Стягат яко честване на 23 април – Международния ден на книгата

* „Деца четат на деца”, 
„И възрастните са били деца” и маратонът „Четящ Троян” са част от предстоящите събития * Защо 23 април е избран за ден на книгата?

МАЩАБНО СЕ ГОТВЯТ ДА ОТБЕЛЕЖАТ 23 АПРИЛ – Международния ден на книгата, от библиотеката към троянското читалище "Наука" (градската библиотека), научихме от главния библиотекар Ваня Давидова, която е моторът на множеството прояви. 23 април се чества като Международен ден на книгата по инициатива на световната културна организация ЮНЕСКО, началото е през 1996 г.; предложението пък идва от Португалия, а избраната дата съвсем не е случайна – 23 април е рожденият ден на английския вълшебник на словото Уилям Шекспир и едновременно с това е датата на неговата и на съвременника му и събрат по перо и гениалност испанец Мигел де Сервантес смърт. Международният ден на книгата се чества и като ден на авторското право и се отбелязва в цял свят – основно от културни организации и институции, свързани с книгите и литературата.

КАКВИ ЩЕ СА ТРОЯНСКИТЕ СЪБИТИЯ, посветени на „книжния” празник?

• НА 20 АПРИЛ (ВТОРНИК) от 10:30 ч. в Детския отдел на библиотеката започва състезанието по четене за малчуганите от началните училища НУ „Св. св. Кирил и Методий” и НУ „Христо Ботев”.

• НА 22 АПРИЛ (ЧЕТВЪРТЪК) едновременно във всички троянски детски градини деца ще четат на другарчетата си от подбрани книжки; „Деца четат на деца”, както е озаглавена инициативата, ще продължи цели два часа - от 10:00 ч. до 12:00 ч.

• НА СЪЩАТА ДАТА, 22 април, ще има друга подобна читателска „акция”, кръстена „И възрастните са били деца”. „Разшифровано” – учители ще четат пред учениците си откъси от свои любими книги от детството; а четенето ще бъде съпътствано от представяне на творби за деца от троянски автори.

• НА 22 АПРИЛ ИМА ОЩЕ НЯКОЛКО ИНИЦИАТИВИ във връзка Международния ден на книгата и авторското право. От 14:00 ч. в читалищната зала „Форум” стартира маратонът по четене „С любимите ни приказки и книги” – ученици от троянските училища ще четат откъси от любими детски книги (заявки за участие – на място в библиотеката или на тел. 6-43-23). От 16:00 ч. във фоайето на читалището ще бъде открита изложба на книги от троянски автори и книги за Троян (ще могат да се видят книги от различни периоди, включително от първата половина на миналия век). В 16:30 ч. в зала „Форум” започва една от атракциите – пред публика откъси от свои любими детски книги ще четат шефове на различни образователни и културни институции в града.

• А НАВРЪХ 23 АПРИЛ (ПЕТЪК) в библиотеката са поканени всички любители на хубавата книга – деца и възрастни, за участие в маратона „Четящ Троян” (всеки, който желае, ще може да прочете кратък откъс от любима книга – без жанрови и възрастови ограничения).

„ЗАПОВЯДАЙТЕ ЗАЕДНО ДА СЕ НАСЛАДИМ на удоволствието от четенето!”, обобщи смисъла на предстоящите събития г-жа Давидова.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Госпожо Давидова, удоволствието никога, ама никога не идва от самото четене, а от това какво си ченеш. Поне при мен е така, ако Вие получавате наслада от самота четене, толконо по - зле за Вас. Вие може и да сте мазохист, но аз не съм.

Троянец каза...

Към автора на горния пост:
Според мен Ваня Давидова под "удоволствието от четенето" има предвид "удоволствието от четенето (на качествено четиво)", а не четене заради самото четене.Според мен инициативата да се отбележи 23 април е похвална...

Анонимен каза...

Троянец, да не си и адвокат на Ваня.

Анонимен каза...

Оставка,кмета е педал,аз съм номер 11

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |