Шанс за 2 милиона евро

НА 21 ЮЛИ (ВТОРНИК) В ЗАЛА „ФОРУМ” се проведе дискусионна среща, организирана от сдружение „Местна инициативна група (МИГ) – общини Троян и Априлци”. Тя бе последната от няколко такива, проведени в селата на двете общини в изпълнение на дейностите по проект „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на общините Троян и Априлци”, спечелен от сдружението.

ТЕМАТА НА СРЕЩАТА беше подходът „Лидер” (да не се бърка с едноименната новосъздадена партия) като част от политиката за развитие на селските райони в ЕС. Следва да уточним, че и Априлци, и Троян попадат в дефиницията за селски район - за България това са общините, в които няма населено място с повече от 30 хиляди души. Статистиката показва, че 42% от населението на България и повече от половината от населението на държавите членки на ЕС живее в селски райони. Подходът „Лидер” е метод за мобилизиране на местните общности, а Местната инициативна група е основен инструмент на този метод – тя се явява като посредник, помощник и гарант за усвояване на пари от ЕФРСР (Европейски фонд за развитие на селските райони) чрез проекти. Рамка за разработване на такива проекти е Стратегията за местно развитие, отговаряща на нуждите и очакванията на местните хора, която предстои да се изработи на предстоящи форум-срещи. Голямата цел на сдружението и неговите партньори - Общините Троян и Априлци и Института за планинско животновъдство и земеделие - е да защити успешно пред Министерството на земеделието и храните Стратегията за местно развитие, в изпълнение на която могат да бъдат усвоени около 2 милиона евро, като максималната стойност на един проект ще е 200 000 евро. Координатор на „МИГ – общини Троян и Априлци” е Веселин Радев, а председател на Управителния съвет – Цанко Спасовски.

НА СРЕЩАТА В ТРОЯН се повдигнаха няколко въпроса. Стана ясно, че извървеният досега път на сформиране и функциониране на МИГ трябва да се измине отново поради бюрократични причини. Възражение събуди и съобщението, че бъдещите проекти ще се оценяват не от местните хора, а от външни експерти; това нововъдение беше обяснено с необходимостта от осигуряване на обективност, прозрачност и безпристрастност от страна на сдружението. Присъстващите се обединиха около предложението следващите срещи да бъдат организирани по браншове. Реши се също участниците в срещата да получат писмена информация, за да бъдат добре подготвени преди важните форум-срещи през есента.

АМБИЦИРАНИТЕ ДА УЧАСТВАТ в процеса, иницииран от подхода „Лидер”, трябва да знаят, че ще бъдат финансирани мерки по три оси: повишаване на конкурентоспособността на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горското стопанство; развитие на земеделски методи, щадящи околната среда; подобряване на качеството на живот и увеличаване на възможностите за заетост. Любопитно е да видят примери за вече реализирани чрез този подход проекти в страните от ЕС: кораб, преобразуван в „училище за туризъм” (Португалия); информиране на децата от три училища за значението на здравословното хранене и за ролята на местните храни в него (Великобритания); оборудване на център за деца със затруднения (Испания); създаване на успешна регионална марка чрез мрежа на местни производители на хранителни продукти (Швеция); подпомагане на разработката на качествени продукти със силна регионална идентичност (Ирландия); експониране на местни археологически разкопки, монтиране на системи за пречистване на канализационните води (Холандия); отопление с биомаса (Германия); изготвяне на „Харта за качеството” за местни хотелиерски и ресторантьорски фирми (Италия); създаване на женски център – занятия по йога, курсове по готварство, решения на юридически проблеми (Франция).

ОТ ИНИЦИАТИВНОСТТА на троянци и априлчани и от коректността на държавната администрация зависи дали след време двете общини ще могат да се похвалят с реализирани добри идеи.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |