Кирови отново в Серяковата къща

* Владимир, Мартин и Любомира – баща, син и дъщеря Кирови, се представят в троянската галерия със съвместна изложба живопис и пластика; откриването – 4 април, четвъртък, 18:00 ч. * За тримата творци ще говори директорът на НГПИ „Проф. Венко Колев“ Илиян Илиев
Предстоящо 4 април
Мартин, Владимир и Любомира Кирови, 2024 г.
НА 4 АПРИЛ, четвъртък, от 18:00 ч., в троянската галерия „Серякова къща“ се открива изложба на известното семейство художници Кирови – бащата Владимир, сина Мартин и дъщерята Любомира. Ще бъдат показани творби на живописта, включително рисунки, и пластиката. През 2021 г. тримата имаха съвместна изложба на същото място в памет на тяхната съпруга и майка и също художник Светла Кирова (виж „Семейство Кирови в Серяковата къща“ – бел. ред.).

ВЛАДИМИР КИРОВ е родом от Ловеч (1955 г.). Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и специалност живопис в Националната художествена академия, специализирал е в Санкт Петербург. Дългогодишен преподавател, и до днес, в троянското Художествено училище (сега НГПИ „Проф. Венко Колев“). Творец с име и множество изложби (27 самостоятелни) и награди, сред отличията му са първата награда от националната изложба за графика (София, 1998 г.), една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис (Англия, 2002 г.),  Голямата награда на Международното биенале за миниатюрни изкуства (Русе, 2011 г.), наградата „Ловешки меч“ в раздел изобразителни изкуства (Ловеч, 2012 г.) и др.

МАРТИН КИРОВ е роден в Троян (1980 г.). Завършил е НГПИ „Проф. Венко Колев“, а след това специалност керамика в Националната художествена академия. В момента е преподавател по точарство в НГПИ. Неговите творчески търсения са изцяло в областта на керамиката, той е авторът на наградата на Международния фестивал на етнографския филм (София, 2015 г.)

ЛЮБОМИРА КИРОВА
също е родена в Троян (2005 г.) и в момента е 12-класничка в НГПИ „Проф. Венко Колев“. Тя е ученичка на баща си и през 2021 г. дебютира със свои  картини в споменатата изложба в памет на майка й. Наскоро баща и дъщеря откриха съвместна изложба в Сити Марк Център в София, а на откриването председателят на Съюза на българските художници Любен Генов каза за младата художничка: „Нека да пожелаем на Любомира яростно да отстоява мисията на бъдещ сериозен и успешен творец. Началото е впечатляващо и обещаващо!“.

Творби на тримата Кирови, включени в изложбата
НА ОТКРИВАНЕТО на изложбата на сем. Кирови в Серяковата къща за авторите и изкуството им ще говори директорът на НГПИ „Проф. Венко Колев“ Илиян Илиев. Ще звучи и музика на живо (пиано) в изпълнение на музикалния педагог и диригент Юлия Тодорова.

По информация на галерия „Серякова къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |