Мирчо Банев: „ДИЛЯНЕ, КАЖИ СИ!”

* Съдия Сийка Сеизова осъди ексуправителя на „БКС” ЕООД на 6 месеца условно с двугодишен изпитателен срок * Прокурорът Георги Аргиров поиска 2-годишна присъда
* Адвокат Лъчезар Таков: Ще обжалваме в Ловеч и ще спечелим, защото фактите и правдата са на наша страна
* Подсъдимият инж. Банев: Районният прокурор Гурлевски упражни натиск срещу бившия кмет Дилян Енкин, отстраниха ме, за да се отвори пътят за приватизация на дружеството


„ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ СЕ ПРИЗНАВАМ ЗА ВИНОВЕН, защото не съм извършил нищо нередно. Всичко бе скалъпено от прокуратурата и полицията”, това заяви в речта си преди произнасяне на присъдата обвиняемият бивш управител на общинското строително дружество „БКС” ЕООД инж. Мирчо Банев (петък, 20 ноември, Районен съд – Троян). „Знаех, че се подготвя мероприятие срещу мен. Районният прокурор Пеньо Гурлевски упражни натиск срещу служителите на БКС и бившия кмет Дилян Енкин – пътека направи до неговия кабинет, за да ме отстранят от работа. И заплаши Енкин, че ако не бъда отстранен като управител на дружеството, на него ще му бъде търсена отговорност”, каза още инж. Банев, като атаката му срещу прокурор Гурлевски не свърши дотук. Магистратът, който вече десетилетия е начело на троянската прокуратура, бе обвинен, че е привиквал свидетели не по законно установения ред и е упражнявал недопустим натиск, за да изтръгне нужните му показания. Банев цитира и троянски дознател, който си признал, че се срамува от начина, по който било водено разследването, но „такива били указанията”. „Обвиненията срещу мен бяха скалъпени по политически причини с икономически привкус. Отстраниха ме, за да се отвори пътят за приватизацията на „БКС” ЕООД”, обобщи в края на речта си обвиняемият.

В КРАЙНА СМЕТКА СЪДИЯ СИЙКА СЕИЗОВА ПРИЗНА ИНЖ. БАНЕВ ЗА ВИНОВЕН, че като управител на дружеството е вземал с нередовни разходни ордери (6 броя) суми от касата на дружеството (общо около 4000 лв.), впоследствие отчитал парите, но за известен срок ги ползвал като безлихвен заем, с което ощетил дружеството (всичко това се случвало в периода от края на 2006 г. до 26 февруари 2007 г.). Същинската част на обвинението – че ексуправителят на „БКС” ЕООД е ощетил дружеството чрез отклоняване на работна ръка за строежа на семейната вила в с. Дебнево, бе отхвърлена като несъстоятелна. Гражданският иск на БКС (представлявано от бившия юрисконсулт на Община Троян адв. Румяна Горанова) за 10 хил. лв. също бе отхвърлен (любопитното тук е, че в иска от страна на „БКС” ЕООД не се включват суми, свързани със споменатите ордери – т.е. дружеството не се смята ощетено по това основно прокурорско обвинение срещу инж. Банев?! – бел. Т21). Отхвърлено като несъстоятелно бе и прокурорското искане на инж. Банев да му се отнеме за срок от 2 години правото да бъде управител на дружество, собственост на Община Троян. Постановената присъда – 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 2 години.

ОСЪДИТЕЛНАТА ПРИСЪДА НА СЪДИЯ СЕИЗОВА НЕ ИЗНЕНАДА ОСОБЕНО ЗАЩИТАТА – известния столичен адвокат Лъчезар Таков, който заяви, че не е доволен от отсъждането и ще обжалва в Ловешкия окръжен съд. След приключване на заседанието пред Т21 адв. Таков бе категоричен: „Във всеки друг съд Мирчо Банев щеше да бъде оправдан, но не и тук – сещате се защо. В Ловеч ще спечелим – защото фактите и правдата са на наша страна”. А инж. Банев направи един неочакван призив: „Ще перифразирам бившия президент Петър Стоянов, който се обърна към тогавашния премиер Иван Костов с думите „Иване, кажи си!”. Аз се обръщам към бившия кмет на Троян инж. Дилян Енкин, който много добре знае как и от кого бе скалъпено делото срещу мен, така: „Диляне, кажи си!”. Инж. Банев заяви още: „Тази несправедлива присъда срещу мен бе един съдийски реверанс към дългогодишния колега Гурлевски и опит за частично легитимиране на несъстоятелните му обвинения и прокурорския му провал”.

ПОДРОБНОСТИТЕ. След шест отлагания и две допълнителни съдебно-технически експертизи, поискани от обвинението (прокуратурата), най-сетне приключи и това второ, по-малко дело срещу бившия управител на общинското дружество „БКС” ЕООД – Троян инж. Мирчо Банев (първото, по-голямото дело бе за ощетяване на дружеството с 182 хил. лв. чрез сключване на неизгоден договор за строителството на търговския комплекс „Чаршията” в центъра на Троян и завърши с изцяло оправдателна присъда – бел. Т21). Припомняме – в началото на 2007 г. инж. Банев бе отстранен като управител по административен ред от тогавашния градоначалник инж. Дилян Енкин; основанието – започналата прокурорско-полицейска проверка в дружеството по подаден сигнал за нарушения. След многомесечни разследвания инж. Банев бе обвинен, че е ощетил дружеството с 15 хил. лв. (във връзка със строителството на семейната вила в с. Дебнево, водеща се на името на съпругата му Пенка Банева).

В ХОДА НА ДЕЛОТО – СЛЕД РАЗПИТВАНЕ НА ДЕСЕТКИ СВИДЕТЕЛИ И СЛЕД СПОМЕНАТИТЕ ДВЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪДЕБНО-ТЕХНИЧЕСКИ ЕКСПЕРТИЗИ – обвинението свали щетите на 10 хил. лв., за да се стигне до заключителната пледоария на прокурор Георги Аргиров (заменил в хода на делото титулярния обвинител – районния прокурор Пеньо Гурлевски, отстранен заради конфликт на интереси – бел. Т21), когато сумата бе коригирана в посока надолу още веднъж. В крайна сметка прокурорското заключение бе, че инж. Мирчо Банев е ощетил общинското дружество „БКС” ЕООД с 4650 лева и 36 стотинки (от тях 3150 лв. и 36 ст. представляват неизплатени трудови възнаграждения на работници от БКС, които се трудили на частния обект в Дебнево, а останалите 1500 лв. се натрупали от взети служебни пари със споменатите нередовни разходни ордери).

ПРОКУРОР АРГИРОВ ПОИСКА УСЛОВНА ПРИСЪДА ОТ 2 ГОДИНИ плюс лишаване на инж. Банев от правото две години да управлява общинско дружество (сиреч – да не може да си търси правата за възстановяване на работа в БКС – бел. Т21). В пледоарията си обвинителят подробно припомни някои от свидетелските показания, уличаващи обвиняемия. Например: на Радослав Рамунски, работник в „БКС” ЕООД, който заявил, че арматурната заготовка на сградата в Дебнево е правена в цеха на дружеството в кв. „Червянска лъка”, а после той (Рамунски) я монтирал в работно време; на Антон Тончев, също работник в БКС, който пък правил ВиК инсталацията на вилата; на няколко други майстори от дружеството, правили външната изолация на сградата. Прокурор Аргиров оспори истинността на свидетелските показания на инж. Лилия Цанкова, собственик на троянската фирма „Строител”, че нейни работници са направили външната изолация на вилата на Баневи в Дебнево. Г-н Аргиров подробно говори и за 6-те касови ордера без номера, с които инж. Банев теглил служебни пари от касата на БКС; прокурорът не отрече, че после сумите били осчетоводявани и че въпросните разходни ордери са налице, но разви тезата, че по този начин обвиняемият е ползвал незаконно безлихвен кредит и е присвоил от дружеството 1500 лв.

„СЧИТАМ, ЧЕ СТОЙНОСТТА НА НЕЗАПЛАТЕНИТЕ ОТ ОБВИНЯЕМИЯ МИРЧО БАНЕВ СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИ РАБОТИ на вилата в с. Дебнево е 3150 лв. и 36 ст., а размерът на присвоеното чрез нередовни документи е 1500 лв. и общата присвоена сума възлиза на 4650 лв. и 36 ст.”, бе прокурорското заключение. Обвинителят цитира чл. 201 във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс и поиска „2 години лишаване от свобода в изпитателен срок от 4 години”. Цитиран бе и чл. 37, ал. 1, т. 6, по който пък бе поискано инж. Банев „да бъде лишен от право да ръководи дружества на Община Троян в срок от 2 години”.

„ЕДИНСТВЕНОТО ВЪЗМОЖНО И ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ Е МОЯТ ДОВЕРЕНИК ДА БЪДЕ ОПРАВДАН ПО ВСИЧКИ ПУНКТОВЕ И ОБВИНЕНИЯ”, това бяха първите думи от заключителната пледоария на адвоката на защитата. Адв. Таков обори тезата на обвинението по всички пунктове, като започна от нередностите в обвинителния акт, квалифициран като непрофесионален, тенденциозен, незадълбочен и представляващ „преразказ на свидетелски показания”; обвинителният акт бе атакуван и в липса на конкретни данни (време, място, обстоятелства и т.н.) за всяко едно от описаните деяния и наличие на неясноти „накърняващи правата на обвиняемия”.

АДВ. ЛЪЧЕЗАР ТАКОВ ГОВОРИ И ЗА СЪЩЕСТВЕНИ НАРУШЕНИЯ В ДОСЪДЕБНАТА ФАЗА, като обвини районния прокурор Гурлевски в предубеденост, която била очевадна. Защитникът припомни и един прелюбопитен и малко известен факт – че делото срещу инж. Мирчо Банев е възбудено по анонимен сигнал, което е незаконно; а пък този анонимен сигнал бил, че управителят на БКС си е направил 50-годишния юбилей с пари на дружеството. Не бяха подминати и нарушения на дознанието; например – че не било обявено за какво престъпление се разследва инж. Банев, а това станало едва в обвинителния акт, което е недопустимо.

ЗАЩИТНИКЪТ СЕ СПРЯ КОНКРЕТНО И НА ВСЯКО ЕДНО ПЕТТЕ ОБВИНЕНИЯ, повдигнати от прокуратурата. Вина за нередностите с разходните ордери носят главният счетоводител Георги Георгиев и касиерката Божанка Цанова, заяви защитникът. Той припомни свидетелско показание на г-н Георгиев, доказващо, че управителят (Банев) е взел въпросните суми за „стопански нужди на дружеството”, а не за лични цели. По въпроса за извършените строително-монтажни работи на вилата в Дебнево дебело бе подчертано, че собственичката г-жа Банева е внесла авансово 1000 лв. и е имала сключен договор с БКС, който договор бил отворен и предполагал допълнителни плащания (каквато е обичайната практика в строителството). Този факт бил потвърден както документално, така и от свидетелските показания на зам.-шефа на „БКС” ЕООД Илия Маринов, който обяснил, че „договорът е отворен и може да достигне 2 и 3 хиляди лева”.

ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СВИДЕТЕЛСКИТЕ ПОКАЗАНИЯ ТОНЪТ НА АДВ. ТАКОВ БЕ ОЩЕ ПО-РЯЗЪК. Столичният юрист в прав текст заяви, че е упражняван натиск сред служителите и работниците на БКС, някои от които целенасочено са разпитвани многократно, понякога и в присъствието на съдия; което за тези обикновени хора е било голям стресиращ фактор и е било използвано от прокуратурата за налагане на определени внушения. „Това е нетипичен подход за един прокурор и по-скоро прилича на разследващ журналист от някое жълто издание”, заяви адв. Таков. Един факт, припомнен от защитника, пък доведе до смях в залата. Споменатият и от обвинението свидетел Радослав Рамунски заявил, че е правил арматурата на басейна във вилата на Баневи в Дебнево, а заготовката за арматурата на гаража била изработена в цеха на БКС в „Червянска лъка”. „Но вилата няма нито басейн, нито гараж?!”, подчерта адв. Таков и иронично коментира, че ако трябва, „Рамунски сигурно би казал, че е написал и „Под игото”.

ДЪЛЖИМАТА СУМА ЗА ДЕЙНОСТИТЕ, извършени от работници на „БКС” ЕООД на вилата на Баневи в с. Дебнево, е 800 лв., което се покрива от аванса, предплатен от г-жа Банева, за което има и издадена фактура, бе заключението на защитника. Адв. Таков апелира за „оправдателна присъда, която да изчисти напълно името на инж. Мирчо Банев”.

КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХМЕ, СЪДИЯ СИЙКА СЕИЗОВА ПРОИЗНЕСЕ ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА (6 месеца условно с две години изпитателен срок), която ще бъде обжалвана. С други думи – съдебният маратон срещу инж. Мирчо Банев, точещ се вече трета година, продължава.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Заслужи си го!!!

Анонимен каза...

;-) последният коментар звучи, като възглас на жена, на която не са и поискали ...

Анонимен каза...

Хайде сега, и на децата им е ясно за далаверите на Банев. Стара мушенгия е той. Отърва се веднъж с патлаците, е пак ли да му се размине.

Анонимен каза...

До тук всичко добре смо че никои никаде не попита от къде госпжа Банева извади толкова пари за въпросния палат?Както и въпросния гл.сяетоводидел Георгиев след като наследи управлението на БКС дигна не скромна къща в центъра на с.Орешак?Сигорно и тои с парите на съпругатаси?Неели малко очевадно че двама поредни управителя по времето на управлението на БКС дигат къщи,или въпросното дружество е вир без дъно?

Анонимен каза...

Само се питам, след като г-н Банев е такъв мошеник, защо е било наложително това лъжесвидетелстване ? И ако резултатите от управлението му на БКС, са такива каквито твърди, бир да е, че си е помогнал за вилата ! То пък остава да си шеф на БКС и да не си помогнеш ! Резултатите са важни, няма какво само да завиждаме и търсим под вола теле.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |