Джаз и арт в Орешак – великолепно

* Събитието, чийто създател и основен организатор е Камен Хасъмски, доведе на сцената в Националното изложение звезди от световен калибър * Големият въпрос – заслужаваме ли подобно нещо и има ли то почва тук (в Троян и Троянско)?
Jazz&Art Oreshak 2024
Карен Соуза и Васил Петров, Орешак, 13 юли
ЕДИН въпрос ни измъчваше след тридневния, даже четиридневен, ако прибавим и неделята, посветена изцяло на изкуството и занаятите (11-14 юли), музикален фестивал Jazz&Art Oreshak 2024 – основан, първото му издание бе миналата година, и организиран от съгражданина ни Камен Хасъмски с партньорството на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, което бе и домакин на проявата, и финансовата подкрепа на Община Троян. Въпросът е ясен и струва ни се, че си го задават много хора: заслужаваме ли подобно нещо, има ли то почва и достатъчно ценители тук (Троян и Троянско)? 
 
Моторът на феста Камен Хасъмски
ВЪПРОСЪТ може да се приеме и като риторичен, поне така мислехме там, на място (бяхме в два от дните, включително в събота, когато на сцената излязоха световната звезда Карен Соуза от Аржентина, пристигнала в България специално, за да пее в Орешак, и емблемата на българския джаз Васил Петров). Защото фестивалът бе организиран великолепно – сцена, звук, програма, съпътстващи екстри (павилиони за храна и напитки и др.), места за публиката, логистика, ред, паркинг; поздравления за организаторите! После – вътрешният двор (голямата поляна) на Националното изложение, където се случваха нещата, е нещо разкошно, великолепно място за подобни събития, и като терен, и като природни красоти, и като локация (достъпна, комуникативна, удобна), и като арт среда/контекст (в една от изложбените зали, буквално на метри от сцената и максимално достъпно, бе откритата преди дни изложба керамика на троянката Неда Личева, горещо препоръчваме, изложба събитие – бел. ред.). Накрая, но и то бе важно – страховитите жеги през тези дни тук не се усещаха, бе прохладно и зелено, наистина великолепно място.

На сцената – момчетата от Джазтет Троян, 11 юли
На сцената – китайците от YIK CCN, Орешак, 11 юли
И ВСЪЩНОСТ тази проява, която би правила чест на която и да е градска сцена, на всяка сцена, сякаш не намери своите ценители. Вместо голямата поляна на Националното изложение да се пръска от народ, публиката бе неприлично рехава. Наистина, събитието се получи и така, компромиси на сцената нямаше и изпълненията бяха великолепни, говорим не само за Карен Соуза и Васил Петров, също за кубинските джазмени (Septeto Nabori), за пловдивската група, свиреща френския цигански джаз на Джанго Рейнхард и Стефан Грапели, за младоците от Джазтет Троян, за сръбския мултиинструменталист Матеа Йездич и китариста и певеца Уил Сант от Бразилия, за китайската група YIK CCN, за Биг бенда на Велико Търново със солист Весела Морова… И друго щеше да е, още по, ако бе многолюдно.

ВСЕ ПАК да не бързаме с отговора. Вероятно трябва време. Но едно е безспорно – подобен фестивал е ценно украшение за Троян и е безкрайно хубаво, че го има. Дано и занапред!  

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |