За трети път – надпревара за купите „Герьовден” и „Троян”

* Шестица за организаторите от троянския клуб по ориентиране „Хемус” * Троянската щафета в групата Ж 12 – шампион, втората ни щафета – „бронзова” * Неостаряващият Иван Беломъжев – втори при ветераните (М 55) * Живо гергьовско агне за отборните шампиони
ИСТИНСКИ ПРАЗНИК НА СПОРТНОТО ОРИЕНТИРАНЕ – такава бе всеобщата оценка на участници, организатори и публика за двудневните състезания за купите „Гергьовден” и „Троян” (8-9 май, събота и неделя).

ПРИПОМНЯМЕ – това е третото издание на проявата, чийто инициатор и основен организатор е Спортният клуб по ориентиране (СКО) „Хемус” – Троян, с президент Емил Чакалов; а съорганизатори и помагачи са Българската федерация по ориентиране (БФО) и Община Троян. Още – и двете купи („Гергьовден”, която по традиция се провежда в местността Мешелика край с. Борима, и „Троян”, която тази година се състоя над с. Орешак) са залегнали в националния календар на БФО; а участието е повече от впечатляващо – и като
количество (в тазгодишното издание на старт в различните възрастови групи застанаха близо 300 състезатели от всички големи центрове на този спорт у нас) и като представителност (например в елитната група при мъжете участваха четиримата най-добри български ориентировачи в момента – Станимир Беломъжев, Кирил Николов, Иван Сираков и Николай Димитров). И още – въпреки сериозното предизвикателство да се организира такава мащабна спортна проява, домакините от СКО „Хемус” и Община Троян за пореден път доказаха, че могат да се справят; и че Троян не само е бил, но е и ще продължава да бъде сред най-големите центрове на ориентирането в България. Доказаха и друго – че за който си го може, кризата не е страшна.

И ОЩЕ ЕДНО ПРИПОМНЯНЕ: за купа „Гергьовден” стартовете бяха само индивидуални и бяха подготвени трасета за всичките 10 възрастови групи при мъжете и жените (от М/Ж 10 до М/Ж 50); а на купа „Троян” бяха щафетните състезания, включително и бягането по атрактивната система One man relay (един състезател бяга последователно по три различни маршрута).

КОИ СА ГЕРОИТЕ НА КУПИТЕ „ГЕРГЬОВДЕН” И „ТРОЯН” 2010? Комплексен победител и носител на отборния приз при мъжете е тимът на „Вариант 5” (Търговище), следван от „Браун тим” (Велико Търново) и „Феерия” (Ямбол); а при жените – „Узана” (Габрово), с подгласници „Трапезица” (Велико Търново) и „Бачо Киро” (Дряново).

В ЕЛИТНАТА ГРУПА ПРИ ЖЕНИТЕ (Ж21) индивидуалната победа грабна Наталия Димитрова от „Академик” (Варна), втори и трети са съответно Елеонора Николова („Узана”) и Златимира Жечева („Академик”, Варна). В елита при мъжете голямата звезда на родното ориентиране и двукратен световен шампион за младежи – троянецът Станимир Беломъжев, който представя отбора на НСА, изненадващо остана извън призовата тройка (явно умората от тежкия зимен сезон и стартовете за Световната купа по ски ориентиране си казва думата – бел. Т21). Победата обаче отиде при друг голям бегач – Кирил Николов („Вариант 5”), следван от Николай Димитров („Браун тим”) и Ивайло Иванов („Вариант 5”).

В НАДПРЕВАТА ONE MAN RELAY челната тройка пък бе: 1. Кирил Николов; 2. Николай Димитров; 3. Иван Сираков („Вариант 5”). В този старт големите овации бяха за победителката за купа „Гергьовден” при жените Наталия Димитрова, която се класира 11-та, изпреварвайки седем мъже.

ТРОЯНСКОТО УЧАСТИЕ, наред с отличната работа по организацията, ще се запомни със силни представяния в малките и в най-горните възрастови групи. При Ж 12 щафетата на „Хемус” (Троян) в състав Вяра Данчева, Ивон Балуши и Лора Христова бе с класа над останалите и би вторите – „Узана” (Габрово), с цели 7 минути. Вторият отбор на „Хемус” в състав Десислава Климова, Сияна Колева и Борислава Райкова също се качи на почетната стълбичка, заемайки третото място. При ветераните в мъжката индивидуална надпревара (М 55) неостаряващият Иван Беломъжев финишира втори, на едва 20 секунди след победителя Николай Колев (ТЕА - София). Иван Беломъжев и друг троянец – Диян Иванов, се представиха подобаващо и в щафетното бягане в състава на „Баджанаци – Сватове”, заел призовото трето място.

РАЗБИРА СЕ, ЗА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ИМАШЕ НАГРАДИ – керамични троянски чинии с надпис, отлежала троянска сливова от „Винпром Троян”, торти от „Виенска сладкарница” (Троян), парични премии за победителите при елита (от Общината) и по едно живо гергьовско агне за отборните шампиони (от частен спонсор); както и юбилейна сребърна монета, осигурена от ПИБ – клон Троян за най-добрия състезател. Специално за връчването на наградите и за закриването, състояло се на „Старт-финала” (високо над вилната зона в Орешак), бе пристигнал зам.-кметът на община Троян Мариян Балев.

ЕТО И ХОРАТА, ИЗНЕСЛИ ТЕЖЕСТТА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА: главният ръководител на състезанията Емил Чакалов, техническият ръководител Венелин Иванов, съдиите Георги Николов, Милен Лалев и Стоян Господинов, главният секретар Росица Гайдарска и редица още помагачи и съмишленици от СКО „Хемус” (Троян).
И от нас – браво!

Т21

13 коментара:

Анонимен каза...

СУПЕР!!!БРАВО МЕНА!!!

Анонимен каза...

Браво и от мен!И на организаторите и на участниците в тази хубава проява в този хубав спорт пожелавам здраве и успехи.А на Общината пожелавам да помага повече,особено в поддръжката на спортната база,която си е и нейна собственост.Впрочем,някой да знае какво стана със стадиона на Орешак?Прилапаха ли го окончателно Лучано и разни други местни и чужди сладкари?Да не стане и той на парцелчета,с две липи отпред,а паркинга отпред-цигански битак с големи тонколони и "Тигре,тигре,имаш ли пари?".Генади,ето ти идея за журналистическо разследване-нали Акимов обеща и орешашкия също, че а ги изберат-а са развалили договора/има ли договор,какво пише в него,има ли проект,защо изкопаха терена и изкараха пръстта/.Минаха две години и половина и нищо-така ще си минат и четирите.Както казваше един:"Да се обича социализъма е много добре,но освен това трябва и да се работи".Ай с-с-с-с-с........

Анонимен каза...

Наистина Генади,прав е предишния.Интересно ще е да разнищиш това.Как може най-голямото ни село да няма стадион и всеки си трае.Ми те така могат да продадат и манастира.

Анонимен каза...

Знаете ли,че орешашкия отбор играе мачовете си в Калейца,ана стадиона пасат крави и магарета.В орешака спорт няма,има пиянки и дискотека с наркотици. е азви го казах.

Анонимен каза...

Четейки статиите преди малко мернах един линк за предстоящия футболен турнир- КУПАТА НА КМЕТА!
Понеже съм Лумпен,както казва Сашо Диков се питам:
-Не беше ли това онзи работнически турнир ,който се провежда повече от 25 години?
-Не беше ли наречен "Работнически турнир по футбол"?
И като еди виден лумпен,няма как да не ме дразни факта че Стоименов,Николов и Ко,промениха най-нагло името на турнира за да издигнат в култ(типично по комунистически)името Акимово.
Видиш ли светоброенето започва от стъпването му на власт.
Питам се пак по лумпенски разбира се,къде се скри от миналия Юни,спортния деятел Стоименов,получаващ заплата от Общината за развиване на спорта в Троян?
Какво направи за изминалата 1(една) календарна година с парите на данъкоплатците в областта на спорта?
Или по испанския модел,Купата на Краля(от гурбета му в Испания),е решил да я прекръстят на купата на Кмета?

Анонимен каза...

Ориентирането ,минало,настояще и бъдеще за Троянци! Дерзайте момчета и момичета,все още има кауза за която да се работи...Голямо браво най вече на Венелин Иванов

Анонимен каза...

Ох,ох,ох!Не ме сящай за тоя турнир-убедих се,че тоя Стоименов е абсолютен гьонсурат!Понеже си беше взел отпуска по време на турнира,а съдията на последната ни среща,решаваща за участие на полуфинал и Сашо Николов си чоплят носа-в един момент се оказа,че другия отбор играе не се знае откога с ЧОВЕК ПОВЕЧЕ.А ни трябваше само един гол.Подадохме жалба и този гьонсурат Стоименов,като нямаше какво да каже,откри "нов правилник"-това било "дълга смяна",а не безобразие!Тази година да върви той да си играе на турнира-има нужда да си поразтърси дебелия дирник.Ние не.

Анонимен каза...

Остави случките от турнира.
Питам аз кво прави тоя търтей,че и заплата получава на всичкото отгоре.Най-нагло прекръстиха турнира,за да лижат на дядо Минко и толкова.
От там нататък,кво се прави,кво се случва не е ясно,или май е-демек нищо.
Лошо няма,ама ние плащаме данъци и заплата на търтеи като тия а те ни се подиграват!

Анонимен каза...

Ей хора,става на въпрос за ориентиране... Тези другите са предмет на други разговори!

Анонимен каза...

Точно така!

Анонимен каза...

Да де,ама нали и ориентирането е част от спорта в Троян,а имаме отговарящ службар за спорта а в статията никъде не срещнах името му!
И к'во се получава-прави се състезание,очевидно интересно и масирано и без участието на другаря общински служител и съотвено получаващ заплата от Общината,другаря Стоименов!

Анонимен каза...

Да така е,поне когато има мероприятия със спортен характер и регистриран клуб към Общината да намират време да засвИдетелстват уважение към тези ,които не получават заплати но го правят в името на спорта и любовта към него!

Анонимен каза...

Що бе,къде има награждаване и впоследствие банкет са там...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |