Петъчното люспене във „Възраждане“

* Лидерът Костадин Копейкин изгони от партията депутата от нашия избирателен район Николай Дренчев и съпругата му Красимира Дренчева, общинска съветничка в Ловеч * Отлюспеният: Не трябва ли опозицията от парламента вместо да хленчи, да търси начин как да свърши нещо?
Партийни
Отлюспените Николай и Красимира Дренчеви
ПРОРАШИСТКАТА и антиевропейска политическа формация „Възражодане“ се „люспи“, стана ясно в края на миналата седмица. Когато най-напред вождът Костадин Костадинов, по-познат като Копейкин, изгони от партията и парламентарната група трима души: ловешкия депутат, организационен секретар и партиен спонсор – експилота Николай Дренчев, същия, който в предизборната кампания събра очите на ловчалии с обещания за високоскоростен влак през града и други небивалици, заедно с двамата му колеги депутати Иво Русчев и Александър Арангелов (петък, 9 февруари). Разколът във „Възраждане“ не е тема, която заслужава внимание, още повече че подобни неща са запазена марка за формации от подобен тип, но го оказваме, тъй като в случая е замесен и наш депутат (представител и на Троян). В същия петъчен ден от групата на „Възраждане“ в Общински съвет Ловеч пък бе изгонена съпругата на Николай Дренчев – Красимира Дренчева.

ГНЕВЪТ на лидера Копейкин и чистката във „Възраждане“ се обясниха с мотива, че тримата „възрожденски“ депутати и ловешката им колежка и съпруга на единия имали съглашения с големия враг ПП-ДБ и предали каузата на „Възраждане“. По-конкретно – защото подкрепяли колегите си съветници в Столичния общински съвет (СОС), който след няколко безплодни месеца най-после си избра председател. Т. е. защото – явно додеяло им от изцепките на лидера и кохортата му и постоянните дърления с всички и срещу всичко – са заели малко по-нормална/диалогична позиция.

„ДА БЪДАТ обяснени вчерашните успехи на групата на Възраждане в СОС с „били ги били купили“ е крайно примитивно и малоумно. Моята оценка е следната: общинските съветници се справиха блестящо в системата „всеки срещу всеки“, в схватка с далеч по-силни и опитни противници. Накрая се оказа, че нашите представители са получили по-голяма тежест в СОС  от тази, която избирателите са ни доверили на изборите. Обяснението „взели са едни пари“ е малоумно - ние в СОС сме придобили влияние, тоест - би трябвало да сме дали пари, а не да сме получили. По тази логика обяснението би трябвало да бъде „Възраждане“ купиха ПП-ДБ“, но - за съжаление -  не е варно“, коментира в профила си във фейсбук депутатът Дренчев (10 февруари).

Худ. Христо Комарницки, в. „Сега“
ДОДАВАЙКИ: „Истината е, че (част от) нашите общински съветници успешно маневрираха между тежки воденични камъни и когато достигнаха призовото място - получиха хули, вместо овации. Причината да бъдат охулени? Получили са влияние в СОС! Не е ли това чудесно, не са ли ни изпратили избирателите ни точно за това? В парламента избирателите също ни изпратиха, за да постигнем поне нещо от нашата програма. Ние не постигаме нищо, но имаме оправдание – „управляващите не ни дават“. Не трябва ли и опозицията от парламента вместо да хленчи, настойчиво да търси начин как да свърши поне част от това, което са ни възложили избирателите? Дали с това, че зададох последния въпрос на глас, не си заслужих куршума в гърба?“

СЛЕД НЕГО (11 февруари) съпругата му Красимира добави в своя фейсбук профил следното: „Хората, които са гласували за „Възраждане“, могат да разчитат на мен. Аз съм същата, каквато съм била до петък, а и в последните 10 години. Вярвам в идеите и в каузата „Възраждане“. Всички мои довчерашните съмишленици са ми съмишленици и днес. Принципите ми са същите. Не се чувствам предател, не съм предател. Напротив, чувствам се предадена от доскорошен приятел и съратник. В петък без предупреждение и без обяснения Костадин Костадинов свали доверието си от мен, като ме изхвърли от администрираната от мен страница „Възраждане Ловеч“. Това се тълкува като сваляне на доверието на партията към мен. Без съмнение това е отзвук от събитията, които се случиха в петък в парламента. При това положение за мен няма друг вариант, освен да напусна партията, в чието създаване участвах и съм работила за развитието й от ден първи до петък тази седмица“.

ИМАТ ЛИ
софийско-ловешките трусове във „Възраждане“ отзвуци в Троян? Двамата тукашни „възрожденски“ общински съветници – Иван Семерджиев и Ема Гатева, продължават да са незабележими, каквито бяха и в предизборната кампания за местните избори през м. октомври 2023 г. И тихо и кротко се вписват в троянската политическа и местнопарламентарна действителност, гонейки си интересите и обслужвайки по-големите. Иначе казано – животуркат си удобно на съветническите банки, радвайки се на съветническата плата (между другото любопитен въпрос е колко получават троянските общински съветници – бел. ред.). За каузи и тем подобни неща и дума не може да става.

Дренчев на пресконференцията в БТА Ловеч
В ПОНЕДЕЛНИК (12 февруари) отлюспеният от „Възраждане“ ловешки депутат Николай Дренчев даде пресконференция в офиса на БТА Ловеч. В общи линии казаното не се различаваше от предходните му изявления, като новото е заявената позиция, че няма да напуска парламента и остава в депутатските редици като независим.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |