Веска и нейните „Подаръци от Приятели“

* Всичко това е Веска, вечното момиче с къдравата оранжева коса и слънчевата усмивка, което твори вълшебства от дърво във вековното си ателие „Плевнята“
Красиво
Веска Колева, Орешак, 13 юли 2024 г.
ВЕСКА КОЛЕВА (мнозина я знаят/помнят и като Хаджийска) или както е по-известна по света и у нас – Веска Резбарката. Същото онова вечно момиче с къдравата оранжева коса (защо ли, и не само заради косата, ни напомня на онова шведско чудо Пипи Дългото чорапче, и май не само на нас – бел. ред.), което чурулика като птичка, винаги усмихнато, волно, талантливо, необикновено. Същото, което от години се е заселило в чудната махала Миленча (за която от векове и до днес спорят двете прочути троянски села Орешак и Черни Осъм), срещу Троянския манастир през реката, в подстъпите към скита „Св. Никола“. Същото, което на метри от къщата си си купи и реставрира една много стара, вековна къща, по-точно плевня и превърна старината в уникално ателие, така го е и кръстила – ателие „Плевнята“. 
 
„Плевнята“ в мах. Миленча
И ДА НЕ ПРОПУСНЕМ най-важното – същото момиче, което твори вълшебства от дърво, нейните дърворезбени пана, икони, иконостаси, утилитарни предмети и т. н., пръснати в страната и чужбина; майсторлъкът й е прочут, и не само, но и то има значение, защото е преминала и попила от много школи – от Тетевен и Трявна до Париж, а заради онази божествена искрица на таланта, която или я имаш, или я нямаш. Всичко това е Веска, вечното момиче с къдравата оранжева коса и слънчевата усмивка, което твори вълшебства от дърво във вековното си ателие „Плевнята“ срещу Троянската обител и я знаят по света и у нас, всички.

Портрети от схупарските времена
А ПОВОДЪТ да говорим за нея е една специална изложба, открита в тесен кръг от приятели и без разгласа на 8 юли в споменатото вековно ателие „Плевнята“ в мах. Миленча. В изложбата са събрани произведения – картини, пластика, керамика и т. н., подарявани на стопанката през последните 30-ина и повече години. Една много специална арт експозиция, кръстена с подобаващото „Подаръци от Приятели“, която по свой начин чертае графиката на изобразителното ни изкуство в новите времена. Тука са няколко (най-много) творби на приятелката Роси Миладинова, която сега живее в странство, серия портрети на Веска от схупарските времена (по СХУПИ, както и до днес е известно троянското Художествено училище), рисувани от Христо Хоц, сега известен аниматор в САЩ, има творби на доста троянски автори, художници, керамици, резбари, на автори от близо и далеч, преплели по някакъв начин творческия си път с троянската резбарка (всъщност Веска не е от нашия край, но открай време живее тук, вградила се е в троянското и си е от троянка по троянка), тук е и един специален портрет на „Плевнята“, рисуван през 1985 г. от ученика от СХУПИ Димитър (от Хасково), и т. н. Попитахме Веска каква ще е съдбата на „Подаръци от Приятели“, ще остане ли във времето. „Ще се реши от само себе си, вероятно повечето от нещата ще си останат по местата, ще се вградят в „Плевнята“, бе отговорът й.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |