ВКУСНО: Първият кулинарен справочник

* Сдружението на топ готвачите „Евро Ток България” избра нашата област за пилотна при създаването на справочник „Кулинарен туризъм” * Целта – съхраняване на автентични манджи и стимулиране на туристическото предлагане 

ЛОВЕШКА ОБЛАСТ Е ИЗБРАНА ЗА ПИЛОТНА в изготвянето на справочник „Кулинарен туризъм” по проекта „Проучване на кулинарното наследство и традиции на България и обособяване на кулинарни райони”. Това е станало ясно на среща на авторите на идеята от „Евро Ток България” (Euro-Toques Bulgarie) – сдружение на професионалните готвачи у нас, с представители на 8-те общини от Ловешка област, състояла се на 27 януари в Ловеч с домакинството на областния управител Николай Нанков. От троянска страна в проявата  взели участие ресорният зам.-кмет Мариян Балев и главният специалист по туризъм в общинската администрация Мариана Троанска.

ГОЛЯМАТА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА
, по думите на хората от „Евро Ток България”, е изследване на автентичните български ястия във връзка с нуждата от създаване на качествен туристически продукт. Другата важна задача е съхраняването на типични за регионите на страната ястия и продукти, отново пряко свързано със стимулиране на туристическия бизнес.
 
КУЛИНАРНОТО ИЗДАНИЕ ЩЕ Е ЛУКСОЗНО, на два езика и трябва да е готово през м. октомври 2010 г., като официалното му представяне ще е в Брюксел. Подготовката на справочника пък трябва да започне от средата на м. март, когато във всички общински центрове и всички по-големи селища на областта ще бъдат раздадени анкетни карти. Резултатите ще бъдат обработени от най-добрите майстори готвачи у нас. Ловешкият кулинарен справочник се финансира изцяло със средства на „Евро Ток България”, като амбицията е при успех  да се създадат справочници за всичките 6 региона у нас.

ЗА ХОРА, ТРЪГНАЛИ ПРОСТО ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ
, е много важно да имат отлични впечатления от храната и начина й на сервиране, затова и справочникът ще стане неразделна част от туристическите услуги на съответната община, коментирали на срещата в Ловеч от сдружението на топ готвачите. Благодарен съм, че избрахте именно Ловешка област за реализиране на идеята си - убеден съм, че изборът се дължи на нашите здрави кулинарни традиции, както и на сериозното ни културно и историческо наследство, които привличат и ще привличат още повече туристи в бъдеще, обяснил личните си мотиви да застане зад проекта губернаторът Нанков.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |