Сигнал на троянец промени дискриминационна практика

* Гневно писмо на съгражданина ни Александър Хитров до социалния министър Тотю Младенов разреши проблема с безплатните годишни винетки, полагащи се и на децата с 50% и повече инвалидност 

ГНЕВЕН СИГНАЛ НА СЪГРАЖДАНИНА НИ Александър Хитров, изпратен по електронната поща до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов в средата на м. декември миналата година, промени една дискриминационна практика, засягаща децата с увреждания у нас. Става дума за отказа на службите „Социално подпомагане” (тази в Троян – също) да издават безплатни годишни винетки за деца с увреждания от 50% и нагоре. В конкретния случай – отказът е бил да се осигури винетка на дъщерята на г-н Хитров, 14-годишната Боряна, която е със 100% инвалидност. Въпреки разпореждането на чл. 10(в) от Закона за пътищата, който гласи: „Лице с 50 и над 50 на сто загубена работоспособност се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил...”.

ЗА НЕЖЕЛАНИЕТО СИ ДА ИЗДАДАТ БЕЗПЛАТНА ВИНЕТКА
на 14-годишната Боряна социалните служители се позовали на Наредба №1 от 17 януари 2005 г., издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на труда и социалната политика, според която кандидатстващият трябва да подаде молба-декларация. А ако той не е в състояние да напише подобна молба – негов си проблем?! „Този документ е ДИСКРИМИНАЦИОНЕН И ПРОТИВОЗАКОНЕН!”, заявява бащата на Боряна; като аргументацията му е повече от красноречива: „Детето ми е 100 % инвалид и не само че не може да пише, но и не може да ходи, да се храни и да разбира смисъла на думите.  Не може и да ме упълномощи да действам вместо него”.

ТРОЯНЕЦЪТ РАЗОБЛИЧАВА ОЩЕ ЕДНО НЕДОМИСЛИЕ във въпросната Наредба №1 – че в молба-декларацията трябва да бъде записан номерът на личната карта на кандидатстващия за безплатна винетка. А ако той, както в случая, е дете и няма лична карта?! „Освен това има изискване в бланката за молба-декларация да бъде записан номерът на личната карта, като това изискване лишава от право на безплатна винетка всички лица от 0 до 18 годишна възраст”, пише на министъра бащата на 14-годишната Боряна.

ДЕПЕШАТА НА АЛЕКСАНДЪР ХИТРОВ до министър Младенов завършва императивно: „Веднага коригирайте недомислията в позорния документ и направете необходимия инструктаж на служителите си! Освен това искам да знам името на дискриминатора! Да не се крие от народната любов зад Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на труда и социалната политика. Освен това ще пиша до омбудсман, комисия за защита от дискриминация и т. н. Искам отговор веднага!”. И отговорът пристига; „Няколко дни след като изпратих писмото, проблемът ми бе разрешен и получих безплатна годишна винетка за детето си”, сподели пред Т21 г-н Хитров.

Т21


2 коментара:

Анонимен каза...

Не разбрах какво е виновна социалната служба в Троян?
Просто е спазвала и без това малоумните ни закони, а така написан закона както и Вие го цитирате едва ли им е оставен шанс за реакция.
Жалко че е един баща е поставен от съдбата в подобно положение,но вина нямат нашите служители а уродите съставящи законите.
Служителите по веригата изпълняват и едва ли могат да вземат на своя глава решения!
Ако някой бе вземал на своя глава решение статията щеше да звучи така:
"СЛУЖИТЕЛИ НА СОЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ РАЗДАВАТ НА ЛЯВО И ДЯСНО ВИНЕТКИ ЗА ИНВАЛИДИ"!!!

Анонимен каза...

Напълно справедлив коментар - виновни са не социалните служби по места, а малоумията на централно ниво.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |