Некоректна фирма осъди Община Троян?

* Фирма „Пътстрой Ловеч“, просрочила с година пускът на кръговото при АИР-а, спечели на първа инстанция в Окръжен съд Ловеч обжалването на санкцията от 120 хил. лв. * Кметът Михайлова: „Считаме, че на втора инстанция решението на съда ще бъде в полза на Община Троян“
Темида
Наистина ли е сляпа ловешката Темида?!
ЕДНО нелогично съдебно решение на първа инстанция в Окръжен съд Ловеч доведе до актуализация на бюджета на Община Троян за 2023 г. в последния възможен момент – на последната за годината сесия на Общинския съвет в края на м. декември (21 декември). Става дума за прехвърляне на 120 хил. лв. от обект „Реконструкция на общински път през с. Орешак (ул. „Стара планина“)“ от параграф 5100 „Основни ремонти“ към обект „Реконструкция на кръстовище – ул. „Васил Левски“ и ул. „Минко Радковски“ (кръговото кръстовище при АИР-а) от същия параграф.

ИЛИ казано по-ясно – въпросните средства се прехвърлят, тъй като с Решение №63 от 25 октомври 2023 г. на Окръжен съд Ловеч Община Троян е осъдена да изплати 452 хил. лв. на изпълнителя на строително-монтажните работи на споменатото кръгово кръстовище фирма „Пътстрой Ловеч“ ЕООД. От тези 452 хил. лв – 332 хил. лв. са признати разходи за извършена работа и са предвидени в бюджета за 2023 г., другите 120 хил. лв. са неустойки за забавеното изпълнение плюс надписани суми за несвършена работа, установени от инвеститорския контрол.

НЕЛОГИЧНОСТТА пък, за която споменахме, е, че отказът за плащане от страна на Община Троян не е заради некоректност или някаква зла умисъл, а напълно според подписания договор с „Пътстрой Ловеч“ – заради забавен с година пусков срок на обекта. Припомняме: срокът за изпълнение на инфраструктурния пътен обект, изключително важен за транспортната схема на града, бе удължаван неколкократно, първоначално трябваше да е в края на 2018 г. (пет месеца след откриването на строителната площадка на 23 август същата година), последваха актуализации и последната бе за 22 март 2018 г. След като и този окончателно договорен краен срок не бе спазен, инвеститорът (Община Троян) наложи неустойка на фирмата изпълнител, сменила междувременно собственика си. Неустойката бе според записаното в договора – по 3600 лв. на ден за всеки просрочен ден.

КОЙ ЗНАЕ защо обаче – и тук се появиха разни догадки – ловешките магистрати отсъждат във вреда на Община Троян, т. е. на практика не зачитат регламентираните договорни отношения?! „Голяма беше изненадата ни, че съдът реши, че ние дължим пълната стойност на фирмата изпълнител – още повече че закъснението от 1 година е очевидно. Всички консултации с юристи ни карат да считаме, че на втора инстанция решението на съда ще бъде в полза на Община Троян (т. е. спорната сума от 120 хил. лв. ще ни бъде възстановена – бел. ред). Но така или иначе към този етап ние сме длъжни да изпълним съдебното решение“, коментира, категорично и с оптимизъм, от трибуната на Общинския съвет кметът Михайлова.

Кметът Михайлова и тогавашният собственик на „Пътстрой Ловеч“ ЕООД инж. Беремски подписват договора за изпълнение, 10 юли 2018 г.
А КМЕТСКОТО пояснение преди гласуването бе следното: „Споровете, които имахме с фирмата, бяха в две посоки. На първо място – при окончателното отчитане на проекта, който бе изпълнен с 1 година закъснение от сключения договор, бяха вписани разходи, които нашият инвеститорски контрол считаше, че реално не са извършени; ние отказахме да ги заплатим и след време фирмата тръгна да оспорва в съда решението ни. Тогава ние оставихме в бюджета планираната сума без 30%, които са санкцията за закъснение в изпълнението с 1 година; тази санкция бе обявена в процедурата по ЗОП, фигурира и в договора, който подписахме с фирмата. В хода на процеса съдът реши, че част от разходите могат да бъдат признати, друга част – не. Но възникна проблем за санкцията от 30% и точно тези 30%, които ние вече бяхме прехвърлили в друго перо на бюджета, са поводът за сегашната бюджетна актуализация“.

Т21

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

За кой ли път общината е осъдена?Съдят я и я осъжда,който я подхване.Така е и сега.Делото е загубено още от сега.Но тлъстите хонорари на адвокатите от САК +ЛИХВИТЕ+РАЗХОДИТЕ ЩЕ ГИ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ/дело №64/21 на ЛОС/.Предстои за пореден път общината да е осъдена пак от "Търговията".И много граждани си я осъждат .Дано общ.съветници се поинтересуват от истината,а не от блъфирането на статуквото.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |