Върнаха в Троянския манастир най-ценната му книга

* „Троянският дамаскин“, писан в средата на 18. век, бе върнат в обителта след двугодишна реставрационна дейност * И. д. игуменът отец Стефан: „Днес е празник за цялата културна общност на нашата община, понеже една изключителна ценност се завръща у дома“
Култура
Отец Стефан и проф. Велинова говорят за „Троянския дамаскин“, Троянски манастир, 16 юни 2023 г.
НАЙ-ЦЕННАТА книга в библиотеката на Троянския манастир „Успение Богородично“ – ръкописният сборник, известен като „Троянският дамаскин“ (втория, има и друг троянски дамаскин, който се съхранява в БАН), бе върнат тържествено в обителта (16 юни). Което се случи след двугодишна реставраторска работа, извършена в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, където бе създадено и дигитално копие, удобно за изследователска работа без да се застрашава оригиналът. Ценната манастирска собственост прие и. д. игуменът отец Стефан, а му я връчиха директорката на центъра проф. Вася Велинова и реставраторката д-р Румяна Дечева.  Сред присъстващите на церемонията в манастирската зала „Архимандрит хаджи Макарий“ бяха и кметът на Троян Донка Михайлова, землячката ни проф. Аксиния Джурова, бивш директор на центъра „Проф. Иван Дуйчев“, директорката на Троянския музей на занаятите Елеонора Авджиева и др.

„ТРОЯНСКИЯТ дамаскин“, както и изобщо дамаскините (по името на Дамаскин Студит), представлява сборник с най-различни текстове, основно църковни, но и светски  – жития, исторически разкази за светите места, църковни поучения и др. Писан е през 1748 г. в Троянския манастир. Обемът му е от 285 страници с изключително калиграфско качество, издаващо високото ниво на безименния преписвач и на книжовната школа при Троянския манастир, каквато безспорно е съществувала. Ценният ръкопис е открит през 2014 г., а историята е доста любопитна, разказа я сам главният участник в нея отец Стефан – при разчистването на манастирските архиви младият монах открива нещо, увито в стари вестници и е на път да го изхвърли, но игуменът Сионий решил да погледне и така по Божията воля богатството било спасено. През 2017 г., когато бе открита новата библиотека в западното манастирско крило, стана ясно, че сред общо над 3000-те книги в библиотечния фонд има 25 ценни средновековни ръкописи.

„ДНЕС е празник за цялата културна общност на нашата община, понеже една изключителна ценност се завръща у дома. И се надявам, че нейното присъствие тук ще бъде още един стимул за развитие както на туризма, така и на научната дейност свързана с манастира и нашия край“, се чу във въвеждащото слово на отец Стефан, който бе и модератор на събитието. След това духовникът даде думата на кмета Михайлова, която в приветствие подчерта един значим факт – че „Троянският манастир е вторият след Рилския с най-богата библиотека, събрала безценно богатство“.

Поглед към най-ценната манастирска книга
А ГОСТИТЕ от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, както се очакваше, бръкнаха надълбоко в темата за „Троянския дамаскин“. „Наистина е духовен празник тази мисия да върнем там, където му е мястото, един ръкопис, надживял времето си. Който носи посланията на вековете и се е превърнал в част от нашето (българско) културно наследство. И ще кажа защо толкова се радвам и защо е толкова ценен „Троянския дамаскин“. Той е представител на българската дамаскинарска традиция, а българските дамаскини са едни от най-популярните сборници за четене в периода 16.-19. век – защото те са били написани на говоримия език, били са разбираеми, носели са актуални и важни послания за своите читатели. И най-важното – те са позволявали допълване, добавяни са различни други текстове, например слова на старобългарски книжовници, включително и на св. Климент Охридски, имало е и по-късни текстове, написани за нуждите на поръчителите (на преписите), които вече да имат и домашно четиво“, сподели проф. Велинова. И още – че „има основания да се смята, че „Троянския дамаскин“ е излязъл изпод перото на известния книжовник на късното ни Средновековие Аврам Димитриевич“. Д-р Дечева пък разказа подробно за нелеката си реставраторска работа по ценната троянска книга.

Т21

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |