„Те ти, булка, Спасовден”

* Читателите ни пишат, очаквайте конкурса "Най-добър коментар за 2010 г."

Поредният читателски бисер изскочи из форумските дълбини на сайта ни. Публикуваме го начаса и без да ни мигне окото. Първо – защото е по повод днешния Спасовден (четвъртък, 13 май) и не търпи отлагане. Второ – защото е на нашия култов (и любим) автор, подписващ се Ай сиктир (за краткост и благозвучие – Ай с-с-а). И трето – защото вече пуснахме няколко, този е поредният, читателски коментара от все още необявения официално, но тръгнал с пълна сила конкурс „Най-добър читателски коментар за 2010 г.”.Четете и се радвайте! Да не забравим: материалът е от категорията „една червена точка”, затова тийнейджърите до 18 – марш от компютъра. И още нещо много важно – в настоящото писание на форумския ни класик се прокрадва, да я наречем, някаква неоренесансова волност, граничеща, ама мъничко, с богохулство; но нека не придиряме толкова и нека строгите клирици и каноници не ни се сърдят.

Т21
*****

„ТЕ ТИ, БУЛКА, СПАСОВДЕН”, честито на всички булки от и извън форума (в сайта на Т21 – бел. Т21)! А на всички християни - честито Възнесение Господне. До днес, 40 дни след Великден, Исус Христос беше тук, сред нас, на земята и проповядваше. От днес той се възнася на небесата - Възнесение Господне на Христос Спасителя - Спасовден.

НО ОСВЕН РЕЛИГИОЗНО, има и друго, народно поверие. Та, според него, на САМО в нощта на този ден булките се церят от безплодие. За целта трябва да преспят под растението росен (самодивско цвете) с придружител, с когото нямат кръвна връзка. Ако жената зачене в нощта на Спасовден, смята се, че това е станало по магичен начин и НЕ Е ПРЕЛЮБОДЕЯНИЕ! Гледай колко е умен нашият народ! А сега - "ин витро" на по 60-70 години. Не било в тикви, ами в кратуни! А сега, ако разрешите, ще поставя една червена точка, защото ще ви разкажа накратко приказката на една баба от родния ми Северозапад (от Лом), откъде идва това често употребявано „Те ти, булка, Спасовден”:

„ИМАЛО У ЛОМ ЕДНА МОМА с голема „кукувица”. Толко й била голема „кукувицата”, че одела да пика на Щърбановата воденица и млела брашно за цел Лом. Порасла и сака да се жени. Рекла на баща си: „Ако да ми не намериш мъж, че да си откинем едно влакно от „кукувицата” и че се обесим на ньего!". Баща й тръгнал и стигнал до един мост нади Дунава. Ама не било мост, ами било на един овчарин куреца. Като пасъл овците, пущил си го напреко Дунава - да са не издават като одат да пасат трева у Влашко! Спазарил го бащата, зели сватба да праат. Ама много бедни - маси немат, ама младоженьека го опнал, застлале черги, па туриле отозгоре гозбите и лебовете, седнале они како кво си требва, а на челото на трапезата, на главъта на ку..ца демек, седнал попа. Сичко било добре, ма като извеле булката с големата "кукуля", погледнал я младоженьека и... трапезата се дигнала у небесата-а-а-а! А на върха бил попа и се молел „Господи, спаси ме!". И се носил у небеси, и се кръстил, и се реял и све се на Бога молел Четиресе дена! Накрая Бог дал благослов момчето да си узапти силата, та попът, като паднал наземи, рекъл на булката с големата „кукуля”: „Те ти, булка, Спасовден”. И оттогива се тоа ден тачи, та да се помни кога четириесе дена попа се е носил нади Лом и кога с Божия сила се е спасил. Големи празници, памет голема!”.

ЕЙ, КАКВИ ОРА СА СЕ РАЖДАЛЕ ТАМ В СЕВЕРОЗАПАДА, А? Сила голема. И Радичков беше оттам.

Ай сиктир (Ай с-с-с), четвъртък, 13 май 2010 г.
(коментар към материала "ЧИТАТЕЛИТЕ НИ ПИШАТ: Очаквайте конкурс "Най-добър коментар за 2010 г.")

14 коментара:

Полендачката каза...

Гена,дано с Айс-с-са не ви анатемосат:)

Анонимен каза...

Браво, Гена.
Доста си бърз, признавам ти го.
Балканджийката

Генадий Маринов каза...

То това "доста си бърз" не звучи особено похвално - хо-хо-хо!
генадий м.

Полендачката каза...

Обещаваме,че няма да си вадим заключение:)

Анонимен каза...

Почвам леко да се отдалечавам от този сайт. Причината за мен личо е, че не удобрявам подобно личностно отношение към даденпотребител. За мен това е прехвалена история. Уважавам екипа на Троян 21, ценя руда им, но не чувствам за необходимо всеки ден напоследък да чета новини, които напоследк са свързани с някакъв анонимко, който много знае, всичко може, но само в нета виждаме плода на неговия капацитет.

Анонимен каза...

Айсссса рече: Не ми е интересно!Сериозно ви го казвам!Даже компартията се отказа-не ми оттовори защо 65 години не направиха паметник на Иван Хаджийски?И дали знаят къде му е родната къща?По въпроса за секса- няма да ги притеснявам.Единственият разкрепостен там е само председателят Станишев,но той е доста разкрепостен даже и по моите разбирания!Вие,членовете какво мислите?Никога ваш...АЙ с-с-с-с-с-с........

Анонимен каза...

Ай ссса пак рече: На горния приятел отговарям,че съм готов да му произведа каквито каже новини,стига да не влизат в конфликт с Конституцията и Наказателния кодекс!Ако си пада по друг род удоволствия-да търси Станишев, Ахмед Доган и дедо Симо-Рилски-там матриярл бол!Ай с-с-с-с-с-с-с.......

Полендачката каза...

На г-н/г-жа анонимния отгоре над Айс-с-с.Напълно те рзбирам защо си оттегчен.Ти си от тези дето духовната ти храна е единствено и само клюкарска простотия.Може би си един от десетките преди ние да сформираме този весел кръг,дето пълнеха сайта само с глупави изцепки,криейки се под анонимноста,защото не му стиска да си напише името.Но няма нищо аз лично няма да тъгувам,че си се оттегчил и няма да ми липсваш.Просто не влизай тук.Има хора, достатъчно са тези които оценяват подобряването на качеството в сайта.Затова сме и тук.Гена не се ядосвай на тези анонимки.Поздрави за Айс-с-с-с.
Апропо:ще се разкрием след време и дано тази личност да бъде доволна

Анонимен каза...

Ей, Пол, Айс, не им обръщайте внимание на такива хора. Те са бедни по душа, неспособни да оценят хумора и неспособни поне малко да се развеселят. Жалко, че ги има. Иначе, Гена, под "доста си бърз" имах предвид професионалната ти бърза реакция. Ти що си помисли други работи? Недей така, друже, просто направих опит да те похваля, макар че го изтълкува другояче...
Балканджийката

Полендачката каза...

Приятелко моя ти имаш добра душица,затова и си те харесвам.Поздрави от мен

Анонимен каза...

Май си нямате работа,полендаци,балканджийки,сиктири и кви ли не други изкукурингели открили кефа от интернет.
Що не се хванете от някаква работа-например да станете рекламни лица на кампания за психично болни...

Анонимен каза...

А така, горния, нарежи ги хубавичко всички,ако ти паднат даже го набий...Ще ми пишат те в интернет и ще изразяват мнения амахаааа...Всичките са психично болни,прав си напълно...Пък тоя Сиктир направо си плаче за затвор,настоявам прокуратурата да се самосезира, и полицията също... Изгукурингели такива

Анонимен каза...

Няма смисъл от сарказъм,Айсиктир като си търси аудитория да седне на мегдана и да събере пенсиите да им изнася рецитали.

ARVi каза...

Какво е влязъл в черепните ви кутии Айс-с-с-с бе хора. Струва ми сеq че му завиждате на оптимизма и чувството за хумор. Той може и рецитали да изнася на пенсиите и ще има успех, ама някои други ги бива само да съдят, акъл да дават и да правят "смислени" забележки. Хора мили Гената не е създал сайта за да си търсим кусурите един друг, кой какво казал и как го е казал, а да си изказваме мненията, вижданията и отношенията по различните казуси. Толерантност братя трябва да има, не злоба и злъч, когато мнението на някой не ни харесва. Това е. Пишете по същество и по поставените проблеми, моля Ви.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |