Да надмогнеш недостижимото

* Иван Христов,  дългогодишният генерален представител  на Генералното представителство  на  „Алианц България” в Троян, предава щафетата на Бистра Троанска

ИЗВЕСТНИЯТ ТУРСКИ ПИСАТЕЛ НАЗЪМ ХИКМЕТ е казал, че щастлив е онзи човек, който отива с радост на работа и с радост се връща вкъщи. Тези думи с пълна сила се отнасят за Иван Христов, един от доайените на застраховането в „Алианц България” и в България изобщо. Не само защото зад гърба си има 55 години стаж в застраховането, но и защото е познат като един от уважаваните застрахователи в цялата страна. “Обслужвай така, както сам би искал да бъдеш обслужен”, е  максимата на бай Иван, както ласкаво и с респект се обръщат към него колегите му от „Алианц България”. Защото той е създателят на Генералната агенция на ЗПАД „България” в Троян през далечната 1991 г. и заедно с агенциите във Варна и Бургас стават ядрото на бъдещия Алианц България Холдинг. Не случайно главното представителство на Алианц за територията на  Ловешка област е именно в Троян. Иван Христов създава и представителствата в Ловеч, Тетевен, Луковит, Левски и дори в Севлиево.

АКО ИМАМ ОЩЕ ЕДИН ЖИВОТ, пак ще го посветя на застраховането.” В тези думи на Иван Христов няма нито показност, нито излишна самоувереност, защото биографията му е свързана безрезервно със застраховането. Още след завръщането си от казармата през юни 1954 г. започва работа в клона на ДЗИ в Троян – най-напред като книговодител. През есента на същата година става студент по застрахователно дело в Свищов - в първия випуск студенти-задочници. След висшето образование завършва и първия следдипломен двугодишен курс. В Свищов усвоява теорията, а практиката – във всекидневната си работа като застраховател. От 1960 г. вече е главен счетоводител, а от 1970-та до август 1991-а – директор на ДЗИ в Троян.

ЗА ИВАН ХРИСТОВ НАЙ-ВАЖНОТО УСЛОВИЕ за успеха е високата култура на обслужване. Това е главното, но е свързано с коректност, взаимно доверие, себеотдаване и себеотрицание. Обича да казва, че щом искаме да ни обслужват по европейски, не можем ние да обслужваме по ориенталски. Високият имидж на Алианц и личностното възпитание задължават стриктно да се спазват задълженията, което е в основата на доверието.  Защото взаимното доверие е онзи златен ключ, който отваря човешката душа и я дарява  със спокойствие и радост. 

ПРЕЗ ДЪЛГАТА МУ ТРУДОВА БИОГРАФИЯ винаги работният му ден е започвал в 5 сутринта, за да завърши късно вечерта. Получавал е и упреци, че понякога забравя за семейството си. „Много пъти са ме упреквали – казва Иван Христов, - че забравям семейството, че и то има нужда от мене. А аз все смятах, че ще завъртим колелото и ще остане и малко време за почивка, но... време за почивка не остана”. А признанието идва от благодарните погледи на десетките обучени от него служители и агенти, от доволните клиентите, както и от ръководството на Алианц.



МЪДРИЯТ И ОПИТЕН ТРОЯНЕЦ помни как е започнало създаването на агенциите, сега проспериращи представителства на „Алианц България”. В Севлиево офисът е бил в бивш магазин, за тетевенската агенция била реставрирана стара къща. И реновациите, и новото строителство са съобразени с модерните изисквания на времето. Така е и в Ловеч, и в Троян.

ЗА ИВАН ХРИСТОВ Е ВАЖНО
не само спечелването на доверието, но и неговото поддържане. Още си спомня за един случай, станал преди доста години. В с. Орешак изгаря до основи дървообработваща фабрика. От централно управление пристига нареждане да се откаже плащането на обезщетението, тъй като няма достатъчно основания за това. Но Иван Христов познава управителите на фирмата като коректни и честни хора. И последва ново разследване, което недвусмислено установява, че причините за пожара са напълно обективни. Щетата е изплатена, а този акт става едновременно защита и на клиента, и на авторитета на застрахователното дружество.  Защото коректността е незаменимо предимство - тя е доверие с проекция в бъдещето.

И ДРУГО МНОГО ВАЖНО КАЧЕСТВО ЗА ЕДИН ЗАСТРАХОВАТЕЛ
е да предлага комплексни застраховки. Защото какъв застрахователен агент е този, който говори само за застраховка „Каско” например, а не каже на клиента си, че може да защити дома и имуществото му от пожар, от кражба или природни бедствие, или ако не му предложи застраховка „Живот” например.

ПРЕЗ ДЪЛГОГОДИШНАТА СИ КАРИЕРА
на застраховател Иван Христов винаги се е стремял да достигне със своята агентска мрежа до последната къща в един град или село. Според него директният контакт с бъдещи клиенти е в основата. Защото само добрата застрахователна култура и запознаването със защитата от различни рискове може да привлече нови клиенти и да увеличи приходите. По-добра застрахователна култура може да се получи и чрез вестниците, радиото, телевизията, дори чрез интернет. Финансовата подкрепа на „Алианц България” за провеждането на Световния и Европейски шампионати по мотокрос в Троян имат ефекта и на добра реклама, тъй като само през миналата година тези състезания са наблюдавани от около 22 500 зрители, а БНТ излъчи на живо вторите маншове от състезанията и награждаването на победителите.

ИВАН ХРИСТОВ Е ПОСТИГНАЛ ЦЕЛТА НА ЖИВОТА СИ -  да изгради и затвърди здраво и жизнено застрахователно ядро на Алианц България в Ловешкия регион. И знае, че всичко това се постига с работа от сърце, с компетентност и коректност.  И с убеждението, че прави добро за хората. На тържество, състояло се на 11 декември м. г. в Гранд хотел София, изпълнителният директор на „Алианц България” Димитър Желев благодари сърдечно от името на ръководството и от свое име на Иван Христов за неговия всеотдаен труд, за умението му да твори добро, да създава нови приятели на Алианц и да надмогва дори онова, което изглежда недостижимо.



ГЕНЕРАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА АЛИАНЦ
в Троян вече се оглавява от Бистра Троанска, която беше негов главен счетоводител и по такъв начин се спази традицията на приемствеността, която е на особена почит в структурите на Алианц. Ерудиция и опитът на новия генерален представител са сигурна гаранция, че Алианц ще продължи да разширява силните си позиции в Ловешка област и ще остане еталон за стабилност, сигурност и лоялност.

РЪКОВОДСТВОТО НА „АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ” пожелава  дълъг, изпълнен с радости  живот на своя колега и приятел Иван Христов и на новия генерален представител  Бистра Троанска, защото и двамата с  делата си са доказали, че пътят към взаимното доверие е тъждествен със законите на уважението и добронамереността.

Боян Иванов

1 Коментара:

troyan21 каза...

Бай Иван е голяма работа!Да е жив и здрав дълги години.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |