сам, цяло село да се мъчи не може да му го стори". Нали виждате, колко хитро е измислена системата на изборите. Анонимна. Партиен вот, гласуваш за партии не за конкретни личности. Вота се разводнява. Става нещо, като колективна безотговорност. А я се замислете как перфектно политическата система в полза на властта. Ние с вас как можем да влияем пряко на управлението, местно или държавно. Никак. Само веднъж, при избори. А и има ПАПЛАМЕНТ, депутати, така наречени изразители на народната воля. Глупости на таркалета. Не сте ли съгласни. Тук може да се пише много, но каква ли е файдата, а и дане ви губя повече от времето.

Анонимен каза...

Моля за Фичев да не ми говорите. Все пак по негово време идваха и от ПФК"Левски" и от "Литекс" и искаха да хвърлят милиони за стадион, спортен център и инфраструктура около тях. И тоя лумпен ги гледал тъпо и им казал, че това не може да стане. Така, че не ми го хвалете. Въпреки че безспорно е по-добър от сегашните. Догодина какво ще стане?
1 вариант - БСП издигат Дилян Енкин срещу Минко Акимов-БКП(ГЕРБ)
2 вариант - БСП слагат поставено лице - един младок от техните, а ГЕРБ им отвръщат на удара с техния некадърен младок Петко Пенков. В резултат, на което Троян ще бъде до ликвидиран.
3- вариант арх.Пеньо Терзиев,който лапа общински проекти се събира за пореден път със всички седесари-"комуняги"( СДС, ССД, ДСБ, ВМРО-ПИЯНИЯ ДАСКАЛ АНГЕЛ-ТЕНИСА, Даньо Сираков-за 10 път общински съветник) и излъчват
общ кандидат-кмет на който да му дърпат лесно конците- някой толуп, който да ги слуша и да им угодничи. Малко негативно разсъждавам, но догодина ще разберете, че съм бил прав.

Младежа

Анонимен каза...

ARVi,приятелю,само не вливай ни в сърцата.....песимизъм,моля те!Той и без това достатъчо е налегнал народеца наш!Недооценяваш,струва ми се,най -силното оръжие-СЛОВОТО!В началото бе словото!Иначе защо Той ни изпрати Интернет?АЙ с-с-с-с.......

ARVi каза...

Пол, абсолютно си права, но за жалост процеса е болезнен и дълъг. В това е разковничето, в хората да се изгради необходимия нюх и правилната преценка. Това става много бавно, болезнено и трудно. Няма и не може да стане за няколко уж свободни и демократични годинки. Вярно, че съизмерими с един човешки живот, те са много. Но това е положението. Колкото по бързо узреем целокупно, толкова по-добре. Като не можем да узреем по друг начин, става със страдание, т.н. житейски опит, който е продъпжителен и тежък.
Нали виждаш безотговорността на много хора. Отиват 30-40% да гласуват, а ситемата ни политическа ги прави, като факир, мигновенно на 100%. Чудо, фаномен политически, а пък ние си трайкаме. Какво можеш да направиш. Тези, които изпращаме в парламента, веднага забравят за хорате и става същото, като в "Приказка за стълбата" на Смирненски. Който я е забравил, а по-младите, ако не я познават, не е зле едните да си я припомнат, а другите да я прочетат. Песимистично но е така. Революцията за жалост доказа, че не е толкова ефективна. Налага се бързо да евоюлизираме!

Полендачката каза...

ARVi,не ни губиш времето,на мен лично много ми допадат твоите мнения!Нещата са си точно така както ги каза,обаче всъщност ние нямаме друг избор.Младежа и той е прав и иде да кажа,че пак съм парава,че НЯМА КОЙ ДА ИЗЛЪЧИМ!!!!!!
Но се чудя какво ли ще стане ако никой не иде да гласува:):):):)Е това са си фантазии де...

Полендачката каза...

ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА

Посвещава се на всички, които ще
кажат: "Това не се отнася до мене!"





"Кой си ти?" - попита го Дяволът.
"Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко нещастни хората!"
Това говореше млад мъж с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата - висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе стрелнат в далечината, гдето като мътни води на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията. Те се вълнуваха, кипваха мигом, вдигаха гора от сухи, черни ръце, гръм от негодувание и яростни викове разлюляваха въздуха и ехото замираше бавно, тържествено, като далечни топови гърмежи. Тълпите растяха, идеха и облаци жълт прах, отделни силуети все по-ясно и по-ясно се изрязваха на общия сив фон. Идеше някакъв старец, приведен ниско до земи, сякаш търсеше изгубената си младост. За дрипавата му дреха се държеше босоного момиченце и гледаше високата стълба с кротки, сини като метличина очи. Гледаше и се усмихваше. А след тях идеха все одрипели, сиви, сухи фигури и в хор пееха протегната, погребална песен. Някой остро свиреше с уста. Друг, пъхнал ръце в джебовете, се смееше високо, а в очите му гореше безумие.
"Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората! О, вие, там горе, вие..."
Това говореше млад момък с изправено чело и стиснати в закана юмруци.
"Вие мразите онези мъже?", попита Дяволът и лукаво се приведе към момъка.
"О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя заради братята си, заради моите братя, които имат лица жълти като восък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме!"

Полендачката каза...

Дяволът се усмихна:
"Аз съм страж на онези горе, и без подкуп няма да ги предам."
"Аз нямам злато, аз нямам нищо, с което да те подкупя. . . Аз съм беден дрипав юноша. . . Но аз съм готов да сложа главата си."
Дямолът пак се усмихна:
"О, аз не искам толкова много! Дай ми ти само слухът си!"
"Слухът си? С удоволствие. . . Нека никога нищо не чуя, нека. . ."
"Ти пак ще чуваш!" успокои го Дяволът и му стори път. "Мини!"
Момъкът се завтече, наведнъж прекрачи три стъпъла, но косматата ръка на дявола го дръпна:
"Стига! Спри да чуеш, как стенат там долу твоите братя!"
Момъкът се вслуша. Странно - защо те започнаха изведнъж да пеят весело и така безгрижно да се смеят! . . . И той пак се завтече. Дяволът пак го спря:
"За да минеш още три стъпала, аз искам очите ти!"
Момъкът отчаяно махна ръка:
"Но аз тогава няма да мога да виждам нито моите братя, нито тези, на които отивам да отмъстя!"
Дяволът: "Ти пак ще виждаш. . . Аз ще ти дам други, много по-хубави очи!"
Момъкът мина още три стъпъла и се вгледа надолу. Дяволът му напомни:
"Виж голите им кървави меса!"
"Боже мой! Та това е тъй странно: кога успяха да се облекат толкова хубаво! А вместо кървавите рани, те са обкичени с чудно алени рози! . . ."
През всеки три стъпала Дяволът взимаше своя малък откуп. Но момъкът вървеше, той даваше с готовност всичко стига да стигне там и да отмъсти на тези тлъсти князе и принцове: Ето едно стъпало, само още едно стъпало и той ще бъде горе! Той ще отмъсти заради братята си!
"Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци. . ."
"Млади момко, едно стъпало още! Само още едно стъпало и ти ще отмъстиш! Но аз винаги за това стъпало искам двоено откуп: дай ми сърцето и паметта си!"
Момъкът махна ръка:
"Сърцето ли? Не! Това е много жестоко!"
Дяволът се засмя гърлесто, авторитетно:
"Аз не съм толкова жесток. Аз ще ти дам в замяна златно сърце и нова памет! Ако не приемеш, ти никога няма да минеш това стъпало, никога няма да отмъстиш за братята си - тези, които имат лица като пясък и стенат по-зловещо от декемврийските виелици."
Юношата погледна зелените иронични очи на дявола.
"Но аз ще бъда най-нещастния. Ти ми взимаш всичко човешко!"
"Напротив - най-щастливия! . . . Но? Съгласен ли си: само сърцето и паметта си?"
Момъкът се замисли, черна сянка легна на лицето му, по сбръчканото чело се отрониха мътни капки пот, той гневно сви юмруци и процеди през зъби:
"Да бъде! Вземи ги!"
. . .И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна долу, гдето ревеше и проклинаше сивата тълпа. Погледна, но нито мускул не трепна по лицето му; то бе светло, весело, доволно. Той виждаше долу празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.
"Кой си ти?" - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.
"Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!"

ARVi каза...

АЙ с-с-с-с.......,приятелю. Така ли ти звуча? Как да не оценявам словото? Нали за това общувам тук с всички Вас. Не мисля, че съм песимист, а това което съм написал за мен е самата гола действителност. Разбира се няма една истина, истините са много, поне толкова колкото са хората. Всеки си има своя. В държавата ни за жалост липсва държавност и държавници.
Пол, тя системата ни е такава, че ако отиде само един да гласува, ще се избере на 100%.

ARVi каза...

Пол, благодаря ти, че публикува "Приказка за стълбата". Супер!!!

Полендачката каза...

ARVi,аз ти благодаря,че ме подсети за нея.Бях я забравила.Но я публикувах за да могат нашите мили управници начело с Кмета Акимов,да могат и те да си я припомнят.....и да се замислят!!!

Гост каза...

"Иначе защо Той ни изпрати Интернет?". Супер казано! Днес Айса на два пъти ме разсмя. Другото беше сценарият за неутрализиране на Пеевски.

Анонимен каза...

Гост,ти се смееш,но аз ги пиша тези неща и ми се плаче!Защото май идва момента,когато ще погледнем в очите игряващото слънце!Яд ме е,че си прахосваме времето в зевзеклъци,омраза и простотии,а животът си тече-е-е.....А пък той си е като стълба в курник: къс и усран......Така викаше един много добър приятел,който е вече на едно много по-добро място....АЙ с-с-с-с.......

Анонимен каза...

Много жалко че ме мислите за Пеевски. Явно вашето ниво не по различно от това на кучето на Минко Глъф.

Младежа

ARVi каза...

Младежа, какво ти стана? Така ли ще се бориш с житейските несгоди и грешките на другите? Май, бързо смени пистата. Какво се цупиш? Ако наистина си младеж, нямаш почти никаква представа какво те чака за напред. Пази си нервите момче. Не изпускай компресия. Така много бързо ще ти омекнат софтеура и хардуера заложени в теб.

гост каза...

Младежа, я не се втелявай! Защо си решил, че някой те мисли за Пеевски?

Анонимен каза...

Грам не се цупя. Това което казвам е вярно и вие много добре го знаете. За какъв Илиян Пеевски ми говорите, че съм?

Анонимен каза...

Младежа,
ние си те харесваме, приятел си ни, никой не те мисли за Пеевски, защото неговия речник е съвсем друг, продължавай смело да защитаваш мнението и позицията си. Уважавам мислещите хора.
Балканджийката

Анонимен каза...

Балканджийката,
благодаря и аз уважавам мислещите хора и тези, които имат мнение разбира се! Само че всички тук, които коментирате сте много толерантни към сегашното управление на общината. Не казвам,че трябва да ги биете и да ги псувате. Времето си тече и с всеки изминал ден дори и "фламингите" напредват, а ние които имаме всичко в този град необходимо за развитие- изоставаме.

Младежа

Анонимен каза...

Младежа,
не сме толерантни, критикуваме, но без да обиждаме, задаваме въпроси, коментираме, но...нали виждаш, че няма кой да ни отговори! Въпреки всичко, все пак това си е гражданска позиция и нашата цел е да имаме много съмишленици в този форум, за да преценим какво правим през 2011 година.
Балканджийката

Анонимен каза...

Балканджийката,
наистина е интересно защо кмета,който влиза в този сайт и чете коментарите, не отговаря дори на един от многото коректно зададени и важни въпроси. Относно вашата цел да имате много съмишленици и да се прецени какво правим през 2011 аз съм насреща и ще се радвам ако мога да помогна с нещо. Обаче тук идва основния проблем. Въпреки скромния ми опит и възраст-23 години, още преди няколко години знаех и предположих за съдбата на ЕЛМА,МАШСТРОЙ,СМИРНЕНСКИ, ХЕМУС и някои други по-малки , за които вече сте забравили,че ги е имало(също бяха подарени на "ликвидаторите "им).
За 10 път сигурно ви казвам как една селска община като Летница е провела страхотен инвеститорски конкурс, с който е осигурила застрояването на огромен курорт около Крушунските водопади. С тази си стъпка хем е взела няколко милиона от продажбата на терените, с които мислят да направят преасфалтиране на всичките си пътища, хем ще бъдат осигурени доста над 100 раб.места в обслужването на тези комплекси, санаториуми и балнеолечебни глупости. Пробите от водата са доказали след изследвания, че тя може да лекува доста заболявания. А нашата община, която има Чифлик и Шипково на готово нищо не прави. С риск да ме помислите за луд и прекалено краен, ще ви кажа, че когато това в Крушуна заработи и ако до това време в Чифлик и Шипково не се направи нещо по въпроса да се направят турист. атракции, а не само бетон и строежи. Тези курорти няма да бъдат ликвидирани, но постепенно ще бъдат забравени от посетителите си и ще останат едни безлюдни села. През 2011 не се заблуждавайте че ще се случи нещо кой знае какво. Пак ще са съшите лицата, които ще до съсипят Троян.
В Чифлик нито се използват еврофонфове за осигуряване финансирането на нов сондаж, защото стария почти го няма вече.
В Шипково- минералните бани и басейна са все още държавни. Това също е ясно защо се прави.

Младежа
Младежа

Анонимен каза...

Младежа,
ти си умно хлапе /извинявай, ама съм по-голяма от теб/ - нали всички си отговаряме на твоите въпроси, че това се прави първо - поради некадърност и второ - заради лични интереси. Затова и няма да ни се отговаря, защото нечии души не са чисти. А който бърка в кацата с меда, не може да каже, че е чист. Моите въпроси са факт, станал пред очите на всички, и не очаквам да ми се отговори. Пък ако се отговори - то ще е някакво замазване на истината. И си прав за курортите ни, те постепенно отмират...вероятно да се купят на безценица след време.
Балканджийката

ARVi каза...

Е, момче, така ми по-харесваш, като разсъждаваш достойно, аналитично, със собствена гражданска позиция. Напълно си прав, но не съм запознат в детайли, дали земята на която е необходимо да се инвестира в изброените от теб курорти е собственост на общината. Това е адски важно, защото общината няма правно основание да инвестира финансови средства в частни имоти. За финансирането на сондажа в Чифлик, съм съгласен, но той според Закона за водите е държавна собственост. Тук държавата трябва да се намеси, но тя нали знаеш, че прилича на колиба и то без покрив. Относно намека ти за държавните имоти, да се надяваме, че ще се прекрати с тази практика на кражбите, тъй като има вече такива индикации и те не са незабележими.

Анонимен каза...

Здрасти, ARVi,
как си, приятелю? Видях снощи, че доста дейно участие си взимал в различните дискусии. Само така, виж, че и младежа е умно момче, Гст е също на път да стане мъдър, както му го пожелах, Айса и Пол отдавна са ни приятели. Само се чудя къде се изгуби EM/SI?
Балканджийката

Анонимен каза...

Я чуйте:"ПЪРВАНОВ Е БРАКОНИЕР"-това заявява пред Дойче Веле узбекската журналистка Гуласал Камолова,автор на разследване по темата за ловните подвизи на Гоце в резерватите на Узбекистан.Скандалът набира скорост.АЙ с-с-с....

ARVi каза...

Здравей Бал! Известно време и аз няма да се появявам, защото отивам малко на далеч за десетина дни и не знам каква ще е възмажността с нета там. ЕМ/SI вероятно е зает или отсъства, защото не вярвам да му е писнало и да си трае спокойно, като се позовавам на позициите му по дискутираните от него до сега въпроси. Добре ще е във форума да има още хора и най вече млади , като нашия младеж. Той за сега е едно прятно изключение, но да се надяваме "да си повлече краката". Ние за сега сме много малко да да променим нещо, но това не ни пречи да "ръчкаме" властимащите с нашите мнения, виждания и предложения. А пък те, като искат да мълчат.

Анонимен каза...

Ще чакаме завръщането ти и откровено - ще ни липсваш.
Пожелавам ти само хубави неща там, където отиваш.
Балканджийката

Анонимен каза...

Айс,
четох статията още по обед, но какво да ти кажа - няма да подаде оставка. Има доста интересни коментари под нея, ама все тая - "Кучетата си лаят, кервана си върви".
Балканджийката

Полендачката каза...

ARWi,пожелава ти приятен и ползотворен път,мисли за нас а ние ще те чакаме с нетърпение.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |