Посрещнахме втори министър от кабинета на Бойко Борисов

* Шефът на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков гостува на двете големи троянски СОУ-та * Поводът – реализираният троянски проект за енергийната ефективност за над 3 млн. лв.  

ЗА СЕДМИЦА СЕДМИЦА ВТОРИ ВЪЗЛОВ МИНИСТЪР от кабинета на Бойко Борисов посети Троян (първият бе шефът на здравното ведомство д-р Божидар Нанев,
гостувал на двете троянски болници и прерязал лентата на реконструираното фтизиатрично отделение в СБАЛББ – Троян, 12 декември – бел. Т21). Този път (17 декември, четвъртък) на крака ни дойде началникът на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, като поводът пак бе хубав – представяне на резултатите от реализирания голям проект за енергийна ефективност, финансиран от фонд „Козлодуй” (средствата, отпуснати ни от ЕС след затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” – бел. Т21). Министър Трайков разгледа две от общо 7-те обществени сгради в сферата на образованието, реконструирани по проекта (топлоизолация, смяна на дограмата, външно боядисване; а в някои от обектите – изграждане на локални метанови станции и монтиране на слънчеви колектори) – двете най-големи троянски училища СОУ „Св. Климент Охридски” и СОУ „Васил Левски”.

МИНИСТЕРСКАТА ВИЗИТА ЗАПОЧНА от СОУ „Св. Климент Охридски”, където г-н Трайков бе посрещнат с хляб и сол и от строено като за празник ученическо множество. „Знаете, че за България често се говорят лоши неща. Но това, което сте направили в Троян по фонд „Козлодуй”, е пример за обратното, за една чудесна съвместна работа на държава, община и изпълнители”, заяви министърът. Малко по-късно, на чаша шампанско в директорския кабинет, г-н Трайков съобщи и хубавата новина – заради цялостната добра оценка за реализираните дейности по фонд „Козлодуй” ЕС отпуска на България още 300 млн. евро, като част от сумата ще се инвестира в енергийния сектор, а с другата ще бъдат ремонтирани още от общо 6000-те обществени сгради в страната.

КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ също взе думата и направи стегнат отчет за изпълнените дейности по проекта в 7-те троянски обекта (3 455 кв. м нова дограма, топлоизолация на 13 700 кв. м стени и на 9100 кв. м тавани, реконструкция на 5 котелни стопанства, като четири обекта са преминали на отопление с метан, инсталирани 111 панела слънчеви колектори, ремонтирани 450 кв. м покриви). Градоначалникът не пропусна да отбележи, че реализираният троянски проект по фонд „Козлодуй” е най-големият за цяла България и е на обща стойност над 3 млн. лв. Г-н Акимов благодари на министър Трайков за отличното партньорство с икономическото министерство, което администрира проектите по фонд „Козлодуй”, и на пристигналия специално за случая изпълнителен директор на варненското дружество „Хидрострой” г-н Пашов („Хидрострой” АД е основен изпълнител на „козлодуйските” проекти в повечето общини в Северна България, включително и в Троян – бел. Т21).  
ЛЮБОПИТНИ НЕЩА СПОДЕЛИ пред министъра и останалите официални гости (сред които бе и шефът на Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ - Ловеч Райко Райков) директорът на СОУ „Св. Климент Охридски” Минко Христов. Г-н Христов оцени много високо извършените общо седем вида ремонтни дейности в училището, като илюстрира оценката си с красноречив пример – миналата година за първите два зимни месеца  са платени 40 хил. лв. за отопление, а от началото на тази учебна година досега разходите са само 6 хил. лв.
Реализираните икономии пък са много важни за школския бюджет и ще се използват за други полезни дейност. Директорът каза добри думи и за изпълнителите от „Хидрострой” (Варна) и за наетите от тях троянски подизпълнители, но припомни, че има още довършителни работи (ние пък се сетихме за скорошната учителско-ученическа бригада за почистване на камарите боклуци, оставени от строителите, на които май е платено и за тази дейност; проблемът обаче деликатно бе премълчан – бел. Т21). 

ГОСТИТЕ РАЗГЛЕДАХА И ДВЕТЕ ГОРДОСТИ на СОУ „Св. Климент Охридски” – училищната галерия, в която има платна от редица национални майстори, и покритият плувен басейн, който вече ще се отоплява по нов комбиниран начин – на газ и със слънчеви колектори. 


СЛЕД ТОВА ДЕЛЕГАЦИЯТА ПОСЕТИ СОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”, където също бе посрещната от голямо ученическо-учителско множество. Тук министър Трайков също говори за успешната реализация  в национален мащаб на проектите по фонд „Козлодуй” и специално похвали троянския. Икономическият шеф завърши с призив към школарите: „Учете се – за вас има бъдеще в България”. 

КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ СЕ ОБЪРНАкъм учениците на най-голямото троянско училище с думите, че доскоро те са се радвали единствено на по-красивия вид на училището си, но сега, в студените зимни дни, ще усетят и другия основен ефект от извършените ремонтни работи – топлината и уюта. 

ДИРЕКТОРКАТА РОЗАЛИНА РУСЕНОВА пък връчи на министъра и на кмета знаков „фенски” подарък – шалче на училището с лика на патрона Васил Левски. След символичното прерязване на лентата, извършено съвместно от г-н Трайков и г-н Акимов (подобно рязане на лентата имаше и в другото училище), гостите разгледаха открития наскоро Европейски коридор в СОУ „Васил Левски”, представящ всичките 27 страни членки на ЕС. А в елегантния директорски кабинет бе отворена и бутилка шампанско.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |