Откриха манастирската библиотека и новия музей

* Дядо Сионий: „Прекрасен ден изпълнен с голяма съпричастност към делото на светата ни православна църква и в частност към духовното израстване и просперитет на Троянския манастир“
Православие
Игуменът Сионий при откриването на библиотеката и музея в Троянския манастир, 8 юни 2017 г.
МИНАЛАТА седмица (8 юни) в Троянския манастир „Успение Богородично“ бе открита нова манастирска библиотека и нова част на музея, разположен в западното крило на обителта. Сред гостите на важното манастирско събитие бяха кметът на Троян Донка Михайлова, депутатът от ГЕРБ Иван Миховски и председателят на Общинския съвет Николай Тодоров.

„ДОБРЕ дошли в този прекрасен ден за Светата обител, за всички нас – поселниците на манастира, и за всички наши съратници. Прекрасен ден от това, че дворът е изпълнен с достойни българи, изпълнен с голяма съпричастност към делото на светата ни православна църква и в частност към духовното израстване и просперитет на Троянския манастир“, обърна се към гостите домакинът – игуменът на манастира Негово преосвещенство Велички епископ Сионий. Дядо Сионий напомни, че манастирската библиотека е „място на приемственост и запазване на познанието, запазване на традицията“; а музеят в манастирския смисъл е място „където се пазят светини, пазят се духовни реликви, които имат изключително излъчване към хората с духовни усещания“ и се явява продължение на храма и на почитта на хората към храма. Божият човек не пропусна да благодари на дарителите и помагачите, като специално отбеляза съпричастността на министър-председателя и на министъра на финансите, благодари и на ръководството на община Троян в лицето на кмета и общинския председател. 

ИГУМЕНЪТ направи допълнителен жест към представителите на светската власт – връчи ключовете на библиотеката и музея на кмета Михайлова и депутата Миховски и ги помоли те да отворят (прережат лентата). „Радвам се, че в последните години в манастира се случват толкова хубави неща“, се чу в приветствието на г-жа Михайлова, която подчерта, че Троянският манастир винаги е бил духовен водач на цялата местна общност. Г-н Миховски пък напомни завета на Левски, че не думите, а делата са важни и дядо Сионий го доказвал. Доказа го и „заканата“ на игумена, който публично препотвърди сериозните си ангажименти за възстановяване на цялото западно манастирско крило и двата прилежащи към обителта скита – „Свети Никола“ и „Св. Йоан Кръстител“ (Зелениковския манастир). 

СЛЕД ОТВАРЯНЕТО на библиотеката дядо Сионий лично показа и прелисти пред гостите най-ценната книга, голяма гордост на манастира – Троянския дамаскин, ръкопис от 1748 г., създаден в манастира, с 285 страници, съдържащи жития, поучения, исторически разкази за светите места, църковни поучения и др., прекрасна калиграфска работа, сочеща високата стойност както на безименния преписвач, така и като цяло на книжовната школа в Троянския манастир. Общо 25 са ценните средновековни ръкописи в манастирската библиотека, която притежава общо над 3000 книги. И към тях се прибавиха още два ценни тома, подарък от иконописеца богослов Димчо Димчовски – отлично запазена църковна книга от 1859 г. и т. нар. Славейкова библия от 1874 г., издадена в Цариград.

Сандъчето с черепите на монасите Сава и Герасим, сн. БТА
В НОВООТКРИТАТА част на манастирския музей епископ Сионий сподели, че възстановената и показана монашеска килия от началото на 19. век е килията на архимандрит хаджи Филотей – авторитетен духовник, по чието време Захарий Зограф изписва манастирската църква, представител на троянци на църковния събор в Цариград през 1871 г. Посочена бе и скорошната ценна манастирска находка – сандъче с черепите на монасите Сава и Герасим, уличени в бунтовничество и заклани от башибозука в манастирския двор през размирната 1876 г.; в сандъчето, открито в килията на Филотей, имало надпис „Два черепа на монаси революционери, посечени в двора на манастира през 1876 г.“.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Похвала за манастира, ама това на Миховски за думите и делата е нещо като "крадеца вика .дръжте крадеца.".
Нали точно герберите само говорят и го докарват на статистики, а иначе нищо няма свършено.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |