Правителството помага за ремонта на войнишкия паметник в Голяма Желязна

* Подкрепата е по предложение на областния управител и във връзка с отбелязаната м. г. 110-годишнина от края на Балканските войни, сумата – 1303 лв. * Паметникът се намира в центъра на селото и е открит през 1939 г.
Памет
Войнишкият паметник в с. Голяма Желязна, поглед от различни страни
С ПОСТАНОВЛЕНИЕ на Министерския съвет от 13 декември м. г. бе одобрена субсидия от 300 хил. лв. за „финансово подпомагане за опазване и поддръжка на военни паметници“. Финансовата подкрепа е по направени предложения до Министерство на отбраната (МО) от областните управители в страната за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници, свързани с Балканските войни (1912-1913) и във връзка с отбелязаната през 2023 г. 110-годишнина от приключването им.

ЧАСТ от общата субсидия, 19,2 хил. лв., са предназначени за три паметника в Ловешка област, съобщиха от пресцентъра на областния управител Виктор Стойчев – паметника на загиналите във войните, 1912-1913 г., в кв. „Гозница“ в Ловеч (9099 лв.), паметника на загиналите във войните, 1912-1945 г., в с. Беленци, Луковитско (8840 лв.) и, което е най-важно за нас, паметника на загиналите във войните, 1912-1945 г., в с. Голяма Желязна, Троянско (1303 лв.). След изпълнението на ремонтните дейности общинските администрации (вкл. Община Троян) са задължение да изпратят в МО отчет с приложен  към него снимков материал на паметниците преди и след ремонта.
***
 
ПАМЕТНИКЪТ в Голяма Желязна на падналите за Майка България във войните за национално обединение 1912-1913 г. и 1915-1918 г. местни хора е открит през 1939 г.; по-късно, по времето на соца, е добавена и плоча с имената на загинали в периода 1941-1945 г. (подобна добавка има и към най-значимия паметник в Троян – на падналите за Майка България троянци, открит през 1938 г. на градския площад и по-късно преместен от комунистическите власти встрани, в градинката при Вила „Ванна“, където е и днес – бел. ред.). Паметникът се намира на най-личното място в селото – в градинката в центъра, пред кметството. Висок е 4 метра и е направен от камък (местен пясъчник), с мраморни плочи с имената, бронзов монограм на Кръста за храброст и надпис с бронзови букви „Загинали за Родината от с. Голяма Желязна, Троянско“, а в основата му е каменна чешма, която от години не функционира. Авторът на проекта на паметника е неизвестен, изпълнителите са местни майстори. Построен е изцяло с дарителски средства.

Вдясно е алтернативният „войнишки“ паметник, с. Голяма Желязна
НАБЛИЗО, буквално на метри, в по-ново време е вдигнат друг алтернативен паметник – за прослава на загиналите в „революционните борби за национално освобождение против фашизма и капитализма и Отечествената война от с. Голяма Желязна“. Както знаем, въпросът за тези и други подобни алтернативни паметници, героизиращи комунистическия експеримент и изопачаващи историческата правда, с каквито е осеяна цяла България, Троян и Троянско в не по-малко степен, си стои и търси отговор. Демонтирането на МОЧА в София подсказа решението.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |