Бална треска в Троян 2010

* Тоалет плюс прическа за 2 бона? * Явлението „автомобил за един ден” – масово * Момичета маскирани като … торти – защо?! * Момчетата – една идея по-стилни * Уж млади, модни, наточени, пръснали сумати пари, а заприличали на лелки и чичковци?! * Чалгата – понамаляла, май

И ТАЗИ БАЛНА АБИТУРИЕНТСКА ВЪЛНА премина като цунами през Троян. Първи бяха схупарите (НГПИ „Проф. Венко Колев”, бивше СХУПИ) и Механото (ПГМЕТ) – тяхната последна средношколска Нощ бе на 22 май, после СОУ „Васил Левски” и накрая „Климента” (СОУ „Св. Климент Охридски”). Както се полага, цунамито си имаше задължителното предисловие – вечерно-нощните абитуриентски шествия, съчетани с гостита у любими учители, яки предбални запои и опълченски скандирания „12, 11, 10, 9…и т.н.” (май тези скандирания се поизносиха и е крайно време да се изобрети нещо друго, пък и втръснаха на всички; а по-редните нашенци дни напред ще се стряскат от гръмогласните денонощни абитуриентски „тегели” из града – бел. Г.М.).

ИМАШЕ ОЩЕ ЕДНО ПРЕДИСЛОВИЕ
, от което много майки и татковци се обливат в студена пот и ще продължат да се обливат, докато не изплатят теглените целеви кредити – мащабните бални приготовления, митканията по бутици и молове из страната и чужбина за закупуване на балните тоалети (и сега, напук на кризата, изхвърлянията не бяха рядкост, като говорим за броени за балния тоалет плюс прическата суми от порядъка на 2 бона, отделно бижутата и тоалетите за втората и третата вечер – бел. Г.М.), широкоформатните абитуриентски изпращания и т.н.

ДА НЕ ЗАБРАВИМ ОСИГУРЯВАНЕТО НА луксозен автомобил, който да вози любимото чедо до... ресторанта. Точно тази парвенюшка изцепка с „автомобила за един ден” никога няма да я проумея, утешителното е, че споменатото явление не е троянски патент, а се шири масово. Всъщност абитуриентското послание да джиткаш (за няколко часа) по разнебитените троянски улици с кола, която никога няма да бъде твоя, която по никакъв начин не пасва на статута ти и за която изнемогващите ти родители са се бръкнали на някой "баровец", не е трудно да се разшифрова; "Вижте ме каква голяма работа съм!", иска да ни каже зрелостникът с "автобомила за един ден", лъжейки единствено себе си. За да сме справедливи обаче, трябва да отбележим, че тук-там имаше и (само)иронични закачки с въпросната мания – например една групичка, която се появи с „Волга” от най-старите, тип „капка”, а култовото соцвозило бе в неподражаем яркосин цвят или други няколко, пристигнали с очукан микробус, струващ сигурно по-малко от ноктопластиката на някоя от съученичките им, или трети – на мотори и четириколки (АТВ-та).
.
СЕГА НЯКОЛКО ПО-КОНКРЕТНИ НАБЛЮДЕНИЯ за троянския абитуриентски Бал 2010. Едно нещо бодеше на очи – че момчетата бяха по-стилни от момичетата, макар и двете групи да стояха твърде конвенционално, стандартно, неатрактивно, непровокативно (както не се очакваше или поне както аз не очаквах – бел. Г.М.). И на доста от тях колкото и да им се искаше да изглеждат страшно фешън и страшно хай, цялостното им звучене някак прекалено силно напомняше звученето на абитуриентите отпреди 15-тина че и повече години; казано по-ясно – уж млади, модни, наточени, пръснали сумати пари, а заприличали на лелки и чичковци?!

ВСЯКА ГОДИНА ОЧАКВАМЕ този неприятен феномен с "лелките и чичковците" - не троянски, а общобългарски – да бъде преодолян, но не би. Но точно тук троянските момчета бяха няколко крачки пред колежките си абитуриентки – и наистина имаше добри попадения, които ще се помнят и които издаваха класа (сещам се за Иван Дългия от НГПИ, барнал се като за лондонско арт парти, и то сполучливо, имаше и други на подобно ниво – бел. Г.М.). Сред троянските девойчета също можеше да се видят стилни и по-важното – адекватни на момента и на възрастта на притежателките си бални тоалети; но като цяло остана впечатлението, че повечето са се маскирали на … торти (мисля, свой сериозен принос за "тортения" изглед имат някои "авторитетни" родни модни къщи, сред тях и една от комшийския ни Ловеч, но тази тема - за бизнеса около абитуриентските балове, е отделна и много голяма - бел. Г.М.). Сигурно споменатите абитуриентки (и майките им) са си мислили, че с пищните „сватбарски” одежди, глътнали километри плат и натруфени като кордели, ще се пренесат в салоните на Луи 14-ти; голата истина е по-друга - бяха се окарикатурили. Да оставим настрана „незначителната” подробност, че не са се чувствали удобно, може би дори са се измъчвали от неудобство, и вълшебната им Нощ едва ли е била толкова вълшебна (любопитен съм как се ходи до тоалетна с подобен „тортен” тоалет, но това не е моя работа – бел. Г.М.).

ДРУГО – ЧАЛГАТА. Явно има някакъв цивилизационен напредък от предишни години, когато освен чалга по абитуриентските балове в Троян почти не се чуваше друго. И сега кючеклийските ритми преобладаваха, но като че ли се усети някакъв пробив и делът на чалгарията бе понамалял. А дано. Но ще видим догодина.

До догодина!

Генадий Маринов

Начало

Виж други по същата темата:

22 коментара:

Полендачката каза...

Браво Гена,много точно си го описал.Настръхвам,че след 2 г. и малката ми дъщеря ще е като торта,може би.Надявам се само да си остане като сегашното си мнение,че това са "изгъзъци".Дай боже.Няма нищо по смешно от това да се стягаш като за сватба,да черпиш като за сватба/а пък то и днешние сватби вече не са тази цигания/,и то защо?За завършил средно образование??????И кой знае как си го завършил?Може би срещу 600 лв.?Както и да е.А когато искаш да направиш абсолвентски бал,там нещата са коренно различни.Образован,помъдрял ценящ семплоста и ненавиждащ тази селяния и цигания.Да са ни живи и здрави дечицата,да са хубави,но и да се мисли!

Анонимен каза...

http://frognews.bg/news_23814/Tainiiat_dnevnik_na_edna_abiturientka/

Анонимен каза...

Всяка година не спирам да се чудя и на родителите...що за тоалети са това, което купуват? Най-се чудя на това - по-пълнички момичета в бели или розови рокли тип торта...вместо да скрият пълнотата си, те я подчертават. Или пък като тръгнат с едни черни коктейлни рокли...състаряват се с тях.
Рядко ми е харесвала абитуриентка, малко са тези, осъзнали факта, че е излишно разточителството. Има толкова хубави семпли рокли, които на техните фигури изглежсат превъзходно!

Анонимен каза...

Прав/а си, че рядко има стилни и подходящо облечени момичета и според моя вкус, но "вкус другар няма"... та явно момичетата се харесват така. А, едва ли родителите имат думата при избора на тоалет...

Анонимен каза...

"Дневник на една абитуриентка" е доста забавно и правдиво четиво. Препоръчвам го на останалите форумци и благодарности за този, който ни го препрати.
Балканджийката

Анонимен каза...

The Freak Show 2010 Has Ended...Finally...
See ya next year you freaks :)

Бай Бочо каза...

Към горния:

Много грубо, чак пък "изроди"?! Все пак това са нашите деца...

ARVi каза...

Всеки има право да прави каквото си ще. Всеки сам определя себе си. Ако погледнем това "стълпогворение" от положителната му страна, тези млади хора имат право на своят ден слава и те в този ден се стремят към нея, с цената на много средства и оригиналност. До сега са подтискани до някъде в самоизявите си защото все още не са доказали себе си. Ако това е стъпка към по-нататъшно въздигане в живота и събуждане, го приемам напълно нормално. Жалкото е все пак, че малцина ще са тези, които ще се замислят реално в този ден и ще си дадат равносметка за това което ще трябва да сторят за в бъдеще за да достигнат до върховете в поприщата, с които ще се захванат тепърва. Но това явление може да се приеме и като равен старт за всички. Който успее успее и за останалите ще има място под слънцето, нали? И всичко е нормално. Трябва да имо шоу.

Анонимен каза...

Събуждам се едва‒едва, цялата подпухнала. Щеше ми се още да поспя, че да имам сили за довечера, но ме чака работа като за целия китайски народ. Добре, че от две години поне матурите минават преди бала, щото иначе щеше да ми е малко свито. Пък тая година ‒ кеф! Миленчето ми драсна в скайп темата вечерта и аз накълвах „Левски” наизуст. Но, стига за учене. Днес е ДЕНЯТ!!! Още от вчера в нас са е преселили половината рода от Тутракан, Каспичан, Долно Уйно и пр., за да ме видела на бала. Уффф, аман! Всички са се накачулили като в казарма, отнякъде майка ми наизвади походни легла и сега само ме дебнат, да ми се обясняват колко съм хубава. Да бе! Като се гледам днес в огледалото, бая мазилка ще отиде. Добре, че поне дадоха некви кинти, та сега съм се видяла в пари... Айде, да ставам, че то време не остана!

9,00

Сядам да глътна едно кафе, да се освестя. Никво ядене, щото роклята е супер вталена. Ще взема да я опъна и после... Абе, предпочитам да не рискувам, че може да отхвърчи некое копче (нали нарочно си я купих един номер по‒малка...) Пък и евтино дойде - 800 кинта. Е, верно обувките излязоха наполовина - 400, чантата и тя - 160, бельо, бижута, охарчиха се наште, ма казаха, че им било кеф, щото веднъж имали абитуриентка. Така де! Ама пък на Силвето роклята излезе бон и половина, така че наште - бълха ги ухапала!

Анонимен каза...

Леля ми Пенка като ме запрегръща, остави си половината слюнки и червило по лицето ми. Колко са глупави тези лели, само обикалят насам‒натам и се тюхкат, че нямало какво да облекат за изпращането в училище. Да не са идвали тогава! Само ще ме изложат пред гаджето, което, между другото, е такъв сладуууууууууур.... (само чакам да дойде довечера) Хихихихихихи....

11, 30

Отивам при маникюристката, да ми залепи изкуствените нокти. Толкова са дълги, че мога да се конкурирам с орела в зоогическата! Цветът е ярко син! Трябва все пак да отива на тревно‒зелената ми рокля. Уникална е! Мисля, че ще съм най‒хубавата абитуриентка! Да, определено, никоя друга няма да може да се мери с мен, нито да ми стъпи на малкия ми пръст. Всички ще са в краката ми! Охх....само като ме видят останалите... така ще ми завидят! С майка ми много размишлявахме дали да не си сложа малко силикон в гърдите (за да съм още по‒неустоима на бала), но там нещо... некви закони... Какво стана, не разбрах, но в крайна сметка, си сложих само малко набухвател в устните. Гърдите, живот и здраве, догодина!

Анонимен каза...

12,00

За малко минавам през нас. Олеле, там е още по‒голям хаос! Дядо ми даже вече е подпийнал. Навърта се около бабките, ми се струва... А! И братовчедите са тук. Малиии, едната е такава кобила, на нищо не прилича! Ква е тая рокля? Ще ми се прави и тя на хубава! Тук, аз съм най‒красивата!

13,00

На път за фризьорката. Избрала съм си една невероятна прическа! Прилича на торта и завършва с малка панделка и всичко това направено само с моята коса. Дълго си мислех дали да не си я оставя спусната и да си сложа руси удължители, но реших, че всички ще са така, а аз трябва да се набивам на очи, все пак!

15,00

Прическата се получи супер! А сега, напред към козметичката! Тя има няколко задачи‒ хубаво да ме обезкосми и да ме гримира. Първото принципно сама си го правя, но сега има повод, нужно е профешънъл. Гримът пък е задължителен елемент.

Анонимен каза...

15,30

Вече почти не си усещам кожата на лицето. А очите ми тежат от сенки. Важното е, че изкуствените мигли стоят прекрасно! Червилото е ярко червено (в тон с червените ми обувки). Само да ме види мама!!!

16,00

Наели сме професионален фотограф, в момента ми прави пространна фотосесия! От всеки ъгъл! Така е, всяко едно мое движение трябва да бъде документирано! Снимам се и с родата! Ех, че са нетърпеливи! Мен трябва да ме има на всички снимки, какво са се забутали да се снимат поотделно!

16,30

Баща ми колко е злееееееее! Сега ли се сети, че поршето е мръсно!!!! Бързо с маркуча!

17,00

Само още час до изпращането в даскало. Мисля, че трябва вече да тръгваме. Оооо, неееее! Парченце от ноктопластиката ми се отчупи!!!! Какво да правя сега?!?!!? Мамоооооо....

Анонимен каза...

17,15

Щетите май са заличени. Майка ми, златната, извади от някъде лепило за нокти и го оправи. Само дано да издържи! Моля ти се, Господи!

17,30

В момента пътувам към училище. Надуваме яко чалга (трябва малко подготовка). И крещим от сега 1‒2‒3‒4‒5... Шофьорът надува клаксона на макс! Усещам пулса си в гърлото! Толкова е вълнуващо! Още малко и пристигаме. Сега вече всички ще ме видят в целия ми блясък!

18,30

Пред входната врата свирят тъпанари! Естествено циганета. Добре се справят с кючека! Време е за снимки, крещене с цяло гърло ииииии още снимкиии...

19,30

На път към луксозния хотел. Ядене, пиене и веселба! Вечерята не знам дали беше вкусна, не съм хапнала кой знае колко! Но пък за сметка на това ударих две водки с кола. Вече съм почти на 19 и мога да си пия каквото си поискам. Хич не ги и усетих, сладичко беше.

Анонимен каза...

21,30

Мръвката в порцията не беше много, егати, за какво платих куверт 200 кинта. Но пък танцуваме много яко. Пийвам бяло винце, супер ароматно. Не ми се струва да се напивам, защото ще си сипя още...

00,00

С таксита се изнасяме към топ‒чалготека в центъра на София. Купонът става най-як на чалга парти, тва да го знаете от мен. Имаше и некви от класа, дето надигаха глас да ходим в друг клуб, ама ги отсвирихме дружно! В крайна сметка и те дойдоха с нас, щото който се цепи от колектива ... нали знаете! Бакшишите ни обраха най-безсрамно, но за тях баловете са златна мина! За 400 метра ни взеха като на чужденци от летището до центъра!
Най-сетне пристигаме! Хвърлям си 15‒сантиметровите токчета, че не си усещам краката. Един след друг въртим диви кючеци. Завърта ми се целият свят наопаки. Сигурно от танците, щото аз тука само уиски пия. О‒о‒оп, в един момент ме няма...

Анонимен каза...

от 01 до към 04‒05‒06

... нещо много яко ми се губи. Казват, че съм играла кючек на масата, после сме се били загубили за малко с гаджето в кенефа.... уау, дано няма кофти изненади..., ако е станало това, което си мисля...после малко съм дремуцнала, ама взех че се освестих. То като се замисля ‒ водка, вино, уиски...може и друго да съм сръбнала, ама не помня. Беее, я у лево, нали съм на 19! Нали това е Балът! После кво ще разправям. Добре, че има снимки да кача и във фейсбук. Там всички ще ме видите! Айде, чао, лягам да реанимирам. Цял ден ще спя, щото довечера изпращаме съседката Албена и купонът продължава....

Полендачката каза...

Постарах се да прехвърля "Дневника на една абиютентка" за да могат всички да се повеселят четейки.Жалко само,че го поднасям на части,но нещо не беше възможно цялото наведъж.Поздрави от мен

Полендачката каза...

уф бе Гена,само дето се престарах.Като блея и не видях от долу,че си поместил дневника.....Язък ми за труда:):):)

Генадий Маринов каза...

До Полендачката:

Нищо, мила ми Пол. Така става дори по-интересно. Аз познавам авторката на "Дневника ...", една страхотна млада дама на 17, знае ги, както се казва, нещата отвътре. И все пак се надявам, че мъничко е позасилила черните краски. Дано съм прав.

leks006@abv.bg каза...

kvi sa tezi gluposti bre :)tova e ujasno bih kazala

Анонимен каза...

Разбира се, че е ужасно - това е сатиричен текст. Авторката на "Тайният дневник на една абитуриентка" не крие неприязънта си към своята героиня и подобните й.

Полендачката каза...

До милите ми тийнейджъри от горе...
Първия-пиши на кирилица,имаме си прекрасна азбука нямаме нужда от друга.Погледнете на написаното от другата му страна и не се обиждайте.Авторката,вече знаете че е 17 годишна,го пише това по един интересен хумористичен начин,вмъквайки и самоирония знаейки,че и на нея и предстои това събитие.Наблюдавала е достатъчно,за да знае как протича всичко с най-малките му подробности.Това не значи,че вие не трябва да се забавлявате и да не празнувате.Напротив.Купонясвайте си,ние даже ще ви ръкопляскаме,отпуснете се,правете шоу.След толкова учебни мъки сте си го заслужили.А ние тук просто си казваме мнението,като препатили:):)

Анонимен каза...

Mnogo se zabavliavah sas statiata i kometarite!
Blagodaria Genadi!
p.s.
Niamam kirilica! No inache i az mislia, che si imame prekrasna azbuka!
Vasha
Rada

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |