Учениците в Дебнево - активно в кампанията „За чиста околна среда”

* Децата от ОУ "Любен Каравелов" изготвиха списък с имената на жители на Дебнево, имащи най-сериозна „заслуга” за замърсяване на околната среда * Школската екоакция - и в Бериево и Дамяново

22 април – Ден на Земята

„ПОМОГНИ ДА ОПАЗИМ ЗЕМЯТА ЧИСТА!” С този призив към своите приятели, към родителите си, към жителите на Дебнево, Гумощник, Бериево и Дамяново, започнаха деня 15 април учениците от средищното ОУ „Любен Каравелов” в с. Дебнево. В специалното си Обръщение, връчено на кметовете на четирите села, децата заявиха, че се включват в националната кампания „За чиста околна среда” и в инициативите, посветени на Деня на Земята (22 април), за да дадат своя принос за почистване и залесяване на населени места. И водени от желанието да живеят в един по-добър свят с по-чиста природа и с по-чисти човешки отношения. Учениците поставиха на дрехите си емблемата на акцията – четирилистна детелина, после се разпределиха в няколко групи и с осигурените от самите тях посадъчен материал, чували и ръкавици, се отправиха, заедно със своите учители, в четири различни направления.

ГРУПАТА НА УЧЕНИЦИТЕ (НАЧАЛЕН ЕТАП) от Дебнево връчи Обръщението на кметицата Румяна Лазарова и постави табели „Пази чистота!” на детската площадка пред читалище „Просвета 1905” и срещу парка до училището. Децата посадиха цветя в училищния двор и почистиха улицата от училището до центъра на селото и площите пред и зад читалищната сграда. За участието си в кампанията малчуганите бяха приветствани от г-жа Лазарова, а секретарката на читалището ги поздрави за добре свършената работа и подслади деня им с бонбони.


УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПРОГИМНАЗИАЛНИЯ ЕТАП също се представиха на ниво - поставиха табели „Пази чистота!” в местността Лъката и до футболното игрище; имаха нагласата да почистят десетината места за пикник край реката, но замърсяването бе толкова обилно, че закупените от тях 15 големи чувала не стигнаха доникъде - побраха отпадъците само от две площадки и от футболното игрище. Децата обаче реагираха - изготвиха списък с имената на жители на селото, най-активни в замърсяването на околната среда. И не смятат да спират дотук – решили са да се обърнат към кмета на селото с изрично предложение да се приложат строги мерки, за да бъде ликвидирано незаконното сметище непосредствено до футболното игрище; и призовават всички, които ползват прекрасните места на Лъката за пикник, да помнят, че „тази Земя е наша и за да живеем добре на нея, трябва да я пазим чиста”.

ГРУПАТА УЧЕНИЦИ, ЖИВЕЕЩИ В БЕРИЕВО, също връчиха Обръщението си на кмета на селото Тончо Тончев. Г-н Тончев от своя страна ги приветства за полезното начинание и пое ангажимент Обръщението на учениците от ОУ „Любен Каравелов” да намери място на таблото на Кметството, така че то да стане достояние на жителите на Бериево. Кметът подкрепи инициативата и по друг начин – след приключване на почистването даде богата почерпка за участниците. В Бериево бяха хигиенизирани тревните площи и детската площадка в центъра на селото, където бе поставена и табела с призива да пазим чистота.

И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ДАМЯНОВО не се посрамиха. Приемайки връченото от децата Обръщение, кметът на селото Николай Колев се ангажира да го постави на таблото на Кметството, за да достигне посланието му до всички жители на Дамяново. Тук също имаше кметска почерпка, а г-н Колев пожела на младите еколози грижата за чистотата и приветливия вид на селото да бъде постоянна тяхна задача; децата бяха приветствани и от началника на местния пощенски клон Катя Михайлова. В Дамяново бе почистен паркът с детската площадка в центъра на селото и площадката с изработената от камъни релефна карта на България в двора на бившето училище. Табелата с призива „Пази чистота” учениците поставиха в центъра на парка.

В ТОЗИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН за учениците от ОУ „Любен Каравелов” (с. Дебнево) ден бе обявено състезание „Най-грижовен радетел за чиста околна среда”. Резултатите ще бъдат обявени по време на традиционната Седмица на талантите в училището, която тази година ще е 26 до 30 април.

Весела Стефанова,
ОУ „Любен Каравелов”, с. Дебнево

2 коментара:

Анонимен каза...

Дотук добре-има инициатива от децата и изготвен списък с имена на жители от с. Дебнево имащи най-сериозна „заслуга” за замърсяването на околната среда(така поне пише). Това е едната страна за решаване на проблема. Нещата не бива да спират до тук. Уважаеми ръководители на децата, попитахте ли Кмета на с. Дебнево какви мерки ще вземе към лицата посочените в списъка? Колко акта за административно нарушение е написал досега, на лица които хвърлят отпадъци на нерегламентирани места(което като кмет е в правомощията му)? Какви действия смята кмета на с. Дебнево да предприеме спрямо нарушителите(наредба № 1) за в бъдеще?Колко нерегламентирани сметища е запръстил? Сигнализирахте ли Кмета (еколога) на община Троян , община Севлиево и РИОСВ-Плевен? Иначе нещата ще спрат до тук и познайте (от първия път) след като децата сега са чистили, видят отново същите безобразия, как ще ги мотивирате за в бъдеще? Разяснете им какво следва от тяхната инициатива и кой за какво отговаря в милата ни държава.
EM/SI

Анонимен каза...

BRAVO NA DECATA I TEHNITE U4ITELI!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |