ПРЕД 3 МАРТ: Троян помни щурма на прохода

* 7-класничка от Троян с Голямата награда от Националния конкурс за детска рисунка "Освобождението" * БНТ припомни героичната история на Христо Исикийски и сестра му Стана

7-КЛАСНИЧКАТА КАТЕРИНА ТОДОРОВА от троянското СОУ „Васил Левски” спечели Голямата награда в Националния конкурс за детска рисунка "Освобождението", организиран от плевенския Военно-исторически музей и Община Плевен с подкрепата и съдействието на образователното министерство, четем в сайта на училището. Катерина е избрала да нарисува тежкото преминаване на Троянския проход през Руско-турската освободителна война.

ЗА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНОТО И НЕВЪЗМОЖНО според мнозина тогавашни военни капацитети щурмуване на Троянския проход в свирепата зима на 1877-78 г. бе припомнено и в рубриката „Забравените” в централните новини на БНТ на 27 февруари (събота). Телевизионният екип, гостувал в Троян, представи историята на героичния троянец Христо Исикийски, единственият, наел се да води отряда на ген. Карцов през снежните виелици и минус 27-градусовия студ към билото и загинал от турски куршум, и на неговата не по-малко героична сестра Станка, тръгнала сама в преспите да докара трупа на брат си. За Стана и Христо Исийкийски, за които в Троянско и песен се пее, говориха Тотка Станчева и Антон Сомлев от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (повече виж тук).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |