Подобряват канализацията и пречистването на води в Троян по европейски проект за 8 млн. лв.

* За първи път у нас се въвежда германска технология за биологично пречистване на отпадъчните води


С РАЗШИРЕНА И МОДЕРНИЗИРАНА КАНАЛИЗАЦИОННА СИСТЕМА ще разполага Троян, а в пречиствателната станция на града ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Ефектите се очакват от пролетта на 2011 г., когато трябва да приключи проект № 58111-88-279 „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”. Той е разработен по Оперативна програма „Околна среда” и е на стойност 8 057 097,42 лв. От тях 6 311 738,60 лв. са осигурени от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд, 1 577 934,65 лв. са национално съфинансиране, а 167 424,17 лв. са от бюджета на Община Троян.

НА КОНФЕРЕНЦИЯ В ТРОЯН (30 ЮЛИ, ЧЕТВЪРТЪК), открита от кмета на общината Минко Акимов, бяха представени дейностите, които предстои да бъдат извършени, източниците на финансиране на проекта, фирмите изпълнители и сроковете за изграждане. Проектът предвижда изграждането на 589 м нова канализационна система и реконструиране на 745 м вече съществуваща, обясни Вера Добрева-Съботинова, директор „Планиране и инвестиционна политика” в община Троян и координатор на проекта. Ремонтът на канализационните колектори ще намали течовете на отпадъчни води в почвата, както и инфилтрацията на подпочвени води в колекторите. Ще се увеличи значително и количеството отпадъчни води, довеждани до пречиствателната станция в Троян, посочи още г-жа Добрева.

ПО ПРОЕКТА ЩЕ БЪДЕ ИЗВЪРШЕН ИНЖЕНЕРИНГ на втори етап на пречиствателната станция в града, където ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Избрана е уникална технология на германската фирма „Биоуъркс” (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH), която ще бъде приложена за първи път в България. До момента пратиката е изпитана в над 750 пречиствателни станции в света с еквивалент жители от 300 до 3 млн. При нея почти целият биологичен процес се осъществява в един общ басейн, а управлението му е напълно автоматизирано, обясни чрез видеоконферентна връзка от Германия инж. Руско Русенов, представител на фирмата за България. Технологията позволява значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи. Освен това, тя предполага и значително по-ниски експлоатационни разходи – 0,02 евро на куб. м при средно приета норма за експлоатационни разходи за ЕС 0,30 евро на куб. м. Щастливи сме, че ще можем да приложим нашата технология за първи път в България и се надяваме след община Троян тя да бъде предпочетена и на други места в страната, заяви от своя страна Маркус Фолмер, представител на „Биоуъркс”.

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ на инженеринговите и строителни дейности по проекта в гр. Троян след проведена обществена поръчка са избрани фирми с дългогодишен опит и доказани експерти в бранша. Строителството и реконструкцията на профили и колектори от канализацията ще бъде извършено от сдружение „ВиК Троян 2009”, в което влизат „Пътстрой” ЕАД - Ловеч и „Пътностроителна техника” ЕАД - София. Инженерингът и изграждането на билогичното пречистване е поверено на обединение „Трейс инженеринг”, което включва фирмите „Хидрострой” АД – Троян, „Трейс груп холд” АД, „Идеал пайп” ЕООД – Трън и германската „Биоуъркс”. Строителният надзор ще се извършва от сдружение „ПК 2000-Аква” – София, включващо „Пътконсулт 2000” ЕООД – София и „Акваинс” ЕООД – София.

РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОЕКТА ЩЕ ДОПРИНЕСЕ за подобряване състоянието на водите в региона и свързаното с тях опазване на почвите и биологичното разнообразие, а в крайна сметка – и до повишаване качеството на живот на жителите на Троян. Срокът за реализацията на проекта е 28 февруари 2011 г.


Мирослава Митева, ПР Агенция „Expert Business Group”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |