Новата площадка за биатлон – открита, остава ролбанът

* Инж. Минко Топалски: „Дано не се чака още 11 години да направим и ролбана, което ще разшири много нещата“ * Каролина Цочева: „Тук би могло да се практикуват и доста други спортове“ * Кметът Михайлова: „Отдавна си мечтаем тук да се оформи един цялостен спортен комплекс“
Спорт Инфраструктура
Донка Михайлова и инж. Минко Топалски режат лентата на новата площадка, 11 август 2023 г.
СТЪПКА по стъпка и макар на принципа „по-добре късно, отколкото никога“ Троян е на път да реализира една от големите си спортни мечти – да се сдобие с модерен комплекс за летен биатлон: със стрелбище, площадка за тренировки и наказателни обиколки, ролбан и помощна инфраструктура. С което градът ни – №1 по успехи в биатлона в последните десетина години както в елита (Владимир Илиев и Милена Тодорова, в близкото минало Емилия Йорданова и др.), така и при младежите и девойките (ще споменем трите ни националки Лора Христова, Стефани Йолова и Лора Радковска) и при подрастващите (троянски са два от най-успешни клубове по биатлон у нас КБС „Аякс“ и КБ „Амбарица“) – ще постигне две важни цели: отлична лятна тренировъчна база за троянските състезатели и възможност Троян да се превърне в национален тренировъчен център по летен биатлон.

Преди 11 години: Катя Дафовска, Донка Михайлова
и Свилен Нейков режат лентата на новото троянско
стрелбище за биатлон, 15 ноември 2012 г.
ТОВА се чу и на официалното откриване в петък, 11 август, на новата площадка към изграденото през 2012 г. модерно стрелбище (специалистите уверяват, че въпреки известната амортизация стрелбището и днес е на ниво и отговаря на всички стандарти – бел. ред.). Остава изграждането на ролбана  – асфалтова алея, която ще е с дължина около 3 км, а всеобщата надежда е, че този път няма да се чакат още 11 години и комплексът ще бъде довършен съвсем скоро. Комплексът за летен биатлон се намира в непосредствена близост до Мотополигон Троян, стопанисван от троянския мотоциклетен клуб (СК „Троян Моторспорт 01“), и двете съоръжения са в естествена връзка и партньорство. Сред присъстващите на церемонията бяха и групи подрастващи състезатели от двата троянски клуба по биатлон с треньорите си и се готвеха за поредната тренировка.  

ЛЕНТАТА на новата площадка за летен биатлон прерязаха заедно кметът Донка Михайлова и инж. Минко Топалски, председателят на КБС „Аякс“, чиято е инициативата за комплекса. По традиция, за късмет и успех, бе лиснато и менче с вода – от г-жа Михайлова и Каролина Цочева, член на Управителния съвет на КБС „Аякс“, без която по кметските думи „днес тази площадка нямаше да я има“. Стойността на новата придобивка е 380 хил. лв., изцяло държавно финансиране, осигурено от Министерството на младежта и спорта (ММС) с разпореждане на доскорошния служебен спортен министър Весела Лечева. Изпълнител на строителните дейности – добре познатата в Троян столична строителна фирма „Пътприбор“ ООД с управител Александър Николов.

Каролина Цочева и кметът Михайлова лиснаха менчето с вода – за късмет и успех на новото съоръжение и скорошно изграждане на ролбана, 11 август 2023 г.
КАКВО чухме на микрофона при откриването. „Идеята, когато започнахме преди доста време, бе да се използва съвместно – бани, тоалетни, зала за пресконференции са в базата на мотоклуба в съседство и ние ще ги ползваме, а мотоциклетистите ще могат да ползват нашата площадка. Така се оформя едно много добро място за спортуване – и за спортистите, и за гражданите. Имаме идеята и действаме усилено, дано не се чака още 11 години да направим и ролбана, което ще разшири много нещата и ще завършим това съоръжение – още една придобивка за спорта на Троян“, сподели инж. Топалски. 
 
Преди 11 години: Инж. Минко Топалски лисва
 менчето с надеждата към стрелбището
 скоро да има и ролбан, 15 ноември 2012 г.
„ТАЗИ новоасфалтирана площадка е част от спортния комплекс за летен биатлон, който се надяваме да бъде завършен с изграждането на ролбана, почти са ни готови за вписване документите за получаване на строително разрешение. А площадката освен че е втори етап от цялостното изграждане на спортния комплекс, дава много сериозни възможности за подготовка на ролер ски на най-малките състезатели, както и гарантирана безопасност при техните тренировки. Тук би могло да се практикуват и доста други спортове – с преместваеми съоръжения. Важно е също, че достъпът до площадката е изключително удобен и лесен“, разясни същината на новата придобивка г-жа Цочева. Тя наблегна на факта и благодари, че финансирането е осигурено на 100% от ММС. Благодари и на Община Троян – лично на кмета и на всички служители от общинската администрация, съпричастни към това дело, както и на помагачите на биатлона в Троян, „които ни подкрепят ежедневно“.   

Състезатели от двата троянски клуба чакаха да свърши церемонията, за да започнат тренировката си на ролери на новата площадка
ДУМАТА бе дадена и на кмета Михайлова: „Радвам се, че в навечерието на Международния ден на младежта, 12 август, откриваме тази площадка. Както казаха г-жа Цочева и инж. Топалски, отдавна си мечтаем тук да се оформи един цялостен спортен комплекс. След откритото преди 11 години стрелбище, сбъдваме тази площадка и предстои работа по сериозното намерение за изграждане на ролбан, което надявам се, ще се случи не след 11 години. И това ще позволи на Троян да заяви своите претенции за национален тренировъчен център по летен биатлон“. Градоначалникът изказа специални благодарности към Весела Лечева и Каролина Цочева и завърши с оптимистичната прогноза: „Убедена съм, че на тази площадка, в този комплекс, ще тренират бъдещи европейски и световни шампиони. Вярвам, че някои от тях сега са тук и с нетърпение чакат да приключим церемонията“.

Т21

Кратка ретроспекция

ИДЕЯТА за троянски спортен комплекс за летен биатлон е на КБС „Аякс“ – на председателя инж. Минко Топалски и дясната му ръка Каролина Цочева. Разбира се – със задължителната подкрепа на Община Троян.

Владимир Илиев и Милена Тодорова са №1
НА 15 НОЕМВРИ 2012 Г. тогавашният министър на спорта Свилен Нейков заедно с председателя на Българската федерация по биатлон Катя Дафовска и кмета Донка Михайлова преряза лентата на новото модерно троянско стрелбище за биатлон с 30 коридора. Изградено след многогодишни битки, тежко лобиране и съучастие от страна на единствения по това време троянски клуб по биатлон (КБС „Аякс“) и неговия председател инж. Минко Топалски. При откриването бе подчертано, че трябва да се направи следващата стъпка и да се изгради ролбанът.

ПРЕЗ 2019 Г. тогавашният спортен министър Красен Кралев посети Троян и отиде на стрелбището за биатлон; по-късно в профила си във фейсбук написа: „Обиколката ми започна от стрелбището за биатлон, където ме посрещнаха олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и троянски спортни деятели. Пред тях поех ангажимент да разгледаме проекта и да изберем най-добрия вариант за изграждане на ролбана за биатлон – включително съвместно финансиране от министерството и Общината. Изграждането на ролбана за биатлон в Троян ще доведе до развитие на спорта не само на регионално, но и на национално ниво“.

НА 11 АВГУСТ 2023 Г. бе прерязана лентата на спортната площадка – втория елемент от спортния комплекс по летен биатлон. Случи се благодарение на разпореденото от бившия служебен спортен министър Весела Лечева финансиране, обявено при гостуването й през м. март т. г. в Троян за символичната първа копка на новата троянска многофункционална спортна зала. За третия елемент – ролбана, също има обещано финансиране от спортното министерство.

Лора Радковска и Лора Христова
ЗАЩО в Троян? Въпросът е излишен – Троян е №1 в биатлона, но няма нещо задължително за подготовката на своите състезатели – завършен тренировъчен комплекс. Въпреки вече десетилетните обещания. Остава ролбанът, дано скоро!

ГРАДЪТ ни има още едно стрелбище за биатлон (до Старите гробища), стопанисвано от КБС „Аякс“, където наскоро със спонсорска подкрепа, основната е на известния бизнесмен Христо Йовчевски („Рико Стил“), бяха построени съблекални и други помощни помещения, а за „ролбан“ се използва шосето към мах. Длъжковска. Този по-стар комплекс за биатлон върши работа, дава и възможност за тренировки, приемал е и не едно състезание. Но не отменя необходимостта от довършване на новия комплекс. 
 
Още по темата:

1 Коментара:

St.Bordjukov каза...

Ако и резиденцията на Къпинчо се поеме от федерацията за база на националните състезатели от страната, когато са тук на лагер - шапка свалям!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |