Предстоящо: За 19-ти път наградите „Бризби”

* Церемонията ще е на 4 юни на обичайното място – в двора на ОУ „Иван Хаджийски”; отличията ще връчат дарителите Джон и Клеър Бризби

НА 4 ЮНИ (ПЕТЪК) ЗА 19-ТИ ПЪТ големият дарител за троянската просвета – англичанинът с тукашни корени Джон Бризби, и съпругата му Клеър ще връчат ученическите отличия, известни като наградите „Бризби”. Церемонията ще е на обичайното място – в двора на ОУ „Иван Хаджийски”. Над 30 възпитаници на троянските училища ще получат наградата (грамота плюс парична премия в размер на около 30 британски паунда), като номинациите се правят от съответните училищни ръководства. А критериите, предложени от дарителя и записани в грамотата, са „талантливост и оригинално мислене”; с други думи – може да не си отличникът на класа, но да имаш значимо постижение в някаква област и това е основание да станеш лауреат на „Бризби”. С годините наградата доби сериозен авторитет и се превърна в най-желаното и престижно ученическо отличие в община Троян. Наградният фонд се осигурява изцяло от дарителя Джон Бризби.

С УЧРЕДЯВАНЕТО В НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ ГОДИНИ на наградите „Бризби” г-н Бризби всъщност възкресява една хубава традиция, идеща от дедите му. Неговият прапрадядо – търговецът хаджи Калчо Дренски, е давал награди на най-добрите школари от родната му махала „Баба Стана” в Орешак. После прадядото – дипломатът Константин /Кочо/ х. Калчов (който е начело на депутацията, довела Фердинанд на българския престол - бел. Т21) дава годишни награди и много други дарения на учениците от днешното ОУ „Иван Хаджийски” (заради сериозното спомоществователство училището е било кръстено „Константин х. Калчов”, но по-късно е преименувано, явно по политико-идеологически причини – бел. Т21).

Т21

14 коментара:

Анонимен каза...

Според мене по-добре е да се намали броя на награждаваните ученици, а да се увеличи паричната награда. 30 паунда е повече от символична награда! С тях едно дете дори не може да се подготви за следващата учебна година, камо ли пък да летува на море или планина! Стига сме се прехласвали пред трохи. Ако английският адвокат иска да е благодетел, каквито са били предците му, да следва техния пример - иначе едва ли троянци ще кръстят училище на негово име.

Гост каза...

Ей, човекът дава пари, а пък ние му даваме акъл.

ARVi каза...

Правилно "гост", ние сме уникални в това да даваме акъл, на този който е на светлинни години напред от нас, където най-малко ни го искат и когато най малко разбираме проблема, т.е. никога не сме се занимавали с подобни проблеми и нямаме необходимия опит.

Полендачката каза...

Винаги има хора които опошляват всяко едно хубаво дело.Ама замислиха ли се,че човека не го прави защото е длъжен пред нас?Културата,възпитанието му го налага и /макар,че на някои ще е чудно/просто от обич към нас българите.И не на последно място стимулира да се образоваме като него

Полендачката каза...

ARVi, здравей приятелче,отдавна не съм те засичала тук:):):)

ARVi каза...

Здравей лейди, тук съм , но не винаги е уместно да се включвам. Аз чета това, което се дискутира и не се чудя на нищо, което се случва, в сайта. Не искам да ти давам оценка, но имаш отговорни позиции по много въпроси, напук на критиците. Действай все така смело и отговорно. Целта на нашите общувания, поне за мен е така, е взаимно да се обогатяваме и по възможност да се развиваме. Така, че и "негативните" писания също ни учат и обогатяват донякъде.
Приятно сърфиране в интернет прятелко!(:

Полендачката каза...

Много ти благодаря, ARVi!

Анонимен каза...

ARVi, EM/SI, как сте? Радвам се, че сте във форума, независимо дали пишете или просто четете и се чудите на някои изказвания!
Балканджийката

ARVi каза...

До Балканджийката.
Тук съм, чета внимателно, обогатявам житейския си мироглед. Прочетох коментара ти в предната публикация за баловете. Това за мен е един феномен български, при който млади и стари полудяват, Наистина при абсулвентски бал да се прави това ще има по-вече смисъл, но тогава вчеращните тийнейджъри вече са зрели и не се хващат на акъла на по-възрастните, защото светогледа им е вече по-друг и пред тях стоят вече истински проблеми за решаване, а не празна и безсмислена еуфория.

Анонимен каза...

ARVi,
знам, че си тук, приятелю. Наистина всички полудяват, не разбирам това явление, не съм фен на подобни глупости. По-добре да се дадат тези средства за други неща, но не искам да давам акъли на никого. Както се казва - мнението е като задник, всеки си го има...
Балканджийката

Анонимен каза...

Драги чуждопоклонници! Знаете ли колко са 30 паунда?Знаете ли колко е средната заплата в Кралството? Та това са 20 стотинки, пуснати в шепата на уличен несретник.Дарителството е хубаво дело, но когато се мери с 20 стотинки е подигравка. Осъзнайте се, дупедавци.

Бай Бочо каза...

Към Анонимния отгоре:

Да сметнем - 30 и нещо деца по 30 паунда прави 1000 паунда и нагоре.Това си е съвсем прилична сума навсякъде,на Острова също...Ако не си наясно питай някой,който е там.Поздравявам дарителя!

Полендачката каза...

Защо винаги има такива дето мерят всичко само в пари?А онзи отгоре не се ли замисли,че въпреки малката сума,той е стимулирал тези деца да се борят както сега.Вместо да стимулира едно,той стимулира над 30 деца.И това е за различни изяви.Не казва:ти си най-умен,ти ще вземеш многото пари.А поощрява доста повече деца за способностите им независимо,че не са отличници.Е,как може да има такива хора,които всичко обръщат само в сметки.А после ме обвиняват,че аз съм мрънкала,пък и поучавала?

Бай Бочо каза...

Към Полендачката:

Напълно съм съгласен с теб.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |