Кметът Михайлова: „Сигурно идват избори“

* На месечната си пресконференция г-жа Михайлова бе категорична – решението на водните проблеми на Ловеч и Плевен е в реконструкцията на водопреносните им мрежи, не друго и че темата за язовир в Черни Осъм „не може да бъде обсъждана без да се чуе мнението на местната общност“
Напъни
НА МЕСЕЧНАТА си пресконференция миналата седмица (11 септември), първата след лятната ваканция, кметът на Троян Донка Михайлова коментира – за пореден път в последните дни – горещата тема: възобновената предизборна дъвка за строеж на язовир в с. Черни Осъм, Троянско. Повдигана обикновено, сега също, от партизаните от различни бои от Ловеч и Плевен, търсещи не вода за страдащите от продънените и неремонтирани с десетилетия водопреносни мрежи (похабяващи по неофициални данни около 65% от подаваните водни количества) и от обичайното управленско безхаберие свои градове, а изборни дивиденти; дебнещи гласовете на хваналите се за химерния язовир като удавник за сламка ловчалии и плевенчани. Тема, подета този път и от захапалия ловешко-плевенската гола популистка кукичка служебен кабинет Главчев, чиято регионална министърка Коритарова-Касабова вече обяви, че правителството отваря замразения преди повече от 30 години черноосъмски язовирен проект, реализацията на който, помним, през 80-те години бе стартирана и злополучно прекратена.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА
за пореден път подчерта, че големият проблем (на Ловеч, Плевен и десетки още български градове, страдащи от недостиг на питейна вода) са амортизираните водопреносни мрежи и там трябва да се насочат усилията на държавата. И без увъртане отговори на резкия въпрос на Т21„Защо всички пренебрегват една тема, Вие го казахте наскоро пред ловешката „Зетра“, че трябва да се чуе мнението на местната общност, това не е ли законово уредено – когато у вас строят нещо, да те питат? Така че не трябва ли да се чуе мнението и на хората от община Троян и конкретно на с. Черни Осъм, защото тези приказки, че има евакуационен план за селото изобщо не са празни, виждали сме го този план, Черни Осъм просто няма да го има, ако се направи язовирът, трябва да се премести цялото село – и никой нито думичка за това?! А какво става с Манастира, а какво става с това атрактивно съседно село Орешак, къде ще минава централният път, въпросите са много?“.

ОТГОВОРЪТ на кмета на Троян: „Аз поставих и друг въпрос – някой изследвал ли е пасивните водни ресурси (подземни и други), които в района на Плевен и Ловеч никак не са малко и които никой не оползотворява, те си стоят някъде долу под земята. И според мен първото нещо, което трябва да се направи, е реконструкция на водопреносната мрежа. След това да се види какви други водоизточници има, ако са необходими такива – защото много специалисти казват, че реконструкцията на мрежата ще реши проблемите с водата на Ловеч и Плевен. Разбира се, ние искаме Ловеч и Плевен да имат вода, ние, троянци, също черпим, макар и малки количества, от това водохващане (Черни Осъм) и искаме да има вода и за нас, което да ни осигурява спокойствие, след това да се поставя темата за язовира. Разбира се, тази тема не може да бъде обсъждана без да се чуе мнението на местната общност!“.

НА УТОЧНЯВАЩИЯ
ни въпрос, че сигурно днешните управляващи са забравили екологичните антиязовирни протести в Черни Осъм (от края на 80-те и началото на 90-те години), че тогава там беше революционно положение и отпред беше големият актьор Петър Слабаков, г-жа Михайлова отговори лаконично-иронично, но достатъчно красноречиво и ясно: „Сигурно идват избори“.   

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |