Лайнарщините продължават

* Трябва да си абсолютен примат, за да безчинстваш на това свято място

ПРЕДИ ВРЕМЕ ИМАХМЕ РУБРИКА „Троянски лайнарщини” (в нея пишехме – ние и наши читатели – за характерни тукашни особености като: кофи за смет, захвърлени в реката и натрошени, или само едно от двете; нацвъкани къде ли не, включително и в централната градска част, и напук на всякакви строителни, екологични, хигиенични и други правила курници, свинарници и тем подобни животински коптори, сеещи зловония, зарази и нецивилизованост; нерегламентирани сметища под път и над път; коне, крави, овце и други добичета, щъкащи из троянските улици и квартали; и т.н., и т.н.).

РУБРИКАТА НЕ СМЕ Я СПРЕЛИ (ще я спрем, само когато обектите и героите й изчезнат – дано доживеем! – бел. авт.), просто в последните няколко месеца вниманието ни бе насочено в друга посока – изборите, голямата промяна във властта и т.н. Но е навремило да я възстановим, материал – колкото искате. Например: нарочно и злобно прекършеното дръвче в чудесно поддържаната градинка при най-значимия и най-красив троянски паметник (на падналите за Майка България троянци), под Вила „Ванна”, в центъра на града.
 
ЗА УБИТОТО ДРЪВЧЕ НИ СИГНАЛИЗИРА един от съкварталците – бизнесменът Васил Бойчев. Г-н Бойчев ядно сподели, че това не е първият подобен случай, в градинката под Вила „Ванна” имало прекършени и други дръвчета. А на въпроса ни кой е сторил лайнарщината, отговорът бе едно голямо недоумение; недоумение, идещо от факта, че трябва да си абсолютен примат, лайнар и в душата, за да безчинстваш на това свято място.

НЕ ТОЛКОВА ОТДАВНА писах за подобен случай – някой, за пореден път, бе изтръгнал и отмъкнал бронзовия чучур от великолепната каменна чешма, намираща се на централния троянски площад (до Пощата). Тогава, ще ме извините, предложих на троянските полицаи като хванат лайнаря (крадеца), да му натикат отзад откраднатото (бронзовия чучур). Целия! За да хване ред! Защото, явно, цивилизованите санкции не са разбираеми за подобни примати. Възобновявам предложението си и за кършачите на дръвчета в градинката под Вила „Ванна”.
 
НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ – защо ги пишете тези неща, каква е файдата?! Отговарям: файдата е четворна. Първо – за собствено и на пострадалите от вандалщините удовлетворение. Второ – защото при подобни инциденти не бива да се мълчи, мълчанието означава примирение, допълнителна вода в мелницата на лайнарите, съучастничество. Трето – защото съсипаното е правено с наши, на всички троянци, пари и за възстановяването му пак ще плащаме ние. И четвърто, но не по значение – защото удряйки самара, се надяваме да се сеща и магарето (иначе казано, подсещаме органите на реда и властта, че не бива да си затварят очите пред подобни „малки” и „маловажни” престъпления - защото престъплението си е престъпление, а зад „малкото” нерядко се крие голямото; и защото като ти се плаща за нещо, си длъжен да си вършиш работата).

Генадий Маринов

2 коментара:

Анонимен каза...

такае,а за ЧЕТВЪРТАК -ПАЗАРА да не коментираме около СХУПИто какво се вихри

Бай Бочо каза...

Вихри се цигания до шия,а целокупната троянска власт си затваря очите.Мангализацията на града ни е в ход и е страшно!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |