Тема с продължение: В Горна Попишка – заплахи, че ще се вадят брадви и ще се лее кръв

* Срязаната тръба, снабдяваща с вода „виладжиите”, вече е и бетонирана * Потърпевшите: всички знаем кой е резачът, само полицията – не * Кметът: тръбата трябва да бъде свързана, а на входа да се монтира водомер

В ГОРНА ПОПИШКА, най-горната част на живописния троянски кв. „Попишка”, става страшно – заради вода се чуват заплахи, че ще се вадят брадви и ще се лее кръв?! А „ябълката на раздора” – тръбата, която осигурява живителната течност за четири-пет вили и къщи, намиращи се под площадчето с многозначителната табела „Забравени от власт и Бог”, освен че е срязана, от няколко дни е и бетонирана. Казано по-ясно – по най-брутален начин е блокирана възможността водата отново да потече към споменатите четири-пет вили и къщи.

ПРИПОМНЯМЕ НАКРАТКО ВОДНИЯ КАЗУС. Преди Коледа (2009 г.) някой от местните, обитаващи най-високата част на Горна Попишка, откача тръбата на локалния водопровод (който не е част от общинската водопроводна мрежа и не се стопанисва от Общината), захранващ „виладжиите”. Последва свързване, после срязване и затапване на тръбата, напрежението ескалира, стига се до открити кавги, вика се полиция. Започва и полицейска проверка срещу „неизвестен” извършител (пишем „неизвестен” в кавички, защото се оказва, че всички в Горна Попишка знаят кой е резачът, само полицията – не?! – бел. Т21). Потърпевшите сезират прокуратурата, пишат и серия жалби до кмета, като настояват за среща. Подобна среща се проведе на 30 март 2010 г. и на нея от страна на Общината присъства секретарят Бойко Пъдарски, който бе категоричен - самоуправства не бива да има; и още, че Общината ще помогне: в краткосрочен план като съдейства за свързването на срязаната тръба, а в дългосрочен - със стартиране на процеса по узаконяване на въпросния водопровод, който в момента не отговаря на никакви нормативни изисквания.

В НЯКОЛКО РАЗГОВОРА с представители на „безводните” попишчани кметът Минко Акимов също им обещал, че Общината ще съдейства тръбата да бъде свързана; в знак на добра воля била осигурена и нова тръба. Г-н Акимов заявил, че ще нареди на общинското дружество „ВиК – Стенето” ЕООД да направи връзката. Пред местните медии, на пресконференцията в петък (30 април), градоначалникът потвърди, че тръбата трябва да бъде свързана, а на входа да се монтира водомер, за да се види какво е потреблението от „виладжиите” и дали те са причината водата да не достига (запознати с проблема обаче са категорични, че въпросните 4-5 домакинства не могат да доведат до „криза” и че вода има достатъчно – бел. Т21). Г-н Акимов погледна и по-мащабно на нещата – че сходни проблеми имат и други махалички край Троян - Габърска, Длъжковска, Стойновска, Трапето; а причината е, че 30 години никой не е правил нищо по водоснабдяването на тези отдалечени и миниатюрни поселища. Дебело бе подчертана и друга причина – че местните жители отказвали да си монтират водомери, тъй като от години са свикнали да не плащат за вода.

ВСИЧКО Е ЯСНО. Не е ясно само кой и кога ще свърже срязаната и бетонира тръба в Горна Попишка. И също – дали някой ще накаже „резача”, извършил наглото самоуправство. Останалите без вода пък питат защо полицейската проверка срещу „неизвестния” извършител е била прекратена.

Т21


14 коментара:

Анонимен каза...

Ей,страшно нещо е Интернет,ша знаеш!Чрез него до мен достигна новината,че,послучай Деня на Европа,на площад Забравени от власт и бог вода пак няма.Явно Кмета има стратегия за решаването на въпроса-отлагаш,отлагаш,отлогаш,докарваш нещата до там,че "аборигените" да се самоизбият и -...... вече въпросът е решен.Така са решили въпроса на остров Пасха през 16 век.Но,в същото време гледам,че пред ЦУМ са открили римски водопровод на 2000 години-даже и снимка има.Та,предлагам на г-н Акимов да ползва риски,ане аборигенски методи при управлението на нашата,все пак ЕВРОПЕЙСКА Община.Позволявам си да предложа на г-н Иван Христов да намери начин да си смени вилата на Попишка с вилата на Тонимир Гечев на Дудевското и му гарантирам, че до обяд на другия ден водата ще тръгне!А колкото до Полицията-тъй ще е тя.Щом и на тях ще им вдигат стажа за пенсия с 5 години-и аз да съм,ще се спастрям.Да не съм луд!Ай с-с-с-с.....

Бай Бочо каза...

Май Тонимир добре трябва да прочете горния коментар че нещо се намеква там и сигурно е вярно...Пък за самоизбиването на попишчани,то май вече е в ход и за спастрянето на полицаите също.Точен както винаги е Ай с-с-с... дано има кой да го чуе

Анонимен каза...

Трябва да дойдат от "Господари на ефира" и работата ще се оправи. Що за наглост и безотговорност е това, не зная. Кмета дава, а тия дето срязаха и бетонираха тръбата не дават вода...това за хора за психиатрията, не нормални. Явно водопровода им е бащиния, а може и изворната вода също.

Анонимен каза...

Да наистина с "Господари на ефира" може да бъде лесно решен проблема.

Анонимен каза...

Кво хленчите бе (към хората от Попишка)? Построили сте си навремето незаконен водопровод и сега някой ви е виновен за проблемите...

Анонимен каза...

Към последния - ти пък, отворко, като не знаеш какъв е проблема, що се изказваш неподготвен? Аман от прост народ, изриващ злоба по нещастието на хората. Лошото е, че Троян се напълни с прости и злобни хорица, живеещи и хранещи се само с клюки! Съгради нещо, създай нещо и тогава си чеши крастата.

ARVi каза...

Не ми е ясен напълно проблема с визирания водопровод в селото, но последният изказал се ми харесва в голяма част от написаното. Мисля, че е налучкал точно проблема ни троянски - "Аман от прост народ, изриващ злоба по нещастието на хората. Лошото е, че Троян се напълни с прости и злобни хорица, живеещи и хранещи се само с клюки".
Този, който нещо е съградил, обикновенно не критикува заради самата критика, за да се прави на интересен и недоволен от това, че някой нещо не е свършил както трябва, а той самият в същото време нищо не върши, освен да критикува. И да се наложи съградилият нещо да критикува, той критикува градивно.

Анонимен каза...

Относно последните 2 поста
-------------------------------
Не знаете какво съм съградил и с какво си "чеша крастата"... Но каквото правя го правя по регламентиран и законен път...

И НЕ ОТРИЧАМ ГРАДИНОТО, но това не го прави законно... пък вие наричайте ИСТИНАТА, злоба, простащина или както ви е угодно. Аз наричам нещата с истинските им имена.

Анонимен каза...

Да ти отговоря - навремете водопровода е изграден с материали, предоставени от Общината и с труда на хората, живяли там в онези години. Което не означава, че хората сами са си направили нещо незаконно. Според закона за водите такива водопроводи са Общинска собственост и трябва да се изграждат, узаконяват и стопанискат от общинските ВИК оператори.

Анонимен каза...

Кашата е пълна, но не е само с водата, така е и с тока. Такова наследство има по всички отдалечени махалички-който се еликтрифицирал-еликтрифицирал, който е успял да се водоснабди-има си вода. Строителството е ставало със средства и материали на хората и по същество тогава са спазили действащото тогава законодателство. Но в момента някой да квалифицира, че видите ли строения водопровод в Попишка преди 30 г. е незаконен да ме извинява. Всички строежи преди месец април на 1986г. уважаеми господа са търпими. Водопровода също е строеж и е правен поне преди 30 г. Друг е въпроса че с годините общината и ВиК не са си свършила работата. Задължително е да има общ водомер и ползвателите след него солидарно да заплащат отчетената(което не значи консумирана от тях) вода. Щом не се поддържа може да има и водозагуби по трасето, а от там конфликт и недостиг на вода.
Реално в момента той е ничия собственост и съответно ничие задължение да го поддържа. Хората обаче питат:„ Нали ВиК Троян ни събира пари за разходената вода, как така е ничии?”. Ничий е щото не е заприходен навремето на общината като ДМА и не е предаден за експлоатация на оператора ВиК.
Кво се прави и от кого.
Ако общината прояви желание(пари), може да възложи проектиране на нов водопровод, да го реализира и предаде за експлоатация на ВиК. Простичко е и си има и процедури (при желание прочети ЗУТ, който иска да чете), само дато няма пари. Има и още процедури по ЗОП но няма смисъл да то обяснявам-колегите експерти в областта на строителството са наясно.
Така е и с тока по махалите-меренето е общо и ЧЕЗ не му пука за подръжка на мрежа Н.Н. и че обитателите един друг се крадат(нетехнически загуби), че има и загуби(утечки). Отчитат и чакат пари. За сметка на това, а някой не плати-идат и спират тока на всички. Ако все пак имаш желание да си откриеш партида-ще ти обяснят (общите условия за присъединяване към мрежи)на дълго и широко че...неможе! Нямали пари за изграждане на нова мрежа, но видите ли ако заинтересованите спазят закона(пак е ЗУТ) и изградят(проектират и реализират), то някой ден ЧЕЗ може и да го изкупи. Инвестицията е голяма като средства, тежка като процедура и като категория на строеж и те ЧЕЗ определено се подиграват с нас. Но ние сме си виновни защото ги търпим!
EM/SI

Троянец каза...

Горният коментар на EM/SI обяснява много неща и сочи решения - дано има кой да го чуе...

Анонимен каза...

А ЧЕСТИТО!От днесМВР,ДАНС и спец-службите вече законно могат да ни следят в Интернет с кого общуваме и т.н.А у нас винаги накрая данните се оказват у "лошите",които и да са те.Прав ще излезе май Оруел.Започвам да мисля само позитивно и да пиша детски песнички и поеми като проф.Огнян Герджиков.Из поемата ЗАПЕК": "Без да питташ,без да чакаш трявва ти да се изакаш!Да,ама за зла беда- не го правиш засега.....Ето,вижте-трака влака-значи действа ДУФАЛАК-а......Мама,тати,баба,кака-всеки гледа как ще ака.Дълго чаканата гадост предизвиква буйна радост!" Кво беше рекъл онзи : Егати парламента,дето аз съм му председател!И държавата!Така че-дрънкайте простотии и глупости,даже ги издайте-няма страшно.Само не казвайте гласно или по Интернет,че ЦАРЯТ Е ГОЛ! Това е класифицирана информация!Ай с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Мм, да - ще си сложа алуминиева каска, че като ме следят, да не ме познаят и да не ме засичат. Това е хубава новина, но има и друга, още по-хубава - вече ще се пенсионираме на 65 години. Блазе ни, ще станем богати пенсионери, ако се вярва как ще ни скочат пенсиите. Истински се трогнах, даже повече - направо се възрадвах - какъв охолен живот ме чака след има-няма 20 години. Да ни е честита новата/сатара власт. Опа, това май не трябваше да се пише, ама се отплеснах.
Браво, Ай сиктир, повдигна ми настроението в първия работен ден с тази поема.Аз отсега гласувам да ти се даде награда за цялостен принос в коментарите на 2010 година.
Балканджийката

Анонимен каза...

Алуминиеви каски и законно подслушване не са по темата, а тя е че ХОРАТА В 21 ВЕК СТОЯТ БЕЗ ВОДА!!!
Още съвети за тях:
1. Не се примирявайте.
2. Пишете и сезирайте-Прокуратурата за самоуправство, Сдружението на общините, Премиера, Омбудсмана.
3. Ако докарате " Господари на ефира" това ще раздвижи моментално любимата ни администрация!!!
ЕМ/SI

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |