Световен ден за борба с ХОББ – 13-17 ноември, безплатни прегледи

 БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА (СБАЛББ) - ТРОЯН 

отбелязва

СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХРОНИЧНАТА ОБСТРУКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ (ХОББ) – 16 НОЕМВРИ, ПОД МОТОТО „ДИШАНЕТО Е ЖИВОТ  – ДЕЙСТВАЙТЕ НАВРЕМЕ“

В ПЕРИОДА 13-17 НОЕМВРИ 2023 г.: 

     * Безплатни прегледи на пациенти с риск за ХОББ – пушачи, работещи в запрашена среда, лица с чести белодробни инфекции и генетична обремененост;
     * Безплатни консултации за пациенти с доказана ХОББ;
     * Обучение на пациенти, ползващи инхалаторна терапия – 16 ноември, от 11:30 ч.;
     * Безплатно изследване на дишането със спиртометър за всички желаещи да проверят състоянието на белите си дробове.
ПРЕГЛЕДИТЕ, консултациите и изследванията се извършват всеки работен ден от 7:30 ч. до 14:30 ч. в приемните кабинети на Белодробна болница – Троян в рамките на кампанията.

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ЗАПИСВАНЕ: тел. 0670/6-27-01– вътр. 111 и 114, 0670/6-49-85

 
Какво е ХОББ?

ХРОНИЧНАТА обструктивна белодробна болест (ХОББ) е често срещано заболяване на белите дробове. Смята се, че има повече от 600 милиона пациенти, страдащи от болестта. В света всеки час от ХОББ умират 250 човека. През 2020 г. ХОББ става третата водеща причина за смърт след сърдечно съдовите и онкологичните заболявания. ХОББ е коварна болест, която се проявява в живота бавно и постепенно и прогресивно се влошава.
     * Основните причини за ХОББ са: пушене, вдишване на промишлен прах, летливи химикали и битово замърсяване, генетични причини.
     * Симптомите на ХОББ са: кашлица с давност повече от 3 месеца, храчки, затруднено дишане, умора, чувство за стягане в гърдите, а при напредване на болестта – цианоза, депресия и безпокойство.
     * Доказване на заболяването: Златен стандарт за доказване на ХОББ е спирометрията, ефективен метод за измерване на белодробната функция – бързо, безопасно и безболезнено.
ХОББ е заболяване, което не може да се излекува, но може да се контролира успешно. Потърсете лекар – специалист пулмолог, за да получите ефективно лечение. Белодробната болница (СБАЛББ) в Троян разполага с необходимата апаратура и специалисти за доказване и лечение на ХОББ. И не забравяйте – профилактичните прегледи са от решаващо значение за навременно поставяне на диагноза и стартиране на подходящата терапия.

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |