Отлюспиха доайена на местния парламент

* Ветеранът Данаил Данаилов бе изключен от групата на „Атака”, мотивът – участвал в превратаджийския сбор в София * Лидерът Пеевски го призовава да напусне Общинския съвет * Олюспеният: верен съм на каузата на „Атака”, оставам съветник


ДАНАИЛ ДАНАИЛОВ – доайенът сред троянските общински съветници, официално бе изключен от 4-членната група на ПП „Атака” в местния парламент. Отлъчването на г-н Данаилов стана с официална декларация, връчена на шпикера на Общинския съвет (ОбС) инж. Ангел Балев на сесията на 30 юли от лидера на групата съветници на „Атака” и лидер на общинската структура на партията инж. Илиян Пеевски. Документът за отлюспването на г-н Данаилов бе подписан и от двамата редови атакистки съветници Тончо Камачаров и Петя Ковачева.

ПОСОЧЕНИЯТ МОТИВ ЗА РАЗПРАВАТА с атакиста ветеран бе, че е взел участие в превратаджийския сбор в София, който се опитал да свали законното партийно ръководство. В декларацията г-н Данаилов се призовава да си подаде оставката като общински съветник, което обаче ще зависи изцяло от неговата воля, тъй като изключването от която и да е партийна група в ОбС не води до загуба на мандат (виж по-долу кога един общински съветник губи мястото си предсрочно – бел. Т21). В отговор на искането на оставката му Данаил Данаилов от трибуната на местния парламент припомни верността си към каузата на „Атака” и личната си помощ, включително финансова, при изграждане и развитието на троянската структура на партията.

ДЕ ФАКТО ОБАЧЕ Данаил Данаилов бе отлюспен от атакистката съветническа група още преди изборите (парламентарни избори 2009). Което, освен по видимо охладнелите отношения на лидера Пеевски към него, се долавяше и в някои гласувания на доайена, различаващи се от монолитния партиен вот. Самият г-н Данаилов тогава сподели пред Т21, че е обект на груби нападки от страна на довчерашните си съратници и особено на най-главния (инж. Пеевски) и че е страшно огорчен от подобно отношение. Той обаче заяви, че преди изборите няма да каже и думичка срещу г-н Пеевски, защото е лоялен към „Атака” и не иска да налива вода в мелницата на враговете й.

*****

Кога съветникът предсрочно губи мандата си

Прекратяването предсрочно на пълномощията на общинския съветник е уредено с чл. 30, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Общо 10 са описаните в закона основания за тази крайна мярка:

1. при поставяне под запрещение;

2. когато съветникът е осъден за умишлено престъпление от общ характер и присъдата е влязла в сила;

3. при подаване на оставка;

4. при избирането му за депутат, министър, областен управител или кмет или при назначаването му за зам.-министър, зам.-областен управител или на щатна длъжност в съответната общинска администрация;

5. когато без уважителни причини отсъства в три поредни или в общо пет заседания на ОбС през годината;

6. при невъзможност да изпълнява съветническите си задължения повече от 6 месеца поради заболяване или смърт;

7. при административно-териториални промени, водещи до промяна на постоянния му адрес извън територията на общината;

8. при административно-териториални промени, водещи до закриване на съответната община;

9. при избирането или назначаването му в управата на общински дружества и предприятия или при заемане на същата или подобна длъжност (общински съветник) в друга държава членка на ЕС;

10. при неизпълнение на задължението му по чл. 34, ал. 6 (т.е. ако заема длъжност в управата на общинско дружество или предприятие или е общински съветник в друга държава от ЕС и в едномесечен срок след избора му за общински съветник не подаде молба за освобождаване му от тази длъжност).

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |