Съединението ни дава основание

* Ден, достоен за национален празник, и можеше да е, и може да е. Но все не става, защото до гордия български лъв винаги стои и продажник
С настоящия кратък текст почетохме 6 септември преди две години – препечатваме го, защото, според нас, казва важните неща за този (най-)важен наш ден.
6 септември
6 СЕПТЕМВРИ е много български ден. Може би най-българският. Защото тогава, на 6 септември 1885 г., българският лъв изрева гороломно и показа, че не е лъв без опашка. Тропна с юмрук по масата на цяла Европа – на коварната и хищна „освободителка“ Русия, на двуличните Велики сили, на реваншистки настроената Турция, и опердаши здраво насъсканата срещу нас и опитала се да ни забие нож в гърба Сърбия. Един от най-големите и особено важен български ден, в който доказваме на Европа и света, а и на себе си, че българите могат да отстояват своите интереси, че народът ни има своята кауза, своите водачи и своя държавен глава, княз Батенберг, небългарин, но с изключителен български дух и кураж, че не сме ничий придатък.

ДЕН, достоен за национален празник, и можеше да е, и може да е. Но все не става, защото до гордия български лъв винаги стои и продажник и като че ли сме орисани продажниците в крайна сметка да надделяват. Със Съединението през 1885 г. не успяха, освен че прокудиха достойния 28-годишен български цар. Но след не много години успяха да се разправят с един от големите съединистки дейци, тогава председател на Народното събрание в Княжество България, и след това още по-голям министър-председател на България – Стефан Стамболов, насякоха го насред София. Днес не е много по-различно, продажниците пак са тук. И дано някога се отървем от тази черна прокоба, от нас си зависи. Съединението ни дава основание.
6 септември 2022 г., Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |